Afvallen

Laatste Update: 3 augustus 2018

Snel afvallen met de 5 beste dieet shakes

De vijf beste dieet shakesJe wilde een paar kilo afvallen voor de zomer, maar je kwam maar niet toe aan het regelmatig minder eten en meer sporten.

Okee, je hebt je doelstellingen voor deze zomer gemist, maar je wilt toch snel wat extra kilo’s kwijt. Voordat je het weet is het alweer december en komen er nog een paar kilootjes extra bij de kilo's die je dit voorjaar niet hebt weggewerkt. Je kunt dus geen betere timing hebben dan nu, om de volgende zomer wel maximaal resultaat te hebben. Zijn dieet shakes de oplossing naar een slankere jij?

Misschien.

Dieet shakes, de voor- en nadelen

Het is beter als mensen gewicht verliezen met een evenwichtig dieet met weinig bewerkte voeding dat vol met transvetten en kunstmatige suikers zit en  wat veel groente en fruit bevat. Maar wel is het zo dat deze aanpak misschien niet het beste werkt voor iedereen, dus soms zijn vloeibare maaltijdvervangers aan te bevelen als onderdeel van een gezond voedingsplan.

Niet alle voedingdeskundigen zijn het daar mee eens. Natuurlijke voedsel heeft een veel betere balans van voedingstoffen dan maaltijdvervangers. Bovendien zorgt het gebruik van natuurlijke voeding ervoor dat je keuzes moet maken die je helpen het gewichtverlies op de lange termijn te behouden.

Een positieve ervaring

Australische onderzoekers die schrijven in het Journal of Nutrition zijn erachter gekomen dat dieet shakes, ook wel maaltijdvervangers genoemd, even effectief waren in het bereiken van gewichtsverlies als conventionele, gestructureerde diëten. Maar proefpersonen waren positiever over diëten in het algemeen, en beoordeelden hun eetplan gunstiger voor het gemak dan mensen op een normaal dieet.

Dat kan net de motivatie zijn die mensen nodig hebben om op dieet te gaan.

Dieet shakes zijn bijzonder nuttig om direct te starten met gewichtsverlies (gezondheidsdeskundigen raden in het algemeen aan om niet meer dan 1 kilo per week af te vallen). Net als met maaltijdvervangers of energiearme voorgerechten, helpen dieet shakes je met een strakke controle op de inname van calorieën.

Ze zijn vooral handig voor vrouwen die heel weinig ruimte in hun calorie-inname hebben en geen gewicht kunnen verliezen als ze ook maar een klein beetje meer calorieën binnenkrijgen dan hun limiet.

Natuurlijk zal niet elk type dieet shake werken om gewicht te verliezen, tenzij je minder calorieën eet dan dat je op een dag verbrandt. Om dieet shakes en maaltijdvervangende dranken het meest effectief te gebruiken, moet je een toegestane hoeveelheid calorieën bepalen voor gewichtsverlies.

Je bent misschien geneigd om de dagelijkse inname van calorieën meteen te beperken tot 1200 voor een snel resultaat, maar 1500 calorieën kunnen ervoor zorgen dat je het nieuwe eetpatroon langer volhoudt. Inclusief beweging, wat helpt bij gewichtsbeheersing en een goede gezondheid bevordert.

Natuurlijk moet hier wel bij gezegd worden dat calorieën maar een deel van het gehele plaatje zijn. De kwaliteit van de energie doet er namelijk ook toe. Zo zal een calorie uit koolhydraten niet direct bijdragen aan je gewichtsverlies. Eiwitten daarentegen hebben een vet verbrandend effect en verhogen bovendien je stofwisseling, waardoor je dus sneller afvalt en meer vet verbrandt met hetzelfde aantal calorieën.

Veel dieet shakes spelen daar dan ook op in, omdat de meesten veel eiwit bevatten, maar weinig vet. Daarnaast zijn er tevens shakes verkrijgbaar die minder koolhydraten bevatten, waaronder de shakes van Atkins.

Dieet shakes: De eenvoudigste manier om te lijnen

Dieet shakes en andere maaltijdvervangers zijn een zegen wanneer je de tijd of motivatie niet hebt om evenwichtige maaltijden in te kopen en te bereiden. Ze helpen ook als je gewoon niet te hard wil nadenken over wat te eten om gewicht te verliezen. Als je consequent een bepaalde maaltijd overslaat, zoals het ontbijt, dan is een maaltijdshake beter dan niets.

Dat komt omdat studies aantonen dat het eten van ontbijt op lange termijn het gewicht helpt te beheersen.

De makers van een aantal drinkbare maaltijden raden aan er een voor het ontbijt en een voor de lunch te drinken, en het eten van een verstandig of gezond vetarm diner, waardoor het bereiden van voedsel tot een minimum beperkt blijft. Je kunt de dag doorkomen op automatische piloot door te vertrouwen op dieet shakes, maar je kunt niet helemaal ontsnappen aan het denken aan calorieën of andere voedingsstoffen.

Zelfs als dieet shakes twee van de drie maaltijden vervangen, dan nog moet je nog steeds interpreteren wat “verstandig” en “gezond” inhoudt bij het bepalen van het avondeten.

Het diner is waar mensen die maaltijd vervangende shakes gebruiken in de problemen kunnen komen.Dat komt omdat veel mensen ’s avonds eten om de spanning van de dag te verlichten. Te ver gaan tijdens het diner (en daarna) kan de calorietekorten die bijdragen tot gewichtsverlies compleet teniet doen.

Het beperken van het diner tot 115-140 gram gekookt gevogelte, vis of mager vlees; een medium gebakken of zoete aardappel of een 1/2-kop gekookte rijst of pasta; en gekookte broccoli of andere groente lijkt een verstandige manier om voedingsstoffen binnen te krijgen zonder overtollige calorieën.

Je kunt gewoon te hongerig zijn om jezelf te beheersen bij het avondeten. Als twee dieet shakes, die samen ongeveer 450 calorieën of zelfs minder zijn, alles is wat je tot en met etenstijd hebt gehad, heb je maar een derde van je dagelijkse energiebehoefte binnen, dus het is geen wonder je uitgehongerd bent.

Twee snacks tussen de maaltijden door met een totaal van 400 calorieën helpen om de honger te beperken tot de avond. Een andere optie voor het in bedwang houden van de calorie inname in de avond: eet meer ontbijt en lunch en kies voor een dieet shake en een salade voor het avondeten in plaats van een complete maaltijd, terwijl je de energie-inname binnen de perken houdt.

Afvallen

Hoe lang kun je het uithouden op dieet shakes?

Laten we aannemen dat je een goede hoeveelheid gewicht verliest met twee dieet shakes, twee snacks, en een bescheiden diner elke dag. Hoe lang kun je op dit dieetplan blijven? Veel mensen maken gebruik van de drankjes voor het grootste deel van hun maaltijden gedurende ongeveer drie maanden, en kunnen dan het gewichtsverlies jaren behouden door een maaltijd te vervangen door een maaltijd vervangende shake op werkdagen bijvoorbeeld, terwijl ze in het weekend even kunnen genieten.

Onderzoek onderstreept dit. In een studie van het tijdschrift van de American Dietetic Association gepubliceerd in 2001, staat dat vrouwen die gewicht verloren op een calorie-arm plan inclusief maaltijd vervangende dranken, hun gewichtsverlies na een jaar behouden hadden door tenminste één dieet shake te drinken in plaats van een gewone maaltijd. Hun tegenhangers in de studie, die gewicht verloren door een conventioneel vetarm dieet die geen gebruik maakte van maaltijd vervangende dranken, kwamen het meeste van hun oorspronkelijk verloren gewicht weer aan.

Dieet shakes zijn geen wondermiddel. Verstandig gebruikt, kunnen ze je helpen om te beginnen met gewicht te verliezen of je een gezonder gewicht helpen te behouden.

Om gewicht te verliezen of zelfs gezond te eten terwijl je op gewicht blijft, moet je waakzaam zijn en je verdedigen tegen de vele verleidingen die er zijn. Maaltijd vervangende shakes zijn makkelijk, maar ze zijn ook een stuk gezonder dan de meeste andere keuzes die je zou kunnen maken.

Laten we de voordelen van maaltijdvervangers nog eens op een rijtje zetten...

• Maaltijd vervangende shakes zijn handig om mee naar het werk te nemen of onderweg te drinken.
• Ze zijn gemakkelijk in gebruik en vergen niet veel tijd om te maken.
• Het is niet nodig lang na te denken over wat je gaat eten, een dieet shake vervangt een gehele maaltijd. Zo wordt ook het risico beperkt dat je naar ongezonde dingen grijpt.
• Je energie-inname in de gaten houden is al voor je gedaan.

Een magisch recept?

Dieet shakes zijn wellicht handig, maar het zijn geen wondermiddeltjes. Ze hebben geen eigenschappen die op magische wijze de pondjes doen smelten. Het is simpelweg een alternatief dat uit poeder bestaat, maar kunnen een evenwichtige voeding natuurlijk niet helemaal vervangen.

Daarnaast moet het gezegd worden dat natuurlijke voedingsmiddelen, waaronder groente en fruit, je stofwisseling kunnen versnellen doordat ze meer energie verbranden tijdens de spijsvertering. Bij poeder is dit niet het geval. Het is dan ook aan te raden niet meer dan een of twee maaltijdshakes te gebruiken als maaltijdvervangers.

Gewichtsverlies maximaliseren met dieet shakes

Wil je zo effectief mogelijk gewicht verliezen met maaltijdshakes, dan heb ik hier een lijst van tips voor je op een rijtje gezet om sneller en eenvoudiger af te vallen.

• Vervang een of twee maaltijd of een snack door een dieet shake. Eet verder een gewone en natuurlijke gezonde maaltijd per dag.
• Zorg ervoor dat de shakes die je kiest op zijn minst 200 calorieën bevatten per drank en daarnaast minder vetten en koolhydraten en voldoende eiwitten. Ook moeten de shakes een goede balans van mineralen en vitaminen bevatten, zodat je geen tekorten krijgt die ertoe leiden dat je stofwisseling afneemt.
• Gebruik dieetdranken alleen voor maaltijden waar je zelf weinig tijd voor hebt. Heb je bijvoorbeeld nooit tijd om een ontbijt te nuttigen omdat je in de ochtenden te veel haast hebt, vervang dit dan door een shake. Heb je meer moeite met het avondeten, dan is het beter deze te vervangen. Op die manier maak je het jezelf eenvoudiger en wordt de kans op succes groter.
• Maaltijdvervangers en dieetshakes kunnen beter beperkt worden tot die momenten waarop je de keuze hebt uit geen maaltijd of een ongezonde maaltijd. In dit geval is een shake nog altijd beter dan deze twee alternatieven. Uiteindelijk heeft een shake een ondersteunende functie, maar geen vervangende.
• Test verschillende shakes uit van verschillende merken om te zien welke het beste bij je past. Smaak is daarvoor natuurlijk belangrijk, want de kans is klein dat je een dieet gaat volhouden wanneer je de smaak niet lekker vindt.
• Merk je dat je te vaak vervangende producten gebruikt, kies dan eens voor fruit in plaats van voor shakes. Dit zorgt voor afwisseling en meer voedingsstoffen.
• Je kunt meer gewicht verliezen als je ervoor zorgt dat de maaltijden die je zelf bereidt uit zoveel mogelijk voedingsstoffen en vetverbranders bestaan. Dit omvat groenten, peulvruchten, volkoren granen en zoete aardappelen.

Hoe kies je de beste dieet shake?

Met zoveel verschillende producten op de markt is de keuze soms moeilijk. Om je hierbij te helpen, heb ik nog enkele tips voor je.

1. Zorg dat je een shake koopt die je ook met water kunt mengen. Sommige producten raden enkel melk toe, wat echter bijdraagt tot meer energie en bovendien is dit niet handig voor mensen met een lactose-intolerantie (let er dan wel op dat het poeder lactosevrij is – deze shakes vind je in de reformzaak).
2. Zorg ervoor een minimum van 15 gr. eiwit per shake. 20 gr. is nog beter, zeker als je veel aan sport doet.
3. Kies shakes zonder transvetten, deze zijn schadelijk voor je gezondheid.
4. Zorg voor een gepaste energie-inname, dat wil zeggen op zijn minst 200 calorieën per maaltijd. Nogmaals, als je veel sport heb je meer nodig, eventueel kun je dan ook twee shakes nemen.
5. De shakes bevatten het liefst zo min mogelijk suiker. Suiker en andere koolhydraten die je bloedsuiker snel laten stijgen, dragen niet bij aan gewichtsverlies.
6. Als alternatief kun je koolhydraatarme, oftewel low carb, shakes nemen.
7. Kies verschillende smaakjes en wissel af om verveling te voorkomen.

Heb je bijzondere behoeften of sport je meer dan gemiddeld, dan is het wellicht een goed idee online dieet shakes te bekijken. Speciale shakes met meer calorieën en een hoger eiwitgehalte zijn vaak verkrijgbaar op sites voor bodybuilders. Klinkt wellicht gek, maar bodybuilders weten als geen ander hoe ze zo effectief mogelijk vet kunnen verbranden, dus het is zeker een kijkje waard.

Pas wel op wat betreft allergische reacties, een goede vriendin van mij probeerde laatst zo'n sport eiwit shake en bleek daar allergisch voor te zijn!

Tenslotte willen sommige producten de eigenlijke hoeveelheid calorieën verbergen door alleen op het etiket te zetten wat er in het poeder zit. Moet je echter nog allerlei dingen toevoegen aan de shake, om deze bijv. smakelijker te maken, dan is dit niet de eigenlijke hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Let hier dus zeker op.

De beste dieet shakes op de markt

Er zijn een heleboel verschillende producten op de markt te vinden. Naast de bekendere shakes die we hieronder zullen behandelen, zijn er ook eiwitpoeders die goed geschikt zijn om mee af te vallen. Wel moet je ze dan gebruiken in een drankje met andere voedingsmiddelen, omdat deze enkel eiwit bevatten.

Ben je eerder op zoek naar een all-in-one oplossing, overweeg dan eens de volgende 5 dieet shakes die vrij verkrijgbaar zijn in de winkel.

1. Atkins shakes

Atkins shakes zijn alom bekend vanwege het populaire Atkins dieet. Dit dieet streeft naar een laag koolhydraatgehalte in combinatie met (gezonde) vetten, waardoor het eenvoudiger zou zijn gewicht te verliezen. De prijs van Atkins is wat aan de duurdere kant en je kunt dit poeder, evenals andere maaltijdvervangers van hetzelfde merk, gewoon vinden in bijvoorbeeld Kruidvat.

In vergelijking met een reguliere maaltijd valt de prijs best mee. Het poeder bevat maar liefst 18 gr. eiwit per shake en maar 2 gr. koolhydraten. Ideaal voor een low-carb dieet dus. Ook zijn de belangrijkste mineralen en vitaminen aanwezig, al is het wel belangrijk ook hier voldoende groenten toe te voegen om geen tekorten te ontwikkelen.

Over het algemeen valt een Atkins shake in de smaak en er zijn verschillende varianten verkrijgbaar.

2. Dieet Pro

Dieet Pro is een wat minder bekende dieet shake die qua voedingsstoffen erg veel op Atkins lijkt. De shake is ideaal voor mensen die een low-carb of eiwitrijk dieet willen volgen, met bijna 20 gr. eiwit per maaltijd en enkel 1 gr. koolhydraten. Qua prijs is Dieet Pro in de meeste winkels dubbel zo duur als Atkins en mist tevens voedingsvezels, die aangevuld moeten worden door een supplement of een door voldoende groente en fruit.

Door het lage suikergehalte is de kans groot dat je in het begin veel zult afvallen met dit product. Let wel dat dit gewichtsverlies ook uit een groot deel vocht bestaat.

Afvallen

3. Herbalife shakes

Wie kent het niet, de Herbalife reclames en advertenties die je overal tegenkomt. Herbalife is het duurste product in dit rijtje en kost tussen 40 en 50 euro per blik. Deze shake bevat ruim 17 gr. eiwit, maar ook maar liefst 22 gr. koolhydraten, waarvan het overgrote deel uit suikers bestaat. Hierdoor bevat deze shake ook veel meer calorieën dan de meeste andere shakes.

Ook hier kun je natuurlijk mee afvallen, maar wellicht is een andere shake beter geschikt op basis van je behoeften en je budget.

4. Modifast maaltijdvervangers

Modifast staat bekend om zijn dieetproducten, die moeten zorgen voor snel gewichtsverlies. Per shake is Modifast het duurste, ook al is een blik net wat duurder dan Atkins. Ook deze maaltijdvervangers bevatten meer koolhydraten, voornamelijk suikers. Qua mineralen en vitaminen doet Modifast het goed, maar afvallen zul je hiermee waarschijnlijk minder snel.

5. Weightcare shakes

Ook Weightcare is bekend uit de Kruidvat. Dit product bevat echter de meeste koolhydraten, maar is wel de goedkoopste in het rijtje. Een shake bevat bijna 27 gr. koolhydraten, voornamelijk in de vorm van suikers. Daarnaast bevat deze ook best veel energie. Wil je dus sneller afvallen met minder trek, dan is een koolhydraatarme keuze waarschijnlijk een betere optie voor je.

Zoals je ziet is er keuze genoeg. Veel van deze producten gebruiken echter te veel suikers om een gezonde keuze te zijn. Namelijk, de suikers komen niet uit een volle vrucht of uit groenten, maar zijn dus alleen tafelsuiker, waardoor je bloedsuikerspiegel sneller stijgt en je dus meer trek hebt.

Welk product je uiteindelijk kiest is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen wensen, je budget en hoe snel je wilt afvallen.

Je eigen dieetshake maken

Heb je er wel eens aan gedacht dat je net zo goed je eigen shake kunt maken? Dit bespaart niet alleen geld, maar je kunt zo alle voordelen van shakes combineren met de voordelen van natuurlijke voeding. De kans is bovendien ook groot dat je dan sneller en veiliger afvalt, zonder kans op voedingstekorten. Hieronder vind je drie recepten voor dieet shakes die niet alleen overheerlijk smaken, maar ook beproefd zijn - zelf gebruik ik deze recepten namelijk met veel plezier.

Ze bevatten weinig suikers, voldoende eiwit, vezels en gezonde vetten die bijdragen aan gewichtsverlies. Alles wat je nodig hebt is een blender of pureerstaaf en je bent er helemaal klaar voor!

NB. Alle porties zijn voor een persoon. Wil je je kinderen of partner ook graag op een smoothie trakteren? Vermenigvuldig alle hoeveelheden dan met het aantal personen.

Mango Smoothie

• ¼ kop mangostukjes
• ¼ kop gepureerde rijpe avocado
• ½ kop mangosap
• ¼ kop magere yoghurt
• 1 eetlepel vers geperst citroensap
• 1 eetlepel honing
• 6 ijsblokjes

Combineer alle ingrediënten in een blender en pureer alles tot een smoothie. Giet in een hoog glas. Garneer met plakjes mango of aardbei en serveer.

Smoothie van blauwe bessen

• 1 kop magere melk, amandelmelk of indien gewenst kokosmelk
• 1 kop bevroren ongezoete blauwe bessen
• 1 eetlepel koudgeperste lijnzaadolie

Combineer melk en bosbessen in de blender en mix 1 minuut. Giet het in een glas en roer de lijnzaadolie erdoor – hier proef je niks van, beloofd!

Smoothie met pindakaas en banaan

• ½ kop magere melk
• ½ kop magere yoghurt
• 2 eetlepels romige natuurlijke ongezouten pindakaas
• ¼ zeer rijpe banaan
• 1 eetlepel honing
• 4 ijsblokjes

Combineer de ingrediënten in een blender. Pureer. Giet in een hoog glas en serveer.

Conclusie

Dieet shakes kunnen een zegen zijn voor mensen die het te druk hebben om zich veel bezig te houden met een normaal dieet. Ze zijn echter nooit als vervanging bedoeld. Om gezond te worden en gewicht te verliezen, zul je er uiteindelijk toch aan moeten geloven. Natuurlijke voedingsmiddelen zijn namelijk de enige manier om dit te bereiken. Desalniettemin kunnen dieet shakes een goede oplossing zijn om snel wat pondjes kwijt te raken zonder al te veel moeite.

Is je gezondheid echter nog belangrijker voor je, neem dan een kijkje naar de recepten in dit artikel. Ook deze bieden alle voordelen van een dieet shake en natuurlijke voeding en zitten vol met gezonde mineralen en vitaminen die je gewichtsverlies een boost geven!

Wil jij zonder dieetschakes en met natuurlijke voeding maximale resultaten behalen en eindelijk van dat hardnekkige buikvet afkomen? Ontdek dan hier de Bye Bye Buikvet Challenge!

Bronnen:

1. http://www.sciencedirect.com/science/journal/00028223
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12704397
3. http://spectrum.diabetesjournals.org/content/26/3/179.full
4. http://nutritionstudies.org/are-smoothies-good-or-bad/
5. http://www.nutritionj.com/content/7/1/23

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Is een smoothie met pindakaas en pindakaas precies een vervanger van een dieet shake of nog beter.

  Met vriendelijke groet Rob Snelting

 2. Er is tegenwoordig een redelijk natuurlijke shake op de markt genaamd "shakeplus". Zou er nog een update van deze pagina plaats kunnen vinden met de nieuwste shakes erbij?

 3. Ook de Body & Fit Low Calorie Meal is een prima shake met veel eiwitten en vezels en nauwelijks suikers en is relatief goedkoop. Die zou je ook in de vergelijking mee mogen nemen.

  1. Dank voor deze aanvulling, Rik.
   Zijn er meer lezers die ervaringen hebben met deze shake van Body & Fit?

   1. Ze zijn het best getest door de consumentenbond. Ben er net mee begonnen, lijkt een goed product en het smaakt in elk geval lekker.

 4. De recepten zijn niet geschikt voor mezelf, net als e voorgestelde shake,, de basis is altijd een of ander melkproduct, lastig als je lactose intolerant bent, en diabeet

 5. Hallo, Ik ben een vrouw van 54 met obesitas. Nu heb ik het filmpje gezien. Maar wat de menu's betreft; ik zie hier tegenop. Omdat ik 'n moeilijke eter ben en geen fruit lust. Ook lust ik veel groentes niet. Hoe kan ik dan afvallen als ik "weet dat de menu's uit (veel) Groenten en of fruit" bestaan?

  Groetjes van Monique van Dijk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin6
Share