De gezondheidsvoordelen van Kombucha-thee

2017-01-18T07:24:46+01:00augustus 16th, 2013|Voedingsadvies|7 Reacties

Laatste update: door

De gezondheidsvoordelen van Kombucha-thee

Meer dan 2000 jaar geleden ontdekten de Chinezen de positieve invloed die Kombucha-thee op onze gezondheid heeft. Ze noemden het zelfs een 'onsterfelijkheids-elixir'.

Hoewel dat natuurlijk wat overdreven is zijn de gezondheidsvoordelen van Kombucha-thee niet de minste. En tegenwoordig zijn het niet enkel de Chinezen die het drankje kennen maar is het wereldwijd aan een opmars bezig.

Het wordt gemaakt uit de fermentatie van gezoete thee en zogenaamde 'SCOBY', een symbiotische kolonie van bacteriën en schimmels. Het staat erom bekend het risico op het krijgen van bepaalde aandoeningen te verminderen en onze gezondheid in het algemeen te bevorderen.

Ontgift het lichaam

Eén van de belangrijkste gezondheidseffecten van Kombucha is dat het ons lichaam kan ontgiften. Het bevat vele bacteriële zuren en enzymen die nodig zijn om het lichaam te ontgiften en het verlicht het werk dat onze pancreas moet verzetten. Daardoor wordt ook onze lever ontlast. Het regelmatig drinken van Kombucha-thee helpt daardoor onze lever gezonder te houden.

Let wel op: drink Kombucha thee met mate, grote hoeveelheden van deze thee zijn belastend voor de lever!

Voorkomt en behandelt kanker

De ontgiftende werking van Kombucha en z'n grote hoge waardes aan glucuronzuur kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van kanker. Een manier om kanker te bestrijden is het lichaam te ontgiften.

De Russische winnaar van een Nobelprijs in de literatuur, Alexander Solzenitsyn schreef in z'n autobiografie dat hij maagkanker had overwonnen door het drinken van Kombucha-thee. Nadat president Ronald Reagan hiervan hoorde besloot hij ook Kombucha-thee te gaan drinken om de kanker waar hij zelf aan leed te helpen inperken. De president overleefde de kanker uiteindelijk en stierf van ouderdom in 2004.

Vermindert het risico op artritis

Kombucha-thee bevat veel glucosamines, stoffen die het lichaam nodig heeft om onze gewrichten gezond te houden. Glucosamines stimuleren de productie van hyaluronzuur, een zuur dat helpt de structuur van kraakbeen te behouden en artrose-pijnen helpt verminderen. Het is bekend dat hyaluronzuur een zelfde pijnverlichting kan brengen als sommige medicatie.

Dit zuur maakt het mogelijk voor de bindweefsels in het lichaam om grote hoeveelheden vocht te binden en helpt om ons lichaamsweefsel gezond te houden en de gewrichten te 'smeren' en ze zo flexibel te houden.

Stimuleert het immuunsysteem

Kombucha-thee is een drankje dat erg rijk is aan antioxidanten. Deze antioxidanten versterken je immuunsysteem en onderdr