Voedingsadvies

Laatste Update: 18 januari 2017

De gezondheidsvoordelen van Kombucha-thee

Meer dan 2000 jaar geleden ontdekten de Chinezen de positieve invloed die Kombucha-thee op onze gezondheid heeft. Ze noemden het zelfs een 'onsterfelijkheids-elixir'.

Hoewel dat natuurlijk wat overdreven is zijn de gezondheidsvoordelen van Kombucha-thee niet de minste. En tegenwoordig zijn het niet enkel de Chinezen die het drankje kennen maar is het wereldwijd aan een opmars bezig.

Het wordt gemaakt uit de fermentatie van gezoete thee en zogenaamde 'SCOBY', een symbiotische kolonie van bacteriën en schimmels. Het staat erom bekend het risico op het krijgen van bepaalde aandoeningen te verminderen en onze gezondheid in het algemeen te bevorderen.

Ontgift het lichaam

Eén van de belangrijkste gezondheidseffecten van Kombucha is dat het ons lichaam kan ontgiften. Het bevat vele bacteriële zuren en enzymen die nodig zijn om het lichaam te ontgiften en het verlicht het werk dat onze pancreas moet verzetten. Daardoor wordt ook onze lever ontlast. Het regelmatig drinken van Kombucha-thee helpt daardoor onze lever gezonder te houden.

Let wel op: drink Kombucha thee met mate, grote hoeveelheden van deze thee zijn belastend voor de lever!

Voorkomt en behandelt kanker

De ontgiftende werking van Kombucha en z'n grote hoge waardes aan glucuronzuur kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van kanker. Een manier om kanker te bestrijden is het lichaam te ontgiften.

De Russische winnaar van een Nobelprijs in de literatuur, Alexander Solzenitsyn schreef in z'n autobiografie dat hij maagkanker had overwonnen door het drinken van Kombucha-thee. Nadat president Ronald Reagan hiervan hoorde besloot hij ook Kombucha-thee te gaan drinken om de kanker waar hij zelf aan leed te helpen inperken. De president overleefde de kanker uiteindelijk en stierf van ouderdom in 2004.

Vermindert het risico op artritis

Kombucha-thee bevat veel glucosamines, stoffen die het lichaam nodig heeft om onze gewrichten gezond te houden. Glucosamines stimuleren de productie van hyaluronzuur, een zuur dat helpt de structuur van kraakbeen te behouden en artrose-pijnen helpt verminderen. Het is bekend dat hyaluronzuur een zelfde pijnverlichting kan brengen als sommige medicatie.

Dit zuur maakt het mogelijk voor de bindweefsels in het lichaam om grote hoeveelheden vocht te binden en helpt om ons lichaamsweefsel gezond te houden en de gewrichten te 'smeren' en ze zo flexibel te houden.

Stimuleert het immuunsysteem

Kombucha-thee is een drankje dat erg rijk is aan antioxidanten. Deze antioxidanten versterken je immuunsysteem en onderdrukken de activiteit van vrije radicalen. Die laatste kunnen ernstige schade toebrengen aan je organen en lichaam. Je lichaam zal door regelmatige consumptie van Kombucha ook beter weerbaar zijn tegen infecties en ziektes.

Geeft je extra energie

De ontgiftende werking van Kombucha-thee maakt dat alle processen in je lichaam efficiënter zullen gaan werken. Indien alle lichaamsprocessen vlot lopen zal je je ook merkelijk energieker voelen.

Bevordert gewichtsverlies

Een ander leuk effect van Kombucha is dat het je metabolisme stimuleert. Een sneller metabolisme betekent dat je sneller gewicht zal verliezen.

Zorgt voor mentale en emotionele rust

Kombucha-thee bevat ook bepaalde zuren die je lichaam en geest helpen ontspannen. Het regelmatig drinken ervan kan je helpen stress te overwinnen, beter te slapen en depressies en angststoornissen aan te pakken.

Risico's

Kombucha is een gefermenteerde voedingsstof, met andere woorden door de thee te laten gisten ontstaan er schimmels en bacteriën. Meestal zijn deze bacteriën en schimmels de juiste en zijn ze gezondheidsbevorderend. Maar tijdens het proces van fermenteren kunnen allerlei schimels en bacterien groeien, mogelijk dus ook schimmels en bacteriën die schadelijk of zelfs een gevaar voor je gezondheid zijn. Hier schuilt dus het gevaar! Om terug te komen op Ronald Reagan, als de president van de Verenigde Staten het mag drinken hoe gevaarlijk is het dan?

Conclusie

Kombucha thee claimt tal van voordelen te hebben, er zijn veel aanhangers van kombucha, en aangezien kombucha al in de Chinese oudheid werd gezien als heilzaam middel werd bestempeld zal kombucha-thee ook zeker kunnen helpen in bepaalde gevallen. Maar omdat er ook gevaren kleven aan kombucha kan ik je niet zonder meer aanraden om deze thee te gaan drinken.

Alleen als je last hebt van artritis kan het drinken van kombucha-thee voor verlichting van pijnklachten zorgen, dan nog is voorzichtigheid geboden. Als je kombucha thee wilt drinken ter bevordering van je algemene gezondheid dan adviseer ik groene thee, deze variant van thee heeft ook tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar hier kleven geen risico's aan!

Drink jij wel eens Kombucha-thee? Welke gezondheidseffecten merk jij? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. In principe geen limiet, maar denk er om dat je alles in het leven met mate moet doen. (behalve natuurlijk lachen en gelukkig zijn!)

 1. Ik gebruik al meer dan 20 jaar kombucha thee. Als je de kneepjes van het kombucha thee brouwen in de vingers hebt, dan zie ik geen gevaren. Soms geef ik workshops aan geïnteresseerden.
  De voordelen zijn voor mij overduidelijk, verschillende heb ik zelf ervaren en vele hen ik om mij heen gezien bij mensen die ermee begonnen. Betere weerstand, verhoogd energie niveau, betere stoelgang, sterk verbeterde bloed waardes bij suiker patiënten, verdwijnen van effecten van chronische psoriasis, en zelfs en geval waarbij tegen alle verwachtingen in uitgezaaide kanker in de hersenen verdween (in dat geval werd echter ook de reguliere weg gevolgd).

 2. Ik gebruik Kombucha al van mijn 18 jaar en en ben nu 67 jaar en mijn huisarts heb ik voor laatst gezien bij

  geboorte van mijn dochtertje.

  Dankzij Kombucha en melk kefir hoef ik geen huisarts,piletjes van farmaceutische industrie,ziekenhuizen

  bezoek en al dat gedoe die daar bijhoort.

  Wel moet ik ziekteverzekering betalen omdat die verplicht is.

  Mijn motto en of gezegde is:ga een keer als patient naar een ziekenhuis of bij huisarts dan blijf je bij hen

  een pacient!!!

 3. ik gebruik al 25 jaar kombucha en voel me daar heel goed bij kan niets negatiefs zeggen.
  Onlangs heb ik een stop ingelast van kombucha van zo ongeveer een half jaar en moest bij de dokter zijn en die sprak van bloed te prikken en ging allerlei zaken controleren, blijkbaar na de resultaten controleerde hij ook de prostaat die een waarde aangaf van 2,80
  Begin de maand juli ben ik opnieuw kombucha beginnen drinken en 2 maanden later heb ik opnieuw een test laten uitvoeren voor de prostaat eens te controleren en plots stond die nu op 1,25 zou dat door de kombucha komen ? ik heb er niets voor genomen .

  1. Kombucha staat er onder andere bekend om dat het zorgt voor een kleinere kans op prostaatkanker. Dus ja, jouw nieuwe metingen kunnen heel goed het gevolg zijn van de kombucha.

 4. Hallo ik zou graag starten met een zwam waar zou ik die kunnen bestellen of halen kopen ???? Ik ben zwaar pijnpatient en heb veel problemen van dumping en hypers of hypos. Maar wil dit super graag proberen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share