Cholesterol Dieet

Laatste Update: 22 maart 2016

Je cholesterol verlagen met plantensterolen

plantensterolen pillenWe hebben allemaal wel eens gehoord van cholesterol. Ook weten we dat een té hoog cholesterolgehalte heel slecht is voor je gezondheid, met name als we spreken over hart- en vaatziektes.

Ruim 35% van de Nederlandse volwassenen hebben in meer of mindere mate last van een verhoogd cholesterol. Een erg gevaarlijke situatie, want in de meeste gevallen weet je dit niet eens.

Zonder dat je het in de gaten hebt kan dit leiden tot hart- en vaatziektes, en dan is de weg terug erg lang. maar als je cholesterol een beetje verhoogd is, kun je dit zelf naar beneden brengen door je voedingspatroon eens kritisch onder de loep te nemen, zonder dat je naar de huisarts hoeft en waarschijnlijk statines krijgt voorgeschreven.

Hoe? Lees snel verder!

Introductie

Eerst even een korte introductie wat betreft de werking van cholesterol in je lichaam:

Cholesterol is een vetachtige stof wat voor een deel door ons lichaam zelf aangemaakt wordt. Ongeveer 70% wordt door je lichaam aangemaakt. De resterende 30% krijgen we binnen via onze voeding. Cholesterol is van groot belang voor de opbouw van lichaamshormonen, het gal, lichaamscellen en is ook een bouwstof voor het zenuwstelsel.

Als er meer cholesterol in je lichaam aanwezig is dan je lichaam nodig heeft, dan blijft dit in de bloedbaan hangen. Waardoor de kans heel groot is dat het neerslaat tegen de wand van de slagaders, met alle gevolgen van dien zoals een hartaanval of een hersenbloeding.

Er bestaan twee soorten cholesterol. De één is goed voor je gezondheid, de ander heeft de bekende negatieve invloed. Het is belangrijk dat deze twee in evenwicht zijn. Dat om problemen voor de toekomst te voorkomen.

Als we het over de twee soorten cholesterol hebben, moet ik eerst even iets rechtzetten. De twee soorten, HDL en LDL, bestaan uit de cholesterol die verbonden is met een eiwit om het transport door het bloed mogelijk te maken. De combinatie van cholesterol met het eiwit die als ‘taxi’ fungeert, noemen we een lipoproteïne.

Dit maakt de benaming voor de twee soorten wat beter te begrijpen:

Hoge Dichtheid Lipoproteïne (HDL)

goed en slechtDit is de categorie cholesterol die goed is voor je gezondheid. HDL is namelijk in staat om de andere, slechte, soort cholesterol LDL wat in het bloed aanwezig is mee te nemen naar de lever waar het afgebroken wordt om het lichaam op de natuurlijke manier te verlaten.

De cholesterol HDL beschermd dus je lichaam tegen de slechte soort LDL, en vormt dus een natuurlijk mechanisme wat hart- en vaatziektes kan helpen voorkomen.

Lage Dichtheid Lipoproteïne (LDL)

Dit is de categorie cholesterol waar iedereen zich, terecht, zorgen om maakt. Deze combinatie transporteert het cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. Het zijn deze verbindingen die zich vast kunnen zetten aan de binnenwand van de bloedvaten, zeker op de plekken waar al minuscule beschadigingen zijn blijven ze heel gemakkelijk ‘kleven’. Deze beschadigingen van de aders kunnen het gevolg zijn van onder andere ouderdom, een verhoogde bloeddruk en roken.

Door het afzetten van de LDL tegen de binnenwanden van de bloedaders slibben de aders dicht waardoor het bloed steeds slechter door kan stromen, en ander LDL zal zich steeds sneller en gemakkelijker ophopen op dezelfde plaats. Dit proces staat bekend onder de volksnaam Slagaderverkalking. In de medische wereld wordt de term Artherosclerose gebruikt.

cholesterolwaarden

Plantensterolen kunnen helpen

Het blijft natuurlijk de allerbeste manier om je leefstijl te veranderen. Door gezonder te eten en meer te bewegen wordt op een natuurlijke manier al je LDL-gehalte te verlagen, en eventueel het HDL-gehalte te verhogen. Het is in ieder geval belangrijk om de verhouding tussen de twee categorieën in balans te brengen en te houden. Dit bereik je het meest eenvoudig door de slechte LDL te verlagen. Het gezonde HDL verhogen is veel lastiger.

Een hele effectieve manier om het slechte LDL een halt toe te roepen, en beduidend te verlagen, is het eten van voeding waar Plantensterolen in zitten. Plantensterolen komt van nature voor in veel soorten voeding. Het lijkt qua structuur en gedrag heel erg op cholesterol.

Maar het grote verschil is dat de plantensterolen niet via de darmen in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Hierdoor ontstaat een beschermende barrière in de darmen zodat het slechte LDL uit ons eten niet in de bloedbaan opgenomen kan worden, en dus via de ontlasting ons lichaam kan verlaten.

Op deze manier ben je in staat om in een periode van ongeveer 3 weken je LDL-cholesterol gehalte met maximaal 10% te verlagen. Dat wil zeggen, als je dagelijks minimaal tussen de 1,5 en de 2,4 gram plantensterolen binnen krijgt. Deze hoeveelheid heeft een verlagend effect op de LDL, maar laat de goede cholesterol, HDL, ongemoeid.

Binnen een ‘normaal’ voedingspatroon zitten niet genoeg plantensterolen om dit effect te bereiken. Om bijvoorbeeld 2 gram plantensterolen per dag binnen te krijgen, zou je bijvoorbeeld 425 tomaten moeten eten of 50 porties broccoli moeten verorberen.

Niet echt realistisch dus. Er zijn wel producten op de markt die verrijkt zijn met plantensterolen, bijvoorbeeld margarine en speciale drankjes. Let er wel op dat het voor ouderen, zwangere vrouwen en kleine kinderen geen goed idee is om verrijkt voedsel te eten.

Hoewel plantensterolen dus goed zijn voor je gezondheid, heeft het weinig zin om dit te overdrijven. Er wordt afgeraden om meer dan 3 gram plantensterolen per dag te eten. Niet omdat dit dan een gevaar voor je gezondheid zou zijn, maar meer om het feit dat het boven die hoeveelheid helemaal geen effect meer heeft. De overtollige plantensterolen verlaten ongebruikt het lichaam via de ontlasting.

gevaarEen waarschuwing is hier ook op zijn plaats: Uit recent onderzoek is gebleken dat producten die verrijkt zijn met extra plantensterolen in potentie schadelijk kunnen zijn voor mensen die een normaal of een laag cholesterolgehalte hebben. Naar aanleiding hiervan heeft de Europese Unie vorig jaar bepaald dat er een waarschuwing moet staan op deze producten. Deze waarschuwing moet duidelijk melden dat het betreffende product alléén geschikt is voor mensen met een verhoogd cholesterol.

Voor mensen die een normaal cholesterol hebben, wordt aangeraden om 800 mg plantensterolen per dag in te nemen om het cholesterol in balans te houden. Voor mensen met een verhoogd cholesterol wordt aangeraden om minimaal 1500 mg. in te nemen. Alles met een maximum van 3000 mg., zoals eerder omschreven.

Voeding met plantensterolen

Plantensterolen kun je voornamelijk vinden in producten zoals noten, zaden, plantaardige olie, soja en granen. Uit de lijst die je hieronder vindt kun je precies bepalen hoeveel plantensterolen je binnenkrijgt voor bepaalde producten:

voedingsmiddelen met plantensterolen

Als je het lijstje even goed op je in laat werken, is het erg lastig om minimaal 1500 milligram per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan bijvoorbeeld 48 eetlepels pinda’s, ofwel bijna 700 gram. En dat iedere dag! Natuurlijk kun je dit niet zo eenzijdig toepassen door alléén maar pinda’s te eten, maar je snapt wel dat het erg lastig wordt, zelfs in een gevarieerd voedingspatroon.

Om toch de aanbevolen hoeveelheid van 1500 mg. per dag binnen te krijgen, tenminste voor mensen die een verhoogd cholesterol hebben, kan het handig zijn om een voedingssupplement te nemen. Helaas zijn er heel veel voedingssupplementen in de handel waar goede tussen zitten, en helaas ook slechte, of in ieder geval niet-werkende.

Let er heel goed op dat het supplement voor de volle 100% van natuurlijk oorsprong is. In de meeste gevallen bevatten de tabletten 800 mg., dus met twee tabletten per dag kun je het gewenste effect al bereiken. Ook is het verstandig om géén samengestelde tabletten te kiezen, omdat je dan de hoeveelheden niet kunt regelen. Je krijgt van het één dan te veel binnen, terwijl je van iets anders weer te weinig binnenkrijgt.

Supplementen met plantensterolen zijn volledig vrij van bijwerkingen, wat we beslist niet kunnen zeggen van veel geneesmiddelen die hetzelfde doel hebben. In veel gevallen veroorzaakt dit spierpijn als bijwerking.

Als laatste opmerking wil ik heel duidelijk stellen dat voedingssupplementen in het algemeen, dus ook deze met plantensterolen, nooit een vervanging zijn van gezond eten. De naam voedingssupplement zegt het al heel duidelijk: Het is een aanvulling op een regelmatig en gezond voedingspatroon, in combinatie met bewegen.

Conclusies en aanbevelingen

Ondanks het feit dat het erg lastig is om voldoende plantensterolen uit je normale voeding te halen, is het toch een goede zaak om je cholesterol in balans te krijgen met plantensterolen. Een aanvulling met voedingssupplementen helpt je om dit op een natuurlijk manier te realiseren.

Let er wel op WAT je koopt, want er zijn veel nep-supplementen in de handel, speciaal op internet.

Heb je zelf ervaring met plantensterolen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Graag ontvang ik informatie over de cholesterolverlager . Ik heb een waarde van 5 triglyceriden in mijn bloed en heb extra medicijnen voorgeschreven gekregen van mijn cardioloog. Heb ze nog niet ingenomen omdat ik aar iets " natuurlijks" op zoek ben . Kan ik de voedingssupplmenten die U noemt innemen daar ik ook een zwakke maag/ slokdarm heb ? Graag hoor ik van U . Groet, N.Kanters

  1. Hallo Nellie,

   Voedingssupplementen worden inderdaad niet aanbevolen als je een zwakke maag/slokdarm hebt.

   Maar heb je wel eens nagedacht over het gebruik van Venkel? Is goed tegen een zwakke maag, en werkt cholesterol-verlagend. Google hier maar eens op...

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

 2. Ik gebruik veel melkpoeder in koffie and dat verorzaakt hoge cholesterol voor mij , ik will publiceren dat melkpoeder is niet gezond voor cholesterolhalte in bloed , ik advisser iedeeren om niet melkpoeder in koffie te gebruiken

 3. Ik heb te trage schildklier sinds 2012 daaroom kreeg ik te hoge cholesterol dus ik adviseer ieadereen die heeft te trage schildklier om zijn of haar cholesterolhalte in zijn bloed te meten want het is de echt verorzaaker van te hoge cholesterol

 4. mijn problemen veele behoorlijk vervelend.dokter zegt cholesterol aan de hoge kant maar heb veel last van een lage bloeddruk maar aan de andere kant mijn suiker waarden in het bloed is te hoog. vaak heb ik problemen met vermoeidheid en flauwte.ik neem nu bijna twee weken d vitaminen in maar ik heb nog steeds last van die dingen. te hoge bloeddruk is slecht maar laag valt ook niet mee.ik ben nu op zoek naar een natuur dokter in gent mijn huis dokter is wel goed maar hij is gewoon een dokter zoals vele. problemen oplossen met allerlei pillen.ik ben nu eenmaal geen voorstander van dit maar wat moet je anders beginnen?we mensen kennen anders niets als er gezondheid problemen zijn gaan we bij de dokter en nemmen gewoon de pillen trouw in.maar maar na al de boeken die ik lees over mensen die op een natuurlijke weizen werken die ons afraden om veel pillen te slikken van de dokters. maar weten wij veel. mooie titel van een boek het lichaam will gezond zijn. ergen las ik ook eens zou het niet mooi zijn indien er een pill zou bestaan dat alle gezondheid problemen waarmee we te kampen hebben in een slag zou verdwijnen als sneeuw voor de zon. maar het probleem is dan geen ziektes dan zitten al de dokters zonder werk want niemand heeft ze nog nodig want we hebben de pill maar ja ze zou natuurlijk erg veel kosten en vele arme mensen zouden ze dan niet kunnen kopen want de rijke zouden alles kopen en de rest van de wereld niets of bijna niets. maar ja ook al hebben we veel op onze aarde ons lichaam heeft de stofen die rond de aarde en terecht gekomen zijn in de lucht opgenomen net als onze voeding die soms stofen bevatten die niet te goed zijn voor ons maar ook kenen we anders niets we hebben alles wat ooit goed was voor ons verandert we hebben onze voeding vergiftig en eten het op elke dag weer. en net als onze aarde worden we dan ziek soms is er een middel om te herstellen maar soms hebben we al te veel. maar onze aarde heeft geen dokter want wij zijn de dokters. onze gezondheid en de ziekte krijgen we omdat ook onze eigen planeet niet meer gezond is en we ook niet sterk genoeg meer zijn om ons tegen vele ziektes te beschermen.

 5. Sgoedemorgen,

  Twee vragen:
  Gelden jouw adviezen ook voor erfelijk belast cholesterol? M.a.w kun je in dat geval ook met de juiste voeding de waarde naar beneden krijgen?

  Er wordt als aanvulling voedingssupplementen genoemd. welke zijn dat?

  Vr gr Els

 6. Ik zelf slik capsules van becel proactief reden om dat mijn glorestrol iets hoog is. Maar nu zeg men datje daar een verhoogde ploeddruk van krijg. En dus risico loopt om een hartinfarct en van de andere medicijnen wordt ik doodziek en inderdaad vreselijke spierpijn.

  1. Dag J, Je zou bij je arts met regelmaat je LDL waarden kunnen laten nakijken en zodra 100 of minder is dan kan je de inname van 800 mg plantensterolen blijven aanhouden. 800 mg plantensterolen per dag is prima om het cholesterol in balans te houden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

25 Shares
Tweet
Pin25
Share