Jicht en Voeding

Laatste Update: 6 augustus 2021

Jicht en Voeding

Jicht is de naam voor de reumatische aandoening die wordt veroorzaakt door het neerslaan van urinezuurkristallen op de gewrichten. Dat gebeurt als de nieren niet helemaal goed functioneren en er een te hoge concentratie urinezuur in het bloed terecht komt. De kristallen die op de gewrichten neerslaan zorgen voor een ontstekingsreactie in de gewrichten en dat kan veel pijn doen.

Veel drinken

Om een jichtaanval te voorkomen is het zinvol om de concentratie urinezuur in het bloed te verlagen. Dit kan door ervoor te zorgen dat het zuur beter wordt afgebroken of door maatregelen te nemen waardoor er minder urinezuur wordt aangemaakt. Het is vanzelfsprekend dat door veel te drinken de doorstroming in het lichaam verbetert en dus de concentratie urinezuur in het bloed naar beneden gaat. Maar jichtpatiënten kunnen maar beter niet alles drinken, water, thee en koffie zijn geen probleem, maar gezoete dranken, alcoholische dranken en vooral bier, ook als het alcoholvrij is, kunnen juist een jichtaanval veroorzaken.

Dit komt doordat laatstgenoemde dranken purine bevatten, en urinezuur, de veroorzaker van jicht, wordt in het lichaam gevormd uit purine. Purine is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt, maar voor een gedeelte komt de purine die in onze bloedbaan terecht komt direct uit onze voeding. En dat is natuurlijk iets wat we zelf onder controle hebben. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat een purinebeperkt dieet jichtklachten verlicht geven veel patiënten aan dat ze er veel baat bij hebben. Het is in ieder geval het proberen waard.

Aanbevolen wordt om 2 liter water per dag te drinken(1).

Purinebeperkt dieet

Er zijn voedingsmiddelen die erg veel purine bevatten; vis (haring, ansjovis, makreel, mosselen en sardines) bijvoorbeeld, vlees (orgaanvlees en kip met vel) en producten die veel gisten bevatten. Het is voor jichtpatiënten beter om deze helemaal te vermijden. Dan is er nog een groep met producten die vrij veel purine bevatten. Hier gaat het weer voornamelijk om vis (kabeljauw, zalm en forel) en vlees (schapen- en kalfsvlees, bacon en wild). Er wordt aangeraden om deze producten met mate te eten. Producten met veel purine kunnen het aantal jichtaanvallen met 5 keer hoger maken dan ze nu zijn(2).

Lees meer: Purine Voeding

Een derde groep voedingsmiddelen zijn producten die een beetje purine bevatten. In deze groep zitten ook groenten, namelijk bloemkool, bonen, spinazie, sperziebonen, champignons en asperges. Deze kunnen door mensen die last hebben van jicht best af en toe gegeten worden, maar niet dagelijks. Dat geldt ook voor een aantal soorten vis (baars, schol en paling), schaal en schelpdieren (oester, garnalen, kreeft en krab) en vleesproducten (rund- en varkensvlees, leverworst en kip zonder vel). Het goede nieuws is dat alle andere voedingsmiddelen wel onbeperkt gegeten mogen worden. Maar er zit wel een addertje onder het gras, want jicht komt vaker voor bij mensen met overgewicht(3), ga jezelf dus niet te buiten aan alle producten die niet in de lijst staan!

Lees meer: Jicht Blog

Bronnen:

 1. https://www.med.or.jp/english/journal/pdf/2012_04/324_329.pdf
 2. https://ard.bmj.com/content/71/9/1448.short
 3. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/486491

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo
  ik heb diabetes ( alleen medicijnen gelukkig ) maar heb ook last van jicht in mijn voeten
  nu zag ik een jicht dieet boek is dit te combineren met diabetes en waar kan ik het boek krijgen .
  want ben er nu wel klaar mee.
  Gr. Harry

  1. Hoi Harry,

   Het is mij niet echt duidelijk welk dieet-boek over jicht je hiermee bedoelt. Er worden er heel veel aangeboden op het internet, maar helaas zijn er maar weinig die de juiste informatie geven. Of bedoel je misschien de 'Jicht Stoppen Methode'? Deze kun je gewoon online bestellen via de volgende link: Jicht Stoppen

   Voor wat betreft de combinatie met diabetes: Jij hebt een lichte vorm van diabetes, dus zal dat waarschijnlijk geen problemen opleveren. Het blijft natuurlijk wel zaak om de recepten vooraf even te controleren, want een jicht-dieet is niet toegesneden op diabetes-patiënten. Maar de meeste recepten zullen geen problemen opleveren.

   Als je verder nog vragen hebt, dan hoor ik dat graag!
   Jack

 2. Hallo ik ben bij toeval op u website gekomen via nierstenen wat ik zocht.
  Nu heb ik last van hardnekkige nierstenen,ben nu al 1.5 jaar naar het zieken huis aan het gaan maar ze zitten er nog steeds.
  Nu is mij laats opgevallen dat het lopen of wandelen mijn voeten zee doen ,enkels wreef,linker kleine teen en de daar op volgende.
  Ook zitten soms mijn beide heupen op slot wat zeer pijnlijk is.
  Verder heb ik mijn vingers van beide handen niet meer kan buigen even.
  Mijn huisarts heeft toen een ontsteking remmer gegeven.
  NU ik dit zo lees zou ik ook weleens jicht kunnen hebben denk ik.
  Groetjes wim

 3. Ik heb ook last van jicht maar als ik alles laat staan waar citroen zuur of citroen sap in zit heb ik geen last.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share