Te veel suiker in je bloed, zoals bijvoorbeeld bij diabetes, is een ernstige complexe aandoening, die het hele lichaam kan beïnvloeden. Diabetes vereist dagelijkse zelfverzorging en als er complicaties ontstaan, kan diabetes aanzienlijke gevolgen hebben voor de kwaliteit van het leven en het kan ook de levensverwachting verminderen. Terwijl er momenteel geen remedie voor diabetes is, kun je hiermee, door te leren over de aandoening en over hoe je het effectief kunt beheren, best een aangenaam leven hebben.
Wat is suikerziekte?
Diabetes is een ziekte die optreedt wanneer je bloedglucose, ook wel bloedsuiker genoemd, te hoog is. Bloedglucose is je belangrijkste bron van energie en komt uit het voedsel dat je eet. Insuline, een hormoon dat wordt gemaakt door de alvleesklier, helpt om glucose uit je voedsel op te slaan in je cellen zodat het kan worden gebruikt voor energie. Soms maakt je lichaam niet genoeg insuline aan of gebruikt je lichaam de insuline niet goed. Het glucose blijft dan in je bloed en bereikt je cellen niet.
Na verloop van tijd kun je dan gezondheidsproblemen krijgen omdat er te veel glucose in je bloed blijft. Hoewel er geen oplossing voor diabetes is, kun je wel stappen ondernemen om je diabetes te beheersen en gezond te blijven.
Soms noemen mensen diabetes "lichte suiker" of "borderline-diabetes." Deze termen suggereren dat iemand niet echt diabetes heeft of maar een klein beetje last van diabetes heeft, maar onthoudt dat iedere vorm van diabetes erg is.
Wat zijn de verschillende soorten suikerziekte?
De meest voorkomende soorten van diabetes zijn Type 1, Type 2 en zwangerschapsdiabetes.
Diabetes Type 1
Als je diabetes Type 1 hebt, maakt je lichaam geen insuline aan. Je immuunsysteem gaat dan in de aanval en vernietigt de cellen in je alvleesklier, die verantwoordelijk is voor de aanmaak van de insuline. Diabetes Type 1 wordt meestal gediagnosticeerd bij kinderen en jonge volwassenen, hoewel het op ieder leeftijd kan voorkomen. Mensen met diabetes Type 1 moeten om in leven te blijven elke dag insuline gebruiken.
Diabetes Type 2
Als je diabetes Type 2 hebt, maakt je lichaam geen insuline aan of gebruikt je lichaam dat niet goed. Je kunt diabetes Type 2 op elk leeftijd, zelfs tijdens de kindertijd, ontwikkelen. Dit type diabetes komt echter meestal voor bij oudere mensen en mensen van een middelbare leeftijd. Type 2 is de meest voorkomende soort diabetes die je ziet.
Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes krijgen sommige vrouwen als ze zwanger zijn. Meestal gaat dit type diabetes weg nadat de baby geboren is. Als je zwangerschapsdiabetes hebt, heb je echter wel een grotere kans om later in je leven diabetes Type 2 te krijgen. Soms is de diabetes tijdens de zwangerschap eigenlijk al diabetes Type 2.
Wie hebben de meeste kans om diabetes Type 2 te ontwikkelen?
Je hebt de meeste kans om diabetes Type 2 te ontwikkelen als je 45 jaar of ouder bent en een familiegeschiedenis van diabetes of overgewicht hebt. Fysieke inactiviteit, een slecht dieet en bepaalde gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk beïnvloeden ook je kans op het ontwikkelen van diabetes Type 2. Je hebt ook meer kans om diabetes Type 2 te ontwikkelen als je prediabetes of zwangerschapdiabetes hebt gehad.
Welke gezondheidsproblemen kunnen mensen met diabetes ontwikkelen?
Na verloop van tijd veroorzaakt een hoge bloedglucose problemen zoals
- hartziekte
- beroerte
- nierziekte
- problemen met de ogen
- problemen met de tanden
- zenuwschade
- problemen met de voeten
Hoe herken je suikerziekte (diabetes)?
Over het algemeen kun je diabetes herkennen aan één of meer van de volgende symptomen:
- erge dorst en vaak urineren
- verhoogd hongergevoel
- vermoeidheid
- wazig zicht
- gevoelloosheid of tinteling in de voeten of de handen
- wonden die niet genezen
- onverklaarbaar gewichtsverlies
Symptomen van diabetes Type 1 kunnen in een kwestie van weken verschijnen. Symptomen van diabetes Type 2 ontwikkelen zich vaak langzaam en kunnen zo mild zijn dat je soms jarenlang niet merkt dat je ergens last van hebt. Veel mensen met diabetes Type 2 hebben geen symptomen. Sommige mensen weten niet dat ze de ziekte hebben totdat ze diabetesverwante gezondheidsproblemen zoals een wazig zicht of hartproblemen krijgen.
Wat veroorzaakt diabetes Type 1?
Diabetes Type 1 krijg je wanneer je immuunsysteem, het systeem van het lichaam dat zorgt voor de bestrijding van infectie, de insuline-producerende bètacellen van de alvleesklier aanvalt en vernietigt. Wetenschappers denken dat diabetes Type 1 wordt veroorzaakt door genen en omgevingsfactoren zoals virussen, die de ziekte kunnen veroorzaken. Onderzoekers werken aan het vaststellen van oorzaken van diabetes Type 1 en zoeken naar mogelijke manieren om de ziekte te voorkomen of te vertragen.
Wat veroorzaakt diabetes Type 2?
Diabetes Type 2 - de meest voorkomende vorm van diabetes - wordt veroorzaakt door verschillende factoren:
Overgewicht, obesitas en lichamelijke inactiviteit
Je hebt meer kans om diabetes Type 2 te ontwikkelen als je fysiek niet actief bent en overgewicht of obesitas hebt. Extra gewicht veroorzaakt soms insuline-resistentie en komt vaak voor bij mensen met diabetes Type 2. De locatie van het lichaamsvet maakt ook een verschil. Extra buikvet is gekoppeld aan insuline-resistentie, diabetes Type 2 en hart- en vaatziekte. Om te kijken of je gewicht een gevaar voor diabetes Type 2 vormt, kun je deze BMI-grafiek gebruiken.
Insuline-resistentie
Diabetes Type 2 begint meestal met insuline-resistentie, een aandoening waarbij de spier-, de lever- en de vetcellen de insuline niet goed gebruiken. Als gevolg daarvan heeft je lichaam meer insuline nodig om ervoor te zorgen dat de glucose toch bij de cellen komt. In eerste instantie maakt de alvleesklier dan meer insuline aan om te kunnen voldoen aan deze toegenomen vraag. Na verloop van tijd kan de alvleesklier niet genoeg insuline meer produceren en stijgen de bloedglucosespiegels.
Genen en familiegeschiedenis
Net als bij diabetes Type 1 kunnen bepaalde genen de kans op het krijgen van diabetes Type 2 verhogen. De ziekte is erfelijk en komt vaker voor bij mensen van deze rassen/etnische groepen:
- Afrikaanse Amerikanen
- Mensen uit Alaska
- Amerikaanse indianen
- Aziatische Amerikanen
- Hispanics/Latino's
- Inheemse Hawaiianen
- Mensen van de Pacific Islands
Genen kunnen, net als overgewicht, ook het risico op diabetes Type 2 verhogen.
Waarom krijg je zwangerschapsdiabetes?
Wetenschappers geloven dat zwangerschapsdiabetes, een type diabetes die tijdens de zwangerschap ontstaat, wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, samen met genetische en levensstijl factoren.
Insuline-resistentie
Hormonen die door de placenta worden geproduceerd dragen bij aan de weerstand tegen insuline en dit gebeurt bij alle vrouwen aan het einde van de zwangerschap. De meeste zwangere vrouwen kunnen zelf genoeg insuline produceren om deze insuline-resistentie te overwinnen, maar sommigen kunnen het ook niet. Zwangerschapsdiabetes treedt op wanneer de alvleesklier niet genoeg insuline kan aanmaken.
Net als bij diabetes Type 2 is extra gewicht ook gekoppeld aan zwangerschapsdiabetes. Vrouwen die overgewicht of obesitas hebben, kunnen al insuline-resistentie hebben als ze zwanger worden. Het aankomen van te veel gewicht tijdens de zwangerschap kan ook een factor zijn.
Hormonale veranderingen, extra gewicht en een familiegeschiedenis kunnen bijdragen tot zwangerschapsdiabetes.
Genen en familiegeschiedenis
Het hebben van een familiegeschiedenis van diabetes maakt de kans dat een vrouw zwangerschapsdiabetes zal ontwikkelen groter, wat dus suggereert dat genen een rol spelen. Genen kunnen ook uitleggen waarom de aandoening vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen, Amerikaanse Indianen, Aziaten en Hispanics/Latino’s.
Zes voedingsmiddelen die je bloedsuiker snel verlagen
Het eten van volkoren en gezonde voeding als onderdeel van een plantaardig dieet is één van de eenvoudigste manieren om je bloedsuiker te beheren en je gezondheid naar een heel nieuw niveau te tillen. Je bloedsuiker controleert verschillende hormonale reacties in het lichaam, die allemaal bijdragen aan je energieniveaus, je stemming en zelfs je hongerniveaus. Gezonde bloedsuikers zijn ook van vitaal belang om diabetes Type 2, hypertensie en hypoglykemie te voorkomen of te beheren. Het eten van een dieet dat je bloedsuiker beheert, kan je ook helpen bij het voorkomen van het krijgen van obesitas.
Plantaardige voedingsmiddelen zitten boordevol met vezels en dat is de belangrijkste reden waarom ze de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren. Vezels vertragen ​​de afgifte van suiker in de bloedbaan, waardoor stabiele insulineniveaus worden ondersteund. Dit voorkomt ook dat die bloedsuiker gaat pieken wat vaak gebeurt na het eten van geraffineerde suikers, dierlijke voedingsmiddelen en sterk bewerkte levensmiddelen.
Om te zorgen dat je bloedsuiker op peil blijft, hoef je eigenlijk alleen maar levensmiddelen die hoog zijn in vezels te eten en levensmiddelen die lager zijn in vezels zoals voedsel met geraffineerde of toegevoegde suikers, dierlijke producten (die de insuline dramatisch verhogen) en de meeste bewerkte voedingsmiddelen te vermijden.
Om de dingen eenvoudig en overzichtelijk te houden, kun je je beter focussen op het eten van voedingsmiddelen die je bloedsuiker ondersteunen in plaats van je te concentreren op diegenen die dat niet doen. Zoals je ziet, zijn er een aantal lekkere plantaardige voedingsmiddelen en maaltijden, die die je kunt eten en die je bloedsuiker zullen ondersteunen. Deze voedingsmiddelen houden je energiek, verzadigd en voorzien je lichaam van vitaminen, mineralen, vezels, gezonde vetten en zelfs van eiwitten!
-
Magnesium-rijke, groene groenten
Alle bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, Romeinse sla, arugula, mosterdgroenten, snijbiet, de bladeren van de paardenbloem en elke andere groenten met groene bladeren zijn absoluut geweldig voor je bloedsuiker. Een aantal soorten zijn extra gunstig omdat ze ook nog eens rijk aan magnesium zijn, dat een "super nutriënt" is wanneer het je lichaam binnentreedt. Magnesiumrijke groenten omvatten boerenkool, spinazie, mosterdgroenten, Romeinse sla en snijbieten en deze groenten zijn ook zeer gunstig voor het controleren van de bloedsuiker. Je moet eigenlijk proberen om een ​​paar porties van deze groenten binnen te krijgen en dit zal je zeker lukken als je de groenten gebruikt voor het maken van groene smoothies. Gebruik deze voedzame groenten om een vullende gezonde smoothie te maken en om je bloedsuiker nog beter te ondersteunen.
-
Zaden
Zaden zoals chiazaden, vlaszaden, zonnebloempitten, pompoenpitten, hennepzaden en sesamzaad zitten boordevol goede dingen! Ze zijn prachtige bronnen van vitaminen, mineralen zoals magnesium, eiwit en zelfs ijzer. Kijk hier eens naar: chiazaden geven je 24% van je dagelijkse behoefte aan magnesium terwijl dierlijke voedingsmiddelen dit bijna niet doen. Chiazaden, hennepzaden en vlaszaden zijn bijzonder hoog in vezels en bevatten wel 10-15 gram per twee eetlepels. Alle zaden zijn ook rijke bronnen van eiwitten en zoals je kunt zien ondersteunt hun volledige voedingsprofiel jouw bloedsuiker op elk niveau. Probeer om een ​​paar eetlepels van deze zaden toe te voegen aan je maaltijden die je gedurende de dag zult eten. Probeer ze te verwerken in een lekkere havermout, een gezonde smoothie, eet ze als snack of doe ze door een soep of salade.
-
Cacao
De cacaoboon wordt beschouwd als de beste bron van magnesium ter wereld. Het is ook een fantastische bron van vezels, ijzer en zelfs eiwit. Allemaal dingen waar je bloedsuiker van profiteert. Terwijl het waarschijnlijk geen goed idee is om de hele dag cacao te eten, kan zo’n 60 gram per dag wel heel goed zijn omdat het je bloedsuiker vrij snel kan verlagen.
Cacao is ook rijk aan chroom, een mineraal dat ook kan helpen om de bloedsuiker verder te verlagen. Het kan je ook helpen om je focus en je stemming te verbeteren en het kan zelfs zorgen voor gewichtsverlies! Doe wat cacaopoeder of schaafsel in een smoothie, gebruik het in energierepen of als snack, roer het door de ontbijtgranen van je keuze of bedenk zelf iets!
-
Amandelen
Amandelen zijn ook krachtpatsers als het gaat om magnesium, vezels en eiwitten. Net als hennep-, chia- en vlaszaden zijn ze gunstig voor je bloedsuiker. Amandelen bevatten een bijzonder hogere hoeveelheid magnesium. Cashewnoten komen wat dit betreft op een goede tweede plaats. Alle noten, inclusief amandelen, zijn ook rijk aan chroom wat de bloedsuikerspiegel nog verder kan ondersteunen. Eet zo af en toe eens een handje vol rauwe amandelen en dit zal ook je hunkeren stoppen. Slechts een kleine hoeveelheid van deze noten kan je bloedsuikerspiegel al ondersteunen en je lichaam voorzien van rauwe voeding. Als je het een beetje fancy wilt maken, maak dan deze amandelrepen met een laagje chocolade wat een geweldige snack is voor een workout of voor onderweg. Zelfgemaakte amandelboter is ook niet gek en in feite smaakt het geweldig op veganistische crackers of zelfs op een eenvoudig stukje appel of banaan.
-
Volkoren
Haver, rijst, tarwekiem, amarant, teff, quinoa, bruine en wilde rijst en gierst zijn ook goede bronnen van magnesium. Ze kunnen allemaal worden verwerkt tot een pap voor het ontbijt of worden gebruikt in verschillende recepten. Probeer deze 10 heerlijke manieren om haver te gebruiken als je eens wat anders wilt dan je gebruikelijke kom havermout. Deze gezonde quinoa salade is ook een uitstekend gerecht om je bloedsuiker te verlagen en je de hele dag een verzadigd gevoel te geven.
-
Kaneel
Probeer eens een beetje kaneel over een van je favoriete bloedsuiker vriendelijke recepten te strooien. Kaneel is vooral rijk aan chroom en een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen voor diabetici omdat het het vermogen heeft om de bloedsuikers snel te verlagen.
Andere geweldige voedingsmiddelen voor je bloedsuiker zijn onder andere bonen, peulvruchten, groenten zoals broccoli en wortelen en zeewier zoals kelp en spirulina. Zoals je kunt zien zijn het vooral plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels en magnesium en ook eiwitten en andere voedingsstoffen bevatten die je bloedsuiker en je gezondheid kunnen verbeteren.
Tot slot…
Diabetes is een heel gemene aandoening. Het is niet zozeer de suikerziekte zelf die de grootste problemen oplevert, maar het zijn vaak de gevolgen van diabetes die erg vervelend kunnen zijn. En die problemen worden alleen maar groter als de diabetes niet op de juiste manier wordt behandeld.
Naast de adviezen van je behandelend opvolgen, is er ook heel veel wat je zelf kunt doen om je diabetes in de hand te houden.
Jij bent zelf verantwoordelijk voor de gezondheid van je eigen lijf, dus is het aan jou om actie te ondernemen!
Hoe?
Je eerste stap naar het beheersen van je diabetes is het lezen van mijn eBook over Diabetes. Hierin leg ik je precies uit hoe je dit moet doen, aan de hand van 18 essentiële tips.
Het eBook ‘Diabetes: 18 tips’ kun je hier GRATIS downloaden! >>>
Bronnen
www.diabetesforecast.org/2011/jan/how-do-i-quickly-bring-down-my-blood-glucose.html
www.bootcampforbetics.org/blog/how-to-lower-your-blood-sugar-when-its-really-high
www.doctorshealthpress.com/diabetes-tips/diabetes-blood-sugar/control-blood-sugar-without-medication/
Ik heb geen overgewicht,geen obesitas ,en ben super actief,dus ook geen lichamelijke inactiviteit. En wel diabetes 2.
Zijn er gevallen van Diabetes in de familie bekend?