__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Tip van de dag

Laatste Update: 19 februari 2014

Tip van de dag #103: Gevaren van lijnzaad

3.6
(5)

Allereerst de voordelen: goede bron van onverzadigde vezels en omega 3 vetten. Bevordert de stoelgang omdat vocht geabsorbeerd wordt met een snellere darmwerking als gevolg.

Er zijn berichten volgens webmd dat het cholesterolverlagend is. Tevens handig bij diabetes type 2. Echter, er zijn geen doorslaggevende studies beschikbaar om de claims te onderbouwen.

Nadelen:

Te veel lijnzaad nemen is zeker niet verstandig vanwege mogelijke blokkades. Neem daarom altijd
lijnzaad met voldoende water. Daarnaast is het beter om niet gebroken lijnzaad te nemen. Er zijn aanwijzingen dat deze vorm giftig is bij te hoge inname. Eveneens grote hoeveelheden, dat geldt overigens voor alle zaden. Daarnaast kan het werken als een anti-nutriënt waardoor het de absorptie van andere voedingsstoffen in de weg kan staan. Tenslotte is lijnzaad niet aanbevolen bij zwangerschap / borstvoeding.

Voor meer informatie over darmklachten verhelpen, lees dan het volgende artikel even door:

Alles over darmklachten verhelpen

Vragen of opmerkingen of ken je nog een interessant onderzoek? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!
[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/tip-van-de-dag/tip-van-de-dag-103-gevaren-lijnzaad.mp4" width="478" height="360" description="gevaren van lijnzaad" player="4" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]


lijnzaad

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. TOEVOEGING:
  Gebroken lijnzaad wordt snel ranzig en daarmee toxisch. Je kunt zelf lijnzaad kneuzen of malen en als je het dan binnen een half uur verwerkt of consumeert is er niets aan de hand.

  Reply

  1. Ik neem al jaren elke morgen ongeveer 40 gram gebroken lijnzaad zonder enig probleem. (drie eetlepels)
   Ik doe het in een theeglas, giet er kokend water op tot halfvol, daarna vul ik het glas aan met biogarde yoghurt. Ik maak het smakelijk met een schep bruine suiker. Lekker doorroeren, Heerlijk.
   Ik heb ook een zakje heel lijnzaad geprobeerd, maar dat is niet fijn te kauwen en verlaat ook heel het lichaam. Dan heb je wel profijt van de laxerende werking, maar niet van de gezonde vetzuren. Bovendien heb ik geen herbivoren gebit, het eet heel vervelend.

   Reply

 2. Ik heb verhoogde cholesterol en kreeg het advies om dagelijks lijnzaad te eten, het moest wel gebroken zijn omdat de ongebroken vorm het lichaam onbenut verlaat. Nu lees ik weer dat het eten van gebroken lijnzaad óók weer gevaren met zich meebrengt!!!!!!
  Ik wil graag gezond eten maar telkens loop ik weer tegen " verborgen " nadelen op die het er niet makkelijker op maken.

  Reply

  1. Hallo Tineke,

   ik weet heel goed wat u bedoeld! Echter, een beetje lijnzaad kan geen kwaad en wat ik heb gelezen is dat gebroken niet verstandig is. Het is sowieso een goed idee om meer plantaardig te eten en af en toe vlees. Voor de goede vetten kunt ook dagelijks wat noten nemen, denk aan amandelen, walnoten (ongezouten) etc. Plus koken met olijfolie en een beetje Appel Cider Azijn door de salades! Dat kan al zeker een verschil maken!

   Succes!

   Reply

  2. Hallo Tineke,

   Misschien dat het bericht aankomt?

   Ik lees dat je lijnzaad gebruikt of hebt gebruik ivm jouw cholesterol .
   Heeft het geholpen en is jouw cholesterol omlaag gegaan?

   Groetjes,

   Max

   Reply

  1. Nu ben ik geen deskundige wat betreft voeding voor dieren. Echter, honden zijn carnivoren. Uit dag oogpunt zouden plantaardige voedingsmiddelen niet al te best verteerd worden. Ik denk dat omega 3 uit een dierlijke bronnen zoals wilde zalm beter zou zijn.

   Groetjes,

   Jack

   Reply

 3. Goede morgen,
  Ik heb lijnzaadolie gekocht en wil het innemen alleen weet ik niet , hoeveel,wanneer,en hoe
  Kun u me inlichten aub
  Groetjes
  Magali

  Reply

  1. Hallo Magali,
   Je kunt lijnzaadolie op verschillende manieren innemen. Je kunt het zo innemen, dus puur. Een eetlepel per dag is dan voldoende.
   Eventueel kun je deze eetlepel in een glas water oplossen. Je moet het dan wel direct opdrinken.
   Natuurlijk kun je spelen met de hoeveelheid, maar dat is sterk afhankelijk van de reden waarom je het inneemt. Maar voor gewoon 'onderhoud' is een eetlepel per dag voldoende.

   Succes,
   Jack

   Reply

 4. Hallo
  Sinds ik lijn zaad gebruik heb ik last van hoofdpijn
  ligt dat aan het lijnzaad of heeft het een andere rede?
  Mvg Marian

  Reply

  1. Hallo Marian,

   Dit zou aan de lijnolie kunnen liggen. Tenminste als je te veel inneemt. Het is belangrijk om de inname van lijnolie rustig op te bouwen en goed te luisteren naar je lichaam. Of het een andere reden kan hebben, kan ik hiervandaan natuurlijk niet zeggen.

   Fijne avond!
   Jack

   Reply

 5. Hallo Jack,

  Ik eet sinds een paar weken bij het ontbijt brinta met 2 eetlepels (hele) lijnzaad er door heen en 's avonds nog eens 1-2 lepels door de yoghurt waardoor mijn stoelgang een stuk beter is. Is dit teveel of ongezond?
  Is het beter on hele of gebroken lijnzaad te eten?

  Bedankt voor de info.

  Groetjes Monica

  Reply

  1. Hoi Monica,

   Ten eerste: Gebroken lijnzaad is beter, tenminste als het geen andere bewerkingen heeft ondergaan. Hierdoor kan de lijnzaad gemakkelijker afgebroken worden door het lichaam.

   De hoeveelheid lijnzaad is wel bijna het maximum wat je veilig in kan nemen. Over het algemeen wordt een grens van 45 gram per dag aangegeven. Aangezien één eetlepel ongeveer 8 gram bevat, zit je nu op 32 gram per dag.
   In lijnzaad zit namelijk ook Cyanogeen, wat in je lijf omgezet wordt naar cyanide. Dit is een giftige stof die, in grote hoeveelheden, kan leiden tot een hartstilstand.
   Oppassen dus!

   Succes,
   Jack

   Reply

   1. Dank je Jack voor je snelle reactie,
    Ik zal er de volgende keer op letten als ik nieuwe lijnzaad ga kopeb. Ik ben inmiddels terug gegaan naar 2 eetlepels per dag want ik dacht al dat ik een beetje teveel gebruikte.

    Groetjes Monica

    Reply

 6. Ik neem 2a3 eetlepels lijnzaad door de meergranen ontbijt. En voor naar bed gaan, neem ik
  1eetlepel puur lijnzaadolie. Krijg ik niet teveel lijnzaad binnen.?
  Ik heb namelijk verstopping door gebruik medicijn notilen. Ik neem het elke dag in.
  Ik hoor graag van u.
  Groetend

  Reply

  1. Hallo Ans,

   Je kunt inderdaad ook teveel lijnzaad (olie) innemen. De maximale grens is gesteld op 45 gram per dag. Met jouw 4 eetlepels zit je tegen die grens aan.
   In lijnzaad zit namelijk ook een stof die uiteindelijk giftig is voor je lichaam.
   Ik raad je aan om de inname van lijnzaad iets te verlagen.

   Succes,
   Jack

   Reply

 7. Hallo,

  Graag zou ik willen weten wat het beste is om het afvallen te ondersteunen.
  Heel lijnzaad, gebroken lijnzaad of lijnzaadolie?? Olie lijkt me het handigst, maar is dat ook het best?

  Reply

  1. Lijnzaadolie is een hele mooie bron van belangrijke vetten! Als het gaat om afvallen is een mega goede tip om de ratio vetten te verbeteren, met name meer omega 3 en minder omega 6. En natuurlijk oppassen met teveel geraffineerde koolhydraten / suiker (glycemische index is een goede aanvullende tip).

   Succes!

   Reply

 8. Ik ben CU patient., gebruik dagelijks 1 grote eetlepel lijnzaad die ik maal in een oude koffiemolen. Strooi het over twee geroosterde boterhammen die je eerst met een beetje honing kan bestrijken . Heb er zoveel baat bij dat ik al een hele tijd zonder medicijnen ben. Dank God hier dagelijks voor!

  Reply

 9. Beste Jack,

  Ik heb een vraagje. Hoe kom ik van vieze stinkende winden? Heb al alles geprobeerd. Als ik vlees, vis of kip eet wordt het erger dus eet ik dat allang niet meer. Maar ik wil gewoon van die rotte lucht af. Bedankt voor jou hulp.

  Groetjes.

  Reply

 10. Mijn dagelijkse ontbijt bestaat uit havermoutpap met verschillende zaden en noten erin,
  Die zijn : gebroken lijnzaad, hennepzaad, chiazaad,pompoenpitten, zonnebloempitten, walnoten en amandelen,gojibessen
  Wat zijn de gevaren?

  Is dit teveel van het goede?

  Reply

  1. Dit is inderdaad wel heel erg veel, hoewel het natuurlijk afhankelijk is van de totale hoeveelheid.
   Ook met de gezonde noten is het devies: Geniet, maar altijd met mate en in alle redelijkheid.
   En vooral: Luister naar je lichaam. Zodra er iets fout dreigt te gaan, is het verstandig om de dosis terug te brengen zodat je lijf hier beter aan kan wennen.

   Veel succes,
   Jack

   Reply

 11. Het is me vanwege een trage schildklier afgeraden om lijnzaad te gebruiken, terwijl dit voor mijn darmen (PDS) erg goed was. Zo moet ik ook stoppen met soja...het geeft nogal wat problemen met eten.
  Weet je een goede vervanger voor met name lijnzaad?

  Reply

  1. Bij PDS is psyllium (vlozaad) aan te bevelen, maar wel RUSTIG opbouwen en voldoende water drinken! Ik neem op dit moment zelf krill olie omdat het een hele zuivere bron van goede vetten zijn. Chiazaden zou ook kunnen, wel even vermalen met een koffie vermaler.

   Succes!

   Reply

 12. Hallo,

  Vraag, sinds 2 maand ben ik bezig met afvallen, dmv. gezond eten, sporten (hardlopen) en niet snoepen.
  Dit gaat heel goed, ben bijna 8kg kwijt.
  S' ochtends neem ik vaak magere of halfvolle yoghurt met biologische muesli en sinds kort doe ik er nog een schep gebroken lijnzaad bij. En daarnaast eet ik nog een stuk fruit. Sinds kort heb ik nadat ik gegeten heb ontzettende maagpijn. Ik denk dat dit door het lijnzaad komt. Kan het zijn dat ik daar allergisch op reageer. Het is echt heel pijnlijk.

  Graag u reactie,

  Reply

  1. Dag Anne,

   Dat kan heel goed komen door lijnzaad! Ik zou zeggen, even geen lijnzaad meer en probeer eens een ontbijt met bosbessen, voor de goede vetten is krill olie ook heel mooi! Overigens, ik neem zelf geen yoghurt (kan er niet goed tegen) en magere yoghurt heeft vaak veel te veel suiker! Je kunt ongezoete amandelmelk proberen of neem een groene smoothie!

   Hou me op de hoogte!

   Reply

  2. Anne,

   doe de lijnzaad in een koffiemolen en vermaal het tot het eruit ziet als meel.
   Bewaar een x hoeveelheid hiervan in de koelkast. Dan blijft het langer goed.
   Dit zal mogelijk helpen..

   Reply

 13. Ik heb ergens gelezen dat pepermuntolie goed voor de darmen zou zijn. Heb eerlijk gezegd nog nooit van pepermuntolie gehoord.Heeft iemand ervaring hiermee?

  Reply

 14. Ik neem sinds 4 maanden 2 eetlepels lijnzaadolie + 2000mg visolie om mijn cholestorol naar beneden te houden(hartpatiënt) omdat ik weigerde nog langde die schadelijk statines te slikken(ik dacht na 3 maanden slikken dat ik met een rollator verder moest).

  Werkt perfect, LDL van 1.8 met statines naar 3.8 en met gebruik olien weer terug naar 2.8 mmol.
  Had niet verwacht dat dit zo goed ging, er dus blij mee.
  Maar, mijn triglyceride was 3.92 en deze is verhoogd nu naar 9.15 mmol en het enige wat ik kan verzinnen is dat dit door de lijnzaadolie wordt veroorzaakt.
  Ik drink niet, beweeg elke dag genoeg, eet normaal van alles wat, kan dus geen andere oorzaak bedenken.
  HDL was 0,8 is nu 0,7 mmol, dus ook nog iets naar beneden gegaan, beide dus er tegenvallend.

  Zou dat kunnen liggen aan de lijnzaad? Evt. advies(lijnzaadolie stoppen heb ik gisteren al gedaan) hoe verder te gaan?

  Reply

  1. Hallo Dick,
   Ik heb met de statines dezelfde ervaring als jij, dus daar ben ik gelukkig ook mee gestopt.
   Ik ben ook hartpatiënt en gebruik alleen nog 10mg quinapril en de bloedverdunner.
   Ben ook op zoek gegaan naar alternatieven.
   Dit zijn mijn bevindingen tot nu toe:
   Mijn "goede" cholesterol is hoog en mijn triglyseride-waarde minder dan 1.

   Cholesterol is niet slecht voor je. Waar het om gaat is hoe dat cholesterol in je lichaam vervoerd wordt en of je lichaam het overtollige af kan breken.
   Het gaat om de balans van de factoren. Als alles normaal functioneert daalt normaal gesproken ook je triglyceride-waarde. De redenering is dus andersom: Wat veroorzaakt de hoge waarde.

   Veel wordt veroorzaakt door tekorten van vitamines en mineralen en een verkeerd eetpatroon. Stress speelt ook een grote rol.
   Het omlaag krijgen van de triglyceride-waarde is veel belangrijker dan het verlagen van je cholesterol, dat is inmiddels achterhaald.
   Belangrijk is ook je vitamine B12, alleen goed te controleren door ook op homocysteïne te prikken. (zie homocysteïne, site van natuurdiëtisten nederland)
   Mijn eetpatroon ziet er in grote lijnen als volgt uit: geen geraffineerde suikers, geen granen, dus ook geen brood, weinig koolhydraten (geen aardappels), geen koemelkproducten, geen kant-en -klare sausjes of bewerkte producten, zo puur mogelijk en liefst biologisch.
   Ik eet vlees met mate, zo ook kip en vis, gebruik om in te bakken kokosolie of roomboter, geen margarines of andere troep. In grote lijnen eet ik volgens het paleo principe, (even googelen) maar ik foetel wel eens. Soms kun je er niet onder uit om brood te eten of een aardappeltje. veel info over wat wel en niet eten , over cholesterol etc. kun je vinden als je op verhoogde tryglyceride googelt en op de site van mens en gezondheid kijkt.
   Niet vet is het gevaar voor je gezondheid, maar vooral suikers.

   Kom je er niet uit wat je nu wel/niet van vitamines/mineralen kunt gebruiken, kun je overwegen om een specialist op dit gebied te raadplegen, zoals een natuurgeneeskundige, bv een orthomoleculair therapeut.

   Verder je bloedwaarden geregeld laten controleren, ook je vitaminen en mineralen. En zelf in de gaten houden. Zo had ik bv laatst last van krampen in de benen. Mijn kaliumwaarde was verhoogd. In overleg met mijn arts heb ik de quinapril verlaagd van 20 naar 10 mg, deze kan ook krampen veroorzaken, maar ben ik het ook rustiger aan gaan doen met mijn "gezonde" voeding, die veel producten bevat die rijk zijn aan kalium. Dus ook hier weer: zelf attend zijn en luisteren naar je lichaam.
   Ik hoo dat ik hiermee een bijdrage heb kunnen leveren op je zoektocht.

   groet, Marjo

   Reply

 15. Vraag: ik gebruik elke dag 1eetlepel lijnzaad en 1lepel sesam in de havermoutpap , ik lees dat lijnzaad blauwzuur kan veroorzaken.
  Ik maal het inlaad in een oude koffiemolen, kan ik het beter heel laten ?
  Moet ik dan voortaan geen lijnzaad meer gebruiken ? Wie kan mij een goed advies geven

  Reply

 16. Omdat ik last heb van een slechte stoelgang(medicijngebruik) kreeg ik te horen dat ik veel beter hele lijnzaad kan gebruiken i.p.v. gebroken wat ik altijd deed. Dit omdat gebroken lijnzaad teveel vocht op zou nemen.
  Maar als ik nu lees dat heel lijnzaad het lichaam ook heel verlaat zou dit dus niet werken? Mag ik er dan ook op kauwen?.

  Reply

 17. Is het beter als je last heb van een moeilijke stoelgang door medicijngebruik om de lijnzaad heel te eten?
  Mag ik ze dan heel opeten of op kauwen?

  Reply

  1. Lijnzaad moet je nooit helemaal opeten, ze moeten altijd gebroken zijn. Kauwen is hier niet voldoende. Hele zaadjes reizen gewoon door je lichaam, en komen er in zijn geheel weer uit. Je profiteert dan niet van de voordelen van lijnzaad.
   Je kunt gebroken lijnzaad kopen, maar je kunt ze ook gewoon kopen en thuis malen.

   Fijn weekend!

   Reply

 18. Ik heb een vraag over het wel of niet mogen verhitten van gebroken lijnzaad. Enerzijds lees ik dat het heel goed in brood en koekjes verwerkt kan worden maar anderzijds dat gebroken lijnzaad 'beter niet verhit" kan worden??! Weet u hoe het hiermee zit?

  Vast hartelijk dank

  Reply

  1. Het is inderdaad waar dat je lijnzaad beter niet kunt verhitten. Zoals met de meeste verhittingsprocessen gaat een deel van de voedingswaarde verloren.
   Lijnzaad in brood en koekjes, die meegebakken worden, zijn dus minder effectief.

   Reply

 19. Ik heb een fles lijnzaadolie gekocht (voor de omega 3) maar ik heb echt moeite om af en toe een halve eetlepel ervan door te slikken. Vies en bitter-achtig. Mijn hersens zeggen: nee, dit is giftig.

  Nu vraag ik me af of ik al die gezondheid moet weggooien of dat ik flink moet zijn.

  Reply

  1. Luister altijd naar je lichaam. Als je lichaam zegt dat dit niet past, dan moet je het laten staan.
   Misschien beter om een goede kwaliteit omega-3 voedingssupplementen te kopen? Tenminste als het om de Omega-3 gaat, is dat misschien een goed alternatief.

   Reply

 20. Ik heb geadviseerd gekregen van mijn homeopatisch arts heel biologisch lijnzaad te gebruiken omdat als je het gemalen koopt de kwaliteit een stuk achteruit gaat. Vervolgens dit van te voren te laten wellen in handwarm (afgekoeld gekookt water) water wordt dan helemaal opgenomen door het lijnzaad en dan te eten. En dan evengoed goed kauwen. Wat vind je daarvan?

  Reply

  1. Mag dat elke dag ,? Want gebruik ook elke dag lijnzaad, maar als nu over de cyanide gevaren.
   Graag antwoord aub

   Reply

 21. Hoi ik ben 10 weken zwanger en heb heel erg last van mijn darmen en obstipatie mag ik gebroken Lijnzaad en lijnzaad olie gebruiken boor graag u reactie

  Reply

 22. Hallo,
  Hoe lang moet je de verse gemalen lijnzaad LATEN WEKEN IN HANDWARM ( eerst voorgekookt ) water ?

  Reply

 23. Hallo,
  Ook ben sinds 1 week aan de lijnzaadolie, het werkt geweldig voor mijn stoelgang.
  Mijn vraag, welke hoeveelheid, 1 of 2 eetlepels s`ochtends op nuchtere maag. Ik roer het door een glas jus d`0range,heb ik die vitaminen ook binnen.
  Mijn vraag is dat goed, en is 1 lepel ook voldoende?

  Alvast bedankt.
  Gr.Marian

  Reply

 24. Hallo,

  Sinds kort gebruik ik naar volle tevredenheid s`ochtends lijnzaadolie. Ik doe 2 eetlepels in de glas jus dòrange.

  Is dat verantwoord, en is 1 lepel ook voldoende? Ik kan nergens een goede gebruiksaanwijzing vinden.

  Alvast bedankt,
  Marian Vervoort

  Reply

  1. Er is geen vaste dosis bekend, want iedereen reageert weer anders op lijnzaadolie.
   Het beste advies wat ik kan geven is luisteren naar je lichaam. Voel je iets wat niet 'normaal' is, dan direct stoppen of de dosis verminderen.

   Reply

 25. Dit recept kreeg ik van natuurarts:2 eelepels lijnzaad (zelf fijnmalen)1 ee
  tlepel goede honing (koud geslingerd )1 ee tlepel lijnzaad olie en 3 eetlepels kwark.Goed mengen en dan luchtig maken met een uitgeperste sinasappel.
  Komt van Dr Richard Beliveeau (voedingsgids tegen kanker)
  Pas 90 minuten na ontbijt weer eten

  Reply

 26. En aan de mannen.
  Heb je geregeld last van een brandende prostaat.
  bv na een orgasme.
  Neem dan elke dag een eetlepel vermalen lijnzaad (fijnmalen met koffiemolen) .
  Dit zal het probleem heel mogelijk doen verdwijnen..

  Reply

 27. ik heb de ziekte van graves,nu lees ik dat je beter geen lijnzaad kan eten bij deze ziekte ,geld dat ook voor linoforce van dr vogel ik neem dit al jaren in voor een slechte stoelgang,ben bang om er mee te stoppen,wat raad je me aan??

  Reply

  1. Ik ken dit product van dr. Vogel niet, maar als er lijnzaad in zit zou ik dit even overleggen met je behandelend arts.

   Reply

 28. Ik zou graag mijn kinderen van 6 en 8 jaar lijnzaadolie willen geven. Wat is een goede hoeveelheid?
  En waar moet ik op letten bij de aankoop?

  Zelf gebruik in 1 grote el kant en klare gebroken lijnzaad door mijn ontbijt. Is het beter om zelf lijnzaad zelf te malen?
  En moet dit dan ook worden geweekt?

  Hartelijk dank voor het beantwoorden.

  Reply

  1. Voor kinderen is er geen aanbevolen dosis.
   maar een belangrijke overweging bij het geven van een kind lijnzaad olie is veiligheid. Doses van meer dan 30 gram kunnen leiden tot diarree en dunne ontlasting. Daarnaast kan lijnzaadolie bloeden risico's vergroten of sommige medicijnen verstoren. Praat met een arts alvorens een kind lijnzaad olie om ervoor te zorgen dat het veilig is.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt.

   Reply

 29. Drie eetlepels gebroken lijnzaad gebruik ik al jaren 's ochtends bij het ontbijt door de yoghurt. Nooit geen klachten.
  sinds kort wisselend benauwd op de borst.
  Is er een verband?
  Hoeveel eetlepels mag ik per dag nemen?

  Reply

  1. Als de benauwdheid recent is, zal er waarschijnlijk geen verband zijn. Is er wellicht iets anders veranderd in je leven? Qua levensstijl? Qua voeding? Stress?

   Reply

 30. Dat klopt. Ik kreeg last van mijn ademhalingsspieren. Een soort krampgevoel. Meestal in de nacht. Ik ben gestopt met lijnzaad want het is erg angstig. En verder ben ik gezond

  Reply

  1. Helaas reageert niet iedereen positief op lijnzaad, Alatus.
   Maar heb je misschien teveel in één keer gebruikt? Het is aan te raden om met een lage hoeveelheid te beginnen en langzaam op te bouwen.
   Luister naar je lichaam, en stel de hoeveelheid bij als je iets ongewoons merkt.

   Reply

 31. Ik maak zelf lijnzaad crackers , uit dit mengsel haal ik 10 crackers uit.
  70 gram pompoenpitten
  70 gram zonnebloempitten
  70 gram lijnzaad (alles fijn malen)
  1 gram zout = flinke snuf
  5+5 eeetlepels water ongeveer

  ‘ s ‘Morgens eet ik hier 3 van , maar nu heb ik een vol gevoel in de maag .
  Nu ik dit heb gelezen wat je van teveel gemalen lijnzaad kan krijgen , benauwd mij dit.
  Heeft hier iemand antwoord op

  Reply

  1. TE veel is nooit goed. En ja, dat kan verstopping veroorzaken.
   Onmiddellijk stoppen, of in ieder geval de dosis naar beneden bijstellen.

   Reply

  1. Ik weet hoe ik het zelf doe, maar hoe de industrie dat doet? Geen flauw idee!

   Kan iemand van de lezers hier antwoord op geven?

   Reply

 32. Hoi ik gebruik sinds enkele dagen 15gram gebroken lijnzaad in de yoghurt met creusli kan dit kwaad ik ben pds patiënt en heb fructose intolerantie
  Ben wel misselijk afentoe
  Vond het wel eng van dat je lichaam dit omzet in cyanide
  Maar de darmen reageren nu wel beter

  Reply

 33. hai friends.....leuke site erg interessant !! ben vegerarier,en gebruik vrij veel sesamzaad/hennepzaad/gebroken lijnzaad.....moet je deze eerst koken of doe je ze rauw door de gerechten? gebruik ook regelmatig geroosterde pompoenpitten en zonnebloempitten.......
  had de laatste week last van diaree.....is de evt.oorzaak , 'n teveel van dat alles????
  hoor van jullie ok?
  with love and joy Jos

  Reply

  1. Jouw 'dieet' met veel zaden kan best de oorzaak zijn. Zaden zijn erg gezond, maar altijd als onderdeel van een gezond en gevarieerd eetpatroon.
   Eenzijdig eten is nooit goed voor je lijf, waardoor je lichaam kan gaan protesteren. (Onder andere door diarree)

   Reply

 34. Ik denk dat lijnzaad niet zo gezond is als men denkt. Van de olie (lijnolie) maken ze tenslotte linoleum, het is althans het hoofdingrediënt voor deze vloerbedekking. Ik snap sinds kort waarom deze olie zo geschikt is om een sterke vloerbedekking mee te maken.

  Omdat mijn voorhoofd soms nogal droog aanvoelt, smeer ik er zo nu en dan wat olie op om deze te verzachten. Meestal een beetje olijfolie.
  Maar ik had een keer een flesje lijnolie gekocht en dacht dat deze olie er ook wel geschikt voor zou zijn. Echter, toen ik 's avonds mijn gezicht schoonmaakte bleef het er nogal plakkerig op zitten, het leek wel of er een heel dun laagje plastic op mijn huid zat.
  Als deze olie zich ook zo gedraagt in je ingewanden (darmen) dan lijkt mij dat toch niet zo bijster gezond. Ik blief in ieder geval geen lijnolie of lijnzaad meer.

  Reply

 35. Alles waar je te veel van neemt is toxisch ! 1/2 kg suiker kun je in coma raken door een suikerpiek, zout ; hartslag en bloeddruk torenhoog, maar zout heb je echt nodig max. 10 gram per dag, water; 10 liter en je hebt een watervergiftiging, 3 liter heb je per dag nodig , amandelen heel veel amandelen krijg je cyanide vergiftiging , ook van heel veel lijnzaadolie, vroeger , of nu nog maakte men cyaankali van amandelen!!! Een handvol amandelen is supergezond, enz enz enz enz. Een a twee eetlepels lijnzaadolie is ontzettend gezond zeker tegen ontstekingen van welke aard dan ook(megahoeveelheid omega 3)

  Reply

 36. In 2017 is bij mij borstkanker ontdekt : heel hormoongevoelig . Nu moet ik minstens 5 jaar hormoonstoppers nemen om mijn hormonen stol te leggen . Een vriendin vertelde me pas dat ik geen lijnzaad meer mag eten omdat dit mijn hormonen terug kan activeren , maar ik vind hier nergens info over . Is dit inderdaad zo ?

  Reply

  1. Lijnzaad is inderdaad in staat om bepaalde hormonen te stimuleren. In dit verband is het dus verstandig om ze even te laten staan.

   Reply

 37. Ik ben blij dat er hier kritisch naar lijnzaad wordt gekeken, en dat ook de negatieve gevolgen belicht worden. Veel sites en blogs schrijven alleen positieve effecten van dit soort voedingsmiddelen op, en negeren de negatieve effecten volledig. Jammer, want op deze manier geeft men natuurgenezing een slechte naam. Een slechte naam die dus wel deels terecht is, aangezien de meeste bloggers op dit gebied weinig weet hebben van wetenschappelijke feiten en enkel informatie doorgeven "van horen zeggen".

  Zelf gebruik ik sinds enige tijd lijnzaad als onderdeel van mijn ontbijt om meer vezels binnen te krijgen, maar ervaar na het eten van lijnzaad een onaangenaam gevoel in de maag. Het voelt alsof er een soort klomp in mijn maag zit, die krampen veroorzaakt. Ik ben een beetje rond gaan kijken en het blijkt dat vrij veel mensen hier last van hebben, maar dat dit gegeven door de bloggers afgedaan wordt als allergie of overgevoeligheid.

  Maar laten we even nadenken. Lijnzaad, de gekneusde vorm, vormt met vocht een gel. Hoe minder vocht, hoe dikker deze gel. Eet je lijnzaad met bv yoghurt, dan is er in de maag een beperkte hoeveelheid vocht aanwezig, en zal de lijnzaad dus een dikke gel vormen. Wellicht dat deze dikke gel moeilijk te verteren is, en dat die daardoor krampen veroorzaakt. Dus tenzij je bij zo'n ontbijt veel drinkt, kun je lijnzaad beter laten staan. Voeg daarbij de in het artikel genoemde negatieve effecten, en ik zou zeggen dat je met lijnzaad uiterst voorzichtig moet zijn. Misschien een theelepel per dag, of, wanneer je het niet voor de vezels inneemt, gebruik de olie ipv de gebroken zaadjes.

  Reply

 38. Ik heb recent enkele glutenvrije producten geprobeerd (crackers, brood) met daarin lijnzaad(olie) en raapzaad(olie). Ik heb vervolgens (een paar uur na eten), last van opzwellende oogleden en afscheiding die uit mijn oog loopt. Kan dit door de lijnzaad komen? Allergie? Ben nooit allergisch geweest, maar heb eerder ook niet echt gekeken naar glutenvrije producten dus wellicht toeval dat ik het niet eerder heb gemerkt. Ik lees dat lijnzaad bovendien ene kruisreactie kan hebben met raapzaad en sesamzaad, en dus wellicht de kans op allergische reactie groter maakt. iemand ervaring mee?

  Reply

 39. Hallo, onlangs is gebleken uit een onderzoek dat het begin van mijn twaalfvingerige darm niet zo goed functioneerd.
  Het lijkt erop dat het gedeelte als een lekkende darm is.
  Wat kan ik eraan doen?
  Ik heb er het meest last van als ik soyayogurt eet en diezelfde dag ook fruit eet, dan gaat het behoorlijk mis.

  Reply

 40. Beste, mijn vraag moeten chiazaden gemalen worden voor de goede vitaminen en vetten het lichaam te kunnen opnemen ?

  dank voor uw antwoord.
  emmy

  Reply

 41. Dag Jan ,ik neem sinds kort lijnzaadolie omdat ik het anders niet binnen krijg ,ook heb ik fibromyalgie en neem valtran tegen de harde pijnen ,ik loop al jaren met een dikke buik ik lijk wel zes maanden zwanger ,is het mogelijk dat ik verzwaar door die lijnzaadolie ik neem ze net 14 dagen en ben een kilo verzwaard en dat wil ik er echt niet bij .

  Reply

  1. Normaal gesproken helpt lijnzaadolie bij het afvallen, dus waarschijnlijk zal er iets anders aan de hand zijn. Is er iets anders verandert in je levensstijl of voedingspatroon?

   Reply

 42. Goedemiddag,
  Als men lijnzaad puur tegen obstipatie gebruikt, is het dan niet beter ongebroken lijnzaad te gebruiken omdat het niet i. Het bloed wordt opgenomen ?

  Reply

  1. Nee, dat is een foute veronderstelling. Gebroken lijnzaad bevat nog steeds de vezels. Ongebroken lijnzaad poep je uiteindelijk weer gewoon uit als lijnzaadjes. Dan heb je er helemaal geen profijt van.

   Reply

 43. Ik heb vanmorgen voor het eerst griekse yogurt gebroken lijnzaad gegeten omdat ik af wil vallen, na enkele happen begon het achter bij mijn tong erg te branden later mijn hele tong, ik ben ermee gestopt maar voelde mij ook een tijd je niet zo lekker. Heeft iemand hier een verklaring voor. Ik had er 1 eetlepel gebroken lijnzaad bijgedaan.

  Mieke

  Reply

  1. Dit is inderdaad erg vreemd, Mieke.
   Wellicht een allergie? Heb je wel eens een allergietest gedaan hiervoor?

   Reply

 44. Goedemiddag.
  Sinds 2 weken neem ik ‘s morgens en ‘s avonds een half glaasje water met 1 flinke theelepel gebroken lijnzaad. De voornaamste reden dat ik dit neem is omdat ik snel last heb van diverticulitis.
  Van de huisarts kreeg ik zakjes die ik moest oplossen in water om de ontlasting dun te houden maar ik vond dit vreselijk. Mijn ontlasting spoot er uit en dat meerdere malen per dag. Ik was hier erg door beperkt in mijn dagelijkse doen.
  Daarom ben ik overgestapt op gebroken lijnzaad en dit geeft voor de stoelgang een prima effect en ik kan weer vrijelijk overal naar toe.
  Helaas heb ik de laatste tijd erg veel last van vreselijke hoofdpijn. Zou dit door de lijnzaad kunnen komen?
  Ik ben schildklierpatiënt en ik gebruik iedere ochtend Euthyrox 112mg.
  Zou het kunnen zijn dat ik daarom niet goed reageer op de gebroken lijnzaad? Dit zou erg jammer zijn want voor mijn darmen is het een prima oplossing.
  Kunt u mij svp hier antwoord op geven?
  Met vriendelijke groet,
  Gina.

  Reply

 45. Ik wil lijnzaadolie gaan gebruiken voor mijn zoons van 4 en 7 ivm concentratieproblemen. Welke hoeveelheid moet ik ze geven?

  Reply

  1. Daar is weinig over bekend, tenminste voor kinderen. Teveel is in ieder geval niet goed.
   Voor volwassenen is 15 gram per dag veilig, tot MAXIMAAL 45 gram. Maar dat is echt de grens.
   Dus voor kinderen zou ik beginnen met maximaal 5 gram per dag, en misschien langzaam opbouwen naar maximaal 10 gram.
   Maar wel belangrijk dat ze goed naar hun lijf luisteren!

   Reply

 46. Helpt lijnzaad heel bij obstipatie?
  Hoeveel lijnzaad per dag of per week? Heb gelezen over cyanide en heb veel hyperventilatie klachten????gebruikte tot nu elke dag gebroken lijnzaad
  Wat raad u mij aan

  Reply

  1. Hoi Christine,

   Dat klopt!

   Je kan 1 glas verse sinaasappelsap (vanwege de vezels voor je darmen) mengen met 1 tot 2 eetlepels lijnzaadolie. Het glas verse sinaasappelsap samen met de lijnzaadolie drink je dan in één keer op. Na 5 uur gaat begint het werken in je lichaam, drink dus echt 1 glas en niet meer anders kan diarree het gevolg zijn. Neem ook niet meer dan 2 eetlepels lijnzaadolie per dag, 2 eetlepels lijnzaad olie komt ongeveer neer op 45 mg. Meer dan 45 mg kan schadelijk en zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Gebruik lijnzaad dus ook niet te lang achter elkaar. Verder kan je voor tips ook even kijken bij het volgende artikel https://www.optimalegezondheid.com/constipatie-oplossen/ Succes!

   Groeten, Robert Jan

   Reply

 47. dag ik gebruik elke dag lijnzaad ongeveer een eetlepel
  ga uitstekend naar de wc
  maar heb sinds een maand af en toe beetje ontlasting in broek

  Reply

  1. Lijnzaad is goed voor de stoelgang, maar in grotere hoeveelheden zal het fors laxerend werken.
   Wellicht dit voor jou het geval is.
   Probeer de hoeveelheid lijnzaad te verminderen, en dan kijken of het beter gaat.

   Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
4 Shares
Tweet
Pin1
Share3