Langer Leven

Laatste Update: 21 maart 2016

Minder melk = langer leven + recepten!

Minder melk =Langer levenIk ben op het moment bezig om te kijken of je ook een gezond en gevarieerd voedingspatroon kunt aanhouden met minder zuivel. Dit doe ik naar aanleiding van The China Study waaruit een verband blijkt tussen de inname van met name caseïne en je gezondheid.

China-Cornell-Oxford project

The China Study is een boek dat is gebaseerd op het China-Cornell-Oxford Project, een epidemiologische studie verricht in de jaren 70 en 80 in China.

Een epidemiologische studie is een studie die is gericht op het onderzoeken en voorkomen van ziekten onder de bevolking.

Het gaat dus niet het stellen van diagnoses, zo’n studie is gericht op het wegnemen van factoren die voor ziekte zorgen.

Het meest duidelijke voorbeeld hiervan is dat er in 1853 in het Londense Soho een uitbraak van cholera was in een bepaald gebied. Dr. John Snow kwam op het slimme idee om op een kaart van het getroffen gebied alle gevallen te markeren en kon op die manier de conclusie trekken dat een enkele waterbron de oorzaak van de epidemie kon zijn.

En inderdaad door een hengsel van 1 pomp te vervangen was de epidemie opgelost.

Let wel, toendertijd was men nog niet op de hoogte van het feit dat cholera door een bepaalde bacterie veroorzaakt werd, maar desondanks kon de bron van de cholera uitbraak wel geëlimineerd worden.

Zo is bijvoorbeeld het verband tussen roken en longkanker ook zo’n conclusie die je kunt trekken door epidemiologisch onderzoek te doen.

Wat zijn de conclusies van deze studie?

Terug naar het heden, de data van China-Cornell-Oxford Project is zorgvuldig geanalyseerd en daaruit is een opmerkelijke oorzaak gevonden.

Er is een verband tussen het voedingspatroon in een regio en de frequentie van chronische ziektes, hart- en vaatziekten en kanker.

Het mooie van deze studie is dat in de verschillende regio’s in China duidelijke verschillende voedingspatronen zijn op te maken. En uit de data is naar voren gekomen dat des te minder dierlijke eiwitten in een voedingspatroon zitten chronische ziekten, kanker en hart- en vaatziekten onder de bevolking ook afneemt.

Voortbordurend op deze bevindingen is in 2004 het boek The China Study uitgebracht waarin nog verder is ingegaan op de beschikbare data. De conclusie van dit boek is dat niet alle dierlijke eiwitten even schadelijk zijn. Vooral zuivel, waar heel veel caseïne inzit wordt als grote boosdoener gezien.

Vooral kwark en kaas zit er vol mee, maar ook melk en in veel mindere mate yoghurt.

Minder zuivel in de praktijk

Dan ga ik deze bevindingen gelijk omzetten in een systeem waardoor ik veel minder caseïne binnenkrijg en toch een normaal voedingspatroon kan aanhouden. Melk en kaas eet ik toch al niet, maar yoghurt wel, dus wat moet je daar dan mee?

Dus net zoals altijd wordt ik heel enthousiast en ga ik vol goede moed naar de supermarkt en zie dat er daadwerkelijk gezonde zuivelvervangers in het aanbod zijn opgenomen. Je kunt amandelmelk krijgen, er is kokosmelk en zelfs rijstmelk verkrijgbaar.

Dat enthousiasme wordt dan gelijk een stuk minder als ik op de ingrediëntenlijst kijk. Gom dit gom dat, stabilisator zus en zo.

Waarom moet aan zoiets simpels als amandelmelk rijstmelk of kokosmelk troep worden toegevoegd?

Ik bedoel amandelmelk is water en amandelen. Voor rijstmelk en kokosmelk geldt hetzelfde water en kokos of rijst met kokos, meer is het niet!!

Zijn we nu echt zo ver heen dat we niet meer willen schudden voor gebruik en dat er allerlei toevoegingen nodig zijn om de perfecte textuur tegen aan een product?

Zijn wij zo verwend of gaat de voedingsindustrie over de top?

Nu kun je me voor de voeten gooien dat ik over de top ga omdat ik weiger toevoegingen te eten, want al die gommen zijn plantaardig en hoeveel kwaad kan het etc. Maar zeg nou eens eerlijk slik jij je kauwgom door? Wat heb je als kind geleerd? Juist. En gom is gom, het zorgt voor verstoppingen en het brengt je darmflora van slag, dus het is niet goed voor je.

Dus terug naar de kern van het probleem, je wilt van melk af, melk bevat 80% caseïne. Wat zijn dan de alternatieven? Water is een goed alternatief, thee is ook gezond maar het lijkt allemaal niet op melk, of room dus daarmee kom je er niet.

En die amandelmelk van de supermarkt zit allerlei gommen en onzin in. Wat nu? De oplossing is heel simpel, je maakt het gewoon zelf!

1 Amandelmelk

Wil je lekkere amandelmelk die echt gezond is dan ben je amandelen water en een blender nodig, dat is alles. De voordelen van zelf amandelmelk maken zijn dat er ten eerste geen suiker inzit en ten tweede dat er veel meer amandel inzit dan die magere 2% die in die supermarkt amandelmelk zit.

En het is een stuk goedkoper!

De gezondheidsvoordelen van amandelmelk is dat je alle gezonde ingrediënten van een handvol amandelen in je melkdrankje verpakt krijgt, en natuurlijk geen caseïne, niet onbelangrijk!

In amandelen zitten:

  • Vitamine A
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B6
  • Vitamine B11
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Zout
  • Kalium
  • Calcium
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Zink

Daarbij bestaat een amandel voor bijna de helft van zijn gewicht uit onverzadigde vetzuren! Daarnaast bevat een amandel 20% eiwitten en 10% vezels.

Supergezond dus en je ziet het, boordevol mineralen, en antioxidanten.

Het beste kun je amandelen de avond van te voren al laten weken in water, als je een handjevol amandelen in de blender doet moet er ongeveer twee tot drie keer meer water inzitten qua volume.

Na een nachtje weken kun je de noten makkelijk blenden, ook komen hierdoor de gezonde voedingsstoffen makkelijker vrij uit de noot en wordt de melk dus gezonder.

Als je liever iets zoeter wilt kun je er een paar rozijnen, een dadel of wat honing bij door doen.

Wat je na het blenden moet doen is de pulp door een perszakje of filterzakje te persen. De melk die je nu hebt is twee dagen houdbaar.

De pulp kun je invriezen en gebruiken om bijvoorbeeld over een toastje te doen met wat zalm. De pulp is hartstikke gezond en weggooien is zonde!

2 Kokosmelk

De kokosmelk die je kant en klaar in de supermarkt kunt kopen bevat nogal wat verzadigde vetzuren. Gelukkig kun je zelf bepalen hoe waterig de kokosmelk moet worden omdat je de kokosmelk zelf maakt. Haal gewoon bij de supermarkt een kokosnoot.

Even schudden voordat je de noot koopt, er moet nog wel wat water inzitten dan weet je zeker dat deze niet te lang ligt.

In een kokosnoot zit:

  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B6
  • Vitamine B11
  • Vitamine C
  • Natrium
  • Kalium
  • Calcium
  • Fosfor
  • IJzer
  • Magnesium
  • Zink

Kokos, het gedeelte waar je de kokosmelk van maakt bevat 15% vezels, 6,5% onverzadigde vetten, 31% verzadigde vetten 4% eiwitten en 37% water.

Nu kun je er van uitgaan dat je niet alle vezels binnenkrijgt als je melk van de kokos gaat maken. Maar alle verzadigde en onverzadigde vetten komen wel voor een heel groot gedeelte in de kokosmelk terecht, net als alle vitaminen en mineralen.

Een kokosnoot openen kan heel goed zonder machete hoor, laat je niet afschrikken. Met een groot vleesmes tik je over de evenaar van de kokosnoot. Op een gegeven moment hoor je dat hij anders begint te klinken en je klopt hem met het mes dan zo in tweeën. Hetzelfde geldt voor het witte vruchtvlees. Dit vruchtvlees haal je er uit door op de kokosnoot te kloppen.

Vervolgens doe je de stukken vruchtvlees samen met ongeveer een halve/driekwart liter water in de blender.

Na ongeveer twee minuten blenden is het vruchtvlees tot pulp gemalen. Leg een zeef op een schaal en giet de kokosmix er doorheen. Je hebt nu heerlijke zelfgemaakte kokosmelk zonder emulgatoren of stabilisatoren. Puur natuur. Je kunt er nog een beetje meer of de volgende keer wat minder water bijdoen al naar gelang hoe vet je het wilt.

Tip: Na een nacht in de koelkast gaat het vet bovenin de kokosmelk drijven, dit kun je er afscheppen en dan heb je magere kokosmelk. En kokosvet om te bakken.

Ook bij kokosmelk geldt dat de pulp niet weggegooid hoeft te worden. Ikzelf kan niet genoeg krijgen van die heerlijke zoete kokossmaak. Weet je nog dat je als kind kokos op je brood deed? Nu heb je hetzelfde maar dan heel gezond.

De kokosmelk is ongeveer twee dagen houdbaar. De pulp moet je ook in dezelfde termijn consumeren. Of je moet het invriezen.

3 Rijstmelk

Rijst is niet alleen een basis voor een gezonde maaltijd, je kunt er ook heerlijke melk van maken zonder al teveel moeite.

In een volkorenrijstkorrel zit:

  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B6
  • Vitamine B11
  • Natrium
  • Kalium
  • Calcium
  • Fosfor
  • IJzer
  • Koper
  • Magnesium
  • Zink

In tegenstelling tot kokos bevat rijst voornamelijk water en koolhydraten, respectievelijk 65% en 14%, verder zit er 3% vezels rijst en bevat het geen vetten of eiwitten.

Rijstmelk is het makkelijkste te maken van alle drie omdat je de rijst maar een uurtje hoeft te laten weken. Voeg aan een kopje rijst drie tot vier kopjes water toe. Even de blender aan en de mix even door de perszak of filterzak persen en je hebt heerlijke rijstmelk.

Je moet als basis natuurlijke wel gezonde rijst nemen die nog niet uit de vlies is gehaald. Dus onbewerkte volkorenrijst is ook voor gezonde melk de beste basis. Een rijstkorrel die nog in de vlies zit bevat nog alle gezonde vitamines en mineralen die de melk juist zo gezond maken.

Bruine volkorenrijst is de nog gezondere keuze omdat deze veel meer vitamine E bevat.

Ik ben voor de voedingswaarden uitgegaan van de rijstkorrel, de kokos en de amandelen puur, dus het kan zijn dat je in de kant-en-klare melkvervangers andere vitamines vindt omdat deze er kunstmatig aan zijn toegevoegd.

Lekkere gezonde recepten met gezonde plantaardige melk!

Nu je weet dat je drie gezonde vervangers van melk hebt gevonden die je zelf ook nog eens kunt maken wil je natuurlijk ook nog een paar lekkere recepten om je helemaal goed op weg te helpen.

Kokosmelk, havervlokken, rozijnen

We beginnen gelijk met zo’n heerlijke vervanger namelijk kokosmelk. Vooral als je houdt van je bakje zuivel met muesli dan is dit een goede vervanger. Uiteindelijk ziet je schaaltje er ’s ochtends bijna hetzelfde uit, alleen de smaak is anders.

Kokosmelk is onder andere gezond door de hoeveelheid calcium, namelijk 20 milligram per 100 milliliter. Tevens zit de kokosmelk boordevol met mineralen en vetten die je lichaam nodig heeft voor de reparatie van cellen en energie.

De havervlokken zijn de vezels die ervoor zorgen dat de energie van dit heerlijke ontbijt geleidelijk aan je wordt doorgegeven. Bovendien zit er wel 400 milligram fosfor in 100 gram havervlokken. Dit is de bouwsteen voor alle cellen van je lichaam.

De rozijnen zorgen, naast de heerlijke kokossmaak, voor extra zoete smaak in dit ontbijt. Daarbij zijn rozijnen echte kaliumbommetjes. Dus als jij je bloeddruk wilt verlagen kunnen een paar rozijnen geen kwaad.

Let op! Niet te veel rozijnen eten want er zit ook weer veel suiker in.

Ingrediënten:

  • Zelfgemaakte kokosmelk
  • Havervlokken
  • Rozijnen

Waarom gezond?

  • Kokosmelk is gezond door de hoeveelheid kalium die helpt om een goede vochtbalans in je lichaam te hebben.
  • Havervlokken zijn gezond door de B vitaminen die je nodig hebt voor een goede vertering.
  • Rozijnen zijn gezond omdat ze een bron zijn van ijzer dat bloedarmoede tegen gaat.

Bereiding:

Tik met een mes de kokosnoot over zijn middel, doe dit terwijl je de kokosnoot ronddraait, zo krijg je de kokosnoot gespleten. Klop de kokos uit de halve kokosnoten en doe de kokos samen met driekwart liter water in de blender.

Na twee minuten heb je kokospulp. De pulp kun je door een zeef of door een filterzak duwen en klaar is je kokosmelk.

Doe de kokosmelk in een kommetje en doe er havervlokken en rozijnen door.

Rijstmelk met banaan en hazelnoten

Dit kleurrijke ontbijt helpt je om de dag goed te beginnen. De wat neutrale smaak van rijstmelk wordt zoeter gemaakt door de banaan en doordat je er hazelnootstukjes doorheen doet is het een nog betere bron van belangrijke mineralen.

Dit gemakkelijk te maken ontbijt is gezond omdat het maar weinig vetten bevat maar wel weer veel mineralen en het vult je vochtbalans aan na een lange nacht slapen. Dit helpt je darmen met de vertering van alle voedingsmiddelen die je de rest van de dag tot je neemt.

De banaan is een bron van energie. Dit komt doordat er belangrijke vitaminen inzitten, zoals vitamine C, die werkt als een antioxidant. Dit helpt om veroudering van je lichaam te vertragen.

Door de hazelnoot krijg je extra mineralen binnen zoals, kalium, fosfor, calcium en magnesium. Kalium is belangrijk voor een goede werking van je zenuwen en dus ook je hersenen.

Ingrediënten:

  • Zelfgemaakte rijstmelk.
  • Banaan
  • Handjevol gepelde hazelnoten.

Waarom gezond?

  • Rijstmelk is gezond vanwege alle mineralen en omdat het veel water bevat. Dit helpt de darmen met vertering van voedingsmiddelen.
  • Banaan is gezond door de vitamine C. Dit is een belangrijk antioxidant. Bovendien zitten er ook vezels in de banaan die ervoor zorgen dat de energie uit dit ontbijt gelijkmatig over de ochtend aan je lichaam wordt gegeven.
  • Hazelnoot vanwege de mineralen die je lichaam nodig heeft voor de zenuwoverdracht.

Bereiding:

Laat een kop rijst een uur weken in drie koppen water. Doe deze rijstwater in de blender en blendt het voor en minuut of twee. Vervolgens kun je met een filterzak de rijstmelk filteren. Voeg lekkere stukjes banaan en hazelnoot toe om het ontbijt of het tussendoortje nog lekkerder te maken!

Kokosmelk met banaan

Een kop kokosmelk geeft je gezondheid een echte boost, het bevat tal van mineralen, verschillende B vitamines en een beetje vitamine C, een echte boost voor je immuunsysteem. In kokosmelk zit onder andere B1, B2, B6, B11, calcium, fosfor, kalium en zink.

Deze mineralen zorgen onder andere voor een mooie huid en het hebben en houden van sterke botten.

Een banaan is onder andere gezond vanwege foliumzuur, dat nodig is voor je zenuwen en immuunsysteem. In een banaan zit heel veel magnesium, goed voor je weerstand en je spieren. Ook bevat een banaan veel koolhydraten in combinatie met vezels, dit geeft je energie voor de morgen.

Ingrediënten:

  • Zelfgemaakte kokosmelk.
  • Kleine banaan.

Waarom gezond?

  • Kokosmelk is gezond vanwege de B vitamines en de mineralen die je immuunsysteem versterken.
  • Banaan is gezond vanwege de vezels, die zorgen ervoor dat je de energie geleidelijk opneemt.

Bereiding:

Neem een verse kokosnoot. De kokosnoot moet nog net een beetje water bevatten dan is hij mooi rijp maar toch nog vers. Tik met een mes over “de evenaar” van de kokosnoot terwijl je hem steeds draait. Op een gegeven moment hoor je het geluid anders worden en kun je hem in tweeën splijten. Door op de halve kokosnoot te kloppen kun je de kokos uit de noot halen.

Doe de kokos met ongeveer een halve tot driekwart liter water in de blender. Hoe meer water, des te minder vet, maar ook des te minder voedingsstoffen. Niet zo erg, want het doel is een gezonde melkvervanger zonder caseïne. De banaan geeft je meer dan genoeg voedingsstoffen.

Zelfgemaakte amandelmelk met lijnzaad

Biologische amandelmelk bevordert is goed voor je cholesterol, het zit vol onverzadigde vetten, het weken van de amandelen zorgt ervoor dat de voedingsstoffen in de amandelen makkelijker vrijkomen waardoor je nog beter in staat bent om alle voedingsstoffen er uit te halen.

Combineer de amandelmelk met lijnzaad en je krijgt enorm veel voedingsvezels en antioxidanten binnen. Omdat lijnzaad niet geperst is maar nog het hele zaadje is zit het ook nog vol met onverzadigde vetten, ook weer goed voor je cholesterol.

Ook zorgt het lijnzaad voor een lekkere structuur en smaak.

Ingrediënten:

  • Zelfgemaakte amandelmelk.
  • Eetlepel lijnzaad.

Waarom gezond?

  • Amandelmelk vanwege de onverzadigde vetzuren en de mineralen.
  • Lijnzaad vanwege de antioxidanten en de vezels, goed voor je darmwerking en bestrijding van vrije radicalen.

Bereiding:

Laat een kop amandelen een nacht weken in drie tot vier koppen water. De volgende morgen kun je het water met de amandelen in de blender doen. Vervolgens pers je de amandelmelk door een filterzak en voeg een lepel lijnzaad toe.

Zelfgemaakte rijstmelk met mandarijntjes en volkorenmuesli

Zelfgemaakte rijstmelk is ideaal als je wilt afvallen maar toch niet echt van water houdt. Daarnaast zit er in rijst de nodige mineralen die allemaal een belangrijke rol spelen in het functioneren van je lichaam. Koper voor wondheling, magnesium voor je bloeddruk en zink voor sterke haren en nagels.

De volkorenmuesli zonder zoetigheid, dus alleen de volkorengranen verbeteren je darmwerking en de volle granen hebben een positieve werking op je bloeddruk. Doe er een mandarijntje bij en je voorziet je lichaam van vitamine C, nog meer foliumzuur en extra voedingsvezels.

Ingrediënten:

  • Zelfgemaakte rijstmelk.
  • Volkorenmuesli (zonder chocola of vruchten).
  • Mandarijn.

Waarom gezond?

  • Rijstmelk voor de mineralen en voor je waterbalans.
  • Volkorenmuesli vanwege de vezels en de bloeddrukverlagende eigenschappen.
  • Mandarijn voor de vitamine C, goed voor je weerstand.

Bereiding:

Laat een kopje volkoren (bruine) rijst een uurtje weken in water, drie tot vier delen water op een deel rijst. Zet vervolgens de blender twee minuten aan en klaar is je rijstmelk. Nog even door de filterzak en je hebt heerlijke plantaardige melk zonder stukjes. Pel het mandarijntje en voeg het samen met een klein kopje muesli toe aan de kom rijstmelk.

Kokosmelk met peer en stukken walnoot

De walnoten hebben de hele winter liggen drogen en zijn nu eindelijk klaar om gegeten te worden. YES! Dit is een van mijn favoriete notensoorten doordat ze zo heerlijk smaken.

Om de kokosmelk iets meer onverzadigde vetten te geven moeten er dan ook een paar walnoten doorheen gedaan worden. Breek ze eerst wel in een paar stukken, anders zijn ze erg groot.

Om de kokosmelk wat zoeter te maken doen we er deze keer stukjes peer doorheen. Deze frisse en sappige vrucht is gunstig voor een goed begin van de dag. Dit komt door de voedingsstoffen die je eruit haalt. Zoals vitamine B2 dat goed is voor je ademhaling, rode bloedcellen, groei en voortplanting.

De kokosmelk zorgt al voor de calorieën in dit ontbijt, daarom hoef je maar een klein handje walnoot in je kokosmelk te doen. Deze noot is een bron van mineralen zoals fosfor dat goed is voor je botten.

Ingrediënten:

  • Zelfgemaakte kokosmelk.
  • Peer.
  • Handjevol walnoten.

Waarom gezond?

  • Kokosmelk is gezond doordat er weinig lege calorieën inzitten. Daardoor krijg je een vol gevoel zonder te veel te eten.
  • Peer is gezond door de vitamine B2, dat je nodig hebt voor gezonde rode bloedcellen.
  • Walnoot is gezond door de mineralen zoals fosfor dat je nodig hebt voor sterke botten.
  • Fruit is een goede bron van energie, door de vezels in fruit worden de natuurlijke suikers gelijkmatig opgenomen.

Bereiding:

Tik met een mes rond de evenaar van de kokosnoot totdat je deze in tweeën kunt breken. Klop de kokos uit de kokosnoothelften en doe de kokos met driekwart liter water in de blender. Na een minuut of twee is de melk geblend. Pers de kokos brei door een filterzak of zeef en je hebt je eigen verse kokosmelk zonder toevoegingen.

Was en schil de peer, snijd de peer in stukjes. Plet de walnootkernen zodat je mooie kleine stukjes krijgt. Voeg de stukjes walnoot en peer toe aan de kom met zelfgemaakte kokosmelk.

Verse amandelmelk met mandarijn

Kleuren op je bord zorgen voor gezondheid. Hoe meer kleur een stuk fruit of groente heeft des te meer bio flavonoïden er inzitten. Dus er moet een kleurtje door de amandelmelk. Om kleur in je amandelmelk te krijgen kun je mandarijn gebruiken.

Af en toe iets oranjes tussen al die witte amandelmelk is een leuk gezicht.

Bovendien maakt dit de amandelmelk ook lekker zoet, zonder dat je je zorgen hoeft te maken om die geraffineerde suikers. Dus een heerlijk gezond ontbijt!

Deze zelfgemaakte amandelmelk bevat veel onverzadigde vetten en mineralen, bovendien vult het goed en heeft het cholesterolverlagende kenmerken wat goed is voor je hele hart en vaatstelsel.

De mandarijn is een van de gezondste vruchten die je kunt eten. In 1 mandarijn zit namelijk genoeg vitamine C om aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen.

Dus als je direct 1 hele mandarijn door je amandelmelk doet zit je wat dat betreft al goed. Vitamine C is een belangrijke vitamine voor je weerstand.

Ingrediënten:

  • Zelfgemaakte amandelmelk.
  • Mandarijn.

Waarom gezond?

  • Zelfgemaakte amandelmelk voorziet je van energie, heeft een gunstig effect op je cholesterol en zit vol met calcium.
  • Mandarijn zit vol vitamine C dat goed is voor je weerstand.

Bereiding:

Doe een kop amandelen de avond voor dit ontbijt in drie tot vier koppen water en laat dit gedurende de nacht lekker weken. zo komen de voedingsstoffen makkelijker vrij uit de amandelen. Vervolgens doe de amandelen met water en al in de blender. Na en minuut of twee is de mix klaar. Even door de filterzak of door een zeef en je amandelmelk is klaar. De pulp kun je invriezen en of bij andere gerechten gebruiken! Pel de mandarijn en doe de stukjes in de kom met zelfgemaakte amandelmelk.

Zelfgemaakte kokosmelk met gerstvlokken en bosbessen

Vind jij het ’s ochtends lastig om op een boterham te kauwen? Dan is een ontbijt met zelfgemaakte kokosmelk iets voor jou. Het slikt eenvoudig weg en door er gerstvlokken en bosbessen in te doen krijg je naast de een portie vetten en calcium ook belangrijke vezels en vitaminen in dit ontbijt.

Gerstvlokken hebben niet alleen vezels, maar ook belangrijke mineralen. Bijvoorbeeld fosfor en kalium. Fosfor is belangrijk voor de opbouw van je lichaam en dan met name de botten.

Om dit ontbijt kleur en smaak te geven voeg je bosbessen toe. Deze blauwe bes zorgt ervoor dat je vitamine C, A en meerdere B vitaminen binnenkrijgt. Goed voor je weerstand, huid en ogen is dit ontbijt dus zeker.

Ingrediënten:

  • Zelfgemaakte kokosmelk.
  • Gerstvlokken
  • Bosbessen

Waarom gezond?

  • In kokosmelk zitten naast verzadigde vetten uit plantaardige oorsprong ook verschillende mineralen die ook je weerstand versterken.
  • Gerstvlokken zijn de vezels die de energie van de maaltijd gelijkmatig aan je lichaam doorgeven, dat is goed voor je bloedsuikerspiegel.
  • De bosbessen zijn een bron van vitamine C, dat goed is voor je weestand en een mooie huid.

Bereiding:

Tik de kokosnoot over zijn middel rondt meteen mes doormidden. Klop de kokos uit de kokosnoothelften en doe driekwart liter water bij en doe het geheel twee minuten in de blender. Pers de kokospulp door een filterzak en klaar is je kokosmelk! Doe de kokosmelk in een kom en voeg de andere ingrediënten naar smaak toe, even roeren en klaar is je ontbijt.

Tot slot

Zoals je kunt zien is hetlaatstewoord over wat nu wel en niet gezond is nog niet gezegd. Het verwondert mij dat zo'n belangrijk onderzoek, dat gedaan is door de twee meest vooraanstaande universiteiten, die van Oxford en Cornell, niet meer aandacht krijgt.

Het probleem met voeding is nauurlijk ook dat er meer belangen spelen. De voedingsindustrie heeft een belang, de overheid heeft een belang, producenten hebben en belang. En ook je portomonnee speelt een rol.

Dus het is helemaal niet zo gemakkelijk om genoeg aandacht te genereren, laat staan een verandering in eten te bewerkstelligen. Neem nu China, het land waar dit onderzoek is uitgevoerd. In plaats van gezonder te gaan eten eten de mensen in de grote steden nu massaal fastfood. Dus nog meer dierlijke eiwitten en daarbovenop nog eens een grote lading transvetten.

Niet zo'n wonder dat overgewicht nu ook in China een groot probleem begint te worden.

Maar goed, gezond eten is iets wat je consequent moet toepassen en het kan altijd beter. Dus als je veel zuivel en dierlijke eiwitten eet.

Begin met minder melkproducten, uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat geen of weinig dierlijke eiwitten geen meetbaar verschil maakte. Het grote kwaad zit volgens dit onderzoek vooral in grote hoeveelheden dierlijke eiwitten uit zuivel.

Succes!

Bronnen:

http://www.cornell.edu/video/playlist/the-china-project-studying-the-link-between-diet-and-disease

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/2923124/2011/09/22/Veel-melk-drinken-vergroot-kans-op-kanker.dhtml

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2