Meer Energie

Laatste Update: 24 juni 2016

De 30 beste tips voor optimale vitaliteit

30 tips voor de optimale vitaliteitHet is een veel gestelde vraag: Wat kan ik doen om langer te leven met maximale vitaliteit, maximale kwaliteit van leven.

Ik kan daar natuurlijk heel eenvoudig op antwoorden door te zeggen dat je goed moet eten, veel water moet drinken, stoppen met roken en veel moet sporten. Maar dat is allemaal een beetje kort door de bocht.

Daarom heb ik de 30 beste tips voor je op een rijtje gezet. Stuk voor stuk praktische tips die je direct toe kunt passen in je dagelijkse routine.

Tip 1: Water drinken

Ja, ik heb het al duizend keer gemeld in al mijn artikelen, maar toch kom ik er steeds weer op terug. Water drinken is essentieel voor ons lijf om optimaal te kunnen functioneren. Iedere dag weer verliezen we water op een natuurlijke manier: urine, ontlasting, transpiratie en de ademhaling.

Dit moet natuurlijk weer aangevuld worden. Daarnaast heeft water een functie bij het bestrijden van overgewicht en het gaat veroudering van je huid tegen.

Drink minimaal 2 liter water per dag. Is dat te veel? Drink dan iedere twee uur één groot glas water. Aan het einde van de dag zit je dan ook aan de twee liter, maar het klinkt wat vriendelijker.

Vind jij het lastig om 2 liter water per dag te drinken?? Lees dan het volgende artikel maar eens: 10 tips om water beter te laten smaken

Tip 2: Zorg dat je voldoende slaapt

Slapen is veel meer dan alleen maar je ogen dichtdoen. Je moet uitrusten van de dag en nieuwe energie opdoen om de volgende dag weer aan te kunnen. Daarnaast is het bewezen dat mensen die niet voldoende slapen, dit de volgende dag willen compenseren door meer te eten en vooral door meer koffie te drinken om wakker te blijven.

Het eten is vaak in de vorm van junkfood, dus goed slapen is van alle kanten bekeken ontzettend belangrijk. Ook is het een feit dat te weinig slaap zorgt voor een vroegtijdige veroudering van je lichaam, met name je huid.

Kun je de slaap niet vatten? Kijk dan eens kritisch rond in je slaapkamer: Is het matras nog comfortabel? Is het donker genoeg? Heb je last van externe geluiden? Verwijder in ieder geval de televisie en andere schermen uit je slaapkamer. Er zijn maar twee activiteiten mogelijk in je slaapkamer: slapen en vrijen!

Heb jij last van slaapproblemen? Lees dan het volgende artikel maar eens: De 32 beste tips tegen slaapproblemen

Tip 3: Mediteren zorgt voor een vitale geest

Je bent zuinig op je lichaam, dus verzorg je het goed. Je smeert allerlei middeltjes om je huid te verzorgen en doet van alles om veroudering tegen te gaan. Maar wat doe je aan de verzorging van je geest? Om je geest te voeden en om je geest jong te houden? Mediteren helpt daarbij.

Mediteren kan in eerste instantie een manier zijn om je gedachten even helemaal leeg te maken, even nergens aan denken. Maar dit kan veel verder gaan door je te concentreren op de energiestromen in je lichaam. Energiestromen, ook wel chakra’s genoemd, die je met meditatie vrij kunt laten stromen waarvan je zowel geestelijk als lichamelijk veel profijt zult hebben.

Wil je meer weten over Mediteren? Lees dan het volgende artikel maar eens: 10 tips om je lichaam en geest een boost te geven

Tip 4: Beweeg meer!

Ik heb het nu niet over sporten, maar gewoon bewegen! We zijn zo gewend dat alle transport letterlijk op wielen gaat, dat we er niet meer bij stilstaan dat we ook nog twee benen hebben.

Neem dus wat vaker de trap in plaats de lift, stap een tramhalte eerder uit om het laatste deel lopend af te leggen, pak eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. Allemaal kleine aanpassingen die veel effect zullen hebben.

Het gevolg is dat je je fitter en vitaler zult voelen. Daarnaast verleng je je leven, verlaag je de kans op het krijgen van vervelende ziektes, verlies je onnodig overgewicht en krijg je een hogere botdichtheid. Met name dit laatste zal op hogere leeftijd van pas komen. Je bent dan minder bevattelijk voor vervelende botbreuken.

Wil je nog méér bewegen? Lees dan het volgende artikel maar eens: 88 manieren om extra te bewegen

Tip 5: Ga sporten, maar dan wel slim!

Ten eerste, kies één of twee sporten waar je echt zin in hebt om te doen. Het is belangrijk om gemotiveerd te blijven. Daarnaast moet je slimmer gaan sporten. Het heeft helemaal geen zin om je als een gek in één bepaalde sport te storten.

Het is beter om het te verdelen over cardiotraining, bijvoorbeeld joggen, en krachttraining. Deze laatste doe je op de sportschool. De sportschool biedt ook het voordeel dat je daar ook sociale contacten opbouwt. Zo snijd het mes aan twee kanten!

Door beide soorten trainingen toe te passen, profiteer je maximaal van het in conditie houden van je lichaam, het verliezen van opgeslagen lichaamsvet en het kweken van spiermassa. Nee, je hoeft géén sixpack te kweken, maar een beetje spiermassa is erg goed voor je lijf.

Ook op latere leeftijd heb je veel voordelen van een lichaam wat in goede conditie is. Je voorkomt hiermee vaak rare valpartijen, en de kwaliteit van leven zal veel hoger zijn.

Wil je meer weten over slim sporten? Lees dan het volgende artikel maar eens: Sport- en intervaltraining: Minder is meer!

Tip 6: Eet méér fruit

We weten allemaal dat fruit een overvloed aan vitamines, mineralen en vezels te bieden heeft. Toch eten we niet voldoende fruit, wat echt een gemiste kans is. We slikken sneller een Vitamine C supplement, dan dat we dagelijks twee sinaasappels eten.

Wist je dat die twee sinaasappels meer vitamine C bevatten dan dat voedingssupplement? En dan ook nog eens van hogere kwaliteit.

Daarnaast bevat fruit heel veel goede vezels die bijdragen aan een goede en regelmatige stoelgang. Maar bovenal, fruit is gewoon lekker!

Wil je weten een frisse fruitsalade maakt? Lees dan het volgende artikel maar eens: Heerlijke fruitsalade recepten

Tip 7: Eet ook méér groenten

Net zoals fruit, is groente van groot belang voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Volgens de deskundigen zou je dagelijks 6 tot 9 porties fruit of groente per dag moeten eten. Maar in de meeste gevallen halen we niet eens 3 of 4 porties.

Groenten bevatten heel veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Stuk voor stuk belangrijk voor een optimaal functionerend lichaam.

En kies bij voorkeur groente en fruit wat fel gekleurd is. De felle kleur geeft vaak aan dat er veel antioxidanten in verwerkt zitten, een belangrijke ondersteuning voor je immuunsysteem.

Heb jij je wel eens afgevraagd of je groente en fruit inderdaad moet wassen? Lees dan het volgende artikel maar eens: Hoe zinvol is het wassen van groente en fruit?

Tip 8: Vermijd zo veel mogelijk industriële voeding

Ben jij iemand die graag een diepvriespizza in de oven stopt? Of die graag kant en klare maaltijden bij de supermarkt koopt, om deze in de magnetron op te warmen?

Dit soort eten is heel slecht voor je lijf, om twee redenen: Ten eerste omdat het, door alle bewerkingen, inmiddels alle voedingswaarde verloren heeft, en ten tweede omdat er altijd veel chemische conserveringsmiddelen toegevoegd zijn. En dan spreek ik nog niet eens over alle toegevoegde zoetstoffen en zout.

Doe jezelf, en je smaakpapillen, een groot plezier door gewoon te koken, met verse producten als basis. Ontdek hoe een zelfgemaakte pizza proeft, en geniet van een zelfgemaakte tomatensoep. Een openbaring voor je smaakbeleving en voor je gezondheid!

Wil jij weer koken, maar dan wel gemakkelijk? Lees dan het volgende artikel maar eens: Gezonde recepten: Mijn top 22 gemakkelijke recepten

Tip 9: Loop op blote voeten

Misschien niet een tip die je zou verwachten, maar toch heeft het lopen op blote voeten veel voordelen voor je gezondheid en voor je vitaliteit. Je krijgt uiteindelijk een betere lichaamshouding, je voeten worden minder belast en je gewrichten kunnen zich vrijer bewegen.

Niets wordt gehinderd door knellende en dwingende schoenen. Ook rennen/joggen op blote voeten heeft hetzelfde effect.

Heb jij last van je voeten? Lees dan het volgende artikel maar eens: De meest voorkomende voetproblemen

Tip 10: Verzamel positieve mensen om je heen

Positieve energie is ontzettend belangrijk voor je geestelijke gezondheid. Maar je kunt zelf nog zo positief zijn, als de mensen om je heen dit niet zijn, dan heeft dat beslist een negatieve invloed op jouw geestelijk welzijn.

Negatieve mensen die alleen maar kritiek hebben, of niet kunnen luisteren en alleen maar over zichzelf praten, heb je niet nodig. Deze zuigen alle energie uit je lichaam, waardoor jij wederom uitgeput bent na een avondje samenzijn. Wees kritisch over met wie je omgaat en zoek eventueel nieuwe vrienden die wel gelijkgestemd zijn.

Wil je hier meer over weten? Lees dan het volgende artikel maar eens: Het belang van positieve vrienden

Tip 11: Doe iets met je eigen negatieve gedachten

Probeer zelf ook positief te blijven. Niet alleen naar jezelf toe, maar juist ook naar je omgeving. Natuurlijk zullen negatieve gedachten wel eens naar boven komen borrelen, maar dan is het belangrijk om eens goed na te denken waar deze gedachten vandaan komen.

Is het een vooroordeel? Is het gebaseerd op eerdere ervaringen? Zijn het onverwerkte emoties? Denk goed na waar die negatieve energie vandaan komt, en verwerk dit. Beetje bij beetje zul je merken dat je steeds gemakkelijker omgaat met negatieve gedachtes.

Je zet ze gemakkelijker aan de kant, waardoor ook stress geen vat op jouw lichaam zal krijgen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan het volgende artikel maar eens: Positief omgaan met negatieve gedachten

Tip 12: Vermijd emotioneel eten

Emotioneel eten is niet omdat je honger hebt, maar om een emotionele leegte op te vullen. Na een stressvolle dag kom je thuis, ga je languit op de bank, en val je een hele zak chips aan. Herkenbaar? Toch zal dit emotionele eten jou nooit gelukkig maken, in ieder geval niet voor de lange termijn.

Je probeert een leegte te vullen die niets te maken heeft met lekker eten of met voedingsstoffen. Dit soort eten geeft je geen liefde of geluk, het is gewoon eten. Dus wat bereik je er uiteindelijk mee?

Het gevolg zal zijn dat je je na een uurtje weer slecht gaat voelen, en door al dat junkfood gaat uiteindelijk je buikje weer in de weg zitten.

Denk op zo’n moment even stil bij waarom je die zak chips leeg wilt eten. Is het omdat je een rotdag hebt gehad? Ga dan een lekkere wandeling maken of ga even joggen. Het leegt je hoofd en brengt meer voordelen dan die zak chips. Trouwens, laat volgende keer die zak chips gewoon liggen. Koop het gewoon niet!

Wil jij stoppen met emotie-eten? Lees dan het volgende artikel maar eens: Emotioneel eten: oorzaken en oplossingen

Tip 13: Stop met eten voordat je een vol gevoel krijgt

Een van de grootste oorzaken van overgewicht is het overeten, iets waar veel mensen zich schuldig aan maken. Dit is eigenlijk ook geen wonder, want je lichaam is een beetje traag met het melden dat je maag vol is.

Wist je dat je pas na 20 minuten, vanaf het moment dat je maag vol is, een seintje krijgt dat het genoeg is? 20 minuten is genoeg om nog een extra bord te eten, terwijl je dat helemaal niet nodig had.

Eet ten eerste rustig aan, zodat je het signaal van een vol gevoel de kans kan geven om je hersenen te bereiken. Daarnaast kun je er naar streven om te stoppen als je maag voor driekwart al gevuld is. Vertrouw op je gevoel en leer je eigen lichaam kennen, om overeten te voorkomen.

Wil jij langer een vol gevoel houden? Lees dan het volgende artikel maar eens: 24 voedingsmiddelen waarmee je een vol gevoel houdt

Tip 14: Ga voor de langzame koolhydraten

Koolhydraten zijn dikmakers, tenminste als je kiest voor de snelle koolhydraten, en als je meer eet dan je lichaam nodig heeft.

Kies daarom voor de langzame koolhydraten voor een constante bron van energie zonder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en dus ook niet in je insuline niveau. Té veel schommelingen en een te hoge productie van insuline zal er uiteindelijk voor zorgen dat je minder gevoelig wordt voor de insuline: Diabetes type 2.

Langzame koolhydraten (complexe, ongeraffineerde koolhydraten) vind je in noten, peulvruchten, havermout, haver, volkoren, bruine rijst, volkoren brood en volkoren pasta.

Wil je meer weten over koolhydraten? Lees dan de volgende special maar eens: Grip op koolhydraten

Tip 15: Vermijd junkfood

Het kan misschien erg verleidelijk zijn, maar toch beter om het niet te doen: Junkfood.

Junkfood is niet alleen het eten wat je koopt bij één van de fastfoodketens, maar is ook die gemakkelijke diepvriespizza en die zak chips. Het eten met heel veel calorieën en zonder enige vorm van voedingswaarde. lege calorieën dus. Door alle bewerkingen van de grondstoffen, zijn alle mogelijk aanwezige voedingsstoffen al de nek omgedraaid.

Overigens zijn de grondstoffen in basis vaak al van hele slechte kwaliteit. Wist je bijvoorbeeld dat de kaas die op je favoriete hamburger en pizza gestrooid is, helemaal niks met kaas te maken heeft? Het is een kunstmatig gefabriceerd goedje wat de smaak van kaas probeert te benaderen.

Wil jij meer weten over junkfood? Lees dan het volgende artikel maar eens: Junkfood heeft ‘gezonde’ effecten!

Tip 15: Eet geen junkfood

Tip 16: Stop met (geraffineerde) suikers

Het is zo lekker, maar ook zo vreselijk fout voor je gezondheid: Die zoete lekkernijen uit de snackautomaat. Maar ook alle gebak; koekjes, bewerkte chocolade en andere zoete producten vallen in deze categorie.

Ook hier eet je lege calorieën. Maar je bloedsuikerspiegel stijgt wel heel snel waardoor je lichaam hard moet werken om dit weer naar een normaal niveau te krijgen. Binnen een uur schreeuwt je lichaam om meer suiker, een vicieuze cirkel waar je je alleen maar slechter door gaat voelen.

Uiteindelijk krijg je te maken met overmatige vetopslag en ongevoeligheid voor insuline.

Ben jij verslaafd aan suiker? Lees dan de volgende special maar eens over suikerverslaving

Tip 17: Biologisch is beter

Biologische voedingsmiddelen winnen steeds meer aan populariteit. Gelukkig maar, want deze voedingsmiddelen worden geproduceerd en bewerkt met respect voor mens en natuur. De term ‘biologisch’ is in Nederland een beschermde term. Het mag alleen op de verpakking staan als het aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Helaas zoeken met name de grote supermarkten steeds meer de grenzen van deze regels op. Ik heb soms echt mijn twijfels als ik de verpakking bekijk in combinatie met de onwaarschijnlijk lage prijs. In het verleden is al vaker gebleken dat marketingtermen vaak niet te vertrouwen zijn.

Wil je echt zeker zijn dat je biologische producten koopt? Ga dan naar de natuurwinkel of naar een speciale bio-winkel. Ook kun je je groenten en fruit op de lokale markt kopen. Oké, dat is niet altijd biologisch, maar het zijn wel lokale producten. Door een babbeltje met de verkoper (producent) te maken krijg je al snel een idee over de kwaliteit van de producten.

Wil je meer weten over biologisch eten? Lees dan het volgende special maar eens over biologisch voedsel

Tip 18: Beperk het drinken van koffie

Het beste is om helemaal te stoppen met koffie drinken, maar dat zal voor veel mensen een groot probleem worden. Zorg dan in ieder geval dat je fors minder koffie gaat drinken.

Alle dranken met cafeïne versnellen de productie van urine, en werken dus vocht afdrijvend, dit in tegenstelling tot het drinken van gewoon water wat je lichaam juist hydrateert. Koffie telt dus zeker niet mee voor het drinken van de eerder genoemde 2 liter water per dag!

Daarnaast belet het drinken van veel koffie dat je een kwalitatief goede nachtrust hebt.

Wil je meer weten over een goed alternatief voor gewone koffie? Lees dan het volgende artikel maar eens Bambu koffie als alternatief voor gewone koffie

Tip 19: Stop met die zoete frisdrank

Ditzelfde verhaal geldt ook voor frisdrank. Deze drankjes worden heel sterk gezoet met kunstmatige zoetstoffen. Het zijn ongezonde drankjes, zorgen voor gewichtstoename en laten je bloedsuikerspiegel fors stijgen en dalen.

Schrap de frisdrank van je boodschappenlijstje. Ga liever voor gewoon water of groene thee. Deze laatste kun je ook in de koelkast bewaren voor een verfrissende ice-tea.

Wil je meer weten over frisdrank? Lees dan het volgende artikel maar eens: De 21 gevaren van frisdrank

Tip 2o: Beperk alcoholgebruik

Om het lijstje even compleet te maken: Alcohol is ook een Diureticum. Dat wil zeggen dat alcohol ook vocht afdrijvend werkt, net als de dranken met cafeïne.

Daarnaast heeft alcohol heel veel negatieve effecten op je lichaam en je geest, tenminste als je regelmatig veel alcohol drinkt. Alcohol heeft invloed op je hersenen, je lever, je longen en op andere vitale organen.

Overigens is uit onderzoek wel gebleken dat één glaasje rode wijn wel een positief effect heeft op je gezondheid, met name door de krachtige antioxidanten die je alléén in rode wijn vindt. Neem in ieder geval niet meer dan één glaasje, want anders zijn de effecten averechts.

Wil je meer weten over rode wijn? Lees dan het volgende artikel maar eens: Rode wijn boost je gezondheid

Tip 21: Ga weer eens lekker (vers) koken

Ben je gewend aan de snelle, industriële maaltijden die je in de magnetron klaarmaakt? Onnodig te zeggen dat deze maaltijden door alle bewerkingen volledig ontdaan zijn van alle voedingsmiddelen.

En de voedingsmiddelen die er nog in zitten, worden de nek omgedraaid in de magnetron. Daarnaast worden er vaak zoetstoffen en heel veel zout aan toegevoegd. Al met al geen goede brandstof voor je lijf.

Ga gewoon weer eens lekker zelf koken. Gebruik verse producten en verbaas je (weer) over de heerlijke en authentieke smaak van groenten. Oké, het kost wat meer tijd, maar je kunt natuurlijk ook voor een paar dagen klaarmaken, zodat je het koken kunt beperken tot 2 a 3 keer per week.

Door gezond en gevarieerd te eten, heb je ook geen voedingssupplementen meer nodig.

Wil jij een gratis boek met recepten ontvangen? Ga dan snel naar de volgende link: 35 super gezonde recepten

Tip 22: Leer jezelf om ‘nee’ te zeggen

Ook op het niveau van eten moet je leren om ‘nee’ te zeggen. Als je vrienden voorstellen om naar een fastfoodketen te gaan om te lunchen, durf dan ook gewoon ’nee’ te zeggen. Leg ze uit waarom dit jouw voorkeur niet heeft.

Grote kans dat iedereen het met je eens is, en dat je gezamenlijk een saladebar op gaat zoeken. Dit geldt ook voor het gebak op je werk, iedere keer als er een verjaardag is. Je denkt misschien dat die ene keer niet zoveel uitmaakt, maar als je 50 collega’s hebt, dan tikt dit toch wel stevig aan!

Maak voor jezelf bewuste keuzes voor wat betreft eten, en hou je daar ook aan. Blijf bij je principes, in het belang van je eigen gezondheid en vitaliteit!

Wil je meer weten over ongezonde voeding? Lees dan de volgende special maar eens over Ongezonde voeding

Tip 23: Neem altijd een flesje water mee

In de eerste tip heb ik al aangegeven dat water drinken ontzettend belangrijk is voor het behoud van je vitaliteit.

Daarom nog een aanvullende tip: Neem altijd een flesje water mee als je weggaat. Dit voorkomt dat je onderweg iets (ongezonds) moet kopen. Met een flesje water in de tas, kom je ook veel sneller aan de vereiste 2 liter water per dag.

Wil je meer weten over hoe gezond het Nederlandse kraanwater is? Lees dan het volgende artikel maar eens: Hoe gezond is het kraanwater in Nederland?

Tip 24: Stop met roken

Oké, dit is een inkopper, maar toch van groot belang als je een lang wilt leven, met maximale vitaliteit.

Roken is schadelijk voor de gezondheid en verhoogd het risico op het krijgen van slokdarmkanker, longkanker en nierkanker. Ook is er een verhoogde kans op een hartaanval en/of een herseninfarct. En als dat dan nog niet genoeg is: Roken zorgt ook voor een lager libido en voor problemen met het krijgen en behouden van een goede erectie.

En om nog even een fabeltje uit de wereld te helpen: Light-sigaretten veranderen nauwelijks iets aan deze risico’s voor je gezondheid. Het is en blijft gewoon slecht voor je lijf. Stoppen dus!

Wil je meer weten over de voordelen van het niet-roken? Lees dan het volgende artikel maar eens: Hoe snel gaat je gezondheid er op vooruit als je stopt met roken?

Tip #25: Drink gezonde smoothiesTip 25: Ga lekkere smoothies drinken

Het drinken van een lekkere smoothie is een gemakkelijke en snelle manier om veel vitamines, mineralen en vezels binnen te krijgen. Het maakt weinig uit hoe je het combineert, maar gooi je favoriete fruit in de blender, even laten blenden, en smullen maar.

Aarzel niet om creatief te zijn. Durf te combineren voor verrassende en nieuwe smaken.

Wil je meer weten over gezonde smoothies? Lees dan het volgende artikel maar eens: Groene Smoothies: 24 essentiële tips om ze gezonder te maken

Tip 26: Zorg voor gezonde tanden

Gezonde en schone tanden zijn niet alleen belangrijk om te voorkomen dat je een slechte adem hebt, maar wordt ook direct in verband gebracht met een betere gezondheid. Gezonde tanden kunnen goed kauwen, waardoor je eten beter vermalen, en vermengd met je speeksel, in je maag aan komt. Hierdoor wordt het werk voor je spijsvertering een stuk lichter.

Poets je tanden minimaal twee keer per dag, spoel je mond regelmatig en flos je tanden voordat je gaat slapen.

Wil je meer weten over tandverzorging? Lees dan het volgende artikel maar eens: 10 tandverzorging tips voor een gezond gebit

Tip 27: Zoek een leuke hobby

Zoek een leuke hobby buitenshuis. Dit forceert je om weg te gaan van je vertrouwde omgeving om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te ontdekken. Ga bijvoorbeeld een cursus duiken doen, stijldansen, aerobic, dammen, schaken, modeltreinen. Het maakt niet uit.

Je krijgt hierdoor nieuwe sociale contacten en het verwijd je blik op de wereld. Het is broodnodige ontspanning in deze stressvolle tijd.

Wil je eens lekker ontspannen? Lees dan het volgende artikel maar eens: De sauna als ontspanning

Tip 28: Lekkere sapjes

Koop een sapcentrifuge, en maak zelf de lekkerste sapjes uit verse groenten en fruit. Deze sapjes zijn nagenoeg volledig ontdaan van vezels, en zijn een aanvulling op de eerder genoemde smoothies.

Wil je meer weten over de gezonde sapjes? Lees dan het volgende artikel maar eens: Slowjuicer: De 10 beste tips voor je groentesapjes

Tip 29: Verbeter je lichaamshouding

Je lichaamshouding zegt veel over jezelf. Ga eens voor de spiegel staan, en bekijk jezelf eens heel kritisch: Sta je rechtop, of hangen je schouders en je hoofd naar beneden? Sta je met enigszins gebogen knieën?

Werk aan je lichaamshouding om een zelfverzekerde uitstraling te krijgen. Niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, maar ook beter voor een goede ademhaling.

Wil jij werken aan je zelfvertrouwen? Lees dan het volgende artikel maar eens: 47 manieren om meer zelfvertrouwen op te bouwen

Tip 30: Heb jij een doel in het leven?

Positieve, mentale gezondheid begint natuurlijk van binnenuit. Hoe kijk jij tegen je leven aan? Heeft jouw leven betekenis? Heb jij een doel in je leven? Ligt het pad van jouw leven in lijn met het beoogde doel? Ben je gelukkig? Hou je van jezelf?

Allemaal vragen waar je over na moet denken. Vragen waar je bewust mee bezig moet zijn.

Wil je meer weten over hoe je kunt werken aan jouw persoonlijke geluk? Lees dan het volgende artikel maar eens: Gelukkig zijn: 17 tips

Tot slot…

Het is natuurlijk niet gezegd dat je alle 30 tips toe zou moeten passen. Het gaat om jouw leven, jouw vitaliteit! Pak er uit wat jou aanspreekt en pas het toe in je dagelijkse leven. Eén voor één. Stapje voor stapje.

Uiteindelijk zal het resultaat heel bevredigend zijn: Een langer leven met maximale vitaliteit!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

8 Shares
Tweet
Pin
Share8