Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 24 oktober 2016

35 redenen om gezonde voeding te eten

gezonde voedingGezonde voeding is het eten van een verscheidenheid aan voedingsstoffen die je nodig hebt om je lichaam optimaal te kunnen laten functioneren, om je lichaam gezond te houden, om je goed te voelen, en om genoeg energie te hebben om de hele dag actief te kunnen blijven.

Zo, dat was een hele mond vol! Hoe bereik je dit? Gezonde voeding bestaat uit eiwitten, koolhydraten, vetten, water, vitaminen en mineralen. De verhouding is natuurlijk belangrijk, evenals de totale hoeveelheid. Dit is allemaal weer afhankelijk van je fysieke activiteiten gedurende de dag.

Wat je eet, heeft een directe invloed op je humeur, je weerstand, je energie en allemaal andere belangrijke processen in je lichaam. In principe moet dat voldoende reden voor je zijn om er een gezonde levensstijl op na te houden.

Maar om je dat extra zetje te geven, geef ik je hierbij nog 35 redenen om gezond en gevarieerd te eten.

Laten we snel beginnen!

35 reden om gezond en gevarieerd te eten

Reden 1: Gezonde voeding zit vol belangrijke vitamines en mineralen

Onbewerkt dierlijk- en plantaardig voedsel bevat grote hoeveelheden vitamines en mineralen. Deze heb je nodig om je lichaam optimaal te laten functioneren, dus uiteindelijk voor een goede gezondheid. Niet alleen de lichamelijke gezondheid, maar juist ook de geestelijke gezondheid.

Even een paar kleine voorbeeldjes:

  • Een portie (ruim 200 gram) rode paprika, broccoli of sinaasappelpartjes, bevat méér dan 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine C. Dit is een heel belangrijk antioxidant.
  • Eieren en lever bevatten bijvoorbeeld heel veel Choline, een voedingsstof wat essentieel is voor de correcte werking van de hersenen.
  • En slechts 1 walnoot voorziet je bijvoorbeeld al van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) selenium.

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere voorbeelden te geven, maar dat heeft nu weinig zin. Ik denk dat de boodschap wel overgekomen is.

Eigenlijk is gezonde voeding alles wat je nodig hebt om voldoende vitaminen, mineralen, en andere belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

In tegenstelling tot voedingssupplementen, is het innemen van een overdosis vitamines en mineralen uit natuurlijke voedingsstoffen, nagenoeg onmogelijk. Met voedingssupplementen is dit wel degelijk mogelijk, omdat deze heel geconcentreerd zijn.

Reden 2: Gezonde voeding bevat heel weinig suiker

Het is algemeen bekend dat het eten van een overmaat aan suiker en suikerhoudend voedsel, een verhoogde kans geeft op het krijgen van overgewicht of obesitas, insuline resistentie, diabetes type 2, leververvetting, en hart- en vaatziektes.

Over het algemeen bevat gezonde voeding relatief weinig suikers, en als er veel suiker in zit, dan is dit altijd gecombineerd met vezels en andere voedingsstoffen die je bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier in bedwang houdt.

Bijvoorbeeld: Fruit bevat relatief veel suiker, maar bevat ook nog eens vezels en water. Hierdoor is het minder geconcentreerd dan bijvoorbeeld fruitsapjes. Om 1 glas jus d’orange te maken, heb je meerdere sinaasappels nodig. Alles is dus geconcentreerd, en de vezels zijn voor een groot deel verwijderd. Je kunt dus beter de sinaasappels zelf eten, in plaats van een glas jus d’orange.

Wil jij meer weten over de effecten van suiker op je lichaam? Lees dan even verder: Suikerverslaving: Het gevaar van glycatie en vroegtijdige veroudering

Reden 3: Gezonde voeding is goed voor je hart

Gezonde voeding zit boordevol antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen, inclusief magnesium en gezonde vetten. Deze stoffen ondersteunen de gezondheid van je hart. Daarnaast kan gezonde voeding ook helpen om ontstekingen te beperken. Ontstekingen veroorzaken allerlei aandoeningen in het lichaam, waaronder hart- en vaatziektes.

Reden 4: Gezonde voeding is goed voor het milieu

De wereldbevolking groeit gestaag, en met haar groei wordt ook de vraag naar voedsel groter.

De productie van voedsel wat miljarden mensen moet voeden heeft echter een grote impact op het milieu. Dit komt vooral door de verhoogde vraag naar brandstof, broeikasgassen en verpakkingen die eindigen op stortplaatsen.

Aan de andere kant, het ontwikkelen van duurzame systemen, gebaseerd op gezonde voeding, kan misschien helpen om de gezondheid van onze planeet te verbeteren door de energievraag en de productie van niet-biologisch afbreekbaar afval te verminderen.

Reden 5: Gezonde voeding bevat veel vezels

Vezels hebben veel gezondheidsvoordelen. Je voelt dat je verzadigder bent terwijl je minder calorieën eet, ook zal je spijsvertering en metabole gezondheid verbeteren. Voedsel zoals avocado’s, Chia zaden, lijnzaden en bosbessen hebben bijzonder veel vezels, net als bonen en peulvruchten.

Vezels, zoals we deze in Gezonde voeding vinden, zijn veel gezonder dan de vezels uit supplementen of bewerkt voedsel met extra vezels.

Reden 6: Gezonde voeding helpt om de bloedsuikerspiegel in balans te houden

Volgens de Internationale Diabetes Federatie zijn er wereldwijd meer dan 400 miljoen mensen die diabetes hebben. Volgens de statistieken zal dit binnen 25 jaar stijgen tot 600 miljoen. Een voedingspatroon wat uit veel plantaardig voedsel met vezels, en onbewerkt dierlijk voedsel bestaat, zou de bloedsuikerspiegel beter in balans kunnen brengen bij mensen die diabetes hebben en bij mensen die de kans lopen om de ziekte te ontwikkelen.

In een 12 weken durend onderzoek volgden mensen met diabetes of pre-diabetes een paleolithisch dieet wat bestond uit vers vlees, vis, fruit, groente, eieren en noten. De resultaten waren verbluffend: een vermindering van de bloedsuikerspiegel van maar liefst 26%.

Reden 7: Gezonde voeding is goed voor je huid

Naast het verbeteren van de algemene gezondheid, helpt gezonde voeding ook om je huid gezond te houden.

Pure chocolade en avocado’s beschermen je huid bijvoorbeeld tegen de schadelijke invloed van de zon.

Onderzoeken suggereren dat als je meer groente, vis, bonen en olijfolie eet, het zou kunnen helpen om rimpels, verlies van elasticiteit van de huid, en andere leeftijd gerelateerde veranderingen aan de huid te verminderen. Ook kan het veranderen van een Westers eetpatroon, wat bestaat uit veel bewerkt voedsel, naar een eetpatroon wat is gebaseerd op gezonde voeding, helpen om acne te verminderen of zelfs te voorkomen.

Reden 8: Gezonde voeding helpt om je Tryglyceriden te verlagen

De hoeveelheid Tryglyceride in je bloed wordt sterk beïnvloedt door voedselinname.

Wanneer je suiker en geraffineerde koolhydraten eet, gaat je niveau Tryglyceriden omhoog. De beste oplossing om dit te voorkomen is het eten van bewerkt voedsel en suikerhoudend voedsel drastisch te verminderen. Bovendien wordt je niveau Triglyceride nog eens fors verlaagd door het eten van vette vis, mager vlees, groenten en noten.

Reden 9: Gezonde voeding is gevarieerd

Om iedere keer weer dezelfde voeding te eten, kan op de duur erg saai worden. iedere dag een pizza? Of een Big Mac? Voor een paar dagen wel leuk, maar dat begint heel erg snel te vervelen. Het is veel gezonder om verschillende soorten voedsel in je eetpatroon te verwerken, om te variëren.

Er zijn onnoemlijk veel mogelijkheden om gezond eten te combineren. Denk alleen maar eens aan alle combinaties die je zou kunnen maken met alle varianten van vlees, vis, zuivel, groente, fruit, noten, peulvruchten, volkoren en zaden.

Probeer regelmatig nieuwe voedingsmiddelen die je nog nooit gegeten hebt, maar die er wel leuk en lekker uit zien. Probeer eens kiwi, Chia zaden, orgaanvlees, kefir of quinoa te eten.

Als je dit iedere week doet, dus iets nieuws eten, zul je zien dat je eten steeds gevarieerder wordt, en dat je heel veel favoriete maaltijden op je lijstje bij kunt schrijven.

Reden 10: Gezonde voeding is op de langere termijn goedkoper

Het is een feit dat Gezonde voeding duurder is dan bewerkt voedsel, tenminste als je de prijskaartjes in de supermarkt bekijkt.

Een analyse, uit 2013, van 27 onderzoeken uit 10 landen, toonde aan dat gezond voedsel gemiddeld 1.25 euro per 2.000 kilocalorieën duurder is dan het eten van bewerkt voedsel.

Maar op de lange termijn is dit verschil minimaal als je de kosten van chronische ziektes zoals diabetes en obesitas meerekent. Bijvoorbeeld, een onderzoek uit 2012 toonde aan dat mensen met diabetes ruim twee keer zo veel geld spenderen aan medische kosten dan mensen die geen diabetes hebben.

gezonde voeding

Dus, gezonde voeding is duurder op de korte termijn, maar wel vele malen goedkoper op de lange termijn. Als je constant junkfood eet, betaal je uiteindelijk twee keer: Het junkfood zelf, en daarna de ziektekosten. En uiteindelijk betaal je de hoofdprijs: Je gezondheid!

Vanuit dit licht bekeken, zou gezonde voeding eigenlijk voor een deel betaalt moeten worden uit de ziektekostenverzekering. Goed plan? Maar welke politieke partij gaat zich daaraan branden?

Reden 11: Gezonde voeding bestaat uit veel gezonde vetten

In tegenstelling tot transvetten en verzadigde vetten, zoals we die onder andere vinden in plantaardige oliën en bewerkte producten, zijn de onverzadigde vetten uit gezond voedsel wél gezond. Dat wil niet zeggen dat je geen verzadigde vetten mag eten, want ook deze hebben een functie in je lichaam. Maar de nadruk moet liggen op onverzadigde vetzuren.

In tegenstelling tot transvetten en bewerkte vetten die aanwezig zijn in plantaardige oliën en broodbeleg, zijn natuurlijke vetten ontzettend gezond.

Bijvoorbeeld, olijfolie is een goede bron van oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet dat de gezondheid van het hart bevordert. Kokosnootolie bevat triglyceriden, dat bekend staat om de toename van de vetverbranding en het bevorderen van gewichtsverlies.

Lange-keten omega-3 vetzuren helpen bij het bestrijden van ontstekingen en de bescherming van de gezondheid van het hart. Vette vis, zoals zalm, haring en sardines zijn perfecte bronnen voor deze vetten.

Andere gezonde voedingsmiddelen die veel gezonde vetten bevatten zijn avocado’s, noten, zaden en volle melk.

Wil jij meer weten over welke vetten je moet vermijden? Lees dan even verder: Transvetten & Co.: Welke vetten moet je in ieder geval vermijden?

Reden 12: Gezonde voeding vermindert het risico op allerlei ziektes en aandoeningen

Als je gezonde voeding een onderdeel van je levensstijl wordt, kan dit het risico op verschillende chronische ziektes fors verminderen.

Eetpatronen die gebaseerd zijn op puur, onbewerkt voedsel laten zien dat ze het risico op hartziektes, diabetes en metabolische syndromen kunnen verminderen. Bovendien, enkele grote observationele studies verbinden een evenwichtige voeding, bestaande uit veel groenten en fruit, met een verminderd risico op kanker en hart- en vaatziekten.

Reden 13: Gezonde voeding bevat antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, Dit zijn instabiele moleculen zijn die de cellen in je lichaam kunnen beschadigen. Antioxidanten zijn in staat om deze vrije radicalen onschadelijk te maken en af te voeren via de natuurlijke weg.

Antioxidanten zijn nagenoeg standaard aanwezig in veel gezonde voedingsmiddelen, onder andere in veel groenten, bessen en noten. Maar ook rode wijn bevat belangrijke antioxidanten.

Daarnaast bevatten bepaalde dierlijke voedingsmiddelen, zoals vis en eieren, ook antioxidanten.

Reden 14: Gezonde voeding is goed voor je darmen

Het eten van gezonde voeding kan gunstig zijn voor je darmflora, de gigantische hoeveelheid goede bacteriën die in je dikke darm leven.

Het is een feit dat gezonde voedings kan functioneren als een probiotica, om deze darmflora gezond te houden voor een regelmatige en stevige stoelgang.

Natuurlijk zijn er allerlei middeltje op de markt om je darmflora gezonder te maken en te onderhouden, maar als je gezond en gevarieerd eet, heb je deze probiotica helemaal niet meer nodig.

Reden 15: Gezonde voeding kan overeten voorkomen

Bewerkt voedsel en junkfood hebben de vervelende eigenschap dat je er altijd te veel van eet. Met name voor mensen die al overgewicht hebben is dit een probleem. En dat is niet voor niets: Door het toevoegen van allerlei zoetstoffen, zal je lichaam steeds weer om meer vragen. Niks toevallig, maar een vooropgezet doel van de levensmiddelenindustrie.

Gezonde voeding bevat dit soort vervelende toevoegingen niet, waardoor je in staat bent om normaal te eten, in normale porties en zonder dat nare gevoel in je maag dat je te veel gegeten hebt.

Reden 16: Gezonde voeding is beter voor je tanden

Gezonde tanden kunnen een ander voordeel zijn van een levensstijl met een gezonde voeding waarin je weinig suikers en geraffineerde koolhydraten eet.

Suiker en geraffineerde koolhydraten bevorderen tandbederf door de bacteriën te voeden die uiteindelijk tandplak veroorzaken. Ook de combinatie van suiker en zuur in frisdrank veroorzaakt tandbederf.

Kaas kan helpen om gaatjes te voorkomen door een toename van de Ph waarde (zuurgraad) in de mond en door het tandglazuur te verharden. Een onderzoek toonde zelfs aan dat kaas eten de sterkte van het tandglazuur aanzienlijk verbeterde bij mensen met beperkte speekselproductie als gevolg van chemotherapie.

Reden 17: Gezonde voeding kan suikerverslaving tegengaan

Een dieet gebaseerd op Gezonde voeding kan ook het verlangen naar snoepgoed zoals cake, koekjes en snoep verminderen

Wanneer je lichaam gewend is aan het eten van puur, onbewerkt voedsel, zal het verlangen naar snoepgoed steeds zeldzamer worden en uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Als je bewerkt voedsel en suikerhoudend voedsel fors beperkt, of helemaal vermijd, zullen je smaakpapillen leren om gezonde voeding meer te waarderen. Ook zullen je smaakpapillen op de langere termijn de smaak van zoetigheid helemaal niet meer kunnen waarderen.

Denk jij dat je een suikerverslaving hebt? Lees dan even verder: Suikerverslaving deel 1: Ben jij een zoetekauw?

Reden 18: Gezonde voeding werkt aanstekelijk voor je omgeving

Door gezond en gevarieerd te eten, help je niet alleen jezelf om een gezond lichaam te krijgen, maar je helpt ook je omgeving door het goede voorbeeld te geven. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je kinderen: In het begin zullen ze het misschien vreemd vinden om ‘gewoon’ te eten, maar na verloop zullen ook zij zien dat het wel degelijk belangrijke voordelen heeft voor de gezondheid.

Op deze manier leer je spelenderwijs aan je kinderen dat het heel normaal is om gezond en gevarieerd te eten, en dat je suikerhoudend voedsel beter kunt laten staan.

Suiker eten is aangeleerd, dus kan het ook weer afgeleerd worden!

Reden 19: Gezonde voeding verlegt je focus

Als je steeds maar het idee hebt dat je een dieet aan het volgen bent, dan wordt eten en voeding gereduceerd tot een nummertje op de weegschaal, tot een optelsommetje van calorieën. Al dat rekenen belet je om plezier te hebben van het eten, om het te proeven.

Voeding is veel meer dan een dieet. Gezonde voeding is een levensstijl. Een levensstijl zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Zoals het eerder ook was, toen er nog geen welvaartsziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten bestonden.

Als je je richt op gezond en gevarieerd eten, dan denk je niet meer aan een dieet. Je bent niet meer aan het tellen voordat je de lepel in je mond steekt. Je bent aan het genieten van het eten. Het gezonde eten wat jou een gezond lichaam zal geven. En dat gewicht? Geen zorgen, want dat is een prettige bijwerking hiervan.

Reden 20: Gezonde voeding ondersteunt de lokale boeren

Ga eens naar de plaatselijke markt, en koop je groenten en vlees vers. Niet alleen veel leuker en gezelliger, maar hiermee ondersteun je de lokale boeren. Bovendien: Verser dan de producten van de markt vind je nergens. En in veel gevallen is het ook nog eens goedkoper.

Reden 21: Gezonde voeding is gewoon erg lekker

Naast alle redenen om gezonde voeding te eten, smaakt het gewoon heel erg lekker.

De geweldige smaak van vers, onbewerkt voedsel valt niet te ontkennen. Wanneer je smaakpapillen gewend zijn aan gezonde en verse voeding, zul je het niet meer kunnen begrijpen dat je ooit zo veel gehouden hebt van al dat bewerkte junkfood.

Reden 22: Gezonde voeding maakt je gelukkiger

Het is een bekend feit dat alle chemische additieven en transvetten in bewerkt voedsel je hersenen beïnvloeden. Het is niet voor niets dat mensen die veel junkfood eten, een fors verhoogde kans hebben op het krijgen van een depressie of erger.

Telkens weer toont onderzoek aan dat de voedingsstoffen uit gezond en vers eten, zoals creatine, omega 3 vetzuren, en vitamine D, je humeur met stukken zullen verbeteren, waardoor de kans op het krijgen van een depressie minimaal wordt.

Reden 23: Gezonde voeding kan je slimmer maken

Uit heel veel onderzoeken is inmiddels gebleken dat het eten van veel bewerkt junkfood je cognitieve eigenschappen kan verminderen. Nog sterker: Op de langere termijn kan je cognitieve vermogen zelfs nagenoeg verdwijnen!

Met name Omega-3 vetzuren uit gezonde voeding zoals vette vis, noten en avocado’s, zullen je hersenfuncties juist ondersteunen. Het gevolg: Optimaal gebruik van de hersenen.

Reden 24: Gezonde voeding zorgt er voor dat je beter kunt slapen

Aan de ene kant zal een goed nachtrust helpen om je eetpatroon gezond te houden. Aan de andere kant zal gezond en gevarieerd eten helpen om beter te slapen. De een is dus verbonden met de ander, in een vicieuze cirkel. Onderbreek je deze cirkel, bijvoorbeeld door een aantal dagen veel te weinig te slapen, dan merk je dat ogenblikkelijk in je eetgedrag. De vicieuze cirkel zal verbroken worden, en omslaan naar negatief.

Reden 25: Gezonde voeding helpt om je borsten gezond te houden

Uit onderzoek naar de verbanden tussen voeding en kanker is gebleken dat bijvoorbeeld paddenstoelen goed helpen om je oestrogeen niveaus in toom te houden. Een goede balans in je oestrogeen is belangrijk om borst kanker, en in het bijzonder hormoonafhankelijke tumoren, te voorkomen.

Nog sterker, paddestoelen schijnen de kracht te hebben om verdere ontwikkeling van een bestaande tumor sterk af te remmen.

Reden 26: Gezonde voeding helpt om stress te verminderen

Gezond voedsel heeft grote invloed op de hoeveelheid gelukshormonen zoals serotonine en dopamine. Daarnaast ook op je niveaus van stress bevorderende hormonen zoals cortisol en adrenaline. Een mooi voorbeeld: Een studie, uit 2014, van het American College of Cardiology toonde aan dat mensen, die voor een nep sollicitatie waren uitgenodigd, flavonoïde-rijke donkere chocolade aten een lager niveau van adrenaline hadden tijdens het gesprek.

Het directe gevolg: Minder stress en minder zenuwachtig!

Wil jij meer weten over stress? Lees dan even verder: Hoe stress en cortisol je lichaam kunnen beïnvloeden

Reden 27: Gezonde voeding bestrijdt ontstekingen

Ontstekingen staan vaak aan de basis van allerlei aandoeningen: van stress tot geheugenproblemen, van hart- en vaatziektes tot kanker.

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in The American Journal of Clinical Nutrition, kunnen ontstekingen drastisch verminderd worden door het eten van bijvoorbeeld volle granen, in plaats van geraffineerde granen. In de testgroep ging het niveau C-reactieve proteïne fors naar beneden. De aanwezigheid van deze proteïne is een hele belangrijke indicator voor de aanwezigheid van ontstekingen in het lichaam.

Reden 28: Gezonde voeding verbetert je weerstand

Als je liever op pad gaat om leuke dingen te doen, dan je tijd in bed door te brengen omdat je ziek bent, wordt het hoog tijd dat je je voedingspatroon aanpast.

Een onderzoek uit 2013, gepubliceerd in Current Topics in Microbiology and Immunology, toonde aan dat het gezond houden van de bacteriën in je darmen, je immuunsysteem zal verbeteren en dus je kans op ontstekingen kan verminderen.

Een onderzoek in BMC Complementary & Alternative Medicine laat zien dat je met groene thee veel beter bestand bent tegen, bijvoorbeeld, de griep.

Reden 29: Gezonde voeding houdt je sterk

Het eten van voedzaam (en vooral eiwit rijk) voedsel is cruciaal als je je spieren sterk wilt houden. Tijdig beginnen met sterke spieren, zorgt voor een veel grotere kans dat je op je 80ste nog net zo vlot de trap kunt nemen als nu.

Om je spieren sterk te houden zou je bij iedere maaltijd tussen de 25 en 35 gram proteïne moeten eten. Ter informatie, een kom, gevuld met Griekse yoghurt, bestaat ongeveer uit 23 gram proteïne en een portie (magere) kip van ruim 100 gram bevat zo’n 26 gram proteïne.

Reden 30: Gezonde voeding zorgt voor een sterk nageslacht

Natuurlijk heeft je voedingspatroon een direct effect op de baby die in je buik groeit. Deze is afhankelijk van jou, dus eet en drinkt wat jij ook eet en drinkt. Maar dat zijn niet de enige momenten dat je voedingspatroon effect heeft op de gezondheid van je kind.

Ook je voedingspatroon tijdens je jonge jaren heeft direct effect op je eigen vruchtbaarheid, en op de gezondheid van toekomstige kinderen.

Laat dat gefrituurde voedsel, en ander junkfood, vanaf nu links liggen, en stap over op gezonde voeding voor een gezond en sterk nageslacht!

Reden 31: Gezonde voeding voorkomt vroegtijdig osteoporose

Osteoporose staat ook wel bekend als botontkalking: Een proces waar niemand aan ontkomt. Naarmate je ouder wordt, worden je botten zwakker en heb je een verhoogde kans op een vervelende botbreuk. Hier kun je in principe niets aan doen.

Maar je kunt wel proberen om dat proces van botontkalking zo veel mogelijk uit te stellen. Met name calcium, vitamine D, kalium en Vitamine C zijn belangrijke voedingsstoffen om je botten sterker te maken.

Hoe jonger je hier iets aan doet, door bijvoorbeeld gezond te eten, hoe langer je osteoporose uit kunt stellen.

Wil jij meer weten over osteoporose? Lees dan even verder: (Bijna) alles over Osteoporose!

Reden 32: Gezonde voeding verlengt je leven

Voor het geval je het nog niet begrepen had: Al deze voordelen leiden uiteindelijk tot een langer leven. Maar daar houdt het niet mee op. Langer leven is leuk, maar dat moet natuurlijk wel in relatief goede gezondheid. En dat is precies wat je bereikt met gezonder eten: Langer leven in een goede gezondheid. Wie wil dat niet?

Reden 33: Gezonde voeding maakt je productiever

Gezonde voeding zorgt er voor dat je je niet alleen lichamelijk beter voelt, maar dat je mentale gezondheid ook een boost krijgt. Dit vertaalt zich in een beter concentratievermogen. Al deze elementen zullen er voor zorgen dat je uiteindelijk productiever wordt.

Er is zelfs een (Amerikaans) onderzoek geweest wat aantoonde dat mensen met een gezonde levensstijl, tot wel 66% productiever waren dan hun collega’s die iedere dag met de auto in de rij van de Mc Drive stonden.

Ok, een Amerikaans onderzoek met wellicht overdreven cijfers, maar het geeft wel aan dat een gezonde levensstijl wel degelijk een verschil kan maken.

Misschien het bedrijfsleven, naast de ziektekostenverzekering, ook mee laten betalen aan de kosten van gezonde voeding?

Reden 34: Gezonde voeding helpt om oogproblemen te voorkomen

Je voedingspatroon speelt een grote rol in het voorkomen van twee veelvoorkomende oogproblemen: staar en leeftijd gerelateerde maculadegeneratie. De ogen zijn namelijk heel erg gevoelig voor schade van vrije radicale, een stof waar de antioxidanten uit gezonde voeding wel raad mee weten. Er wordt geadviseerd om gebruik te maken van voedsel met veel antioxidanten zoals kruiden en specerijen, rode wijn, groenten en groene thee.

Reden 35: Gezonde voeding geeft je energie

Door ervoor te zorgen dat je gezonde vetten en proteïne samen met (onbewerkte) koolhydraten eet, kan je voorkomen dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen en ben je in staat om je energieniveaus gedurende de hele dag maximaal te houden. Uiteindelijk heb je de gehele dag veel meer energie!

Tot slot…

We weten het allemaal wel: Gezond eten heeft grote voordelen voor je gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal. Je leeft gewoon gelukkiger, langer, en je hebt meer kwaliteit van leven. Niet alleen voor als je ouder wordt, maar dat begint nu al. Hoe jonger je start met een gezonde levensstijl, hoe meer profijt je hiervan hebt gedurende je hele leven.

Op jouw gezondheid!

Bronnen

www.skinnymom.com/50-reasons-healthy-eating-can-lead-to-a-happier-you/

www.verywell.com/reasons-to-eat-right-2507100

www.huffingtonpost.com/napala-pratini/diet-and-nutrition_b_5361383.html

healthyinnovations.com.au/7-reasons-eating-healthy-nutritionist/

www.cookinggodsway.com/21-reasons-to-eat-healthy/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share