Mensen met diabetes hebben een te lage lichaamseigen insulineproductie. Insuline is een essentieel hormoon en zonder insuline kan ons lichaam de glucose in het bloed niet goed beheersen of gebruiken. Daarom zullen patiënten met deze vorm van diabetes zichzelf regelmatig een insuline-injectie moeten geven.
Er is echter nogal wat verwarring over hoe vaak en wanneer ze zich best injecteren. Daarom willen we je daar met dit artikel de nodige opheldering over geven.
Er zijn drie verschillende standaardbehandelingen met insuline:
- Twee dagelijkse doseringen van korte en middellang actieve insuline.
Deze worden gegeven voor het ontbijt en voor de avondmaaltijd. De kortwerkende insuline helpt je lichaam bij de verwerking van glucose in de ochtend en avond. De middellang werkende insuline is actief in de namiddag en tijdens de nacht. De kant en klare gemixte insuline-injecties zijn het best aangepast voor dit soort doseringen.
- Drie dagelijkse doseringen
Een kortwerkende en middellang werkende insuline-injectie voor het ontbijt, een kortwerkende dosering voor de avondmaaltijd. En tenslotte een middellang werkende insuline-injectie voor het slapengaan. Het voordeel van het verplaatsen van de middellang werkende dosering naar het moment net voor het slapengaan zorgt voor een betere overbrugging van de nacht.
- Verschillende dagelijkse doseringen
Kortwerkende insuline voor elke hoofdmaaltijd en een middellang of lang werkende injectie net voor het slapengaan.
Er bestaan nog andere frequenties van toediening, voor oudere mensen kan bijvoorbeeld één dagelijkse injectie met langwerkende insuline volstaan.
Hoe wordt insuline ingenomen?
De meeste mensen gebruiken insuline door middel van wegwerp insulineprikpennetjes of herbruikbare prikpennetjes waar je de capsules van moet vervangen. De naalden voor de pennetjes moet je in principe bij elk gebruik vervangen en deze bestaan in verschillende lengtes. Je behandelende arts zal je adviseren over wat voor jou het beste is.
Een constante druppelsgewijze toediening van insuline kan soms nodig zijn voor de behandeling van jongeren met diabetes. De toestroom van de insuline wordt dan gecontroleerd door een kleine draagbare infusiepomp.
Deze behandelingswijze wordt steeds vaker toegepast indien de bloedsuiker niet goed kan beheerst kan worden via verschillende dagelijkse insuline injecties.
Welke behandelwijze voor jou de meest geschikt is zal bepaald worden door testen die je arts zal uitvoeren terwijl je de verschillende methodes uitprobeert.
Insuline moet geïnjecteerd worden omdat indien het oraal ingenomen zou worden afgebroken wordt door de lever. De injecties worden normaal gegeven in de dijen, de bil, de onderbuik of de opperarm. De naalden zijn erg klein en hoewel het prikken de eerste keren een beetje pijnlijk kan zijn wennen de meeste patiënten er snel aan.
Je behandelende arts zal je aanleren hoe jezelf te injecteren, aarzel niet hem of haar om meer uitleg te vragen indien je toch nog twijfels hebt.
- Kortwerkende insuline wordt geïnjecteerd onder de huid van de buik.
- Halflang werkende en langwerkende insuline-injecties vinden plaats in de dijen.
- Voorgemengde insuline kan op beide plaatsen geïnjecteerd worden.
Om jezelf te injecteren neem je een klein stukje huidlaag tussen je vingers. Hier stop je de naald in en je dient jezelf de gepaste dosering toe. Vervolgens haal je de naald er langzaam uit en laat je de huid los. Met de kortste naalden is het niet nodig de huid samen te plooien.
Verander regelmatig de plek waarop je jezelf injecteert, want dezelfde plek te vaak gebruiken kan ervoor zorgen dat het vetweefsel daar verdikt. Dat maakt dat de insuline op die plek slechter opgenomen zal worden.
Meet je bloedsuikerwaardes elke dag om te leren hoe je lichaam reageert op eten, beweging en veranderingen in de insuline-dosering. Dit is de enige goede manier om je lichaam te leren aanvoelen en controle te krijgen op je schommelende bloedsuiker.
In het begin zal je arts of verpleger je hierbij begeleiden maar de bedoeling is uiteraard dat je dit uiteindelijk volledig zelfstandig kan doen.
Heb jij diabetes? Vond je het moeilijk om op het goede moment van de dag en met de juiste dosering te vinden? Â Laat het me weten!
Waardevolle informatie,echter op welk moment moet ik bij de (geprikte) glucose waarden moet ik beginner met het spuiten van insuline ? Ik ben een beginnend diabetic
In principe een kwartiertje voordat je gaat eten, Willem. Maar voor de details moet je echt even contact opnemen met je behandelend arts.