Collageen lichttherapie wordt door steeds meer schoonheidssalons in Nederland aangeboden. Een behandeling bestaat uit een sessie van 15 of 20 minuten onder een lichtbank, een soort zonnebank.
Het verschil met een zonnebank is de golflengte van het licht dat gebruikt wordt. Om bruin te worden heb je namelijk ultraviolet licht nodig, maar het licht van de collageenbank zit in het zichtbare spectrum, het is namelijk gewoon rozerood zichtbaar licht.
De gezondheidsclaims van de fabrikanten van deze banken liegen er niet om. Volgens hen wordt door het gebruik van hun banken de collageenproductie van het lichaam verbeterd. Collageen is het stofje dat je huid elastisch en stevig maakt, dus door de behandeling wordt de huid steviger, verdwijnen rimpeltjes en onregelmatigheden en gaat de huid er beter uit zien. Althans, dat wordt beweerd.
Ook voor mensen die last hebben van eczeem zouden met behulp van collageen lichttherapie de klachten kunnen verminderen.
Lees meer: Meer eczeem behandelingen
Maar helpt deze behandeling wel echt?
Rood licht stimuleert collageen aanmaak
Wat betreft de aanmaak van collageen kan de fabrikant best wel eens gelijk hebben. Meerdere onderzoeken tonen aan dat rood licht de aanmaak van collageen inderdaad stimuleert. Maar er is op het moment geen wetenschappelijk bewijs dat de collageen lichttherapie ook verlichting van eczeem klachten kan geven.
Vanuit de medische wereld is er wel veel belangstelling voor het gebruik van rood licht. Soms wordt het ook gebruikt, maar altijd in combinatie met medicijnen, en niet voor eczeem. Het is dus moeilijk om vast te stellen of collageen lichttherapie nu wel of niet werkt bij eczeempatiënten.
UV-A en UV-B lichttherapie
Er is echter wel wetenschappelijk aangetoond dat UV-A licht, al dan niet in combinatie met UV-B licht, kan helpen om de uiterlijke verschijningsvorm van eczeem te verminderen (1). Het licht in deze behandeling is ultraviolet licht, vergelijkbaar met het licht dat in een gewone zonnebank gebruikt wordt. Maar het is geen goed idee om wat vaker een zonnebankje te pakken als je last hebt van eczeem.
De lichttherapie om van je huidproblemen af te komen kan je namelijk het beste bij een hierin gespecialiseerde arts, meestal een dermatoloog, doen. Deze kijkt naar jouw situatie en stelt de hoeveelheid en het soort licht af op je eigen huid.
Net als de bij zonnebank is ook deze lichttherapie niet geheel zonder risico. Door de blootstelling aan UV stralen heb je een grotere kans op huidkanker en kan de huid sneller verouderen (2). Ook daarom is medische begeleiding belangrijk. Een bijkomend voordeel is dat deze lichttherapie door alle zorgverzekeraars vergoed wordt. Je hebt er wel een verwijzing van de huisarts voor nodig.
Wat de collageen lichttherapie betreft, ook al is er geen bewijs dat het werkt, het is wel mogelijk dat het je klachten kan verlichten. En omdat de therapie volkomen onschadelijk is kan je het natuurlijk altijd een keertje proberen.
Eerder heb ik al wel eens een artikel geschreven over fototherapie en constitutioneel eczeem. Klik hieronder op de link om deze te lezen.
Fototherapie en constitutioneeleczeem
Huidverzorging bij lichttherapie
Als je de lichttherapie ondergaat betekent dit niet dat je alle andere stappen die je kunt zetten om eczeem klachten te verminderen kunt laten zitten. Alle behandelingen werken het beste als je buiten de medicijnen en therapie om ook goed voor je lichaam zorgt. In het geval van eczeem betekent dit dat je naast de lichttherapie je huid ook blijft verzorgen met zalven, lauwe douches en een hygiënische omgeving.
Sommige crèmes werken zelfs even goed als de lichttherapie (3).
Dit betekent dat je zeep gebruikt die je huid niet uitdroogt en schone kleding draagt van stoffen die de huid niet irriteren. Daarbij probeer je de zon niet te veel te vermijden, maar je probeert jezelf er ook niet te veel aan bloot te stellen.
Door het nemen van lauwe douches voorkom je dat je huid uitgedroogd raakt door het nemen van een te hete douche. Bij heet water is de kans op een uitgedroogde huid groter dan bij koud water. Door de douche lauw te nemen is het in ieder geval comfortabeler dan een compleet koude douche.
Kleding van de verkeerde stof en vuil op kleding kun je huid irriteren. Daarom is het belangrijk om kleding regelmatig te vervangen door schone kleding en om stoffen te dragen die de huid niet irriteren. Katoen is bijvoorbeeld een prettige stof voor de meeste mensen met eczeem.
Voeding voor een goede lichttherapie
Daarbij is het ook belangrijk om de huid van binnenuit te blijven verzorgen, zodat de huid het beste reageert op de lichttherapie. Voedingstoffen zoals vitamine A, C en E zijn bijvoorbeeld belangrijk om de huid sterk te houden. Vooral vitamine E is daarvoor belangrijk.
Daarbij zijn mineralen zoals zink ook van belang voor een goede werking van de huid.
Dan heb je ook nog stofjes zoals lycopeen en niacine die de huid flexibel houden en zelfs van binnenuit beschermen tegen uv-straling.
Om al deze stofjes in je huid te krijgen is het van belang dat je een gezond dieet hebt. Dit betekent dat je minstens 2 porties groente en fruit eet en ook dagelijks 1 handje noten eet vanwege de vitamine E die daarin zit.
In volkorenproducten, zoals speltbrood, zit ook niacine en het lycopeen kun je vinden in tomaten. Door deze gezonde ingrediënten in je dieet te hebben zorg je ervoor dat je voldoende van deze stoffen in je systeem krijgt en daarmee ook in je huid.
Doorbloeding verbeteren voor een goede lichttherapie
Om het echt goed in je huid te laten komen is het belangrijk dat de doorbloeding van je huid optimaal is. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen voor het verbeteren van de doorbloeding in de huid. Alle technieken die je kunt gebruiken hebben te maken met het stimuleren van de doorbloeding door temperatuurverschillen.
Je kunt bijvoorbeeld gaan sporten. Door te sporten stimuleer je de afbraak van gifstoffen in je lichaam, die je lichaam dan verlaten via het zweet. Daarbij wordt je lichaamstemperatuur ook hoger door de wrijving van de beweging in je lichaam. Om je lichaam te verkoelen zal er veel bloed naar je huid getransporteerd worden om daar te verkoelen. Hierdoor word je tijdens het sporten rood. Vergeet niet om na het sporten je huid weer goed te verzorgen met een lauwe douche.
Daarnaast kun je ook naar de Finse sauna. Het effect van de sauna op eczeem is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar het is al wel duidelijk dat het saunabezoek de doorbloeding stimuleert. Ervaringen van mensen leert wel dat resultaten wisselen, voor sommige mensen worden eczeem klachten juist erger na het bezoek aan een sauna en bij andere mensen verminderen de klachten juist. Als de klachten bij jou erger worden kun je beter op een andere manier proberen je doorbloeding te verbeteren.
Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan dit gratis e-book vol met tips tegen eczeem. 95% van de lezers is supertevreden met de tips die erin staan.
Bronnen:
Hallo,
Word je nu ook bruin van Uv-b lichttherapie of de lichttherapielampen die je thuis kan gebruiken? Ik zie overal dat je ervan kan verbranden, maar niet dat je er perse bruin van wordt.
Groetjes Iris
Hoi Iris,
Nee je word niet bruin van uv-b lichttherapie dit omdat Licht dat gebruikt wordt voor een lichttherapie behandeling is zogenaamd “full-spectrum”: het bevat alle lichtfrequenties die ook in natuurlijk zonlicht zitten, behalve ultra-violet licht. Zonnebanken bestaan uit Ultra-violet licht waardoor zonnebanken de bruine kleur geven, maar niet goed zijn voor lichttherapie.
Mocht je nog vragen hebben hoor ik graag van je.
Groetjes
Hallo Jack,
Bedankt voor je reactie. Nog een vraag: hoe kan het dat je dan wel verbrandt?