Detoxen

Laatste Update: 9 mei 2017

DETOX SPECIAL #2: 11 extra tips voor een natuurlijke detox

In het vorige deel van deze special heb je kunnen lezen wat detox-kuren zijn, wat de meerwaarde is van detoxen, en wat de effecten zijn van een detox-kuur. Ook hebben we het product ‘Detox Formule’ onder de loep genomen.

Heb je het vorige deel nog niet gelezen? Kijk dan eerst even hier: Detox Special #1: De waarheid over ‘Detox Formule’ + 3 detox-tips

De conclusie was duidelijk: Stop met geld uitgeven aan al die detox-producten, en doe het op de natuurlijke manier.

In het vorige deel heb ik je al drie tips gegeven. Hier gaan we nu verder met nog eens 11 tips!

Je zult op een natuurlijke manier je immuunsysteem gaan stimuleren wat je zal helpen om gezond te blijven. Daarnaast zul je, als je je lichaam ontgift en je levensstijl aanpast, je lichaam helpen bij de preventie van ziekten.

Er is werkelijk geen substituut voor een schoon en gezond leven en al deze detox strategieën zijn een hulpmiddel om je het doel te laten bereiken, dat je in gedachte hebt.

Detox Tip 1: Vervang koffie met groene thee

Je snakt vast ’s ochtends naar je kopje koffie, maar je zult jezelf hier na verloop van tijd alleen maar kwaad in plaats van goed mee doen. Hoewel cafeïne niet zo schadelijk is als andere stoffen zoals alcohol is er nog niet genoeg over bekend om de impact ervan echt te kunnen begrijpen.

Hoewel een kopje niet persé kwaad kan, kunnen de meesten van ons niet stoppen en hebben we de neiging om veel te veel van onze geliefde koffie te drinken.

De overtollige cafeïne zet zich na verloop van tijd in feite om in een giftige stof.

Cafeïne is niet voedzaam en daarom zal het je lichaam niets goeds of nuttig geven. Als je lichaam een stof niet goed herkent, dan kan deze stof worden opgeslagen als een toxine, omdat het lichaam niet weet wat het ermee aan moet. Vergelijk koffie eens met groene thee en je zult zien waarom deze omschakeling zoveel goed voor je kan doen. Denk eens aan de antioxidanten in groene thee die je kunnen helpen om je te ontdoen van gifstoffen en dat is nog niet alles! Hoewel groene thee ook een beetje cafeïne bevat, is dat echt maar een verwaarloosbare hoeveelheid. Koffie kan helpen om je ’s ochtends wakker te maken, maar het geeft je op geen enkele manier voedingsstoffen.

Groene thee kan je elke dag helpen ontgiften als je er maar genoeg van drinkt.

Het zal slechts een korte tijd duren om te wennen aan een glas groene thee in plaats van je kopje koffie s’ ochtends en je zult jezelf er elke dag mee helpen.

De antioxidanten in groene thee kunnen gewoon niet worden afgestemd en zo zul je bij elk kopje dampende thee heel wat goeds voor je lichaam doen.

Soms zijn natuurlijke huismiddeltjes echt de beste manier om je gezondheid te beschermen en groene thee is daar het prefecte voorbeeld van!

Detox Tip 2: Ga oefeningen doen

Er is niets beter dan een goede zweetsessie en dit is het bewijs!

Hoewel we de neiging hebben om oefeningen gewoon te zien als een manier om gewicht te verliezen, zal het je lichaam ook helpen ontgiften. Elke keer dat je door te zweten je organen laat werken en je lichaam in beweging te brengen, help je je lichaam om giftige toxines weg te spoelen. Het vergt wel hard werken en toewijding om een effectief trainingsregime te creëren, maar het is zeker de moeite waard. Wanneer je traint, geef je je lichaam wat het wil.

Als dit een onderdeel van een gezonde levensstijl is, zul je naast veel sporten ook voedzame voedingsmiddelen eten wat een goede manier is om voor jezelf te zorgen. Tijdens het zweten drijf je gifstoffen af en wanneer je je lichaam na een training goed hydrateert, zul je op die manier nog extra gifstoffen wegspoelen.

Wanneer je op een regelmatige basis aan lichaamsbeweging doet, help je de gifstoffen om uitgedreven te worden. Wanneer je het verkeerde voedsel verruilt voor goede gezonde voedzame producten, heb je minder last van de opbouw van toxines in je lichaam.

Je begint denk ik wel te zien hoe deze verschillende strategieën voor het ontgiften samen ervoor kunnen zorgen dat je gezond blijft.

Probeer een echte prioriteit te maken van het doen van oefeningen en zie het als een prachtige manier om je lichaam te belonen. Het is echt geweldig voor je lichaam en je gezondheid. Lichaamsbeweging is één van de meest fundamentele manieren om je lichaam te ontgiften; als je het eruit zweet en flink traint, doe je je gezondheid ook op de lange termijn een groot plezier.

Detox Tip 3: Mediteer

Het gaat niet alleen om het ontgiften van je lichaam, maar ook van je geest.

Wanneer je een goede positieve mentale toestand krijgt, zal ook je fysieke gezondheid verbeteren. Meditatie is een echt effectieve manier om je te ontdoen van stress en jezelf even te resetten, ongeacht wat de dag je ook heeft gebracht.

Toxinen zijn er in vele vormen en stress is één van de grootste boosdoeners; dus als je probeert om dat te elimineren, help je je lichaam eigenlijk op een zeer effectieve manier te ontgiften.

Meditatie hoeft niet verplicht te zijn, maar het moet wel een prioriteit zijn.

detox-special-5

Zoek een plaats in je huis, die vrij van enige afleiding geschikt is om te mediteren. Dit is jouw tijd om je even te concentreren op niets anders dan je ademhaling en om je los te maken van de rest van de wereld.

Je kunt iets positiefs visualiseren of je alleen focussen op je ademhaling.

Het belangrijkste is om je ontdoen van alle stress die je hebt opgebouwd in je lichaam en je gewoon te ontspannen totdat je op een punt komt dat je je veel gelukkiger en gezonder voelt.

Hoewel ontgifting gebeurt door middel van veel fysieke inspanningen, zijn de mentale en emotionele inspanningen net zo belangrijk.

Jezelf de gezonde gewoonte van meditatie aanleren, zorgt ervoor dat je jezelf een kans geeft om je te ontspannen en je te ontdoen van dingen die je dwars zitten. Na verloop van tijd kan dit je ook daadwerkelijk helpen om een betere gezondheid te bereiken en deze methoden kunnen je helpen om alles wat je elke dag beter ervaart te verwerken, waardoor toxines niet langer een probleem voor je zullen zijn!

Detox Tip 4: Omgaan met stress

Nogmaals, het is heel belangrijk om te onthouden hoe schadelijk stress in het dagelijks leven voor je kan zijn. Als je niet leert om je stress te beheren, kan het de overhand nemen wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen en het kan zich omzetten in gifstoffen in het lichaam.

Een belangrijk onderdeel bij het ontgiften, is om je te ontdoen van die stress of op zijn minst te leren hoe je hiermee kunt omgaan. Stress staat gelijk aan giftige stoffen, dus probeer beiden tot een minimum te beperken. Het leren beheren van stress is niet gemakkelijk en ieder vindt zijn eigen manier om hiermee om te gaan.

Meditatie of visualisatie kunnen je enorm helpen. Voor anderen is een goede oplossing om aan yoga te doen, te gaan sporten of gewoon diep adem te halen. Het punt is dat je iets vindt dat voor jou werkt. Je moet echt weten wat je kunt doen zodat, als je stress ondervindt, je het kunt keren en de impact ervan in je leven kunt minimaliseren.

Hoewel het ervaren van stress bijna onvermijdelijk is, kun je wel manieren zoeken voor het beheren en het verminderen van de negatieve impact die stress kan hebben, waardoor je je veel beter voelt.

Als je de stress niet goed kunt hanteren, kan dit na verloop van tijd leiden tot veel gezondheidsproblemen. Daarom is deze gewoonte een zeer belangrijk hulpmiddel voor bij het ontgiften. Je mag nooit onderschatten hoe belangrijk dit is en je moet leren om te de stress die je ervaart te verminderen.

Detox Tip 5: Maak van slaap een prioriteit

Vergeet niet dat, met het oog op een echt gezonde levensstijl leiden, je goed voor jezelf moet zorgen. Als je van het krijgen van slaap geen echte prioriteit maakt, dan doe je jezelf op een heel belangrijke manier tekort. Slaap is de enige keer per dag dat je je lichaam de kans geeft om zich te herstellen, zich op te laden en zich te verjongen voor de volgende dag. Als je je lichaam niet de kans geeft om dit te doen, dan zul je na verloop van tijd voelen dat je echt op begint te raken.

Veel te veel van ons leggen veel te weinig nadruk op slaap of zien het eigenlijk meer als een luxe. Als we niet genoeg slaap krijgen, verliezen we focus, productiviteit en energie, wat vergaande gevolgen kan hebben.

Als we maar doorgaan en een gebrek aan slaap blijven houden, kan het ons immuunsysteem verzwakken, waardoor we meer kans hebben om sneller ziek te worden. Het antwoord is om een goede nachtrust tot een echte prioriteit te maken, zodat je elke dag fris voor de dag komt en je lichaam gezond houdt.

Elke nacht goed en voldoende slapen, kan ook helpen om de ophoping van giftige stoffen te elimineren, vooral omdat je organen zich hebben opgeladen en er klaar voor zijn om hun werk te doen.

Verander de manier waarop je slaap ziet en besef je hoe belangrijk het is. Als je dit doet, zul je zien dat je je al op de korte termijn veel beter zult voelen.

Stel je eens voor hoe veel gezonder je na verloop van tijd zult zijn en je zult de ontgiftende kracht slaap echt gaan waarderen.

Detox Tip 6: Eet meer vezels

"Je bent wat je eet" - dat oude gezegde vat echt alles samen. Het eten van de juiste voeding en vezels is een perfect voorbeeld hiervan.

Als je lijdt aan spijsverteringsproblemen of maagklachten, zullen deze fysieke symptomen je waarschijnlijk vertellen dat je niet genoeg vezels eet. Dit is een cruciaal element in het helpen om de spijsvertering te bevorderen en zo te garanderen dat het eten dat je eet of binnenkrijgt niet als gifstoffen worden opgeslagen.

Als je niet goed eet of als je er ongezonde eetgewoonten op nahoudt, kun je uiteindelijk een opgeblazen gevoel krijgen. Dit is de reactie van je lichaam als het iets heeft gegeten dat bijvoorbeeld te zout of te zuur was of als het te weinig vezels krijgt. Zelfs als dit maar zo af en toe gebeurt, kunnen er op de lange termijn negatieve gevolgen ontstaan. Als je onvoldoende vezels eet dan kan je lichaam het eten niet verteren zoals het zou moeten en krijg je problemen met je spijsvertering. Vezels zijn echt zo belangrijk!

Vezels zijn een heel belangrijk onderdeel van een gezonde voeding en kunnen niet alleen worden gevonden in groenten en fruit maar ook in bonen en peulvruchten. Je moet echt proberen om iets vezelrijks toe te voegen aan elke maaltijd, omdat dit je zal helpen om te ontgiften. Zo ontdoe je je van wat je lichaam niet nodig heeft en houdt je lichaam gunstige voedingsstoffen zoals nutriënten beter vast. Vezels zorgen voor een natuurlijke reiniging, maar wel een waar je elke dag van kunt genieten en waar je blijvende voordelen van ervaart.

Detox Tip 7: Vermijd schadelijke milieu-toxines

Je wilt niet ontdekken als het al te laat is, dat de milieu-toxines, waaraan je een lange tijd werd blootgesteld, schade hebben aangericht.

Er zijn veel mensen die later in het leven als gevolg van blootstelling aan dingen, zoals schadelijke dampen, rook, smog of andere milieu-toxines gezondheidsproblemen ervaren. Hoewel je misschien niet in staat bent om dit helemaal te voorkomen, kun je je blootstelling wel minimaliseren. Als je rookt, stop dan; als je consequent wordt blootgesteld aan passief roken, probeer dit dan te vermijden.

Als je in een omgeving met veel potentieel schadelijke stoffen woont of werkt, dan moet je ook je best doen om blootstelling te minimaliseren en genoeg schone frisse lucht te krijgen. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar weet dat elke inspanning enorm zal lonen. Als je deze verontreinigende stoffen en toxines namelijk inademt, zullen ze uiteindelijk worden opgeslagen in het lichaam. Door het vermijden van deze schadelijke gifstoffen uit het milieu, in het bijzonder zoiets als passief roken, zal je helpen om te ontgiften.

Dit zal je op de korte termijn beschermen en er voor zorgen dat je op de lange termijn geen gezondheidsproblemen krijgt.

Detox Tip 8: Gebruik etherische oliën

We hebben de neiging om elke keer dat we ons niet zo lekker voelen medicijnen te gebruiken. Er zijn natuurlijk gevallen waarin dit nodig is, maar er zijn ook momenten waarop je natuurlijke methoden kunt proberen. Wanneer je je niet zo lekker voelt, kan het gebruik van etherische oliën heel gunstig zijn.

Je kunt ze direct op het lichaam bij de bron van het probleem gebruiken of je kunt ze verspreiden zodat je ze inademt via de lucht. Etherische oliën zijn geen vervanging voor medicatie, maar ze kunnen wel werken als een indirecte manier om van die gifstoffen af te komen.

Ze bevorderen je gevoel voor geur en je reukvermogen en ze helpen je ook om te gaan met fysieke symptomen die je kunt hebben. Het gebruik van pepermuntolie, bijvoorbeeld, kan maagpijn verlichten. Het gebruik van eucalyptus- of citroenolie kan je helpen om normale symptomen van een verkoudheid te verlichten. Ze kunnen ook fungeren als je eerste stap om te ontdekken wat je scheelt; dus je hebt niets te verliezen en door ze te gebruiken zul je alleen maar voordelen ervaren.

Wanneer je een reiniging uitvoert of probeert om een gezondere omgeving te creëren, kan het inademen van essentiële oliën je echt helpen. Niet alleen kunnen ze helpen om je lichamelijke symptomen te verlichten, maar ze kunnen ook je emotionele en geestelijke gezondheid een boost geven. Er is grote kracht in het gebruik van deze zuivere en effectieve oliën als je wilt ontgiften en je gezondheid op een heel plezierige manier wilt resetten.

Detox Tip 9: Eet natuurlijke producten

Wanneer je groenten en fruit eet, moet je proberen om zoveel mogelijk te kiezen voor biologische producten. Dit hoeft niet voor alle producten die je koopt, maar als je de schil van bijvoorbeeld appels of bessen eet of graag sla lust, dan kun je beter voor biologisch kiezen. Dit is op zich makkelijk te doen en ja - biologische producten kosten vaak iets meer, maar zorgen op de lange termijn ook voor minder problemen. Als je omschakelt naar biologische producten zul je op de lange termijn kunnen genieten van een aantal grote voordelen voor de gezondheid.

Het eten van producten die niet biologisch zijn, lijkt misschien niet zo'n probleem. Maar je zult keer op keer pesticiden en conserveringsmiddelen binnenkrijgen, die niet goed zijn voor je lichaam. Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, worden deze pesticiden en conserveringsmiddelen opgeslagen als gifstoffen in je lichaam, omdat die niet weet wat die met deze stoffen aan moet.

In de loop der jaren kunnen die stoffen zich gaan ophopen wat kan leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen. Vroeger kon het best wel lastig zijn om biologische producten te vinden maar dit is drastisch veranderd. Nu vind je allerlei biologische producten bij de plaatselijke supermarkt en voor bijna alles is er tegenwoordig wel een biologisch alternatief.

Als je gaat de hele vrucht of groente wilt gaan gebruiken, dan moet je echt voor biologische producten kiezen om zo het binnenkrijgen van toxine te elimineren. Het is een eenvoudige en beheersbare manier om te ontgiften en tegelijkertijd toch heerlijk te eten!

Detox Tip 10: Kook meer thuis

Voedsel buiten de deur eten of afhalen is zeer gemakkelijk, maar weet je ook hoe slecht dit eigenlijk voor je is? Het probleem is dat wanneer je bewerkte voedingsmiddelen of fastfood eet, je je lichaam niet geeft wat het echt nodig heeft. Deze voedingsmiddelen zitten vol met natrium, suiker, conserveringsmiddelen, additieven en een hele lijst vol chemische stoffen, die je niet eens kunt uitspreken, laat staan kunt begrijpen.

Na verloop van tijd kan het eten van deze voedingsmiddelen en het eten van schoon en gezond eten tot geen echte prioriteit maken, bijdragen aan een verminderde lichamelijke gezondheid.

Ja, natuurlijk zetten deze voedingsmiddelen zich na verloop van tijd om in giftige stoffen en het loont echt om dat te onthouden.

detox-special-6

Hoewel één maaltijd met bewerkte voedingsmiddelen misschien geen schade aanricht, moet je je wel bedenken wat de mogelijk schadelijke stoffen zijn die je binnenkrijgt. Het loont om je maaltijden vooraf te plannen, voor te bereiden en thuis klaar te maken, zodat je zelf de controle hebt en precies weet wat je eet. Je zult zo niet langer onnodige ingrediënten binnenkrijgen die je heel ziek maken.

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om de tijd te vinden om meer thuis te koken, zal vooruit plannen en een beetje creatief zijn ervoor zorgen dat het een gewoonte wordt, net als alle andere dingen die je doet. Ontdek verse ingrediënten en zie hoeveel beter je je voelt door het maken van deze verandering in je leven.

Het is echt niet moeilijk te doen en wanneer je stopt met het eten van die bewerkte voedingsmiddelen zul je echt voedsel gaan waarderen en zul je merken dat je smaak ook sterk verbetert. Ontgiften kan eigenlijk een zeer positief ding in je leven zijn!

Detox Tip 11: Laatste advies...

Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende strategieën om te ontgiften en ze kunnen je allemaal helpen om je op je allerbest te voelen.

Vergeet niet dat het veelal draait om het maken van veranderingen in je levensstijl; omdat een methode proberen zonder enig respect te hebben voor je lichaam op de lange termijn je uiteindelijk niet zal helpen.

Je kunt het beste beginnen met een paar van deze strategieën en kijken welke het beste voor jou werken en dan langzaam aan een goed, schoon en gezond leven gaan leven.

Je kunt onmogelijk lekker in je vel zitten, zonder goed voor jezelf en je lichaam te zorgen en daarom wil ik dat je er eens over nadenkt hoeveel ontgiften voor je kan doen. Het maakt niet uit welke levensstijl je ook leidt, je moet echt die eventuele giftige stoffen in het lichaam weg zien te werken.

Probeer in gedachten te houden wat je kunt doen om die slechte gewoontes te verbannen en mogelijke bronnen van giftige stoffen en verontreinigende stoffen op afstand te houden. Er zijn veel voordelen voor de gezondheid waar je met behulp van deze methoden voor het ontgiften van kunt genieten en jezelf echt leren voeden en goed voor jezelf zorgen is leuk en nuttig!

Nu ken je de ware kracht van ontgiften en ken je veel strategieën om te gebruiken. Neem dit alles in je op, probeer de strategieën uit en zie hoeveel gezonder en gelukkiger je je voelt, als je je hebt ontdaan van de giftige stoffen. die je er van weerhouden om altijd de beste versie van jezelf te kunnen zijn!

Heb jij last van overgewicht, en wil je verder gaan dan de voorgaande tips? Dan raad ik je aan om mijn nieuwste ebook ‘Bye Bye Buikvet’ eens te bekijken. Je hebt niks te verliezen, alleen maar kilo’s!

Bronnen

www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/8-simple-ways-detox-your-body

www.thankyourbody.com/detox-your-body/

www.gaiam.com/discover/146/article/10-ways-detoxify-body/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share