Psoriasis

Laatste Update: 2 maart 2017

Typen psoriasis uitgelegd met behandelingen

Bij psoriasis denken de meeste mensen aan de dikke huid die soms droge plekken heeft. Die dikke huid die jeukt en onaangenaam is voor de persoon met psoriasis, maar die verder niet besmettelijk is. Er zijn echter meerdere vormen van psoriasis die er niet allemaal uitzien zoals deze vorm van psoriasis. Daarbij worden niet alle vormen van psoriasis op dezelfde manier behandeld.

Daarom ga ik in dit artikel in op de verschillende soorten psoriasis en welke behandelingen daarvoor bestaan. Vervolgens ga ik in op de overeenkomsten van de behandelingen voor de verschillende soorten van psoriasis.

Plak psoriasis

Plak psoriasis, ook bekend als vulgaris psoriasis, is de meest bekende vorm van psoriasis die er is. Van de mensen die last hebben van psoriasis heeft bijna 80 procent deze vorm van psoriasis. Helaas kan deze vorm samengaan met andere vormen van psoriasis.

Deze vorm kenmerkt zich door plaatselijk een dikkere rode huid waarop huidschilfers zichtbaar zijn. Deze plekken kunnen irriteren en jeuken. Sommige mensen hebben maar een paar van deze plekken, maar andere mensen juist meer.

Deze vorm van psoriasis kan overal op het lichaam voorkomen. Veel mensen hebben er bijvoorbeeld last van bij de gewrichten, zoals de knieën of ellenbogen. Doordat die veel bewegen kan de huid soms barsten en gaan bloeden.

Soms komt hij ook voor op het hoofd bij de haarlijn of in het gebied waar je hoofdhaar groeit, in dat geval spreekt men ook wel van plak psoriasis.

Behandeling van psoriasis vulgaris

Bij deze vorm van psoriasis is het belangrijk om de huid goed te hydrateren om barsten en bloedingen te voorkomen. Door de huid goed te hydrateren help je de huid om zijn beschermende functie uit te oefenen.

Er zijn ook vaak hormoonzalven die gebruikt worden om de huid dunner te maken, maar die kunnen allerlei nare bijwerkingen hebben.

Daarnaast wordt er lichttherapie toegepast om de plekken te verminderen.

Psoriasis uitbraken worden vaak door iets getriggerd. Daarom wordt mensen met psoriasis aanbevolen een soort dagboek bij te houden om deze triggers te achterhalen. Vervolgens kun je die triggers vermijden.

Een gezond dieet en gezonde levensstijl zijn ook van belang voor het verminderen van deze vorm van psoriasis, stoppen met roken en overmatig drinken is iets dat wordt aanbevolen. Als je last hebt van overgewicht is afvallen ook iets dat in de algemene aanbevelingen om psoriasis te behandelen staat.

Als de psoriasis ook in de haarlijn aanwezig is wordt daar soms een creme voor gebruikt waarin een synthetische vitamine D zit.

Nagel psoriasis

De naam zegt het al. Nagel psoriasis bevindt zich vooral rond de nagels op de handen en tenen. Als je last hebt van deze vorm kan dit verwarrend zijn omdat het erg lijkt op een nagel met schimmel, maar dat is het dus niet. De nagel psoriasis zorgt ervoor dat de nagel een andere kleur kan hebben en in sommige gevallen komt de nagel ook los van de vinger of teen.

Deze vorm van psoriasis komt vaak voor in combinatie met psoriasis vulgaris en artritis psoriasis.

Behandeling van nagel psoriasis

Om problemen met nagel psoriasis te voorkomen is het belangrijk om je nagels goed te verzorgen. Je houdt bijvoorbeeld je nagels kort en je veilt ze om geen ravelige punten te krijgen. Als je iets met je handen doet, zoals schoonmaken, draag je handschoenen om ze schoon te houden.

Het hydrateren van de huid is ook belangrijk bij nagel psoriasis waardoor een goede handcrème en voetcrème van pas kan komen. Die breng je dagelijks aan en ook nadat je handen of voeten in contact zijn geweest met water.

Ruime schoenen zijn ook handig om je tenen ruimte te geven.

psoriasis nagel soorten typen

Verder lijkt de behandeling erg op die van psoriasis vulgaris, maar omdat nagels langzaam groeien kan het wat langer duren voordat je het effect van de behandeling ziet dan bij plak psoriasis. Als de lichttherapie de plekken op de ellebogen al heeft laten verdwijnen kan het nog even duren voordat hetzelfde effect bij de nagels te zien is.

Guttate psoriasis

Guttate psoriasis is een vorm van psoriasis waardoor je allemaal kleine rode vlekjes op je huid krijgt. De vlekken hebben vaak een doorsnee van 1 of 2 centimeter. Deze vorm van psoriasis komt vaak voor bij kinderen en jongvolwassenen en wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie. Kinderen kunnen het bijvoorbeeld krijgen door de waterpokken.

De plekjes zijn vaak gevoelig en niet zo dik als bij plak psoriasis.

Het is de minst voorkomende vorm van psoriasis. Van alle psoriasisgevallen krijgt maar 2 procent deze vorm van psoriasis.

Behandeling van guttate psoriasis

Deze vorm van psoriasis kan na een paar weken verdwijnen zonder behandeling, maar als je geen geduld hebt of juist pech dat de psoriasis langer blijft zijn er meerdere mogelijkheden om het te behandelen. Het is altijd verstandig om naar een arts te gaan omdat dit ook het begin kan zijn van plak psoriasis.

Als de onderliggende bacterie gevonden kan worden kan je deze psoriasis daarmee behandelen. In andere gevallen zijn crèmes en lichttherapie van belang voor de behandeling van deze vorm van psoriasis.

Meestal krijg je van je arts eerst iets waardoor je minder last hebt van de jeuk zodat je lichaam de psoriasis zelf kan verwijderen. Als dit niet gebeurt kun je antibiotica krijgen en/of lichttherapie.

Ook in dit geval moeten triggers vermeden worden. Omdat een bacteriële infectie de trigger kan zijn is het belangrijk om je immuunsysteem sterk te houden. Dit kan onder andere door stress te verminderen.

Een wondje in de huid kan ook zorgen voor deze vorm van psoriasis, zo komt de bacterie naar binnen, het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn.

Omgekeerde psoriasis

Omgekeerde psoriasis ziet eruit als een gladde rode huid die erg gevoelig is. Het is vooral zichtbaar bij huidplooien, zoals onder de oksels en onder de borsten. Een opstapeling van schimmels kan deze vorm van psoriasis triggeren. Zweten en wrijving kan deze vorm van psoriasis verergeren.

Behandeling van omgekeerde psoriasis

Omgekeerde psoriasis wordt vaak behandeld met zalven, zoals hormoonzalf. Daarnaast zijn ontstekingsremmers ook vaak een onderdeel van de behandeling.

Net als bij andere psoriasisvormen werkt lichttherapie ook bij deze vorm van psoriasis.

Zweet kan deze vorm van psoriasis verergeren. Het is daarom belangrijk om ademende stoffen te dragen zoals katoen en linnen. Hierdoor kan het zweet beter verdampen waardoor je minder last hebt van omgekeerde psoriasis.

Psoriasis pustulosa

Deze soort psoriasis kenmerkt zich door kleine blaasjes met pus op de “normale” psoriasis plakken. Deze blaasjes met pus kunnen zich in een paar uur ontwikkelen. Na een paar dagen drogen de blaasjes meestal weer uit, maar een paar weken later kunnen ze weer terugkomen. Het kan daardoor als een soort cyclus werken naast de psoriasis vulgaris.

Kleinere plekken waar deze vorm van psoriasis zichtbaar is kunnen vaak met hormoonzalf behandeld worden, maar anders worden er medicijnen voorgeschreven.

Deze vorm van psoriasis kan zich verspreiden over het hele lichaam, het is dan belangrijk om naar een arts te gaan.

Behandeling psoriasis pustulosa

Deze vorm van psoriasis wordt over het algemeen behandeld met een steroïden crème en zalf met teer erin. Als de blaren weg zijn kan lichttherapie ook helpen om deze vorm van psoriasis te verminderen, maar het kan deze vorm ook weer triggeren. Houd de reactie op de lichttherapie daarom goed in de gaten.

Stress, een infectie en te veel UV-straling kunnen deze vorm triggeren. Het is daarom belangrijk om goed te ontspannen en je immuunsysteem te ondersteunen met gezonde voeding. Blijf ook altijd smeren met zonnebrandcrème als je naar buiten gaat.

Chemische stoffen kunnen dit ook triggeren. Als je veranderd bent van zalf, shampoo of een schoonmaakmiddel kun je controleren of het ophoudt of niet meer terugkomt als je weer overstapt naar het oude middel dat je eerder gebruikte.

Een zwangerschap kan ook de trigger zijn voor psoriasis pustulosa, maar als je een kinderwens hebt is niet zwanger worden eigenlijk geen optie om dit te voorkomen.

Als deze vorm van psoriasis zich over het hele lichaam bevindt is er vaak een ziekenhuisopname nodig. De functie van de huid is dan dermate slecht dat je jouw lichaamstemperatuur moeilijk kunt reguleren waardoor mensen vaak oververhit raken. Dit kan erg vermoeiend zijn en zwaar voor het hart.

Daarom wordt een ziekenhuisopname voor bedrust, voldoende vloeistof en het in de gaten houden van de lichaamstemperatuur aangeraden.

Psoriasis erytrodemie

Psoriasis erytrodemie komt het minst vaak voor, maar het is de meest ernstige vorm van psoriasis die bestaat. Je hele lichaam kan dan bedekt zijn met de psoriasis uitslag die verschrikkelijk kan jeuken of je een branderig gevoel geeft. Daarbij kan je hartslag hierdoor versnellen en kun je last hebben van een wisselende lichaamstemperatuur.

Je kunt er ook erg ziek van worden door het verlies van vloeistof en eiwitten. Oedeemzwellingen bij de enkels komen dan ook regelmatig voor.

Het kan getriggerd worden door andere vormen van psoriasis, een zonnebrand, en hormoonzalven met corticosteroïden. Ook medicijnen en de zalven voor psoriasis met teer erin kunnen deze vorm triggeren.

Daarnaast zijn alcoholisme en emotionele stress ook een trigger van deze vorm van eczeem.

Behandeling van psoriasis erytrodemie

De behandeling voor deze vorm van psoriasis bestaat vaak uit meerdere ziekenhuisopnames en een combinatie van therapieën.

Je kunt bijvoorbeeld in verkoelende kompressen worden gewikkeld als je door de verslechterde huidfunctie een te hoge lichaamstemperatuur hebt.

Als je al regelmatig een zalf met steroïden erin gebruikt om psoriasis te behandelen wordt deze gelijkmatig afgebouwd, omdat abrupt stoppen de situatie kan verergeren.

Je krijgt vaak ook een combinatie van lichttherapie en medicijnen.

Als de psoriasis erytrodemie minder wordt krijg je meestal weer je normale vorm van psoriasis terug. Dit is vaak een opleving van bestaande psoriasis.

Artritische psoriasis

Artritris psoriatica, of psoriasis van de gewrichten, is niet zo duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van het lichaam als de andere vormen van psoriasis, maar het komt meestal voor in combinatie met andere psoriasis vormen.

Bij 7 van de 10 mensen met psoriasis kan na 10 jaar ook deze vorm van psoriasis ontstaan. Je krijgt dan naast de psoriasis ook artritis. Bij 9 van de 10 mensen met deze vorm van psoriasis kan ook nagel psoriasis voorkomen.

Je merkt dat je deze vorm van psoriasis hebt aan stijve en pijnlijke gewrichten vooral na rust, zoals ’s ochtends na het slapen.

Vingers en tenen kunnen ook opzwellen waardoor ze een beetje worstachtig gaan lijken.

Gewrichten kunnen ook warmer aanvoelen en een roodachtige kleur krijgen. Dit is een kenmerk van ontstekingen.

Behandeling psoriasis van de gewrichten

Het belangrijkste doel bij het behandelen van psoriasis aan de gewrichten is om de ontstekingswaarden zo laag mogelijk te houden. Dit wordt vaak gedaan door een verandering in het dieet en door medicijnen die een ontstekingsremmende werking hebben.

In sommige gevallen kun je ook medicijnen bij de drogist halen, zoals ibuprofen, paracetamol en een aspirine. Soms zijn deze medicijnen niet goed voor je maag en daarom kan het nodig zijn om maagbeschermers te gebruiken, dit moet je arts aan je voorschrijven.

Net als bij andere vormen van psoriasis kun je ook hier corticosteroïden krijgen voor het verminderen van de ontstekingen in je lichaam. Het kan echter psoriasis op de huid verergeren.

Als niets helpt om de pijn te verminderen kan er ook nog een chirurgische operatie plaatsvinden. Tijdens zo’n operatie wordt ontstoken weefsel verwijderd. In sommige gevallen wordt het hele gewricht vervangen.

Overeenkomsten van de psoriasisvormen

Deze vormen van psoriasis hebben bijna allemaal als overeenkomst dat het zichtbaar is op de huid. Alleen de omgekeerde psoriasis heeft meestal juist een dunnere huid in plaats van een dikkere huid. Waarschijnlijk komt de naam daar ook vandaan.

De psoriasis van de gewrichten is vaak een gevolg van het langdurig hebben van psoriasis vulgaris.

Overeenkomsten van de behandelingen voor deze soorten psoriasis

Bij bijna alle psoriasisvormen is lichttherapie een manier om psoriasis te verminderen. Helaas kan dit wel in sommige gevallen de psoriasis juist erger maken.

Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat voeding een grote rol speelt bij de behandeling van psoriasis. Het eten van voldoende groente, fruit, noten en vis is van belang om de behandeling van psoriasis te ondersteunen. Stoppen met roken en overmatig drinken kan ook goed helpen om psoriasis te verminderen in alle gevallen.

Tot slot…

Welke vorm van psoriasis je ook hebt, het heeft een grote invloed op je leven. In veel gevallen is het noodzakelijk om naar het ziekenhuis te gaan. Al is het maar voor sporadische lichttherapie in de winter. Daarnaast moet je altijd opletten met de zon en de voeding die je eet.

Gelukkig zijn er veel behandelingen beschikbaar om psoriasis te verminderen. Vergeet niet dat je eigen levensstijl ook veel invloed kan hebben op deze aandoening en op het ondersteunen van een medische behandeling.

Gratis download voor extra hulp

Om je nog verder te helpen tegen psoriasis kun je dit e-book downloaden met gratis tips tegen psoriasis. Dit boek heeft al veel mensen geholpen en bijna iedereen die het heeft gekregen is er positief over.

Klik hier om het boek te downloaden.

Bronnen:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/multimedia/psoriasis-pictures/sls-20076486?s=1

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-types#1

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/nail-psoriasis#1

http://www.emedicinehealth.com/pustular_psoriasis/page5_em.htm#pustular_psoriasis_treatment

https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/types/erythrodermic

http://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis-treatment#1

http://www.jaad.org/article/S0190-9622(08)00273-9/abstract

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben, na 30 jaar last te hebben gehad van psoriasis, er helemaal vrij van.
  Waardoor? Door zelfgemaakte capsules te nemen gevuld met wietolie, cbd pasta en kokosolie!!!

  1. wow! Wat een mooi resultaat, Francoise!

   Zijn er meer lezers die hier ervaring mee hebben? Wellicht met hetzelfde resultaat?

 2. Hoi Francoise,
  Mag ik vragen welke psoriasis u had en in welke mate? En hoe maakte u de cabsules?

 3. Na 50 jaar was ik van mijn (lijf vol) psoriasis af nadat het amalgaam uit mijn gebit was gehaald. Nu een redelijk mooie huid waar je nog wel de lichtergekleurde plekken ziet van waar het ooit zat.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share