Psoriasis Behandeling

Laatste Update: 10 januari 2023

UVB lichttherapie voor psoriasis thuis behandeling

Lichttherapie of fototherapie (UVB) is een zeer effectieve behandeling tegen psoriasis (1). Het licht penetreert de huid en vertraagt de groei van de huidcellen.

In een vorig artikel heb ik het al even gehad over de  werking van lichttherapie en psoriasis.

Echter, in dit artikel ga ik het specifiek hebben over de mogelijkheden van een thuis behandeling. [pullquote]Veel mensen vinden het lastig om elke keer naar de dermatoloog te gaan. [/pullquote]

UPDATE: vanaf 1-1-2012 worden UVB lampen niet meer vergoed door de verzekeraar. Een alternatieve optie is om in overleg met de dermatoloog een UVB lamp te huren voor thuis!

Wanneer je last hebt van psoriasis dan heb je van alles al geprobeerd.  Bij een behandeling wordt er gekeken naar de ernst van je psoriasis, de oppervlakte van plekken, en hoe de patient reageert op de behandelingen.

Wanneer je net begint met het behandelen van psoriasis worden er in de eerste stadium zalven voorgeschreven. De volgende stap is lichttherapie en de laatste zijn zware medicijnen / injecties in combinatie met lichttherapie. Dit is voor mensen met ernstige psoriasis klachten.

Lees meer: psoriasis behandelingen

Echter, veel mensen met psoriasis ondervinden veel baat bij lichttherapie. Daarom hebben veel mensen met psoriasis in een warm klimaat minder last hebben van klachten.

Echter, de zon laat ook schadelijke straling vrij en is zeer gevaarlijk op lange termijn. Een thuis UVB lamp heeft deze straling velen malen minder, maar altijd wel oppassen met lange termijn gebruik!

2 soorten UVB behandelingen

Lichttherapie is een behandeling dat toegepast wordt door dermatologen doordat er risico’s aan verbonden zijn. Voor psoriasis is het waarschijnlijk de meest effectieve behandeling omdat het de groei van huidcellen per direct kan vertragen.

Echter, veel mensen vinden het zeer lastig om wekelijks naar de dermatoloog te gaan. Je moet in de wachtkamer wachten en het kan toch wel een hele dag in beslag nemen.

Gelukkig is er een alternatief! Lichttherapie UVB voor thuis zodat je zelfstandig de huid kunt behandelen.

Er zijn twee soorten UVB lampen, de zogenaamde brede en smalle lampen (2). Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. Het verschil zit hoe het licht wordt uitgestoten. Bij een smalle komt er minder licht uit de lamp ten opzichte van de brede, maar is wel geconcentreerder.

Voor de behandeling van psoriasis is het beter om een smalle lamp aan te schaffen. Daarbij zijn er ook minder behandelingen nodig dan een brede lamp.

De voordelen:

 • UVB thuis lichttherapie is veel gerichter en geconcentreerder dan zonlicht.
 • Thuis behandelen kost veel minder tijd dan in het ziekenhuis bij de dermatoloog.
 • Werkt voor vrijwel alle soorten psoriasis, van psoriasis op de huid tot nagelpsoriasis.
 • Je kunt je eenvoudiger houden aan een schema. Bij het behandelen van psoriasis is consistentie extreem belangrijk! Wanneer je een keer een afspraak mist kan dat de remissie van psoriasis verminderen.
 • Nadat je een sessie hebt ondergaan kun je direct een bad of douche nemen. Het is altijd aan te bevelen om een douche of bad te nemen na een behandeling. Thuis behandelen maakt dat eenmaal eenvoudiger.

Nadelen:

 • De kosten, een lamp kost toch wel een paar honderd euro. Aan de andere kant, een regelmatig bezoek aan de dermatoloog kan ook erg oplopen in kosten. Daarbij vergoeden een aantal verzekeraars een dergelijke lamp.
 • Lichttherapie kan op lange termijn schadelijk zijn voor de huid (3). Helemaal wanneer er ook medicijnen gebruikt worden met een lichtgevoeligheid als bijwerking. Goede communicatie met de dermatoloog en regelmatige check-ups is essentieel!
 • Tijdens een UVB behandeling kan het voorkomen dat tijdelijk de klachten van psoriasis erger worden dan voorheen. Indien de klachten erger worden kan het zijn dat de hoeveelheid UVB therapie te veel is voor de huid. In dat geval kun je beter minderen of starten met een lagere dosering medicijnen.

UVB Lamp kopen

Je kunt een UVB lamp gemakkelijk online bestellen. Wanneer je even zoekt met google zul je verschillende webshops aantreffen. Een goede tips is om een webshop te kiezen waar goede klantenbeoordelingen geplaatst zijn. Je kunt ook overleggen met je dermatoloog wat de beste keuze is. Over het algemeen gebruiken de dermatologen dezelfde lampen als de voor-thuis lampen.

UVB Lamp huren

Heel belangrijk is dat in overleg met de dermatoloog een behandeling plaats gaat vinden. Ook om de juiste dosering vast te stellen zodat het effectief kan werken tegen psoriasis. Een alternatieve optie is om een UVB lamp te huren en dit wordt wel vergoed door de verzekeraar.

Conclusie

Psoriasis is goed te behandelen met een UVB lamp voor thuis gebruik. Met name het voordeel dat je niet elke keer naar de dermatoloog hoeft is de doorslaggevende reden. Daarbij kun je ook beter de behandelingen inplannen waardoor de effectiviteit omhoog gaat.

Zorg er wel voor dat je een thuis behandeling altijd doet in overleg met je dermatoloog. Thuis behandeling moet goed in de gaten gehouden worden door medische experts.

Daarbij moet ook gezegd worden dat de exacte dosering vast gesteld moet worden. Onderdosering zoals in de reactie hieronder beschreven kan niet voor het gewenste resultaat zorgen. Echter, overdosering brengt weer gezondheidsrisico's met zich mee.

Videofragment UVB lichttherapie

Hieronder een korte video over de werking van UVB lichttherapie en psoriasis:


Voor meer tips over psoriasis, neem dan een kijkje op mijn blog.

Heb je zelf ervaring met een UVB licht therapie behandeling? Laat dan hieronder een reactie achter!

Bronnen:

 1. https://www.praxis-schuster.ch/wp-content/uploads/2016/10/Almutawa.pdf
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15334667
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962211008000

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. beste,

  in dit stuk staan een paar, op zijn minst onzekerheden. ik heb ook ernstig mijn twijfels over de lamp zoals die is afgebeeld. UVB-lichttherapie moet gebeuren met een voldoende grote dosis, anders ben je aan het onderdoseren en werkt het niet. overdosering kan schadelijk zijn voor de huid. het daarom belangrijk dat een behandeling voorgeschreven wordt door een dermatoloog en begeleid door een verpleegkundige. de lamp zoals afgebeeld zal niet worden vergoed door de zorgverzekeraar terwijl andere apparatuur wel wordt vergoed voor verhuur thuis. aanschaf zal na 1-1-2012 vrijwel niet meer vergoed worden omdat de vergoeding sinds de invoering van het DOT niet meer vanuit de aanvullende verzekering gebeurd maar vanuit de basisverzekering en op basis van een DBC bekostigd worden.

  met vriendelijke groet,

  Jeroen Bus
  verpleegkundige en productspecialist lichttherapie
  Medizorg B.V.

  1. Bedankt voor uw reactie. Ik heb de afbeelding aangepast. Het klopt als een bus dat licht therapie zeer goed in de gaten moet worden gehouden met een dermatoloog. Ook om natuurlijk de juiste dosering vast te stellen. Jammer dat uvb lampen niet meer vergoed worden door de verzekeraar, interessant dat uvb lampen huren ook een optie is!

   Ik heb uw feedback in het artikel verwerkt om het meer relevant te maken voor mensen.

   Groet,

   Jack

 2. Hallo,
  Kunt u mij vertellen of de lichttherapie ampen hetzelfde zijn als een UV B lamp.
  Ik moet deze namelijk hebben om regelmatig mijzelf te beschijnen in verband met de juiste aanmaak en opslag van vitamine D.

  Het lijkt erop dat dit UVB ampen zijn, maar het wordt mij maar niet duidelijk.waar moet ik op letten?

  Vr. groeten van Petra Breederland

 3. Beste,

  in 2006 heb ik een 'lichtbak Waldmann UV 100 aangeschaft omdat ik de dermatologie-poli voor de therapie te tijdrovend vond. thuistherapie heeft altijd uitstekend gewerkt.
  Omdat ik als sinds 2011 Humira-gebruiker ben is de huid-psoriases volledig onder controle en staat de 'bak' al jaren niets te doen.
  Kortom hij moet weg. Misschien heeft iemand belangstelling om in overleg met zijn/haar dermatoloog ook op thuistherapie over te gaan.

  Groet, Ron Schouten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share