Vakantie: Drinkbaar water

2017-04-07T10:23:27+01:00juli 5th, 2013|Vakantie en Gezondheid|4 Reacties

Laatste update: door

Vakantie: Drinkbaar water

Je staat er nooit bij stil want het is allemaal zo normaal: Je draait de kraan open en je kunt het water drinken, je kunt je tanden ermee poetsen en je gebruikt het bij het koken. Het water uit de kraan in Nederland is van dusdanige hoge kwaliteit dat je het zonder problemen kunt gebruiken.

Dit is helaas niet overal het geval. In heel veel vakantielanden is die vanzelfsprekendheid niet zo groot waardoor je genoodzaakt bent om voor alles wat je doet flessenwater te gebruiken, of eerst het water te behandelen voor gebruik. Je zult misschien verbaast zijn, maar dit is het geval in meer vakantielanden dan je denkt.

En om het nog wat sterker te maken: Er zijn zelfs nog vakantielanden die helemaal geen kraanwater kennen, maar waar water uit een bron getapt moet worden. Ok, dit is extreem, maar het geeft wel een idee dat schoon kraanwater niet voor iedereen in de wereld normaal is.

Waar komt het Nederlandse drinkwater vandaan?

Als je er even bij stilstaat, is het eigenlijk best wel een klein wondertje te noemen dat er dag en nacht, 7 dagen per week ‘zomaar’ schoon water uit de kraan komt. Maar voordat dit water in je koffiemachine belandt, is er een heel lang proces aan vooraf gegaan. Het water wordt door de waterzuiveringsbedrijven ingenomen van bijvoorbeeld speciaal hiervoor gereserveerde duinpannen en grondwater van beschermde locaties.

Maar de grootste inname wordt gedaan uit oppervlaktewater. Zeg maar, gewoon uit één van de vele rivieren die Nederland rijk is. Het water wordt, na de inname, op heel veel manieren bewerkt om de vervuiling eruit te halen, de bacteriën te doden en te filteren waarna het opgeslagen wordt in grote tanks.

Vanuit deze tank gaat het via een complex leidingennetwerk naar de kraan in jouw keuken. Klinkt eenvoudig niet? Voor Nederland, en veel andere Europese landen, is dit normaal. Maar er zijn nog steeds genoeg andere landen waar dit systeem niet goed werkt waardoor de kwaliteit van het kraanwater nooit gegarandeerd kan worden.

De smaak van water

De smaak van het water wordt voor het overgrote deel bepaald door de manier van zuiveren. In Nederland wordt alleen gebruik gemaakt van ozon of UV-licht om het water te desinfecteren. Daardoor is de smaak van Nederlands water vrij neutraal. In andere landen wordt het water ook wel gedesinfecteerd met chloor, wat kan zorgen voor een vrij sterke bijsmaak.

Ondanks het feit dat deze manier van desinfecteren in Nederland verboden is, heeft het gebruik van chloor geen invloed om de kwaliteit van het drinkwater en de gevolgen, voor de gezondheid. Het is alleen het vreemde smaakje wat iets minder prettig is als je het niet gewend bent.

De risico’s van onveilig drinkwater

Als in het land van bestemming het kraanwater aangeduid wordt als veilig, kun je in veel gevallen niet direct aannemen dat dit ook werkelijk zo is. Volgens de lokale normen zal het best wel ‘veilig’ zijn, maar volgens onze Europese normen kan het allesbehalve veilig zijn. Je lichaam is daar niet aan gewend, dus het drinken hiervan is dan vragen om problemen.

Informeer altijd bij je reisagent of bij de ANWB hoe het is gesteld met de kwaliteit van het kraanwater in je vakantieland. Mocht je ter plekke twijfels hebben, dan is het natuurlijk in de meeste gevallen mogelijk om flessenwater te kopen en dat te gebruiken voor alles waarvoor je het normaal uit de kraan zou halen.

Dus niet alleen om te drinken, maar ook om tanden mee te poetsen, koffie mee te zetten en thee mee te maken.

Als je dan toch gebruik maakt van onveilig kraanwater, zijn er een aantal risico’s waar je dan aan bloot staat. Denk hierbij aan hepatitis A, cholera, kinderverlamming of tyfuskoorts. Maar het zijn niet alleen de bacteriën die een gevaar vormen, maar ook zware metalen,