Huidverzorging

Laatste Update: 5 augustus 2014

Verschillende soorten huidvlekken

Huidvlekken

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: In de meeste gevallen zijn huidvlekken op je lichaam beslist niet gevaarlijk. Het (relatief) slechte nieuws is het feit dat je van veel huidvlekken maar heel lastig af kunt komen. Natuurlijk kun je onschuldige vlekken operatief laten verwijderen, maar als er geen medische indicatie voor is: Waarom zou je het risico nemen?

Ieder mens heeft zijn of haar eigen karakter, goede dingen en natuurlijk ook minder goede dingen. Het maakt ons tot wie we zijn, het is een onderdeel van onze persoonlijkheid. Dat geldt ook voor kleine onvolkomenheden en vlekjes op onze huid.  Het maakt je huid uniek en persoonlijk.

Een perfecte huid zonder kleinere of grotere huidvlekjes bestaat niet. Het is natuurlijk een ander verhaal als de huidvlekken op medisch advies verwijdert moeten worden, maar dat mag duidelijk zijn.

Hoe kom je aan huidvlekken?

Er zijn allerlei mogelijke oorzaken die een huidvlek kunnen veroorzaken, of erger maken. In sommige gevallen kunnen de huidvlekken aangeboren zijn, in andere gevallen kan het een gevolg zijn van een verandering in je hormoonbalans. Dit laatste is vaak een item tijdens de puberteit of tijdens een zwangerschap. Van vrouwen die zwanger zijn kennen we bijvoorbeeld het zogenaamde zwangerschapsmasker. Dit zijn allemaal vormen van huidvlekken waar je weinig tegen kunt doen, en waar je weinig tegen hoeft te doen.

Een andere veroorzaker van huidvlekken is de zon, of eigenlijk de UV-straling van de zon. Hiertegen kun je WEL wat doen.

Het is bekend dat ook de zon, of eigenlijk de UV-straling van de zon, een grote veroorzaker van huidvlekken kan zijn. De huidvlekken van de zon zijn in veel gevallen goedaardig, maar bij overmatig zonnebaden kunnen er problemen ontstaan en kan dit zich ontwikkelen tot een gevaarlijke huidvlek. Helaas komt dit nog steeds veel te vaak voor, ondanks alle voorlichting. Voorlichting die duidelijk laat zien dat een goede bescherming tegen de zon letterlijk van levensbelang is.

Denk hierbij maar eens aan adviezen voor het gebruik van een passende zonnebrandcrème, parasols, UV-werende T-shirts en het dragen van hoeden. Ook is het algemeen bekend dat je je niet moet blootstellen aan de zon wanneer deze op haar sterkst is, dat wil zeggen tussen grofweg 12.00 uur en 15.00 uur. Allemaal zaken die ons kunnen helpen tegen huidbeschadiging van de zon en alle mogelijke gevolgen daarvan.

Verschillende huidvlekken

Zoals al eerder gezegd, in de meeste gevallen zijn huidvlekken heel onschuldig van aard. Om je een idee te geven van de huidvlekken die in beginsel beslist niet gevaarlijk zijn, geef ik je even een overzicht van de meest voorkomende:

Levervlekken

Levervlekken hebben, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal niks met de lever te maken. De enige overeenkomst die er is, is de kleur. Levervlekken hebben een erg karakteristieke, leverbruine kleur. Een andere naam die je ook wel tegenkomt is ‘ouderdomsvlekken’. Deze naam komt van het feit dat deze vlekken vaak op oudere leeftijd ontstaan. De vlekken zijn in de meeste gevallen onschuldig.

Naast de eerder besproken kleur, kun je levervlekken herkennen aan het grote formaat (tot wel enkele centimeters groot) en de grillige vorm die ze kunnen hebben. Soms komt het voor dat levervlekken, met name de vlekken in het gezicht, kwaadaardige pigmentcellen gaan ontwikkelen. Als dit het geval is, spreken we van een begin van een zogenaamde melanoom. Dit stadium kun je herkennen aan de grillige pigmentkleuren, en natuurlijk de grillige vorm.

Het is dus erg belangrijk om levervlekken, met name in het gezicht, goed in de gaten te houden of eventueel regelmatig te laten controleren.

Melasma / Zwangerschapsmasker

Zoals ik al eerder gezegd heb, kunnen hormoonwisselingen een sterke invloed hebben op het ontstaan, en verdwijnen, van huidvlekken. Een goed voorbeeld daarvan is het zogenaamde zwangerschapsmasker.

Onder invloed van de gewijzigde hormoonspiegel tijdens de zwangerschap kan er extra pigment gevormd worden in het gelaat wat grillig gevormde, bruine vlekken veroorzaakt. Ook een wijziging in de hormoonspiegel naar aanleiding van de anticonceptiepil kan een oorzaak zijn, maar dit is zeldzaam. Na de zwangerschap zal het zwangerschapsmasker vrij snel weer verdwijnen, als de hormonen allemaal weer in balans zijn.

Talgkliercyste

Ze zien er uit als moedervlekken, maar blijken het toch niet te zijn. Ik spreek dan over zogenaamde Talgkliercystes. Dit is een ongevaarlijke, onderhuidse zwelling die ontstaat door het feit dat een talgklier de geproduceerde talg niet kwijt kan. In feite ontstaat er dan een hele grote mee-eter.

Let op: Deze mag je beslist NIET uitdrukken, zoals je dat misschien zou doen bij een ‘normale’ mee-eter. Uitdrukken kan er voor zorgen dat de cyste onderhuids kapot gaat, wat voor ernstige ontstekingen kan zorgen. Maak een afspraak met je arts. Deze kan er voor zorgen dat de Talgkliercyste op eenvoudige manier operatief verwijdert wordt.

Gesteelde Fibromen

Dit staat beter bekend als steelwratjes. Ondanks deze benaming heeft het helemaal niks met wratten te maken. Het zijn vrij onschuldige afwijkingen van de huid. Het ontstaan van deze fibromen komt het meeste voor op oudere leeftijd, en dan met name in huidplooien zoals de liezen en de oksels. Op het moment dat je hier last van hebt, kun je je melden bij de huisarts.

Deze kan op een relatief eenvoudige wijze de gesteelde fibromen verwijderen. Er zijn ook andere vormen van fibromen, die harde bultjes vormen en dieper in de huid liggen. Deze komen in veel gevallen voor op de benen.

Ouderdomswratjes

Doordat deze huidvlekken zich pas met de jaren gaan openbaren, worden deze ook wel een ‘wijsheidswratten’ genoemd. Er zijn gevallen bekend van mensen die er letterlijk honderden krijgen. Gelukkig is dit een zeer onschuldige aandoening die gemakkelijk te verhelpen is. De vlekken zien er uit als melanomen, en worden heel vaak hiermee verward.

Ze zijn onregelmatig van vorm en kleur, en kunnen vrij groot worden.  De afwijking ligt een beetje bovenop de huid, en daardoor zijn ze vrij gemakkelijk te verwijderen. Het verwijderen, als je dit zou willen, wordt gedaan met een CO2-laser of met een rond, chirurgisch mesje. Door een arts, wel te verstaan! Ga zelf niet dokteren, en ga al helemaal niet krabben!

Moedervlekken

Moedervlekken hebben we over het algemeen allemaal. Wist je dat een Nederlander van 40 jaar jong gemiddeld ongeveer 40 moedervlekken heeft? In tegenstelling tot wat algemeen beweert wordt, zijn de meeste moedervlekken niet al vanaf het begin op de huid aanwezig.

Naarmate de jaren vorderen ontstaan er steeds meer moedervlekken tot de leeftijd van 45 is bereikt. In de periode daarna kunnen ze weer verdwijnen. Of dit ook te maken heeft met de hormonen, de overgang, is niet helemaal duidelijk. Moedervlekken zijn onschuldig, maar het is wel zaak om ze in de gaten te houden. Een heel klein deel van de moedervlekken kan zich ontwikkelen tot een kwaadaardige moedervlek in de vorm van een melanoom.

Je kunt ze regelmatig checken, of laten checken, door te letten op de vorm en de kleur. Zolang dit constant blijft en de moedervlekken niet gaan bloeden of prikken, is er niets aan de hand. Zodra dit wel het geval is, neem dan contact op met je huisarts. Deze zal de moedervlek dan waarschijnlijk verwijderen, en laten onderzoeken of er sprake is van een melanoom of niet. Hoe sneller je dit laat onderzoeken, hoe beter het is.

Sproeten

Sproeten komen met name voor in het gelaat en bestaat uit een hoge concentratie van pigmentcellen. In tegenstelling tot een moedervlek, kunnen sproeten zich niet ontwikkelen tot een kwaadaardige melanoom. Het grote verschil tussen deze twee is het feit dat moedervlekken geen pigmentcellen bevatten, en sproeten juist alléén bestaan uit pigmentcellen.

Pigmentcellen kunnen zich niet ontwikkelen tot een melanoom. Sproeten hebben is ook een onderdeel van je persoonlijkheid, een onderdeel van wie je bent. Sommige mensen laten sproeten weghalen met een laserbehandeling, omdat ze het ‘niet mooi’ vinden. Het hebben van sproeten is wel een signaal dat je je huid extra in de gaten moet houden. Je bent extra vatbaar voor andere huidvlekken, goedaardig of kwaadaardig.

Heb jij een verhoogd risico?

Om je even gerust te stellen: Echt kwaadaardige aandoeningen aan de huid komt gelukkig nog niet zo vreselijk veel voor. Aan de andere kant is er wel een stijgende tendens, maar dat is te wijten aan het onverstandig zonnebaden, een veroorzaker van huidproblemen die je zelf in de hand hebt.

Natuurlijk blijft voorkomen beter dan genezen, en het is dus verstandig om regelmatig je eigen lichaam te controleren, of te laten controleren door je partner. Dit is zeker het geval als je in één van de volgende risicogroepen valt:

  • In je familie komen kwaadaardige huidziektes voor
  • In het verleden heb je erg veel, en erg onverstandig, van de zon gebruik gemaakt
  • Je hebt moedervlekken die ‘onrustig’ zijn
  • Je hebt veel moedervlekken, wel of niet gecombineerd met sproeten

Tot slot…

Zodra je een verandering ziet in je bestaande huidvlekken, neem dan direct contact op met je huisarts. Deze kan de vlek dan verwijderen en opsturen voor verder onderzoek.

Mijn advies: Ga zeer verstandig om met het zonnebaden, want dat is, en blijft, de grootste veroorzaker van kwaadaardige huidvlekken.

Voorkomen is véél beter dan genezen!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share