Gezondheidsklachten

Laatste Update: 25 november 2016

Vitaminen tegen winterdepressie

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Tien dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over SAD

Winterdepressie, medisch bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis, is een vorm van depressie. Symptomen zijn volgens de Universiteit van Maryland Medical Center onder meer slaapstoornissen, depressie, onbedwingbare trek in koolhydraten, sociale terugtrekking, en verhoogde eetlust.

Hoewel het natuurlijk altijd een goed idee kan zijn om professionele hulp te zoeken bij een arts of hulpverlener, is het mogelijk dat bepaalde vitaminen de problemen met depressie, eetlust problemen, en slaapproblemen die samenhangen met deze aandoening kunnen verminderen. Praat natuurlijk eerst met een arts als je van plan bent om de vitamine inname te verhogen om seizoensgebonden affectieve stoornis te behandelen.

Cobalamine

Cobalamine, of vitamine B-12, kunnen we vinden in rood vlees, gevogelte, vis, melk, kaas, en eieren. Het is natuurlijk ook verkrijgbaar als een supplement, gewoonlijk als onderdeel van vitamine B-complex supplementen. Cobalamine is nodig voor het kalmeren van ons zenuwstelsel, dat zou eventueel kunnen helpen bij de behandeling van slaapproblemen geassocieerd met SAD. Het versterkt ook de productie van acetylcholine in onze hersenen. Acetylcholine is een neurotransmitter chemische stof die helpt ons humeur te stabiliseren.

Vitamine B-6

Vitamine B-6 of pyridoxine, kan volgens de Universiteit van Maryland Medical Center de productie van serotonine in onze hersenen stimuleren. Serotonine is een neurotransmitter chemische stof die ons humeur kan verbeteren en de depressie die gekoppeld is aan SAD zou kunnen verlichten. Het is mogelijk de vitamine B-6 inname te verhogen door B-complex supplementen te nemen of door de consumptie van voedingsmiddelen zoals spinazie, walnoten, bananen, zwarte bonen, zonnebloempitten, en eieren.

Niacine

Niacine, ook bekent als vitamine B-3, verbetert de circulatie in de bloedvaten van de hersenen. Dit kan helpen om de niveaus van vitaminen en mineralen die beschikbaar zijn voor de productie van serotonine en acetylcholine te verhogen. Het zou ook kunnen helpen bij het verlichten van depressie en verbetering van de slaap. Niacine verbetert ook de absorptie van vetten en eiwitten in onze spijsvertering, deze zijn nodig voor het opbouwen en het behouden van gezonde hersencellen. Paardenbloem, alfalfa, zuivelproducten, wortelen, en aardappelen zijn overvloedige bronnen van niacine. Deze vitamine is ook beschikbaar in vitamine B-complex supplementen.

Een gezond dieet tegen een winterdepressie!

Seizoen affectieve stoornis of winterdepressie, ook wel aangeduid als "SAD” is een vorm van depressie die optreedt tijdens het winterseizoen. Mensen die hier last van hebben merken vaak dat ze minder energie hebben en ook redelijk veel last hebben van stemmingswisselingen. Behandeling voor SAD omvat bijvoorbeeld medicijnen of lichttherapie. Het is echter ook mogelijk om een gezond dieet te volgen dat zeker een verschil zou kunnen maken bij een lichte vorm van winterdepressie. Dit is een goed alternatief voor mensen die gebruik willen maken van een natuurlijke behandeling.

Kip

Kip is een erg goede voedingsbron van vitamine B6 of pyridoxine. Je kunt ook vitamine B6 vinden in voedingsmiddelen die tarwekiemen, bruine rijk, spinazie of zonnebloempitten bevatten. Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in de productie van serotonine. Lage niveaus van serotonine worden geassocieerd met een aantal symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis, zoals bijvoorbeeld depressie. Een onbalans van serotonine kan leiden tot stemmingswisselingen.

Vis

Vis bevat hoge bronnen van vitamine B12 of cobalamine. Je vindt dit ook terug in voedingsmiddelen zoals schaaldieren, zuivelproducten, en orgaanvlees. Een nummer van "Men's Health" uit 2004  legt uit dat vitamine B12 helpt bij het verminderen van een aantal symptomen die samenhangen met SAD, zoals angst, depressie, en een gebrek aan energie.

Pinda's

Pinda's zijn een rijke bron van vitamine B3 of niacine. Andere voedingsmiddelen zijn nieren, bieten, tonijn, en zwaardvis. Vitamine B3 helpt bij het verbeteren van de bloedcirculatie en stimuleert de productie van serotonine.

Conclusie

Mensen die winterdepressie zelf nooit hebben meegemaakt zullen het waarschijnlijk niet gelijk begrijpen. Toch is het belangrijk om dit probleem zeker serieus te nemen. Het goede nieuws is dat we er steeds meer aan kunnen doen om ervoor te zorgen dat een winterdepressie compleet vermeden wordt of dat deze in elk geval niet voor teveel problemen kan zorgen. Als je zelf denkt dat je last hebt van een winterdepressie, volg dan de stappen die we hebben voorgelegd en je zult merken dat de problemen duidelijk minder worden.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo Marij,

   Alle genoemde vitamines vallen binnen de B-groep. Dus een voedingssupplement met vitamine B complex moet genoeg zijn. Hierin zitten de 8 soorten die binnen de B-groep vallen.

   Succes,
   Jack

 1. hallo

  ik voel mezelf rond deze periode vaak erg moe. ook ben ik somberder gestemd dan als de zon schijnt. merk goed verschil tussen zomer en winter. welke vit kan ik het beste nemen, hoelang en kan ik niet teveel binnen krijgen.

  mvg lisette

 2. Ik heb een B12 opnamestoornis die word behandeld dmv injecties. Neem ik hierdoor ook andere B-vitamines slechter op?

  1. In principe heb je alleen een verstoring van de opname van B12. Het is natuurlijk de vraag welke bijwerkingen de injectie heeft. Overleg dit even met je behandelend arts, want hiervoor kunnen andere vitamines of mineralen slecht opgenomen worden, en/of een (winter)depressie uitlokken of verergeren.

   Succes en kop op!

 3. Goedemorgen,

  Geveld door onverklaarbare misere, duizelig , vallen hoofdpijn slapeloze nachten, paniek aanvallen, lees ik dat vitamine gebrek b12 een oorzaak zou kunnen zijn!
  Ik ben in het medische circuit , te recht gekomen door onbekende redenen, ging steeds slechter, kan nog nauwelijks op een normale wijze de dag doorkomen!
  Raar dat mijn huisarts nooit is heeft gedacht dat het een b12 tekort zou kunnen zijn!
  Ik ga nu vitaminen kopen, en het proberen, een laatste strohalm om uit deze nare situatie te komen.

  Dank voor jullie artikel, hoop dat ik de sleutel naar genezing hebt gevonden!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share