• vitamines en winterdepressie

Vitaminen tegen winterdepressie

2016-11-25T12:18:30+01:00januari 27th, 2013|Gezondheidsklachten|8 Reacties

Laatste update: door

Vitaminen tegen winterdepressie

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Tien dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over SAD

Winterdepressie, medisch bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis, is een vorm van depressie. Symptomen zijn volgens de Universiteit van Maryland Medical Center onder meer slaapstoornissen, depressie, onbedwingbare trek in koolhydraten, sociale terugtrekking, en verhoogde eetlust.

Hoewel het natuurlijk altijd een goed idee kan zijn om professionele hulp te zoeken bij een arts of hulpverlener, is het mogelijk dat bepaalde vitaminen de problemen met depressie, eetlust problemen, en slaapproblemen die samenhangen met deze aandoening kunnen verminderen. Praat natuurlijk eerst met een arts als je van plan bent om de vitamine inname te verhogen om seizoensgebonden affectieve stoornis te behandelen.

Cobalamine

Cobalamine, of vitamine B-12, kunnen we vinden in rood vlees, gevogelte, vis, melk, kaas, en eieren. Het is natuurlijk ook verkrijgbaar als een supplement, gewoonlijk als onderdeel van vitamine B-complex supplementen. Cobalamine is nodig voor het kalmeren van ons zenuwstelsel, dat zou eventueel kunnen helpen bij de behandeling van slaapproblemen geassocieerd met SAD. Het versterkt ook de productie van acetylcholine in onze hersenen. Acetylcholine is een neurotransmitter chemische stof die helpt ons humeur te stabiliseren.

Vitamine B-6

Vitamine B-6 of pyridoxine, kan volgens de Universiteit van Maryland Medical Center de productie van serotonine in onze hersenen stimuleren. Serotonine is een neurotransmitter chemische stof die ons humeur kan verbeteren en de depressie die gekoppeld is aan SAD zou kunnen verlichten. Het is mogelijk de vitamine B-6 inname te verhogen door B-complex supplementen te nemen of door de consumptie van voedingsmiddelen zoals spinazie, walnoten, bananen, zwarte bonen, zonnebloempitten, en eieren.

Niacine

Niacine, ook bekent als vitamine B-3, verbetert de circulatie in de bloedvaten van de hersenen. Dit kan helpen om de niveaus van vitaminen en mineralen die beschikbaar zijn voor de productie van serotonine en acetylcholine te verhogen. Het zou ook kunnen helpen bij het verlichten van depressie en verbetering van de slaap. Niacine verbetert ook de absorptie van vetten en eiwitten in onze spijsvertering, deze zijn nodig voor het opbouwen en het behouden van gezonde hersencellen. Paardenbloem, alfalfa, zuivelproducten, wortelen, en aardappelen zijn overvloedige bronnen van niacine. Deze vitamine is ook beschikbaar in vitamine B-complex supplementen.

Een gezond dieet tegen een winterdepressie!

Seizoen affectieve stoornis of winterdepressie, ook wel aangeduid als "SAD” is een vorm van depressie die optreedt tijdens het winters