Candida

Laatste Update: 27 februari 2024

Candida en het belang van PH levels in balans

Veel aspecten van onze gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. De relatie tussen vaginale candida infecties en je pH-niveau worden besproken in dit artikel. Of je nu terugkerende schimmelinfecties hebt of meer wilt weten over hoe candida kan worden beïnvloed door het potentieel waterstof niveau van het lichaam,  dit artikel kan je helpen.

Velen die de strijd tegen herhalende candida problemen aangaan raken gefrustreerd over het feit dat de strijd die ze vechten een verloren strijd lijkt. Sommigen kiezen ervoor om inspanningen te leveren om hun pH-niveau te verbeteren om candida te bestrijden en voorgoed weg te houden. Een gezonder pH-niveau kan niet alleen helpen in jouw strijd tegen candida, maar het kan je algehele gezondheid ook gaan verbeteren.

Candida en pH

Candida heeft een levende gastheer of gastvrouw nodig om te kunnen overleven en gedijt goed in warme, vochtige en donkere plaatsen. Het menselijk lichaam is nu eenmaal een perfecte plek voor schimmels om te overleven en gedijen. Wanneer we kijken naar candida pH en willen begrijpen hoe het te genezen valt, moet je de oorzaken en de situaties die helpen candida te laten overleven te begrijpen.

Voeding en pH

In de eerste plaats treden bijna alle ziektes zoals candida op als gevolg van een onbalans in de pH-waarde van je lichaam. Hoe meer zuur jouw pH-level bevat, hoe groter de kans is dat je ziek kan worden. Dit geldt ook voor schimmels, infecties zoals candida en gist infecties. Het voedsel dat we eten dicteert vaak de pH-waarde van ons lichaam en een onevenwichtige voeding zal onze pH-level beïnvloeden.

De rol van voeding op de pH-waarde is belangrijk om te begrijpen hoe we candida kunnen controleren.

pH-waarde

De pH-waarde staat voor de zuurgraad in je lichaam. Bijna alle delen van je lichaam hebben een bepaalde pH-waarde. De huid heeft over het algemeen een pH-waarde van rond de 5, terwijl je speeksel een pH-waarde van 6 heeft. Je bloed heeft zelfs een neutrale pH-waarde van 7,5. De maag heeft juist weer een pH-waarde van 2. Dit komt ook door het maagzuur dat erin zit. Dit is een van de eerste barrières die ervoor zorgt dat stoffen waar je ziek van kunt worden niet in je darmen terechtkomen, maar helaas kan de candida schimmel gewoon in je darmen zitten.

Correlatie tussen een laag pH-level en candida?

Gist is aanwezig in je lichaam of je het nu leuk vindt of niet. Hoeveel impact het heeft op je gezondheid hangt van veel dingen af, met in begrip van je pH-level. Candida gedijt in een zure omgeving die ontstaat als je pH-waarde laag is (1). Veel dingen kunnen bijdragen aan een slechte pH-waarde zoals slechte voeding. Als je pH lager is dan zeven loop je een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Door het volgen van een alkalisch dieet of een candida dieet kun je jouw pH-niveau opnieuw omvormen tot een omgeving die op een natuurlijke manier schimmelinfecties weg houdt.

Veel patiënten krijgen bij candida symptomen schimmelinfectie bestrijdende medicijnen van de dokter om je te ontdoen van de symptomen en ze te vergeten.

Maar candida blijkt terug te kunnen komen op regelmatige basis.

Veel factoren kunnen de kans op het krijgen van een candida-infectie vergroten en de toestand van je lichaam in termen van zuurtegraad kan een impact hebben.

Degenen die vinden dat hun pH-waarde laag zijn en die daardoor ook vaak terugkerende schimmelinfecties ondervinden kunnen actie ondernemen om hun pH-waarde te verhogen. Om je lichaam tot een harmonieuze omgeving te verzorgen.

Lage pH en ziekte en aandoeningen

Alkalisch dieet

Een lage pH kan ook meer slechte dingen doen dan je met een vervelende schimmelinfectie opzadelen, het kan leiden tot ziekten en aandoeningen (2). Een sterker pH-level staat gelijk aan een beter functionerend immuunsysteem en wanneer je lichaam kan vechten tegen ziekte heb je veel minder kans om daadwerkelijk ziek te worden.

De ziekte moet dan veel meer moeite doen om de overhand te krijgen. 

Alkalisch en candida dieet

Testen op pH-waarde is relatief eenvoudig en zeker aan te raden, zodat je je gezondheid en welzijn kan verbeteren door je pH-waarde bewust te verhogen.

Een specifiek candida dieet kan niet alleen zorgen voor een meer harmonieus spijsverteringsstelsel dat candida stopt, maar het kan ook worden beschouwd als een alkalisch dieet dat uw pH-level aanzienlijk de hoogte in helpt.

Een candida dieet houdt vooral in dat je minder suiker en koolhydraten eet (3). Dit zijn namelijk stoffen waar ook het candida gist van houdt.

Bij een alkalisch dieet vermijd je vetten en suikers zoveel mogelijk door vooral vegetarisch te eten en voedingsstoffen uit planten te halen in plaats van uit gebakken deeg, zoals brood of pizza. Je eet dan meer groente, noten en ook minder dierlijke producten. Dierlijke producten, zoals melk en eieren, kunnen je pH-niveau namelijk laten dalen waardoor de candida infectie sneller kan optreden. Door (tijdelijk) geen dierlijke producten te eten verminder je de verlagende effecten van voeding op de pH-waarde en krijgt je lichaam de kans om de pH-waarde zelfstandig te verhogen. De omgeving wordt dan ook minder zuur.

Omdat candida gedijt in een zure omgeving, spreekt het vanzelf dat hoe meer alkalische je eet, hoe minder waarschijnlijk het is dat candida of gistinfecties optreden in je lichaam.

pH test strips

pH test strips

Als je iemand bent die herhaaldelijk candida problemen heeft en het moe is om medicatie in te nemen om de ziekte slechts tijdelijk af te remmen, kun je overwegen om te werken aan jouw pH-niveau, zodat je lichaam ongezonde gist op een beheersbaar niveau houdt. Teststrips zijn gemakkelijk te verkrijgen in de apotheek en informatie over alkalische en candida diëten zijn gemakkelijk  online terug te vinden.

Tot slot...

Candida is een gist dat in een zure omgeving goed gedijdt. Het is daarom belangrijk om de gezondheid van je darmen in de gaten te houden en te weten welke voeding invloed heeft op de zuurgraad van je darmen. Je lichaam heeft op verschillende plaatsen verschillende zuurgraden. Bij je maag is de pH-waarde 2, wat betekent dat het erg zuur is. Terwijl je bloed een pH-waarde van 7,5 heeft. Dat is juist niet zuur en dat is ook niet goed voor de candida.

Door voeding, zoals vlees en dierlijke producten, kun je de darmen zuurder maken. Daarom is het mogelijk met aanpassingen in je dieet om minder last te hebben van een candida infectie en om te voorkomen dat de candida weer terug komt.

Lees meer artikelen: Candida blog

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S073288932030105X
 2. https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1006403
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31215785/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo Marleen,

   Dit testen gebeurt met een strip die je in urine of speeksel doopt. Je kunt deze strips eventueel hier bestellen.

   Laat je me even weten of deze strips bevallen zijn? Ik heb zelf namelijk geen ervaring met deze webwinkel.

   Thanks en heel veel succes,
   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share