LAATSTE UPDATE: 22 januari 2021

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Bloeddruk is “seizoens-afhankelijk”

Niet alleen het humeur (in ieder geval bij mij) is afhankelijk van het weer, maar ook je bloeddruk. Wij Nederlanders worden al blij als de zon even de hoek om komt kijken (wat deze zomer helaas niet al te veel gebeurde). Je bloeddruk is ook afhankelijk van het weer. Het heeft niet zozeer te maken met de temperatuur, maar het weer heeft vooral indirecte effecten op je bloeddruk. Heel kort door de bocht: Je bloeddruk is in de winter van nature hoger dan in de zomer! (1) Heb je hoge bloeddruk, pas dan goed op in de winter!

Wat voor effect heeft het weer

Het koude weer zorgt ervoor dat je aderen “krimpen”. Denk maar eens over het volgende na: Wanneer we het koud hebben in bed, rollen we onszelf helemaal op om zo warm mogelijk te blijven. Dit is ook het geval met je (slag)aderen. Deze worden kleiner zodat ze warmer kunnen blijven. Door het kleiner worden van de aderen stijgt je bloeddruk, aangezien dezelfde hoeveelheid bloed door dunnere aderen moet worden gepompt. In de zomer is het lekker warm en zullen je aderen weer uitzetten.

Je kan je wel voorstellen dat het gevaarlijk is (helemaal als je al een hoge bloeddruk hebt) om de hele winter met een hoge bloeddruk te lopen. Naast een “overwerkt” hart, kunnen je aderen ook nog echt blijvend beschadigd raken. Aan deze aderen blijft het vettige goedje “cholesterol” plakken waardoor je aderen nog weer dunner worden. Je raadt het resultaat al: hogere bloeddruk.

Die vernouwing kan ook zorgen voor trombose, dat ook relatief vaker voorkomt in de winter. Wetenschappers wijzen het koude weer ook aan als schuldige bij trombose in de winter bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben(2). Die hebben er dus ook last van als het juist wel mooi weer is.

Uit ander onderzoek bleek ook dat mensen die erg gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen een grotere kans hadden om te overlijden aan weersveranderingen en het effect dat dit had op hun al te hoge bloeddruk. Bij mensen die minder gevoelig waren voor temperatuurwisselingen had dit geen effect op de kans op overlijden(3).

Wanneer je niet zeker weet of je normaal gesproken een hoge bloeddruk hebt is het belangrijk om tijdens de meting de gaten te houden dat je dus in de winter altijd een iets hogere bloeddruk hebt dan in de zomer.

Uit wetenschappelijk onderzoek dat bij 540 mensen in Florence, Italië, is uitgevoerd blijkt dat niet alleen het seizoen, maar ook het weer zelf invloed heeft op je bloeddruk. Het onderzoek laat zien dat als het in de winter bewolk en vochtig weer is je een hogere bloeddruk hebt dan als het helder maar wel koud weer is. Dit weertype wordt ook beïnvloed door de luchtdruk in de atmosfeer. Als er een abrupte verandering is in het weertype, bijvoorbeeld door een storm, heeft dit ook binnen 24 uur effect op de hoogte van je bloeddruk.

Indirecte effect

Wanneer is het prettiger om een wandeling te maken, in de zomer of in de winter? Afgezien van het mooie “portret” van het landschap in de winter, kiezen de meeste mensen toch voor de zomer.

Sport
Wat denk je dat het antwoord is als ik dezelfde vraag stel in het kader van sport? Ligt de temperatuur tegen het vriespunt aan, dan is het niet fijn om buiten te sporten, of zelfs om naar de sportschool te gaan. Het beginnen met sport krijgt een extra drempel en voor diegene die het al moeilijk vindt om te sporten, is de kans groter dat men niet gaat. Minder beweging: hogere bloeddruk!

Er is een gezegde die de meeste personal trainers gebruiken namelijk: Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding. Blijven bewegen is belangrijk voor gezonde bloedvaten en een gezonde bloeddruk. Investeer daarom in lekkere warme kleding zodat je ook in de winter kunt blijven bewegen. Al is het maar een wandelingetje. Een beetje bewegen is altijd beter dan niet bewegen.

Aankomen in de winter
De winterdepressie is een veel voorkomend probleem , veel mensen hebben hier last van in een meer of mindere mate. Ook voor een dip is het belangrijk om te blijven bewegen. Van sport maak je namelijk gelukshormonen aan. Hierdoor geef je die winterdip helemaal geen kans.

Bovendien wordt de kans op een verkoudheid ook kleiner als je vaker buiten bent. Een verkoudheid komt namelijk meestal doordat we te veel binnen zitten. Investeer dus echt in lekkere warme kleding, zodat je ook in de winter naar buiten kunt om te bewegen.

Vaak is er een grotere behoefte aan eten, niet alleen om ons warm te houden! Maar denk ook eens aan de feestdagen in de winter, deze tellen ook mee. Het meer eten van koolhydraat rijke voedingsmiddelen in combinatie met minder beweging betekent snel een hogere bloeddruk. 

Blijf dus vooral bewegen zodat je toch optimaal van de winter kunt genieten. Bovendien hoef je dan in het voorjaar die winter kilo's er niet af te sporten, want die zijn er niet bij gekomen.

Gevoelig in de winter?
Raadzaam om toch een beetje te letten op voldoende beweging en de extra kilo’s die je wellicht aankomt!

Tot slot...

Seizoenen hebben invloed op je bloeddruk. Omdat het in de winter koud is maken je bloedvaten zich kleiner om de warmte beter vast te houden. Dit heeft als nadeel dat je bloed door een kleinere opening moet stromen waardoor de druk op je aderen toeneemt. Hierdoor is de bloeddruk in de winter iets hoger dan in de zomer.

Hierdoor wordt de kans op losschietende cholesterol ook groter, waardoor je last kunt krijgen van een beroerte en zelfs hart-aanvallen.

Om hier minder last van te hebben is het belangrijk om te blijven bewegen en om te investeren in kleding waarin je lekker warm blijft. Bovendien geef je andere klachten in de winter, zoals een verkoudheid en winterdip, ook minder kans als je blijft bewegen.

Bronnen:

  1. https://academic.oup.com/ajh/article/21/7/748/84064?login=true
  2. https://academic.oup.com/ajh/article-abstract/2/9/724/201779
  3. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.111.00686

Lees keer: "Oorzaak en symptomen van hoge bloeddruk"

.

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagen



Lees hieronder verder:


Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

    1. De invloed van kamertemperatuur (20 graden of 18 graden) is in deze context te verwaarlozen, Mark

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
2 Shares
Tweet
Pin1
Share1