Tinnitus Oorsuizen

Laatste Update: 14 oktober 2020

17 oorsuizen tips

De exacte oorzaken van oorsuizen zijn nog steeds een raadsel, dit komt omdat de oorzaken erg kunnen verschillen per persoon. Wat wel is aangetoond is dat bij oorsuizen ook vaak gehoorverlies gepaard gaat en om oorsuizen effectief te behandelen is het nodig om de meest gangbare oorsuizen prikkels te verminderen.

Hieronder een aantal anti oorsuizen tips om beter leren om te gaan met je oorsuizen. Niet alleen zal je leren hoe je met dit "probleem" kan leren omgaan, ook hoe je de piep toon in je oor kunt verminderen.

1. Vermijd lawaai: Plotselinge harde geluiden kunnen direct oorsuizen veroorzaken(1). Bedek je oren in de buurt van bouwplaatsen of je kunt ten alle tijden kleine oordopjes nemen voor het geval...

2. Maskering: Probeer ervoor te zorgen dat je na een ander geluid luistert in plaats van de pieptoon. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld klassieke muziek. Veel mensen die juist in de avond oorsuizen ervaren wanneer ze in bed liggen, luisteren zachtjes naar klassieke muziek.

3. Blijf druk met een actief en interessant leven: Vooral iets waar je van kunt genieten. Probeer oorsuizen te compenseren door iets waar je blij van wordt. Door een erg druk leven zal je worden afgeleid en hierdoor de oorsuizen minder snel opmerken.

4. Wees positief: Probeer de negatieve gedachten te vervangen met positieve. Onderschat de kracht van positief denken niet! Zelf ben ik een voorstander van de ‘’law of attraction’’ en de ‘’secret’’ om mijn gedachtegang te verbeteren. Niet aan negatieve denken, denk vooral aan het positieve! Nu is dat zeker gemakkelijker gezegd dan gedaan wanneer je oorsuizen hebt. Echter, probeer toch iets positiefs te vinden! Cognitieve gedragstherapie met behulp van een app kan hier ook mee helpen(2).

5. Verminder stress: hoe dan ook! Reorganiseer je levensstijl zodat je minder gehaast bent. Dit doe je door een beter time management, het van te voren inplannen en het oplossen van emotionele problemen die erg veel energie "vreten". Stress is een factor die bijdraagt aan tinnitus(3).

6. Ga aan de slag met diepe ontspanningstechnieken en doe ze dagelijks; deze moeten een deel uitmaken van je dagelijks leven. Denk dan aan medicatie, biofeedback, hypnose, Yoga of Pilates.

7. Gebruik radio/TV voor achtergrondgeluiden, zelfs als je niet aan het luisteren bent. Gebruik hiervoor je favoriete zenders of zoek naar een fijne internet radiozender. Ik luister zelf graag naar ‘’smooth jazz’’ om mij te laten ontspannen. Eventueel kun je een hoofdtelefoon gebruiken voor betere maskering. Pas wel op met mp3 spelers. Het schijnt dat je jeugd van tegenwoordig sneller last krijgen van oorsuizen doordat ze te lang en te luid naar muziek luisteren op een mp3 speler.

8. Zorg voor veel achtergrondgeluiden, bijvoorbeeld koelkasten die aan staan, fans, airconditioners etc. Probeer je aandacht te verleggen!

9. Maak je eigen collectie met nummers om te ontspannen. Denk aan regenwoud geluiden, de zee, regen, watervallen, fonteinen en eventueel Enya zodat het oorsuizen wat minder prominent aanwezig is.

10. Wandelen – ga vooral op winderige dagen of langs de kust lopen. De buitenlucht heeft nog nooit iemand nadelig beïnvloed. Wanneer het erg hard waait, bescherm je oren dan!

11. Hardlopen – onderzoek heeft aangetoond dat sporten / oefening stress vermindert. Dit komt omdat er genotshormonen vrij komen wanneer je lekker aan het sporten bent.

12. Wanneer oorsuizen extreem vervelend is, maak een lijst met alle dingen waarvoor je dankbaar bent. Probleem je direct te focussen op positieve dingen.

13. Lees een boekje met de allerbeste quotes en gezegdes om je een andere perspectief te geven.

14. Zing en mompel - je eigen stem kan goed zijn voor actieve maskering.

15. Leer een muziekinstrument te bespelen – iemand met erge oorsuizen kon hierdoor meer rust vinden door een trompet te spelen.

16. Eet gezond en weinig zout. Je zult beter gestemd zijn... Dit heeft te maken met de doorbloeding in je systeem. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de doorbloeding. Dit kan weer invloed uitoefenen op de doorbloeding in je gehoor. Vandaar dat een voedingspatroon rijker aan kalium (tref je vooral aan in groente en fruit) een oorsuizen verminderend effect heeft. Wel oppassen met kalium supplementen, deze zijn weer niet aan te bevelen.

17. Probeer verschillende therapieën: Tai-Chi, natuurlijke behandeling, yoga, massage, acupunctuur, hypnose, of hypnotherapie om wat te doen tegen je oorsuizen. Vergeet ook niet dat onderzoek heeft aangetoond dat Ginkgo Biloba kan helpen om oorsuizen te verminderen.

Een aantal van deze tips zullen je daadwerkelijk kunnen helpen bij het tinnitus probleem. Ieder persoon zit anders in elkaar en daarom zal ook elke tips anders ervaren worden. Het belangrijkste is om de tips stap voor stap uit te oefenen. Het meeste resultaat kun je verwachten door stress onder controle te krijgen, gezonder te eten en Ginkgo proberen!

Heb je zelf nog goede aanvullende tips? Laat het mij even weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0896627319304337
 2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0003489420962818
 3. https://www.nature.com/articles/srep41521

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste, ik heb sinds enkele maanden last van oorsuizingen. Echt vreselijk. het overkomt je en je weet niet goed wat er aan de hand is. In het begin dacht ik dat ik gek aan het worden was. Ik ben mama van 2 kindjes en werk als bediende. Ik ben heel dankbaar deze website gevonden te hebben want ik herken mezelf heel goed in de symptomen die u beschrijft zoals: een angstig gevoel, moeilijk in slaap vallen en echt een strijd met jezelf voeren, minder goed horen en in luidruchtige ruimtes zou ik zelfs echt heel paniekerig worden en mijn evenwicht verliezen. Ik heb er nog met niemand over durven praten omdat ik bang ben voor de reacties.Ik heb het eens vertelt aan mijn huisdokter maar ik kreeg niet het gevoel dat hij mij ernstig nam. Het is moeilijk om hier mee om te gaan maar ik probeer het te negeren. Soms lukt dat som ook weer helemaal niet. Als u mij enig advies zou willen geven zou ik dat enorm appreciëren.

  1. Door harde muziek heb ik een gehoor beschadigingen opgelopen en hoor ik een piep, na 2 weken besef ik dat dit misschien niet meer over zal gaan, ik kon niet meer slapen en raakte in paniek.
   In mijn geest was een water put gekomen waar de piep uitkwam en iedere keer keek ik in de waterput die daardoor zo groot als een krater werd en ik kon de rest niet meer zien, de dood was een reeele optie geworden.
   Na 3 weken was soms het geluid door afleiding weg, als ik dit besefte rende ik naar de put om te zien of het geluid weg was....natuurlijk niet en ik was weer teleur gesteld.
   Later besefte ik mij dat mijn geest groter is en ik verder van de put kan staan, het geluid is dan minder maar niet weg. Er zijn mensen die naast een snelweg wonen en geen last van dat geluid hebben.
   In de avond wist ik zeker dat het meeste mentaal was maar als ik dan weer midden in de nacht van schrik wakker werd omdat ik het geluid van een hogedrukreiniger hoorde wist ik weer zeker dat het fysiek was.
   Mijn onderbewustzijn kan nog niet omgaan met de piep in mijn hoofd.
   Is mijn geluid mentaal of fysiek of beide?

   Is het mentaal?:
   Als ik de p aandacht geef dan kan ik hem steeds weer opnieuw kwalificeren van ver weg tot dichtbij hard of zacht, afleiding werkt heel goed b.v. simpelweg kleuren en ik heb geen aandacht meer voor de p.
   In de avond kan ik er het beste mee omgaan en als ik er in de nacht wakker van wordt kan ik er heel slecht mee omgaan, dit komt vooral omdat ik mij dan zorgen voor de toekomst maak.

   Wat kan ik doen?
   1)Zie de piep niet als negatief.
   2)Geef de piep zo min mogelijk aandacht.
   4)Wees actief en laat de piep een positieve impuls zijn.
   3)Hou je met nu bezig en maak je geen zorgen voor de toekomst.(de toekomst zal toch anders lopen als je denkt.)

   Fysiek:
   Met een fMRI kan de hersencel activiteit worden gemeten
   Uit de praktijk blijkt dat er geen relatie is tussen de hyperactiviteit van de hersencellen en de mate van last die men hiervan heeft.

   Bij mij zijn trilharen in het rechter oor vanaf 13khz beschadigd waardoor ik vanaf deze frequentie 90% ? minder hoor als voorheen.
   Mijn gehoor hersenen zijn dit niet gewend en worden hyperactief, hierdoor hoor ik een p van +- 13.5khz, mijn emotioneel hersengebied zit hier vlakbij en wordt ook beïnvloed, waardoor er paniek ontstaat.
   Mijn gehoor systeem is al meer dan 30 jaar een evenwicht gewent die nu in korte tijd is veranderd, uiteindelijk zal de hyperactiviteit bij de meeste mensen verminderen maar dat kost tijd.

   Als ik een piep van 13.3 khz via een oortje in mijn oor genereer dan lijkt het erop dat de piep even weg is.
   In theorie kan dit komen doordat er weer prikkels komen waardoor de hyperactiviteit stopt.
   Ik heb vervolgens een halfuur de piep pulserend op mijn oor gezet en had veel minder last van de piep.
   Ik heb een MP3 gemaakt waar iedere +- 40 seconden een piepje hoorbaar is en als ik s'nachts afspeel wordt ik niet wakker met een p in mijn hoofd.
   Ik kan nu eindelijk langer slapen en hoop dat niet alleen gewenning maar ook door hyperactiviteit vermindering het ongemak steeds minder wordt.

   Defecte trilharen zonder een p is mogelijk.
   Mensen worden oud en slecht horen en lang niet alle mensen hebben een p.
   Een kennis die 25 jaar jonger als ik is, kan zelfs een piep van 12 khz niet horen door disco bezoek met vaak een dag oorsuis, toch hoort hij geen continue piep, ik denk omdat de beschadigingen geleidelijk is ontstaan kunnen de hersenen hier zich op aanpassen.
   In een stilte kamer (-9 db ) houden gezonde mensen het niet langer als 3 kwartier uit omdat door gebrek aan prikkels geluiden in het hoofd ontstaan.
   Belangrijke vraag is wel...Kan door training deze tijd worden verlengt? of wel passen de hersenen zich hier uiteindelijk op aan?

   Wat kan je doen?
   1)Laat bij een kno arts onderzoeken of er schade is.
   Vraag ook een frequentie meting aan (1Khz...18Khz) waarin kan worden gezien of er een dip in een bepaald gebied is. Geef zo goed mogelijk aan wat je hoort.
   2)zorg voor een verhoging van achtergrond geluiden.
   Het geluid van regen of watervalletje naast je bed werkt vaak prima.
   3)Op langer termijn kan een gewenning aan de verminderde prikkeling ontstaan,
   Dit moet dan ook mentaal worden getraind.
   Luister naar muziek (niet te hard) en zorg ervoor dat je de suis nog net kan horen, hierdoor train je de hersenen om de suis te filteren.
   4)Het is mogelijk door kleine stroompjes bij de gehoorhersenen de hyperactiviteit te stoppen.
   Deze mogelijkheid bestaat dus ook maaaaar kijk eerst wat je zelf kan doen.

   1. Beste

    Waar kan ik meer info krijgen mbt de stroomstoot op het gehoorzone van de hersenen.

    Hoe noemt die techniek.
    Beschrijving in uw laatste advies.

    Alvast bedankt.

    Mvg

    Alex

 2. Ben deze morgend,weer wakker geworden,met een laag gebrom in mijn linker oor,...Vreselijk,...Ik word er super triestig en zenuwachtig van,...Het enige wat ze zeggen id,...zet je er over.Maze dat is makkelijker gezegd dan gedaan.Of dan zeggen ze,...er zijn ergere dingen,...Maar dat gebrom,komt echt overal bovenuit,....Met het geduis kan ik leven,...dar heb ik al lang,...Mazr dat gebrom,....Ik weet niet,hoe ik mijn dag weeral moet doorkomen,.....

  1. Hallo Annick,

   erg vervelend om te horen dat je zo veel last hebt van oorsuizen. Het is zeker niet altijd eenvoudig. Heb je al maskering apparaten geprobeerd?

   Ik heb een aantal artikelen voor je opgezocht, hopelijk heb je er iets aan:

   https://www.optimalegezondheid.com/vitamine-b12-tekort-en-oorsuizen/
   https://www.optimalegezondheid.com/werkt-appelcider-azijn-tegen-tinnitus/
   https://www.optimalegezondheid.com/tinnitus-behandeling-maskering/
   https://www.optimalegezondheid.com/4-belangrijke-stappen-voor-een-succesvolle-tinnitus-behandeling/

   Heel veel succes en hou me op de hoogte!

 3. Ik word volgende maand 19 maar leid al een jaar of 5 met gehoorverlies en tinnitus. De eerste tekenen waren er toen ik een jaar of 13 was. We moesten eens een keer op medisch onderzoek gaan met de hele klas. Ik had 2 'problemen'. Mijn tanden stonden scheef en ik had wat gehoorverlies. Natuurlijk gingen mijn tanden voor en werden mijn oren vergeten. De jaren gingen voorbij en onbewust hoorde ik wat minder en minder. Ik moest vaak vragen om dingen te herhalen omdat ik ze gewoonweg niet hoorde. Ik heb duizenden oortjes voor mijn ipod gekocht puur omdat mijn linkeroortje telkens met een minder volume speelde (dacht ik toch). Tot een jaar terug. Ik zat toen in mijn laatste jaar in het middelbaar en het was tijd voor een stage. Omdat ik de richting printmedia volgde (drukkerijen...) moesten we weer op controle. Dit keer kwam het besef van mijn mogelijk 'probleem'. Mijn gehoortest was erg tot dramatisch omschreven. Ik werd verwezen naar een specialist en moest moest een aantal testen doen. Ook heb ik een hersenscan laten maken omdat mijn gehoorverlies misschien een intern probleem kon zijn. Na een weekje kreeg ik het verdict te horen. Gehoorverlies en tinnitus. In het algemeen heb ik gehoorverlies aan beide oren (geërfd van vaders kant) maar met mijn linkeroor is het net iets erger gesteld (geërfd van moeders kant). Bovenop mijn verlies heb ik nog eens tinnitus. Mijn wereld stortte in en plots was een pieptoon al wat ik nog kon horen. Er alleen al aan denken doet het nog harder en scherper worden. Ik heb me nachten in slaap gehuild, ik werd en word nog steeds zot van het gepiep en mensen moeten voortaan nog een decibel hoger praten voor me.
  Het belemmert mijn hele leven zeg maar. Zelfs mijn studies zijn een ware uitdaging geworden aangezien ik geen steek hoor. Les in de aula volgen is voor mij een hel. De stem van de lector is als een zachte echo doorheen de ruimte. En dan ben ik nog niet eens ziek. Ik heb nogal vaak last van een verkoudheid, mijn neus zit dan potdicht maar wat nog erger is, het voelt dan alsof er een stop in mijn oren zit. Pas dan word ik helemaal afgesloten van de buitenwereld.
  Veel jongeren stellen hun gehoor steeds vaker bloot aan de hoge decibels. Ze helpen hun gehoor onbewust om zeep. Het steekt me echt wanneer ik mijn vrienden zie feesten zonder gehoorbescherming. De dag erna kloppen ze dan op mijn deur met hun geklaag. 'Ik word gek van die pieptoon'. Wel, mijn antwoord is simpel. welkom in mijn wereld, wen er maar al aan.

  Deze tips werken wel degelijk. Zelf heb ik, volgens mijn vrienden, da meest hatelijke kamer om te slapen. Altijd is er wel altijd iets te horen als achtergrond. Is het niet mijn 'tik' klokje, dan is het waarschijnlijk wel mijn playlist van 'inspirational songs'. Speciaal op mijn ipodje gezet. Iedere avond zet ik deze in mijn dock en druk ik op play. Mijn zus ,die een kamer naast me slaapt, is al geregeld in het kot van de nacht deze komen afzetten. Puur omdat zij er niet van kon slapen.
  Hoe spijtig het ook is, maakt niet uit hoeveel medelijden men heeft. Het begrip stilte staat niet meer in mijn woordenboek, het is vervangen door tinnitus.

  1. Beste Evelien,

   Wat vervelend. Kan me voor stellen dat je er erg mee zit.
   Het is erg belangrijk om goed op je voeding te letten, voldoende te bewegen, stress te vermijden, niet roken of drinken.

   Ik ben erg blij dat de tips goed voor je werken.

   Mocht je vragen hebben hoor ik ze graag

   Groetjes Jack

 4. Hallo,

  Hier ook een wanhoopskreet; ernstige tinnitus en hyperacusis aan beide oren; al uw tips al geprobeerd, ultrasoundbehandelingen,zenuwblokkades, zelfs een hersenoperatie zonder resultaat; ben het hele reguliere- en alternatieve circuit al door geweest inclusief psychiatrische behandeling en opname; zelfs gedwongen. Van mij hoeft het niet meer; heeft u nog adviezen?
  Vriendelijke groet,
  Conny

  1. Wat akelig om dit te horen, Conny.
   De tips en de wetenschap die ik heb staan allemaal op mijn blog. Lees ze nog eens rustig door, wellicht staat er nog iets tussen waar je nog niet aan gedacht hebt.
   Je kunt de blog hier vinden

   Heel veel succes,
   Jack

 5. Geachte heer Boekhorst,

  Sinds 6 jaar heb ik tinnitus. Nadat ik bij de kno-arts was geweest, wist ik dat het onomkeerbaar was en dat ik er mee zou moeten leren leven. Dat lukt aardig. Ik ben ook nog naar het auditief centrum in Hoensbroek geweest en daar kreeg ik het technische verhaal te horen. Kortom: er was niets aan te doen. Geen operatie, geen medicijn, geen hulpmiddelen. Ook ben ik bij dr. Stokroos in Maastricht geweest want hij is dé arts op dat gebied in Nederland. Helaas kon hij ook niets anders vertellen dan dat ik er mee moest leren leven. Toch was er een sprankje hoop want inmiddels had ik vernomen dat een aantal Europese universiteitsziekenhuizen bezig was met onderzoek naar een mogelijkheid om tinnitus te behandelen met een implantaat dat geluiden in de oren zou kunnen terugbrengen tot een lager niveau of zelfs helemaal tot nul. Inmiddels heb ik begrepen dat de apparaatjes worden uitgetest bij dove mensen. Dat zij voorrang krijgen, is volkomen logisch.

  Wat mij bevreemdt, is dat mijn huisarts van niets weet over deze ontwikkeling maar onlangs hoorde ik mw. Hertsenberger van het programma Radar zeggen dat inmiddels de meeste zorgverzekeraars een implantaat voor tinnitus vergoeden. Op dat moment viel ik bijna van mijn stoel want ze zijn er dus al en niet alleen voor dove mensen. Is er dan geen beroepsgroep of instantie die zulk goed nieuws bekend maakt? Ik volg de ontwikkeling op diverse tinnitus-fora maar ik heb er niets over kunnen lezen. Ook op uw sites heb ik daarover niets gezien.

  Overigens hebben beide kno-artsen tegen mij gezegd dat er niets aan te doen is omdat het een fysiek probleem is dat niet geopereerd kan worden maar waarvoor ook geen medicatie bestaat. Men zei dat in de slak een flinterdun velletje zit, dat ervoor zorgt dat geluiden gescheiden, gefilterd en gebalanceerd worden. Dat velletje is afgescheurd en dat is blijvend letsel. Er is een schedelscan gemaakt en daarop heeft de kno-arts e.e.a.aangewezen en er uitleg bij gegeven. Daarover lees ik echter niets in welk verhaal over tinnitus dan ook. Niet bij u maar op geen van alle websites over dit onderwerp. En eerlijk gezegd, baart me dat enige zorg want klopt het wel wat tegen mij is gezegd? Kan het zijn dat van alle tinnitus-patiënten ik de enige ben met een afwijkend probleem? Bijna niet voor te stellen. Mijn vraag is dan ook of u er iets vanaf weet en of het u bekend is dat de implantaten al bij patiënten worden ingebracht? Ik heb mijn zorgverzekeraar om informatie gevraagd over deze ontwikkeling en eventuele vergoeding maar het antwoord is nog niet gekomen.

  Met vriendelijke groet,
  Vera

  1. Dit is mij niet bekend, Vera. Maar het is natuurlijk zeer onwaarschijnlijk dat jij de enige zou zijn.

   Iemand anders die zich herkent in het verhaal van Vera?

 6. Na 2x een (vakantie)oorontsteking heb ik continue oorsuisen overhouden. Dit al sinds ruim 2 jaar. Van HA Pantoline druppels gekregen tegen deze oorontsteking welke wel hielpen. Maar oorproblemen zijn gebleven 🙁
  Suizen, bonken en piepen in hoofd. Erg gevoelig voor lage tonen (lage herz ) zoals de ventilator op het dak van zwembad 500m verderop of autoradio's van "hangjeugd" welke de bass goed laag hebben ;): ik hoor alles. Zeer irtitant.
  (In)Slapen doe ik met klokradio aan om te maskeren.
  Drukkende pijn van achter-oor naar schouder door hals heen, en ook veel pijn in nek/schouders.
  Kreeg onlangs van HA neusspray met Xylo.....nogwat voorgeschreven, maar dat helpt niet.
  Ik hoor heel goed en scherp, al lijkt het of ik plastic bekers over mijn oren heb: ik hoor alles bedompt.
  Kan dit iets zijn met de buis van Eustachias? Of eniv ander idee??
  Alvast dank voor reactie.

 7. dag,

  Nu 2.5 maand verkouden. Eerst dichte oren, toen ploppende oren en nu sinds 2 weken suizende oren.
  De piep lijkt af te nemen. Dokter zegt dat suis verdwijnt als mijn trommelvliezen weer normale stand staan (waren iets ingetrokken). Ik lees overal dat oorsuizen niet meer over gaat, hoe is jullie ervaring daarmee?
  Groetjes Marloes

  1. Dit verschilt van geval tot geval, en is sterk afhankelijk van de uiteindelijke oorzaak van het oorsuizen.
   In jouw geval klinkt het logisch dat het uiteindelijk weer over zal gaan.

 8. Beste RJ,
  Niet ieder oorsuizen heeft dezelfde oorzaak. Kan je je vinden in mijn situatie, komt het herkenbaar over? Hopelijk kan je me dan in een bepaalde richting sturen wat het beste kan helpen.
  Ook ik heb na >10 jaar oorsuizen alles voorbij zien komen en er mee moeten leren leven. En dat gaat ook best, maar tja ... nu ik op dit bepaalde moment er weer 'mee bezig ben' is het enorm!! Aandacht er vanaf, maskeren, rust, geen stress, alles is waar en helpt. Maar je kan je leven nu eenmaal niet inrichten om tittinus te ontwijken. Het komt steeds weer terug, bij mij is het dagelijks aanwezig.

  Mijn situatie: tinnitus links midden in het hoofd. Piep van ong 20kHz. Is gemeten via maskering therapie / apparatuur. Mijn gehoor 'was' bijna absoluut, totaal vlakke lijn over het geheel bereik. Maar dat was het!! nu niet meer (ben 55j) door een meetbare dip bij het hoog ( niet helemaal zo hoog als mijn 'piep' is). Op jonge leeftijd was ik super gevoelig voor zeer hoge tonen. Kon horen wat anderen niet hoorden, of zelf voelen wat ver boven het menselijk gehoor bereik lag. Turbo in de auto hoorde ik, tv, tl, electronica, alarm. Als ik wilde zou ik er crazy van worden. Maar deed ik niet, had ook gaan tinnitus in die tijd. Nu 'mist' mijn gehoor een bepaald gebied en de hersenen lijken het te willen compenseren met die piep.

  Ik ben ondernemer en lichamelijk super gezond. Sport veel tot marathons aan toe en ben wedstijd triathleet. Het sporten helpt ook zeer tot ontspanning en de tinnitus te 'vergeten'. Maar tja, mijn werk is veel achter de laptop/desktop en in de auto(jawel turbo). Ik ontkom echt niet aan de invloeden van onze maatschappij.
  Met de masketing via een 'hoor'apparaat ben ik gestopt. Ook dat hielp maar niet optimaal, verre van.
  De zoektocht eindigd nooit maar is niet gericht op tijdelijke verlichting maar richting permanente verlichting. Nu viel mijn aandacht op hypnose. Wat is jou ervaring, in mijn situatie met een dergelijke aanpak? Of zie je een ander pad? Ben zeer benieuwd hoe jij dit ziet.
  Alvast enorm bedankt.

  1. Bedankt voor het delen van jouw ervaringen, Jan.

   Ik heb geen ervaringen met hypnose tegen oorsuizen. Maar wellicht dat er andere lezers zijn, die hier meer over kunnen vertellen? Die hier wél ervaring mee hebben?
   Voor de rest heb ik al mijn kennis en research verwerkt in de speciale blog over oorsuizen: https://www.optimalegezondheid.com/oorsuizen/

   In ieder geval heel veel succes!

 9. Sinds een paar dagen opeens eem piep in mn oor...verschrikkelijk! Kan er niet van slapen. Weet er niet mee om te gaan. Zo moeilijk. Adrenaline voel ik de hele dag door mn lichaam gaan. Zo angstig. Help!

 10. Hallo iedereen,

  Ik heb al 3 jaar tinnitus door sleet aan de gehoorsbeenjes, je weet wel het hamertje, het beiteltje enz.....
  Wel ....3 Neus-keel en oorspecialisten hebben me gezegd dat het nooit meer zal overgaan.
  Als er iemand al hypnose heeft toondergaan zou ik het wel graag horen.... alhoewel als het door sleet aan de beentjes is zie ik niet hoe de hypnose het kan verhelpen.
  Heb vroeger een zwaar autoongeluk gehad met een triple hernia in de hals tot gevolg. Zware operatie gehad....
  Dus mag nog van geluk spreken.
  Iedereen veel goede moed,
  Christine

 11. Ik weet van goede resultaten met zowel Hypnose als Bloedzuigertherapie. Klinkt misschien raar en eng, maar ik weet van een aantal gevallen dat de tinnitus is weggegaan.

 12. Hallo ik heb een al een jaar lichte oorsuisingen op mijn rechteroor, door een harde knal dicht bij mijn oor .Soms hoor ik de piep bv. 3 maanden niet en dan ben ik de gelukkigste mens op aarde omdat ik weet dat het erger kan met mijn leven maar de oorsuisingen zijn nu weer terug en ben ik ongelukkig omdat ik nog zo jong ben (13) denk ik soms" moet ik hier nu nog heel mijn leven mee leven. Als ik die vraag stel en beantwoord word ik daar depressief van maar ja er valt nu eenmaal niets tegen te doen .
  Om dee piep overdag te compenseren luister ik tot de les begint muziek op een laag volume .
  Ik ben ondertussen al naar een neus keel en oor specialist geweest maar zei dat ik geen oor schade heb maar toch hoor ik deze toon elke nacht tot ik in slaap kan vallen .Want zoals vele mensen die hetzelfde probleem hebben als ik weten hoe lastig het id om in slaap te vallen met oorsuizingen. Maar nu terug op het deel waar niemand me begreep en me niet geloofde.

  Liefse mensen zou je a.u.b een reactie kunnen zetten als je weet hoe ik dit moet aanpakken en niet ongelukkig wordt hiervan en ik wens jue NIET toe hetzelfde probleem als mijn te hebben .

  Groeten Yoshi

 13. Hoi
  Ik heb al n paar weken last vaar oorsuizen.
  Ik word er gek van.
  Sochtends is het niet zo erg als savonds maar toch word er gek van. Wat kan ik eraan doen dat het weg gaat.
  Gr angela

 14. Magic towel methode

  Na een jarenlange piep in mijn oor, heeft dit mij echt geholpen. Na 2 dagen was de piep al nauwelijks meer te horen! Ik wist niet wat ik meemaakte, wat een rust, eindelijk. Misschien werkt dit niet voor iedereen, maar als ik er 1 persoon mee kan helpen dan is mijn missie geslaagd.

  Doe dit één of twee keer per dag op een moment dat je niet gestoord wordt (telefoon uit). Het kost ongeveer een kwartier per keer.
  Stap 1 oormassage: Begin en eindig naast je oorlel. Zet je wijsvingers zo dicht mogelijk naast je oor, druk licht totdat je je kaakbot net voelt en draai kleine rondjes, ongeveer 10 rondjes op dit plekje. Verplaats je vingers een halve centimeter naar boven en draai weer rondjes. Ga zo van je oorlel voor je oor langs naar boven. Boven en achter je oor ga je door met je duimen. Blijf zo dicht mogelijk bij je oorschelp. Als je een pijnlijk plekje tegenkomt, draai dan zachtjes wat meer rondjes op die plek. Na een paar dagen merk je dat de plekjes minder pijnlijk worden.
  Na deze drukpunt massage pak je je oorlellen vast en masseer je je oorlellen en oorschelpen van onder tot boven, ongeveer 10 seconden in totaal is genoeg.

  Stap 2. Neem een handdoek die helemaal rond je hoofd past als je hem oprolt. Vouw de handdoek een paar keer dubbel in de breedte zodat je een lange band krijgt van zo’n 10 centimeter breed. Houd de handdoekband onder de warme kraan. De handdoek moet zo warm worden dat je hem nog net kunt vasthouden zonder dat je handen pijn doen. Wring de band uit, eventueel met huishoud handschoenen aan tegen de hitte. Bind de handdoek band meteen om je hoofd. Hij moet je ogen en oren goed bedekken en aan de achterkant van je hoofd aansluiten (mag overlappen). Ga even zitten of liggen en geniet een paar minuten van de warmte. Als de handdoek na een minuut of 3 een beetje is afgekoeld, maak je hem weer zo warm mogelijk en doe je hem nog een keer om je hoofd. Dit is voldoende. Je haar wordt wel een beetje vochtig, gebruik eventueel een douchekapje om je haar te bedekken. Let op dat de douchekap niet over je oren zit.
  De magic towel zorgt voor algehele ontspanning, is verkwikkend voor je ogen (bv na een paar uur computeren) en helpt ook tegen oorsuizen, in ieder geval bij mij.

  Graag hoor ik of iemand anders hier ook baat bij heeft gehad.

  1. Het kan zeker stress gerelateerd zijn. Ik heb de massage direct geprobeerd, en het werkte meteen!!! Het is met tv, radio aan wel weer terug, maar het kan dus weggaan, dat is een opluchting, dank je wel.

 15. Ik heb vanaf 2003 last van oorsuizen.
  Ik heb ook geminderd geluiverlies (ik hoor links nog 21%).
  Oorsuizen is geen remedie voor,.heb ooit een maskeerder gebruikt (be my guest) dat werkt dus alleen maar averechts.
  Er is in deze afgelopen(bijna) 16 jaar! Geen een enkele oplossing of remedie voor Oorsuizen gekomen.
  En waarom niet?
  Het is niet aan te tonen.
  Het bestaat alleen tussen jouw oren.

  Dus deal whit it..zoals de artsen zeggen
  Of struggle every day.....zoals ik..

 16. Ben zelf erg zoekende sinds de harde piep, die ik continu hoor en sinds dien slecht slaap. Huisarts gaf het advies voor een gehoortest, gehoor iets minder links, maar niet zo groot voor een gehoor apparaat. Ik was nog niks duidelijker geworden. Verwijzing van KNO met de gehoor uitslag is in gang. Ben vier weken verder, slaap enkele uren of zelfs nachten niet. HA, zei letterlijk daar kan ik je niet bij helpen. Het voelt alsof ik er alleen voor sta, hoe zorg ik voor slaap? Zelf heb ik een management functie en ben ik minder gaan werken of een paar dagen niet. Concentreren en niet slapen, werkt er niet aan mee. Iets op een papiertje wat het is heb ik niet, hoelang het duurt voor ik bij de KNO terecht kan weet ik ook niet. Weet wel dat ik mezelf kwijt begin te raken zo en de piep er niet minder om word.

 17. heb sinds 11 december 2019 oorsuizen aan mijn rechteroor. als er geluiden om me heen zijn merk ik het niet maar savonds in de stilte wel. hoop dat vanzelf verdwijnt. kan er mee leren leven maar wil het liever weer stil hebben. in bed hoor ik het ook duidelijk maar gek genoeg val ik gewoon in slaap daar ben ik blij om. ik vind het zo erg voor al die mensen die het nog erger hebben dan ik. ik kan me voorstellen dat je er gek van wordt. hoop dat voor al die mensen een oplossing komt.
  groetjes Netty van Eeden

 18. Hallo!
  Door anti depressiva heb ik tinnitus opgelopen en heftige hyperacusis. Het maskeren van mijn tinnitus doet zelfs pijn omdat ik geluiden niet kan aanhoren, ik heb pijn bij alle geluiden en kan mezelf niet eens aanhoren. Ik voel me nog depressiever hierdoor, hoe kan ik mijn hyperacusis verlichten?

 19. Ik vraag me wel eens af wat de tinnitus academie voor me zou kunnen betekenen.
  Je kunt een traject kiezen intern met de nodige deskundige begeleiding.
  92%ervaart daarna de helft van het geluid.
  Ik lees hun reacties in de nieuwsbrief die ik ontvang en ben onder de indruk.

  1. Dag Henriette, wellicht heb je baat bij enkele tips uit mijn artikel? Er zijn een paar tips die jezelf kunt toepassen maar je kunt ook denken aan additionele therapieën zoals Tai-Chi, yoga, massage, acupunctuur, hypnose, of hypnotherapie. Ook kan Ginkgo Biloba je echt helpen om het oorsuizen te doen verminderen. We horen graag of je hiermee verder kunt! Groetjes Robert Jan

 20. Wat een interessant artikel!!
  Veel bruikbare tips ook.
  Bij mij is het echter zo dat ik juist last krijg van kaliumrijk voedsel...
  Ik pendel mijn eten van te voren uit en de pendel keurt dan bv bananen, avocado, haring, noten AF.
  Heel jammer want ze zijn zo gezond.
  Een klein stukje, om de paar dagen, kan wel . Ik moet ook matig zijn met aardappel, groenten en fruit. Ik heb een boekje gekocht waar alle waarden van elk voedsel in staan.

  Groeten v Anneke

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share