• Vitamines en mineralen

Vitamines, Mineralen & Aminozuren (deel 1)

2016-11-14T11:18:07+01:00augustus 16th, 2012|Vitamines en Mineralen|2 Reacties

Laatste update: door

Vitamines, Mineralen en Aminozuren

Dit 3-delige verslag zal gaan over het belang van de juiste hoeveelheden vitamines, mineralen & aminozuren in een voedingspatroon. Hieronder wat ik in het eerste deel zal behandelen:

  • Kleine introductie
  • Verschillende soorten vitamines

Introductie vitamines

Vitaminen zijn organische stoffen die koolstof, waterstof en zuurstof bevatten. Zoals je waarschijnlijk weet, reguleren vitaminen een verscheidenheid aan lichamelijke functies en zijn ze essentieel voor de opbouw van lichaamsweefsels zoals botten, huid, zenuwen en zelfs bloed. Ze helpen ook bij het verteren van bepaalde voedingsmiddelen. Je lichaam heeft vele specifieke vitaminen nodig zoals vitamine A, D, E, K, C, en de leden van de familie vitamine B van B1 naar B12. Er zijn nog een paar andere vitaminen of verbindingen maar de eerdergenoemde  zijn degenen die het meest bekend zijn.

Verschillende soorten vitamines

Er zijn 2 verschillende soorten vitamines namelijk:

  • Vetachtige vitamine
  • Wateroplosbare vitamine


Een vuistregel is dat de in water oplosbare vitaminen veel beter zijn omdat ze meestal geen bijwerkingen hebben als ze in grote hoeveelheden worden opgenomen,  het teveel aan vitaminen zal gewoon weggegooid worden door je lichaam wanneer je gaat plassen. Een goed voorbeeld van een in water oplosbare vitamine is vitamine C. Aan de andere kant zijn er in vet oplosbare vitaminen, die, zoals de naam al impliceert, opgeslagen worden in lichaamsvet als ze niet nodig zijn. Deze worden een beetje gevaarlijker, omdat zij ook daadwerkelijk bijwerkingen hebben, omdat ze in je lichaam blijven.

Bijvoorbeeld een overdosis van vitamine A  kan leiden tot beschadiging van de lever, hoofdpijn, slaapstoornissen en vele andere. De bijwerkingen komen echter alleen voor als je bewust veel supplementen inneemt van een bepaalde vitamine.

Vetachtige

In vet oplosbare vitaminen worden opgeslagen in  het lichaamsvet en vereisen de aanwezigheid van galzouten om te worden geabsorbeerd. Omdat ze worden opgeslagen in het lichaam is het niet absoluut noodzakelijk dat je ze elke dag eet.

De in vet oplosbare vitaminen zijn vitamine A, D, E, K en F.

Vitamine A
Vitamine A complex is noodzakelijk voor de normale huid en de slijmvliesfunctie en voor functies als de groei en de vorming van botten, spieren en gewrichten, kraakbeen, immuunsysteem en de vorming van tandglazuur. Het helpt ook tijdens de zwangerschap, vruchtbaarheid, bijnierfunctie, de schildklierfunctie en het normale