Vitamines en Mineralen

Laatste Update: 14 november 2016

Vitamines, Mineralen & Aminozuren (deel 1)

Dit 3-delige verslag zal gaan over het belang van de juiste hoeveelheden vitamines, mineralen & aminozuren in een voedingspatroon. Hieronder wat ik in het eerste deel zal behandelen:

  • Kleine introductie
  • Verschillende soorten vitamines

Introductie vitamines

Vitaminen zijn organische stoffen die koolstof, waterstof en zuurstof bevatten. Zoals je waarschijnlijk weet, reguleren vitaminen een verscheidenheid aan lichamelijke functies en zijn ze essentieel voor de opbouw van lichaamsweefsels zoals botten, huid, zenuwen en zelfs bloed. Ze helpen ook bij het verteren van bepaalde voedingsmiddelen. Je lichaam heeft vele specifieke vitaminen nodig zoals vitamine A, D, E, K, C, en de leden van de familie vitamine B van B1 naar B12. Er zijn nog een paar andere vitaminen of verbindingen maar de eerdergenoemde  zijn degenen die het meest bekend zijn.

Verschillende soorten vitamines

Er zijn 2 verschillende soorten vitamines namelijk:

  • Vetachtige vitamine
  • Wateroplosbare vitamine


Een vuistregel is dat de in water oplosbare vitaminen veel beter zijn omdat ze meestal geen bijwerkingen hebben als ze in grote hoeveelheden worden opgenomen,  het teveel aan vitaminen zal gewoon weggegooid worden door je lichaam wanneer je gaat plassen. Een goed voorbeeld van een in water oplosbare vitamine is vitamine C. Aan de andere kant zijn er in vet oplosbare vitaminen, die, zoals de naam al impliceert, opgeslagen worden in lichaamsvet als ze niet nodig zijn. Deze worden een beetje gevaarlijker, omdat zij ook daadwerkelijk bijwerkingen hebben, omdat ze in je lichaam blijven.

Bijvoorbeeld een overdosis van vitamine A  kan leiden tot beschadiging van de lever, hoofdpijn, slaapstoornissen en vele andere. De bijwerkingen komen echter alleen voor als je bewust veel supplementen inneemt van een bepaalde vitamine.

Vetachtige

In vet oplosbare vitaminen worden opgeslagen in  het lichaamsvet en vereisen de aanwezigheid van galzouten om te worden geabsorbeerd. Omdat ze worden opgeslagen in het lichaam is het niet absoluut noodzakelijk dat je ze elke dag eet.

De in vet oplosbare vitaminen zijn vitamine A, D, E, K en F.

Vitamine A
Vitamine A complex is noodzakelijk voor de normale huid en de slijmvliesfunctie en voor functies als de groei en de vorming van botten, spieren en gewrichten, kraakbeen, immuunsysteem en de vorming van tandglazuur. Het helpt ook tijdens de zwangerschap, vruchtbaarheid, bijnierfunctie, de schildklierfunctie en het normale gezichtsvermogen. Een studie toonde aan dat de bloedspiegels van vitamine A laag waren in 52 van de 58 patiënten met reumatoïde artritis. Vitamine A vermindert het risico op kanker ontwikkeling

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine A zijn eidooiers, boter, kaas, vis, lever olie, zoete aardappel, wortelen, spinazie, pompoen en paardenbloem blaadjes.

Vitamine D
Vitamine D is zowel een vitamine als een hormoon. Het is essentieel voor gezonde tanden en botten. Vitamine D zorgt voor het behoud van een gezond zenuwstelsel en spieren. We kunnen vitamine D via de voeding opnemen of ons lichaam kan vitamine D produceren door blootstelling aan zonlicht.

Voedingsmiddelen die vitamine D bevatten zijn onder andere eieren, lever, levertraan, boter, vette vis.

Vitamine E
Er is veel nog te leren over vitamine E. Ons lichaam bevat een hogere concentratie aan vitamine E dan alle andere vitamine. Het is belangrijk voor de mannelijke en vrouwelijke voortplanting, vruchtbaarheid en de vrouwelijke baarmoeder functie. We geloven ook dat vitamine E complexe bescherming biedt tegen schade door vrije radicalen, bescherming van de rode bloedcellen, het voorkomen van tumorgroei en de stabilisatie van celmembranen en weefsels.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine E zijn plantaardige oliën, groene bladeren en andere groene delen van planten en tarwekiemolie, eigeel, boter, papaver en sesamzaad, gerst, alfalfa, asperges, pruimen en zonnebloempitten.

Vitamine K
Vitamine K kan worden afgeleid van plantaardige, dierlijke, en bacteriële bronnen. Het is betrokken bij de fotosynthese van planten. Vitamine K is noodzakelijk voor de bloedstolling. Het helpt het stolsel te vormen dat het bloeden in geval van een snede of andere schade help beperken. Het is noodzakelijk voor vroege botontwikkeling en het behoud van gezonde botten. Er is een verband tussen deze vitamine en de ontwikkeling van osteoporose. Vitamine K is een zeer belangrijk onderdeel van het vitamine C complex en helpt vitamine C in zijn verschillende functies.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine K zijn onder andere eigeel, rundvlees, lever, volkoren, alfalfa, spinazie, broccoli, boerenkool, spruitjes, kool, raapstelen en andere groene bladgroenten. In kleinere hoeveelheden is vitamine K te vinden in granen, fruit, zuivel en vlees. We kunnen ook wat vitamine K terugvinden in het maag-darmkanaal.

Waterachtige

In water oplosbare vitamine

Water oplosbare vitaminen worden opgenomen in het bloed en kunnen niet worden vastgehouden in het lichaam voor langere tijd. Wanneer de niveaus in het bloed hoog worden, worden deze vitaminen vrijgegeven in de urine. De in water oplosbare vitaminen bestaan uit de B-vitamines en vitamine C.

Vitamine C
Vitamine C is noodzakelijk voor de vorming van collageen, voor de ontwikkeling van kraakbeen en wondheling. Het vitamine C complex omvat bioflavonoïden, rutine (vitamine P) en andere componenten die nog niet ontdektzijn. Vitamine C is nodig voor de activiteit van witte bloedcellen waardoor het van vitaal belang is voor een goede immuunfunctie. Het vitamine C complex werkt met vitamine E in de uitvoering van zuurstof transport naar het bloed. Het is ook noodzakelijk voor de carnitine synthese, carnitine is nuttig gebleken bij hartkwalen. Vitamine C helpt ook bij de synthese van onze neurotransmitters. Fruit of groenten enkele dagen ongekoeld laten zal de meerderheid van de vitamine C verliezen.

Als de vitamine C inname lager is dan 10 mg per dag ontstaat een aandoening die bekend staat als scheurbuik. Tekenen van scheurbuik zijn onder andere bloedend tandvlees, losse tanden, rottende tanden, blauwe plekken, huidverkleuringen, gewrichtspijn en een verstoorde wondgenezing. Een tekort wordt sneller waargenomen bij mensen met een slechte voeding, alcoholisten, drugsverslaafden, ouderen en ook bij diabetici en sommige kankerpatiënten.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C zijn papaya, sinaasappels, meloen, ananas, peterselie, bieten bladeren, tomaten, bloemkool, broccoli, raapstelen, boerenkool, spruitjes, groene paprika's, grapefruit, boerenkool, rauwe kool, citroenen, limoenen en aardbeien.

Vitamine B
Tot nu toe zijn 25 leden van de B-complex groep  geïdentificeerd. Ze kunnen in de natuur voorkomen of ze zijn te vinden in plantaardige of dierlijke weefsels. Sommige voedingsmiddelen kunnen een grotere concentratie van een bepaald lid van de B-complex familie bevatten. Deze groep is essentieel voor een groot aantal acties, zoals: een gezond zenuwstelsel en het immuunsysteem, de spijsverteringsenzymen en insuline secretie, aanmaak van rode bloedcellen, gezonde ogen, en de functie van verschillende organen en alle klieren van het lichaam.

De B-vitaminen zijn ook belangrijk voor de afbraak van vetten, koolhydraten en eiwitten. De vitamine B-complex helpt het hart bij het handhaven van zijn normale ritme. B complex is beter in zijn geheel, zodat ze geen verstoring voor andere leden van de groep veroorzaken. B-complex in zijn natuurlijke staat bevat noodzakelijke enzymen en andere factoren waar we momenteel geen kennis van hebben. Een natuurlijk vitamine B-complex is tussen de tien en vijftig maal krachtiger dan de synthetische hoge potentie complexen.

Morgen komt het vervolg van dit verslag online te staan!
Vitaminen, mineralen en aminozuren deel 2

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Jazeker, dat is best m ogelijk. Welke vitamines slik je, en in welke hoeveelheden?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1