• vitamine C en je gezondheid

Waarom Vitamine C je gezond en fit kan houden

2016-11-17T09:49:32+01:00oktober 5th, 2012|Vitamines en Mineralen|7 Reacties

Laatste update: door

Waarom Vitamine C je gezond en fit kan houden

Wanneer je een griep voelt opkomen is de eerste logische stap om een extra vitamine C (supplement) te nemen.

Vitamine C staat bekend voor zijn immuunsysteem versterkende eigenschappen. Maar hoeveel vitamine C heb je daadwerkelijk nodig? En waarom is vitamine C zo belangrijk voor je gezondheid?

Vitamine C oftewel ascorbinezuur is een in water oplosbare vitamine en is belangrijk voor groei en ontwikkeling van je lichaam. Water oplosbaar betekent dat ze opgelost worden in het water en overschot verlaat het lichaam via de urine.  Tot de in water oplosbare vitamines behoren alle B vitamines en vitamine C.  

Vitamine C tref je natuurlijk aan in groenten en fruit en dan voornamelijk sinaasappels en andere zoete vruchten.  Er is veel onderzoek gedaan naar de rol van vitamine C en het bestrijden van griep en verkoudheid. Maar of vitamine C daadwerkelijk griep kan voorkomen is nooit wetenschappelijk aangetoond.

Wel moet gezegd worden dat voldoende vitamine C binnenkrijgen via voeding of supplementen belangrijk is om je gezond te houden.

Voordelen van vitamine C:

  • Belangrijk voor je immuunsysteem en dan met name de instandhouding
  • Belangrijk voor stevige cellen
  • Belangrijk voor de genezing van wonden
  • Belangrijk voor de opname van het mineraal IJzer (leer hier meer over IJzer)
  • Belangrijk om haaruitval te voorkomen. Haaruitval is iets waar we allemaal op een bepaald punt wel mee te maken hebben. Het kan komen door een verstoorde bloedcirculatie of medicijngebruik. Echter, vitamines zoals C kunnen haaruitval vertragen en zelfs haargroei bevorderen.
  • Vitamine C is een sterke antioxidant waardoor het belangrijk is om hart- en vaatziekten te voorkomen.  Nieuw onderzoek laat zien dat voldoende vitamine C via je dieet of supplementen het risico op hart- en vaatziekten met 25% kan verlagen
  • Gaat vrije radicalen tegen waardoor vitamine C extra belangrijk is voor een gezonde huid en het voorkomen van kanker.  Echter, het is beter om vitamine C via voeding binnen te krijgen dan via supplementen.

Uitzondering

Er bestaat een uitzondering en dat is wanneer je rookt! Roken verhinderd het ontgiftingsproces in het lichaam. Vitamine C is een antioxidant en wordt erg verhinderd door roken. Vandaar dat vaak aangeraden wordt om een extra vitamine C supplement te nemen wanneer je rookt. 

Des te meer je rookt, des te meer vitamine C verdwijnt uit je lichaam. Dit tekort moet dan worden aangevuld door extra vitamine C – dit is vrijwel niet te halen met voeding alleen! Vandaar dat het voor rokers ERG belangrijk is om extra groenten en fruit te nemen en