Vitamines en Mineralen

Laatste Update: 17 november 2016

Waarom Vitamine C je gezond en fit kan houden

Wanneer je een griep voelt opkomen is de eerste logische stap om een extra vitamine C (supplement) te nemen.

Vitamine C staat bekend voor zijn immuunsysteem versterkende eigenschappen. Maar hoeveel vitamine C heb je daadwerkelijk nodig? En waarom is vitamine C zo belangrijk voor je gezondheid?

Vitamine C oftewel ascorbinezuur is een in water oplosbare vitamine en is belangrijk voor groei en ontwikkeling van je lichaam. Water oplosbaar betekent dat ze opgelost worden in het water en overschot verlaat het lichaam via de urine.  Tot de in water oplosbare vitamines behoren alle B vitamines en vitamine C.  

Vitamine C tref je natuurlijk aan in groenten en fruit en dan voornamelijk sinaasappels en andere zoete vruchten.  Er is veel onderzoek gedaan naar de rol van vitamine C en het bestrijden van griep en verkoudheid. Maar of vitamine C daadwerkelijk griep kan voorkomen is nooit wetenschappelijk aangetoond.

Wel moet gezegd worden dat voldoende vitamine C binnenkrijgen via voeding of supplementen belangrijk is om je gezond te houden.

Voordelen van vitamine C:

 • Belangrijk voor je immuunsysteem en dan met name de instandhouding
 • Belangrijk voor stevige cellen
 • Belangrijk voor de genezing van wonden
 • Belangrijk voor de opname van het mineraal IJzer (leer hier meer over IJzer)
 • Belangrijk om haaruitval te voorkomen. Haaruitval is iets waar we allemaal op een bepaald punt wel mee te maken hebben. Het kan komen door een verstoorde bloedcirculatie of medicijngebruik. Echter, vitamines zoals C kunnen haaruitval vertragen en zelfs haargroei bevorderen.
 • Vitamine C is een sterke antioxidant waardoor het belangrijk is om hart- en vaatziekten te voorkomen.  Nieuw onderzoek laat zien dat voldoende vitamine C via je dieet of supplementen het risico op hart- en vaatziekten met 25% kan verlagen
 • Gaat vrije radicalen tegen waardoor vitamine C extra belangrijk is voor een gezonde huid en het voorkomen van kanker.  Echter, het is beter om vitamine C via voeding binnen te krijgen dan via supplementen.

Uitzondering

Er bestaat een uitzondering en dat is wanneer je rookt! Roken verhinderd het ontgiftingsproces in het lichaam. Vitamine C is een antioxidant en wordt erg verhinderd door roken. Vandaar dat vaak aangeraden wordt om een extra vitamine C supplement te nemen wanneer je rookt. 

Des te meer je rookt, des te meer vitamine C verdwijnt uit je lichaam. Dit tekort moet dan worden aangevuld door extra vitamine C – dit is vrijwel niet te halen met voeding alleen! Vandaar dat het voor rokers ERG belangrijk is om extra groenten en fruit te nemen en eventueel in combinatie met supplementen.

Overdosis vitamine C

Doordat vitamine C een water oplosbare vitamine is komt een overdosis zeer zelden voor. Je lichaam verwijderd het te veel aan vitamine C via de nieren. Echter, wanneer er sprake is van een extreme overdosering via supplementen kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 

Maar dit komt alleen zeer zelden voor en aangezien de aanbevolen hoeveelheid rond de 70 mg ligt en de maximale hoeveelheid is 2000 mg per dag (gebaseerd op het advies van Vitamine Informatie Bureau).

Vitamine C tekort

Met de komst van vitamine supplementen en de beschikbaarheid van voldoende groenten en fruit in Nederland komt een vitamine C tekort vrijwel niet meer voor. Vroeger kwam scheurbuik voor wanneer het lichaam voor een lange tijd geen vitamine C binnenkreeg via fruit. Destijds hebben zeelieden dit probleem opgelost door citroen mee te brengen aan boord.

Tegenwoordig komt een tekort alleen voor bij mensen die vrijwel geen vers voedsel eten of chronische klachten hebben waardoor de opname van vitamines verstoord is geraakt.

Voedingsmiddelen vitamine C

Conclusie

Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat vitamine C belangrijk is voor je gezondheid. Maar vitamine C is niet alleen belangrijk, je hebt ook andere vitamines en mineralen nodig voor een gezond en vitaal lichaam. Vanzelfsprekend heeft vitamine C veel positieve eigenschappen en steeds meer onderzoeken tonen aan dat voldoende vitamines en mineralen in je voedingspatroon je jong kan houden.

Wat nu?

Ik zou zeggen zorg ervoor dat je elke dag tenminste de aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt via een extra kiwi of een extra portie groente!  Als je supplementen neemt, zorg ervoor dat er ook voldoende andere vitamines en mineralen aanwezig zijn.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

   1. Bedankt voor je reactie Jack. Ik zal in de desbetreffende topic verder reageren op jouw suggestie van de E-Sigaret.

 1. Ik gebruik al 4 jaar iedere dag 6 gram abcorbinezuur oftewel vitamine c,en in die 4 jaar ben ik nog geen een keer verkouden geweest of griep gehad,terwijl ik ieder jaar erbij zat. dus voor mij is het glashelder.en als het waar zou zijn dat men er nierstenen van zou kunnen krijgen .dan zou ik al vol met tennisballen moeten zitten.Je reinste flauwekul dus .Misleiding en hopen dat je niet te veel vitaminen inneemt,anders word je te gezond,en dat brengt geen geld in het laadje,van de gezondheids industrie,kassaaaa

 2. Voor rokers is het belangrijk dat ze genoeg vitamine C nemen omdat door het roken de opname wordt verminderd! Als rokers iets om hun gezondheid geven stoppen ze met roken lijkt mij.

  1. Helemaal mee eens, Danny! Stoppen met roken is, en blijft, de beste oplossing!

 3. Waarschuwing! Ik ben man van 82. Gebruikte tientallen jaren ca. 4 gram ascorbinezuur per dag opgelost in water. Ieder uur nam ik een slok. Twee jaar terug werd mijn botdichtheid gemeten .
  (dxa) Bovendijbeen -3 Voor een man extreem slecht. Ik vermoed dat ik tientallen jaren, door het zure darm milieu de kalk opname heb gestagneerd. Oppassen dus!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share