Vitamines en Mineralen

Laatste Update: 11 november 2016

Kennen we allemaal vitamine K?

We kennen allemaal wel de “standaard” vitamines en mineralen zoals vitamine B en C en de mineralen zink en ijzer. Waarschijnlijk wist je het al, maar er zijn nog veel meer verschillende vitamines en mineralen die eigenlijk net zo belangrijk zijn.

We hebben het wellicht veel vaker over omega 3 en vitamine C (dit komt omdat deze veel vaker in het nieuws terecht komen) maar dit betekend niet dat de andere minder belangrijk zijn.

Vandaag wil ik je het een en ander meedelen over vitamine K. Zelf wist ik wel een klein beetje waarom deze belangrijk is, maar ook voor mezelf is een kleine opfriscursus nooit verkeerd.

Vitamine K

Vitamine K is een zogenaamde vetoplosbare vitamine die veel invloed heeft op bloedstollingen. Deze vitamine wordt grotendeels aangemaakt in de dikke darm (door bacteriën). Vooral kleine kinderen hebben deze vitamine nodig omdat deze de kans op hersenbloedingen verkleinen.

Deze vitamine wordt door je lichaam aangemaakt wanneer je ongeveer 3 maanden oud bent. Omdat baby’s het niet “meekrijgen” van moeders, krijgen baby vaak extra vitamine K toegediend. Tevens wordt de botstofwisseling ook beïnvloed.

Als we het zelf aanmaken, waarom moet ik het dan slikken?

We maken inderdaad zelf vitamine K aan (naja de bacteriën) echter is deze hoeveelheid nog niet voldoende. Daarom zouden we dit met voeding of supplementen moeten aanvullen. Natuurlijk krijgt voeding de voorkeur op supplementen.

Vitamine K in voeding

We kunnen jammer genoeg niet zelf voldoende van deze soort vitamine aanmaken. De rest moet uit voeding komen.

Laat ik eerst je even vertellen dat er 2 verschillende vitamine K zijn. Zowel K1 als K2.

We kunnen de vitamine K1 verkrijgen door het eten van groene bladgroente. Ook fruit en zuivel bevat deze vorm. Vitamine K2 verkrijgen we door het eten van kaas, kip, vlees en melkproducten.

Wanneer we supplementen slikken is de kans groot dat hierin beide vormen van vitamine K in verwerkt zit. We hoeven dus niet op zoek te gaan naar 2 supplementen.

Hoeveel is nodig?

Een volwassen man van ongeveer 80 kilo heeft ongeveer 100 microgram vitamine K nodig. Wanneer we dagelijks groente eten met wat kip of vlees komen we hier als snel aan.

Mensen met bloedstollingsproblemen kunnen beter contact opnemen met bijvoorbeeld de huisarts. Helemaal wanneer er medicijnen worden genomen ontremd bloedstolling is de zelfs van groot belang.

Te veel/ te weinig?

Een te kort kan problemen veroorzaken zoals vertraagde bloedstolling bij baby’s en kleine kinderen. Daarom is het belangrijk dat vooral kinderen voldoende binnenkrijgen.

Voor volwassen mensen is het vooral uitkijken wat betreft medicijnen. Teveel vitamine K (zowel 1 als 2) kunnen de werking van de medicijnen nogal tegenwerken. Dit kan is sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn.
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share