Fibromyalgie supplementen

Laatste Update: 14 november 2016

Aminozuren en fibromyalgie

Aminozuren zijn organische verbinding  die als bouwstenen dienen voor bijvoorbeeld proteïne en peptiden. Er zijn zeer veel verschillende aminozuren die allen gemeen hebben die uit zowel een aminegroep bestaan als een carboxylgroep.

Ik zal verder niet al te technisch hier op in gaan, zelf heb ik ook geen “master” in chemie dus mijn kennis schiet daar ook wat tekort voor. Hieronder een aantal van de meeste bekende vormen van aminozuren. Waarschijnlijk ken je deze wel, maar wist je niet dat dit deze allemaal onder de noemer aminozuren vallen.

 • Glutamine
 • Lysine
 • Arginine
 • Glutaminezuur


Ken je een van de bovenste 4? In totaal zijn er ongeveer 20 stuks die in eiwitten voorkomen. Natuurlijk zijn er ook nog modificaties, echter deze heb ik hierin niet opgenomen.

Essentiële aminozuren

Een aantal van deze aminozuren komen van nature in ons lichaam voor of kan ons lichaam deze zelf aanmaken. Er zijn ongeveer aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze moeten we dus extern binnenkrijgen. Krijgen we deze niet binnen? Dan zal je onze gezondheid erg schaden.

Zo, nu weet je iets meer over aminozuren. Maar wat heeft dit te maken met fibromyalgie? Je zo denken niet zo heel veel. Dan moet ik je helaas ongelijk geven.

Aminozuren en fibromyalgie

Zoals eerder vermeld hebben we aminozuren nodig voor de aanmaak van eiwitten. Wanneer we van sommige essentiële aminozuren te weinig binnenkrijgen, zal dit resulteren in een tekort van een aantal eiwitten! Klinkt niet goed toch?

Deze eiwitten hebben we nodig om fatsoenlijk te kunnen functioneren. Voor mensen die fibromyalgie hebben is dit van essentieel belang.

Onderzoek moet het nog uitwijzen, maar wat men denkt is dat bepaalde belangrijke ketens van aminozuren de sleutel tot succes is voor de behandeling van fibromyalgie. Veel wetenschappers denken dat hier juist de oorspronkelijk oorzaak ligt van het complete fibromyalgie probleem.

Zou er dan toch nog een permanente oplossing ontwikkeld worden?  

De keten waar men het over heeft bevat 2 aminozuren: Tyrosine en tryptofaan. Deze aminozuren worden getransporteerd door de darmen. Bij een tekort kunnen er ontgiftingsproblemen ontstaan. Men denkt dat dit fibromyalgie kan veroorzaken.

Aminozuren halen uit voeding?

De aminozuren die essentieel zijn kunnen we gelukkig wel uit voeding halen. Deze aminozuren kunnen we uit eiwitrijke voeding halen. Wel is het enorm belangrijk dat je de goede eiwitrijke producten eet. Voor fibromyalgie patiënten is het niet verstandig om veel zuivelproducten binnen te krijgen. Hierdoor kunnen er allergische reacties ontstaan.

Wat kan ik wel eten?

Gelukkig zijn er ook eiwit producten die wel goed zijn voor mensen met fibromyalgie. Dit zijn producten zoals:

 • Geitenkaas
 • Soja
 • Gevogelte
 • Tonijn
 • Eieren
 • Zaden
 • Noten
 • Peulvruchten


Dit zijn vooral de voedingsmiddelen die de goede eiwitten bevatten.

Voor meer info, lees de onderstaande artikelen door:

Supplementen voor energie

Voeding

Glutenvrij voeding

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share