Candida Overgroei

Laatste Update: 9 maart 2017

Waarom candida overgroei levensgevaarlijk kan zijn

Candida is niet alleen heel hinderlijk, het kan ook echt heel ernstig zijn. Wist je dat candida meer dan 75 verschillende giftige stoffen kan opleveren en een onbehandelde candida-infectie zeer gevaarlijk kan zijn? Onderzoek toont de verbinding tussen candida bacteriën en ziekten bij mensen aan.

De systemische candidiasis is een vrij gevaarlijke aandoening en is zelfs dodelijk in 75% van de gevallen. Gelukkig zijn de meeste schimmelinfecties onschuldig. Alleen de onaangename symptomen manifesteren zich. Echter, mensen met een serieus zwak immuunsysteem lopen een veel groter risico.

Veel mensen zien schimmelinfecties als een strikt vrouwelijk probleem dat alleen het vaginale gebied treft en de meeste mensen hebben daarom weinig tot geen idee van het feit dat candida systemisch kan zijn en in de bloedbaan terecht kan komen.

Het kan zeer ernstig en zelfs dodelijk zijn, vooral in het geval dat de patiënt ook andere gezondheidsproblemen heeft zoals HIV / aids of diabetes.

Opties voor candida overgroei behandeling

Hoe kun je candida problemen gaan genezen? Kun je het pro-actief gaan uitvechten? Er zijn veel verschillende behandelingen voor diverse candida infecties of ze nu voor luieruitslag, spruw, penis schimmelinfectie, vaginitis, systemische candida of nog iets anders zijn.

Een candida aanval die steeds terugkeert kan een teken  zijn van een ernstige onderliggende aandoening en kan dus een teken zijn dat je gezondheid ernstig in gevaar is.

Mogelijke oorzaken

Het is belangrijk om te zoeken naar de mogelijke oorzaken van Candida infecties die steeds terugkeren. Veranderen van voeding en leefstijl kan aanzienlijk helpen, maar doen ze dat niet, kan er een ernstige onderliggende oorzaak van de terugkerende gistovergroei zijn. Candida mag niet onbehandeld gelaten worden en een verandering in je levensstijl zou jouw bacteriën pro-actief onder controle kunnen houden.

Symptomen van candida overgroei

Candida kan heel irritant zijn met huiduitslag en lozingen, maar hoeft ook niet altijd duidelijke symptomen te geven. De huiduitslag is bijvoorbeeld wat wittig en bij een lozing gaat het om wit slijm bij de vagina of penis. Ook kun je in de mond last krijgen van witte vlekjes en dikker slijm.

Soms kan het zich uiten in minder voor de hand liggende manieren, zoals moeheid, een hoog verlangen naar suiker, een opgeblazen gevoel en een lange lijst van andere gezondheid gerelateerde onderwerpen met inbegrip van zelfs emotionele en mentale problemen.

Je gezondheid kan een indicatie zijn van hoe het je lichaam vergaat in een oorlog van positieve versus negatieve bacteriën. Een sterk immuunsysteem kan vechten tegen candida en zich in een slechte gezondheid zijn kan candida groei aanzienlijk bevorderen, die gedijt in een giftige omgeving. Een test van een arts kan candida problemen detecteren met een eerste diagnose. Daarna, kan je je duidelijk bewust van een terugval zijn en dus ook sneller reageren.

Oplossingen voor candida

Er zijn veel potentiële remedies voor minder ernstige gevallen van candida infecties, waaronder, het veranderen van uw dieet, het nemen van supplementen, het verhogen van je inname van pro-biotica, infrarood sauna's en aerobics, douchen, het gebruik van kokosolie, appelazijn, tea tree olie en andere maatregelen die kunnen helpen om je lichaam in balans te houden.

Medicatie

Als je bijvoorbeeld antibiotica slikt, die alle bacteriën gaat doden in plaats van alleen de slechte aan te pakken, ben je ook vatbaarder voor candida overgroei, omdat de positieve flora wordt gedood door de antibiotica en dat geeft de candida de overhand.

Het gebruik van pro-biotica, pre-biotica en zelfs syn-biotica kan zeer nuttig zijn.

In de apotheek zijn crèmes, zalven en zetpillen beschikbaar voor candida uitslag en wat meer agressieve behandeling opties kunnen nodig zijn bij ernstigere candida, inclusief voorgeschreven medicatie. Er bestaan enorm veel geneesmiddelen om de gist overgroei te gaan bestrijden. Voor zeer ernstige candida infecties wordt een zeer agressieve medicijn gebruikt met een aantal ernstige risico's en de nodige bijwerkingen.

Maar die zijn absoluut nodig om de fungus te overwinnen die dus levensbedreigend kan worden zonder gepaste opvolging.

Ga naar een arts

Ga daarom altijd naar een arts als je last hebt van de symptomen van candida overgroei. Vooral als je ook last hebt van diabtes of een verzwakt immuunsysteem. Het is belangrijk om te voorkomen dat er te veel candida in je bloedbaan terechtkomt.

Voorkom candida overgroei

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ga daarom voor jezelf na of je in de risicogroep hoort. Gebruik je bijvoorbeeld medicijnen die de werking van je immuunsysteem verminderen? Heb je last van diabetes of een andere ziekte die je immuunsysteem verzwakt?

Voeding speelt meestal een rol in het ontwikkelen van candida overgroei. Candida voedt zichzelf namelijk met ongezonde voeding, zoals suikers en ongezonde vetten. Daarbij hebben de goede bacteriën in je lichaam juist gezonde voeding nodig en hebben ze minder kracht om de candida in evenwicht te houden als je vaak vetten, gefabriceerde voeding en suikers eet.

Controleer daarom of deze stellingen voor jou kloppen:

 • Ik eet bijna dagelijks een vette hap.
 • Ik vind het lastig om niet te snoepen.
 • Ik heb altijd lekkere trek.
 • Ik eet tijdens het ontbijt en lunch wit brood en vaak ook als tussendoortje.

Als je bij deze stellingen minimaal 3 keer ja hebt gezegd volg je een dieet wat de candida ook erg lekker vindt. Het is dan belangrijk om aanpassingen te maken om candida problemen te voorkomen.

Vervang de volgende voeding met gezonde alternatieven

Een vette hap moet af en toe kunnen. Daarom is het handig om 1 dag in de week te reserveren voor patat, pizza, panenkoeken of andere vette voeding. Het is verstandig om de rest van de week tijdens het avondeten volkoren producten te eten, zoals bruine rijst of volkoren pasta, of juist veel groente en mager vlees.

Als een tussendoortje meestal betekent dat je een gefabriceerde reep eet of een saucijzenbroodje is het verstandig om juist een gezond tussendoortje te nemen, zoals een stuk fruit, wortels of een gekookt ei.

Wit brood zijn allemaal snelle koolhydraten die de candida ook erg lekker vindt. Vervang wit brood voor volkoren alternatieven en probeer het eten van brood te beperken tot ontbijt en lunch en het niet als tussendoortje te nemen. Het liefste eet je eigenlijk maar 1 keer per dag brood.

Tot slot...

Candida overgroei kan levensgevaarlijk zijn. Bij een bepaalde hoeveelheid candida in het bloed is de overlevingskans zelfs erg klein. Ga daarom altijd naar een arts als je symptomen hebt van candida overgroei. Vooral als je in een risicogroep zit met een verzwakt immuunsysteem.

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik lees hier dat Candida een ernstige bedreiging kan zijn voor je gezondheid. Maar er is geen 1 arts die je hierop wil testen of laat staan voor behandelen. Behalve als je een simpele vaginale of orale infectie hebt.

  1. Dat is een vreemd verhaal, Susanne. Maar als de arts het niet nodig acht, zal het waarschijnlijk inderdaad niet gebeuren. Aan de andere kant denk ik dat je moet blijven proberen om dit voor elkaar te krijgen. Gewoon lekker doorzeuren dus.... Ik vind dat een vreselijke ontwikkeling dat het zo moet, maar het is even niet anders...

   Succes!

 2. Beste Robert Jan,
  Ik heb het vermoeden dat ik een candida-overgroei heb. Ik heb al zo'n 20 jaar lang klachten. Jarenlang ben ik getest op van alles en nog wat (m.n. seksueel overdraagbare aandoeningen), maar sinds 2 maanden is pas de diagnose candida vastgesteld (via kweek wangslijmvlies). Ik heb eerst een aantal flesjes Nystatine gehad en nu volg ik een kuur Itraconazol. Hoewel mijn klachten iets zijn verminderd wil mijn huisarts na het beeindigen van de laatste kuur geen nieuwe schimmelbestrijdende medicijnen meer voorschrijven. Mijn huisarts is namelijk van mening dat ik bij een overgroei doodziek in het ziekenhuisbed zou moeten liggen en dat is bij mij niet het geval. Mijn klachten zijn nog helemaal niet verdwenen (vooral branderig gevoel in mijn hele lichaam) Wat kunt u mij adviseren? Alvast bedankt.

  1. Hallo Carla,

   Dit is erg vervelend om te horen. In jouw geval zou ik proberen om via een second opinion de mening van een andere arts te vragen, om op deze manier toch zeker te zijn van je zaak.

   Daarnaast raad ik je aan om mijn speciale blog over Candida te lezen. Het is een verzameling van al mijn kennis over dit onderwerp.
   https://www.optimalegezondheid.com/candida/

   Veel succes, en hou je me op de hoogte?

 3. Ik zit met een grote (voor mij althans) vraag. Ben een 58 jarige invalide en longpatient vrouw, en sinds een jaar weet ik dus
  dat er vocht en schimmel in mijn senioren huurwoning aanwezig is, dit is ook vastgesteld door een onafhankelijk onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf. Ik woon hier nu een 2 en half jaar, en in deze periode is mijn gezondheid nogal achteruit gegaan, van 3x daags een puf (inhalator) naar 14x daags op 3 inhalators in totaal. Ik ben vaak erg benauwd, veel slijm hoesten, erg moe, veel slapen, geen energie, hoofdpijn, misselijk, constipatie/diarree, jeuk, gezicht, armen, lijf, anaal, vaginaal, een enorm spierpijn gevoel vooral benen,en lage rug ,schouderbladen.
  Ik vermoed (wat ik dus niet hoop en ook niet op zit te wachten) dat er een schimmel overgroei in mijn lichaam zit, maar weet niet hoe ik dit kan laten uitzoeken, weet U dit, en wat indien dit zo is kan ik erzelf aan doen c.q. de huisarts?
  Vriendelijke groeten, Thea L.

  1. In jouw geval zou ik zelf niet gaan 'dokteren', Thea. Eerst maar even naar je huisarts om je te laten onderzoeken en om je verhaal te vertellen. Daarna kun je, eventueel in overleg met je behandelend arts, natuurlijke oplossingen zoeken.

 4. Ik heb vorig jaar een gans jaar bijna AB gekregen via infuus voor telkens s weer opnieuw hervallen van longontstekeingen en luchtweginfecties en bronchitis .
  Ik ben hiervoor 10 keer opgenomen geweest in een jaar tijd .
  Ik heb al heel lang last van candida in de mond luchtwegen,vaginaal en in mijn darmen zit het ook al meerdan een jaar ,en met niets eruit te krijgen.
  Ik ben bang dat het ook in mijn bloed zal.zitten ,maar heb daar maar een probleem mee .
  Ik weet niet naar welke arts ik moet gaan want niemand hier van de artsen gelooft erin.
  Kheb ook gammaglobulinnes tekort en een slecht immuunsysteem .
  Wat moet ik doen ,ik neem al een hele tijd hiervoor oreganoolie ,probiotica,en nog andere voedingssupplementen.
  Mijn candida in de darmen is getest geweest door stoelgangstaal en in plaats van verminderen ermeerderd het altijd.
  Mijn arts zegt ook dat je als je candida in het bloed hebt daar doodziek van moet zijn.
  Moet ik dan echt wachten tot ik doodziek ben en dat het dan te laat zou kunnen zijn .
  Ik ben echt ongerust en weet niet wat te doen .
  Kunnen jullie me helpen aub

 5. Ik ben ook gevoelig voor systemische candida en de enige oplossing is geen gist eten, want daar voed je de candida mee. Dus zuurdesum brood en bouillonblokje zonder gist (ekoplaza) en geen pizza ed

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share