Laatste Update: 2 juli 2020

Veel vaginale afscheiding - wat kan dat zijn?

Vrouwelijke schimmelinfectie

Vaginale afscheiding bij vrouwen heeft een fysiologische betekenis en een specifieke functie. De klieren, die aanwezig zijn in het slijmvlies van de baarmoederhals en de wanden van de vagina, scheiden een witte vloeistof af om infecties, die kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, te voorkomen en om dode cellen uit dit intieme gebied weg te spoelen. De hoeveelheid, de kleur en de consistentie van de afscheiding is bij iedere vrouw anders.

Vaginale afscheiding is, normaal gesproken, gezond en wordt normaal gezien als het optimaal functioneren van de klieren in de vagina. Dat gezegd hebbende, zou een overdreven vaginale afscheiding kunnen wijzen op bepaalde infecties of een gezondheidsprobleem.

Wat zou overmatig veel witte vaginale afscheiding kunnen betekenen?

Overmatige witte afscheiding kan soms heel normaal en onschadelijk zijn. Er zijn tijden dat bepaalde fysiologische veranderingen in het lichaam kunnen leiden tot overmatige afscheidingen; hieronder zullen we een paar van zulke mogelijkheden bespreken.

Ovulatie

Afgezien van de klieren in het slijmvlies van de baarmoederhals en de wanden van de vagina, spelen ook hormonen in het lichaam een ​​rol bij het produceren van afscheiding. Tijdens de ovulatie is het progesteronniveau in het lichaam hoog, wat leidt tot een zware of continue afscheiding uit de vagina. Dit is normaal en is een gezond teken dat een vrouw zich nog kan voortplanten. Om dezelfde reden zul je waarschijnlijk enkele dagen voor je menstruatie een heldere afscheiding uit je vagina krijgen.

Seksuele opwinding

Vaginaal vocht of afscheiding kan fungeren als het perfecte natuurlijke smeermiddel voor een soepele en zachte seksuele ervaring. De hormonen die je sensueel opwinden zijn ook de hormonen die zullen zorgen voor de productie van afscheiding in de vagina. Soms kan het, in vergelijking met je normale hoeveelheden afscheiding, zorgen voor grotere hoeveelheden.

Zwangerschap

Een schone melkachtige afscheiding uit de vagina, die mild is en een muskusgeur heeft, is volkomen normaal tijdens de zwangerschap. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap verhogen ook de hoeveelheid vaginale afscheiding. Dit heeft een verborgen voordeel; hoewel dit soms ook voor ongemakken kan zorgen, kan vaginale afscheiding infecties aan de urineweg, wat vrij vaak voorkomt tijdens de zwangerschap, voorkomen.

De afscheiding is bedoeld om een ​​prettige omgeving voor goede bacteriën te creëren. In feite kan de afscheiding ook helpen bij de geboorte door het geboortekanaal goed te smeren. Je moet je wel zorgen maken over vaginale afscheiding met bloed tijdens de zwangerschap.

Stress

Moderne vrouwen zijn vatbaarder voor de gevaren van stress en dit weerspiegelt zich in hun gezondheid en welzijn. Stress is een belangrijke oorzaak voor hormonale onevenwichtigheden in het lichaam en dit kan ook leiden tot overmatige vaginale afscheiding. Overmatige afscheiding door stress is niet gevaarlijk maar toch is het onverstandig om de tekenen van stress te negeren omdat leven met stress geen gezonde leefwijze is.

Wanneer moet je je zorgen maken over overmatige vaginale afscheiding?

Als je één van de volgende dingen in combinatie met overmatige vaginale afscheiding ervaart, dan is er wel een reden om je zorgen te maken.

Verandering in de kleur van de afscheiding

Als je merkt dat de kleur van je vaginale afscheiding is veranderd van een zuivere melkachtige vloeistof naar een vloeistof die geel of groen van kleur is en ook nog eens onaangenaam ruikt, is dat waarschijnlijk een teken van een infectie. Het kan een indicatie zijn van een schimmel-, een bacteriële of een virale infectie. Deze vorm van afscheiding kan ook een vroegtijdig symptoom van een seksueel overdraagbare ziekte zijn.

Verandering van de consistentie

Als je een verandering in je afscheiding ziet, samen met wat pijn en verandering van de kleur, moet je ervoor zorgen dat je naar je huisarts gaat en een grondige controle laat uitvoeren. Soms kan dit, vooral bij tieners, aangeven dat er sprake is van een worminfectie in de maag.

Brandend en jeukend gevoel

Overmatige afscheiding, in combinatie met een brandend of jeukend gevoel, wijst erop dat je waarschijnlijk een infectie hebt opgelopen en dit vraagt onmiddellijke medische hulp.

Pijn tijdens het vrijen

Pijn tijdens het vrijen ondanks dat de afscheiding helpt om je vagina soepeler te maken, geeft aan dat er een kans is op een infectie en je moet dan onmiddellijk je huisarts bezoeken om dit te laten controleren.

Negen soorten vaginale afscheiding en wat ze echt betekenen

Verrassend genoeg kan de vagina je veel vertellen over je gezondheid en dan vooral de afscheiding; dit kan alles zijn van een normale cyclus tot belangrijke gezondheidsproblemen. Vraag altijd je arts om advies als je denkt dat iets er niet goed uitziet. Hieronder vind je een paar van de meest voorkomende soorten afscheiding en een korte uitleg daarover.

 1. Als de afscheiding helder is...

Is dit meestal een teken van ovulatie en dit ervaar je waarschijnlijk regelmatig. Dit is de manier van de natuur om je te laten weten dat dit een geweldige tijd is als je zwanger probeert te raken en dat je je juist nu goed moet beschermen als je dat juist niet wilt. Het zorgt vaak ook voor een boost van je libido, omdat het jouw meest vruchtbare tijd van de maand is.

 1. Als de afscheiding romig is...

Maak je je dan niet meteen zorgen. Een paar dagen of een week voor je menstruatie kan je afscheiding zwaarder en romiger zijn. Dit kan per vrouw verschillen maar het is meestal geen reden tot bezorgdheid.

 1. Als de afscheiding bloedsporen bevat...

Dan kun je wellicht gewoon klaar zijn voor je menstruatie. Maar als je tussentijdse bloedingen ervaart of als je afscheiding er raar uitziet, kan het iets serieus betekenen. Mogelijke oorzaken zouden bloedingen door de pil, infecties, poliepen, een ectopische zwangerschap of een zwangerschap kunnen zijn. In het kort: omdat het dus eigenlijk door zoveel dingen kan komen, is het belangrijk om je huisarts te bezoeken zodat die de oorzaak kan achterhalen.

 1. Als de afscheiding klonterig en wit is...

Dan is dit zeer waarschijnlijk een teken van een schimmelinfectie. De afscheiding is dan dik, wit en veroorzaakt veel jeuk. Dit kan zowel in de vagina als daarbuiten zijn. Gelukkig kunnen de meeste schimmelinfecties gemakkelijk behandeld worden. Vrouwen die hiervan vaak last hebben moeten zwaar geparfumeerde persoonlijke hygiëneproducten en nat ondergoed of natte trainings- en badkleding voorkomen. Een andere tip: draag vooral ’s nachts helemaal geen ondergoed. Hierdoor kan het hele gebied een beetje luchten.

 1. Als de afscheiding geel of groenachtig is...

Dat betekent meestal dat je trichomoniasis of gonorroe hebt, wat beide SOA’s zijn die medische behandeling vereisen. Als het groen is, maar schuimig, dan kan het misschien ook iets anders zijn, maar ook dan moet je echt een arts bezoeken. Houd er ook rekening mee dat chlamydia dit kan veroorzaken, maar dat vaak helemaal geen symptomen heeft - dus niet alleen omdat je geen afscheiding hebt, wil dat niet zeggen dat je niet een van die ziekten kunt hebben.

 1. Als de afscheiding groenachtig en schuimend is (en naar vis ruikt)...

Heb je waarschijnlijk bacteriële vaginose, dat een vaak voorkomende maar ongemakkelijke infectie is (geen SOA) en dat wordt veroorzaakt door een onbalans van de normale flora, de micro-organismen in de vagina. Het kan een beetje alarmerend zijn, maar het goede nieuws is dat dit gewoonlijk kan worden behandeld met een simpele antibiotica of antibacteriële gel, die kan worden voorgeschreven door je arts. Als je gevoelig bent voor BV, moet je niet douchen. En onthouding van seks kan het risico verminderen, maar is zeker geen garantie! Verminder je risico door condooms te gebruiken omdat sperma kan bijdragen aan het creëren van een onbalans in de vagina.

 1. Als de afscheiding waterig is...

Dan kan herpes de oorzaak zijn: de blaasjes van herpes kunnen van tijd tot tijd gaan lopen, wat leidt tot een waterige, semi-doorzichtige afscheiding en soms kan hier ook bloed bij zitten. Dat komt voornamelijk voor als je ook blaasjes aan de binnenkant hebt. Herpes heeft echter nog veel andere symptomen - waaronder dat het pijnlijk is. 'O ja en als je het hebt, zul je waarschijnlijk weten dat er iets mis is, omdat je geen waterige afscheiding hoeft te zien.

 1. Als de afscheiding meer is dan normaal...

Kan anticonceptie mogelijk de oorzaak zijn. De meest voorkomende oorzaken van een buitengewoon zware afscheiding zijn pillen en spiraaltjes. Zolang de afscheiding helder of wit is en geen slechte geur heeft, is dit normaal en niets om je zorgen over te maken. Soms kan een zwaardere afscheiding ook komen door een allergische reactie of gevoeligheid voor chemicaliën. (Denk hierbij aan: zitten in een bubbelbad of een nieuwe lichaamszeep proberen.) Deze reactie is niet gevaarlijk, maar vrouwen zouden in de toekomst hun blootstelling aan chemische stoffen moeten beperken om irritatie te vermijden.

 1. Als de afscheiding minder is dan normaal...

Je kunt dan te maken hebben met veranderingen in je leven. Minder afscheiding kan de perimenopauze signaleren (de overgangsfase voor de menopauze) of de menopauze zelf aankondigen. Naast dat de afscheiding minder kan zijn, kan het ook dun, waterig en enigszins ongemakkelijk worden. Meestal begint de perimenopauze niet voor het veertigste levensjaar, maar sommige vrouwen kunnen hier al rond hun dertigste last van krijgen.

De meest voorkomende oorzaak van zware en vreemde afscheiding: een schimmelinfectie

Vaginale schimmelinfecties, ook wel bekend als candidiasis, is iets waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Een gezonde vagina heeft bacteriën en ook enkele schimmels. Maar wanneer het evenwicht tussen bacteriën en schimmels verandert, kunnen de schimmelcellen zich flink vermenigvuldigen. Dit zorgt voor intense jeuk, zwelling en irritatie.

De behandeling van een vaginale schimmelinfectie kan de symptomen binnen een paar dagen verlichten. In ernstigere gevallen kan het tot twee weken duren voordat het overgaat.

Vaginale schimmelinfecties worden niet beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Seksueel contact kan het wel verspreiden, maar ook vrouwen, die niet seksueel actief zijn, kunnen het krijgen. Zodra je eenmaal een schimmelinfectie krijgt, ben je vatbaarder om het sneller nog eens te krijgen.

Snelle feiten over schimmelinfecties

 • Vaginale schimmelinfecties worden veroorzaakt door de schimmel Candida albicans.
 • Minstens 3 op de 4 vrouwen zullen op enig moment in hun leven een schimmelinfectie ervaren.
 • De belangrijkste symptomen zijn jeuk, een brandend gevoel, ongewone afscheiding en pijn tijdens het urineren of seks.

Wat zijn de symptomen van een vaginale schimmelinfectie?

Vaginale schimmelinfecties zorgen meestal voor een aantal symptomen zoals:

 • Vaginale jeuk
 • Zwellingen rond de vagina
 • Brandend gevoel tijdens het urineren of seks
 • Pijn tijdens seks
 • Pijnlijk gevoel
 • Roodheid
 • Uitslag

Een witte, grijze en klonterige vaginale afscheiding kan ook een van de symptomen zijn. Sommige mensen zeggen dat deze afscheiding een beetje lijkt op Hütekäse. Soms kan de afscheiding ook waterig zijn.

Als je schimmelinfectie onbehandeld blijft, kan dit directe invloed hebben op hoe ernstig je symptomen kunnen worden.

Wat veroorzaakt een vaginale schimmelinfectie?

De schimmel Candida is een natuurlijk voorkomend micro-organisme dat leeft in het vaginale gebied. Lactobacillus bacteriën houden de overgroei van deze bacterie tegen. Maar als er een onbalans is in je systeem, werken deze bacteriën niet effectief. Dit leidt tot een overgroei van de schimmel waardoor je een vaginale schimmelinfectie kunt krijgen.

Verschillende factoren kunnen een schimmelinfectie veroorzaken, waaronder:

 • Antibiotica (ze verlagen de hoeveelheid Lactobacillus of goede bacteriën in de vagina)
 • Zwangerschap
 • Ongecontroleerde diabetes
 • Zwak immuunsysteem
 • Slechte eetgewoonten, waaronder het eten van veel suikerrijke voedingsmiddelen
 • Hormonale onbalans rondom je menstruatiecyclus
 • Stress
 • Slaapgebrek

Een specifiek soort schimmel, genaamd Candida Albicans, veroorzaakt de meeste schimmelinfecties. Deze schimmelinfecties zijn gemakkelijk te behandelen. Als je vaker last hebt van schimmelinfecties of als dit niet overgaat met conventionele behandelingen, dan kan een ander type van Candida de oorzaak zijn. Een laboratoriumtest kan in dat geval identificeren welk type Candida je hebt.

In het algemeen: wat kun je doen? 4 tips!

 1. Bezoek je gynaecoloog

Het is verstandig om een ​​gynaecoloog te bezoeken als je een verandering in de afscheiding, die uit je vagina komt, ondervindt om een ​​gedetailleerde evaluatie te krijgen. Als je vaginale afscheiding duidt op een urineweginfectie kan het effectief behandeld worden met medicijnen. Soms kan een arts je ook aanraden om je te laten screenen voor baarmoederhalskanker, dat vaak bij vrouwen voorkomt. Als een SOA de oorzaak is, moet je dat ook laten behandelen.

 1. Houd het gebied rondom de vagina schoon

Hygiëne speelt een belangrijke rol bij het op afstand houden van infecties. Houd dus hoge niveaus van hygiëne in stand om je edele delen vrij te houden van infecties. Vermijd geparfumeerde zeep en douchegels, aangezien deze de normale pH-balans in het gebied kunnen verstoren. Wassen met warm water en een milde vaginale zeep kan je helpen om dit probleem te voorkomen.

veel vaginale afscheiding

 1. Zorg voor een evenwichtig dieet

Op een subtiele manier helpt het dieet ook om de vaginale gezondheid te behouden en infecties te bestrijden. Vermijd voedingsmiddelen die zuur van aard zijn en eet meer fruit en yoghurt omdat dit het zuurgehalte in het lichaam kan neutraliseren.

 1. Krijg voldoende rust

Voldoende rust is essentieel omdat het de immuunfunctie versterkt, zodat je tegen verschillende infecties beschermt bent en zodat je lichaam optimaal kan functioneren.

Tot slot…

Voor iedere vrouw is de vaginale afscheiding verschillend. Aangezien je zelf je lijf het beste kent, ben jij zelf degene die kan bepalen of iets ‘normaal’ is, of dat er iets aan de hand is.

In veel gevallen zijn er relatief onschuldige oorzaken, maar soms kan er inderdaad meer aan de hand zijn. Met name als het een schimmelinfectie betreft.

Gelukkig kun je zelf heel veel doen om een schimmelinfectie op te lossen, en om een schimmelinfectie te voorkomen. Zonder antibiotica!

Nieuwsgierig geworden?

Download dan snel mijn eBook ’21 Candida Tips’. In dit boek gaan we samen de strijd aan tegen jouw schimmelinfectie!

Je kunt het boek ’21 Candida Tips’ hier GRATIS downloaden. >>>

Bronnen

www.medicinenet.com/vaginal_discharge/symptoms.htm

www.livestrong.com/article/175974-causes-of-brown-yellow-vaginal-discharge/

www.everydayhealth.com/vaginal-discharge/guide/

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Bacteriele Vaginose + 7 natuurlijke tips
20 tips tegen schimmelinfectie bij vrouwen
Wat te doen bij een candida infectie tijdens de zwangerschap

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share