Voedingsadvies

Laatste Update: 2 mei 2014

Waarom zijn eskimo's zo gezond? Of is dit een fabel?

Waarom zijn eskimo's gezond

Allereerst wil ik de mensen bedankt die op facebook berichtje hebben gereageerd. 2 dagen geleden heb ik de volgende oproep gedaan:

Ik heb jullie hulp nodig! Over het algemeen bepaal ik zelf de onderwerpen die behandelt worden op de site, naar aanleiding van eigen ideeën en naar aanleiding van vragen van bezoekers zoals jij. Ik wil deze keer eigenlijk de rollen een beetje omdraaien: Kunnen jullie mij onderwerpen aangeven die jullie bezig houden? Waar jullie meer over zouden willen weten?

Naast de hoeveelheid reacties op de facebook pagina heb ik er ook een aantal in mijn prive emailinbox ontvangen. Een vraag die toch een aantal keer voorbij is gekomen luidt als volgt: "Waarom zijn Eskimo's zo gezond?". Het lijkt me een goed idee dat ik hier een artikel over schijf.

Hieronder de inhoud van het artikel
1. Wat zijn Eskimo's
2. Waarom zijn ze gezond? Wat eten ze?
3. Wat eten ze? Wat eten ze niet?
4. Welke dieet/voedingspatroon sluit hier goed op aan?
5. Conclusie

1. Wat zijn Eskimo's

De meeste mensen hebben een vaag idee wat Eskimo's zijn. Het woord "eEkimo" is een verzamelnaam van alle inheemse bevolkingsgroepen die in Groenland, Alaska en in het noorden van Canada wonen. Meer dan 4000 jaar geleden woonden er al mensen in deze extreem koude gebieden en tegenwoordig zijn er nog een slordige 100.000 over. Dit lijkt inderdaad aardig wat, maar wanneer je kijkt hoe groot het gebied is, wat het eigenlijk wel mee. De taal die de Eskimo's spreken is Kalaallisut.

2. Waarom zijn ze gezond?

De Eskimo's komen regelmatig in het nieuws en woorden de laatste tijd vooral in verband gebracht met gezondheid en gezonde voeding. Wanneer je een willekeurig persoon vraagt wat de gemiddeld inwoner van Groenland eet, hoor je 10 van de 10 keer het antwoord "vis".

Mede dankzij het dieet van de "Noorderlingen" hebben ze verbazingwekkend weinig tot niet te maken met ziekten als kanker en hartaandoeningen. De medische wereld staat inderdaad op z'n kop en de knapste koppen hebben hier de grootste vraagtekens bij. Artsen zouden artsen niet zijn wanneer ze niet direct gaan kijken of dit wellicht te maken heeft het het voedingspatroon.

Eigenlijk komen ze er niet onderuit dan te concluderen dat juist ook voeding (ook andere factoren) hier een groot aandeel in heeft. Tot op heden zijn wetenschappers aan het onderzoeken waarom Eskimo's weinig last hebben van deze opkomende ziektes, wanneer andere landen hier juist enorm veel problemen mee heeft. Sterker nog, de cijfers schieten elk jaar weer omhoog als het gaat over de toename van mensen met hoge bloeddruk of slechte cholesterol verhoudingen.

En kunnen een aantal conclusie worden getrokken. De belangrijkste conclusie is dat de inwoners van o.a. Groenland een hogere graad van lichamelijke bescherming hebben tegen verschillende aandoeningen als hart- en vaatziekten en kanker.

Voeding is o.a. voor een groot deel verantwoordelijk hiervoor.

Voor de mensen die denken "ja, in Groenland hebben ze ook lang niet zoveel stress als in de Westerse landen" heb ik eigenlijk maar 1 antwoord. Eskimo's hebben zeer zeker wel last van stress. Klimaatverandering en verkleining van het oppervlakte gebied zijn slechts een aantal voorbeelden die ervoor zorgen dat Eskimo's wel degelijk aan het stressen zijn.

3. Wat eten ze? Wat eten ze niet?

Wat eten de Eskimo's dan? Elke dag staat er vis op het menu. Om concreter te zijn. 95% van wat de Eskimo's eten bestaat uit vis. Walvissenhuid bevat o.a. selenium. Selenium is op zijn beurt een natuurlijke bescherming tegen zeer veel verschillende soorten kanker. Naast selenium bevat walvis ook nog eens grote hoeveelheden vetten.

Ik hoor je denken: "is vet niet ongezond?" Er zijn verschillende soorten vetten. Sommige zijn gezond, en sommige zijn weer ongezond. De vetten de gewonnen worden uit walvissenhuid zijn zeer gezond. Dit zorgt ervoor dat de verhouding goede en slechte cholesterol in perfecte balans blijven. Deze aandoening "koppen" ze dus ook gewoon weg.

Hoe zit het met koolhydraten en eiwitten?
Het klopt inderdaad dat ze weinig koolhydraten binnenkrijgen. Dit is verrassend omdat het menselijk lichaam ook koolhydraten nodig hebben, aldus de wetenschappers. Naast het vis, eten ze ook grassen, zeewier en bessen. Dit natuurlijk alleen wanneer het seizoen dit toelaat.

De Eskimo's hebben inderdaad een vergrote lichamelijk bescherming. Echter wanneer jongeren het koude gebied verlaten en worden blootgesteld aan alcohol, zoetigheden en frisdrank is er vastgesteld dat deze bescherming binnen 2 weken weer verdwenen is. Het is dus niet een kwestie van een paar maanden een bepaald dieet volgen. Het is een complete andere levensstijl.

4. Welke dieet/voedingspatroon sluit hier goed op aan?

Er is geen dieet in de Westerse wereld die aansluit op het voedingspatroon van de Eskimo's. Wil je echt eten hoe de Eskimo's dit doen, dan zal je elke dag naar de visboer moeten gaan en de rest van de koelkast leeg moeten gooien. 3 keer per dag vis eten zit er voor de meeste mensen niet in. Naast is het zo dat de Eskimo's een stuk minder calorieën nodig hebben.

Het dieet wat het dichts in de buurt komt is het Montignac dieet. Het klopt dat er in dit dieet ook koolhydraten worden gegeten, echter alleen een beperkte hoeveelheid en de juiste koolhydraten die gezond zijn voor je lichaam.

5. Conclusie

De eerste conclusie die we kunnen trekken is dat Eskimo's door het voedingspatroon een natuurlijke bescherming hebben (beter dan normaal) dan de rest van de wereld. Er zijn zelfs personen die beweren dat er in de afgelopen 35 jaar geen enkele Eskimo kanker heeft gehad. Duidelijk feiten hiervoor zijn helaas niet aanwezig. Maar maakt dit de Eskimo dan ook gezonder? Zou de Eskimo bijvoorbeeld in Nederland kunnen wonen met hetzelfde voedingspatroon en alsnog de natuurlijk bescherming in stand kunnen houden? Dit is nog maar de vraag.

Wanneer men echt op de vraag "zijn Eskimo's gezonder?" een antwoord wil hebben, moet men alle factoren in de mix gooien. Niet alleen voeding. Wel kan worden geschreven dat meerdere malen vis per week eten zeker je gezondheid bevordert.

Fijn weekend!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mooi artikel,

  We moeten ons niet gek laten maken door het cholestorol en vet verhaal!
  Dat is bangmakerij en houdt ons verdeeld. Zo kom je nooit tot de kern.
  Er bestaat geen slecht cholesterol, je hebt het niet voor niets anders zou het uit het lichaam worden verwijdert. Het lichaam is zeer inteligent! Cholesterol wordt oa gebruikt om zonlicht via de huid om te zetten in vitamine d en is dus crusiaal. Balans in het cholesterol past zich constant aan net als de bloeddruk!
  Vetten zijn goed voor je en ja ook verzadigd vet is in veel gevallen gezonder dan onverzadigd vet. Punt is dat de zogenaamde gezonde onverzadigde vetten worden verhit waardoor het verandert in transvet. Transvet is het slechtste vet dat er is. Verzadigde vetten zijn beter bestand en blijven stabieler bij verhitting!
  Eskimo's eten geen produkten met chemische additiven en staan heel dicht bij de natuur!
  Wij aan de andere kant de zogenaamde westers ontwikkelde mens raakt steeds verder verwijderd van deze natuur en dat is volgens mij het grootste probleem van onze beschaving. Te ver doorgeschoten waardoor we onnatuurlijk zijn gaan eten met dank aan de chemische industrie die onze produkten vol stoppen met onnatuurlijke nagemaakte stoffen.

 2. Waarom zouden Eskimo’s stress hebben van klimaathysterie? In het verleden werd er op Groenland gewoon groenten verbouwd hoor. Heeft alleen maar voordelen als ze weer naar de oude situatie gaan. Geeft ook mooi aan dat die hysterie onzin is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share