Goede Vetten

Laatste Update: 14 november 2016

De Goede Gezonde vetten

Dit is het 2 artikel uit de serie "alles over vetten". Hieronder link voor het eerste artikel

"Goede, Slechte en Omega 3 vetzuren"

In dit artikel wil ik het gaan hebben over gezonde vetten!

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Alle voedingsvetten zijn opgebouwd uit koolstof- en waterstofatomen. Onverzadigde vetzuren zijn de koolstofatomen gebonden aan waterstofatomen met  een hoger smeltpunt dan verzadigde vet, maar een lager smeltpunt dan meervoudig onverzadigde vet.

Met andere woorden, deze vetten zijn essentieel en kunnen niet door het lichaam zelf gemaakt worden. Dus je moet ze halen uit je voeding! De verzadigde vetten zijn al in overvloed in je lichaam aanwezig!

De ‘’gezonde vetten’’ zul je aantreffen in voedingsmiddelen gebaseerd op noten, oliën en zaden die een zeer hoog level of smeltpunt bevatten . Sommige van de beste voedingsbronnen zijn onder andere:

Avocado

 • Avocado's,
 • Braziliaanse noten,
 • Olijfolie
 • Lijnzaad olie
 • Amandelen
 • Walnoten
 • Walnoot olie
 • Pompoenpitten en meer.


Enkelvoudig onverzadigde vetten hebben veel voordelen voor de gezondheid. Enkele van de belangrijkste zijn:

1) Verbranden van lichaamsvet: - Sommige studies suggereren dat dit soort vet in de voeding bijdraagt tot het verminderen van lichaamsvet in de centrale verdeling de totale hoeveelheid lichaamsvet dat je verbrandt verhoogt.

2) Preventie van kanker: - Als je je enkelvoudig onverzadigd vet via bijvoorbeeld olijfolie binnenkrijgt kan het je beschermen tegen darmkanker en borstkanker. Olijfolie bevat een aantal van kanker voorkomende ingrediënten zoals flavonoïden, polyfenolen en squaleen.

3) Goede bron van vet oplosbare vitamines: - De meerderheid van de levensmiddelen die deze macronutriënten (belangrijke voedingsstoffen) bevatten zijn ook rijk aan vet oplosbare vitaminen, die een goede gezondheid bevorderen. Een dieet rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten helpt je ook om in vet oplosbare vitamines op te nemen en ten volle genieten van de vele gezondheidsvoordelen.

4) Verbetering van de bloedglucose: - Dit type vet in de voeding bevat een hoog gehalte aan adiponectine (een stof die uw cellen helpt om glucose op te nemen uit het bloed). Het maakt je cellen ook gevoeliger voor insuline. Dit is vooral een voordeel voor mensen met diabetes bij wie de bloedsuiker controle van groot belang is.

Naast enkelvoudige vetten (en dit kun je lezen op de ingrediënten lijst van een product) zie je daar ook vaak de term meervoudige vetten staan.

Meervoudige onverzadigde vetzuren

Meervoudige onverzadigde vetten

Uit onderzoek is gebleken dat voor elke 5%  stijging van deze meervoudig onverzadigde vetten in de voeding, het risico op een hartaanval of hart-gerelateerde dood verlaagd wordt met 10%. Hoe langer mensen op een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren bleven, hoe groter de gezondheidsvoordelen om hart en vaatziekten te verminderen! Voor dit onderzoek gebruikte de onderzoekers alleen studies waarbij de deelnemers hun meervoudig onverzadigd vet inname verhoogde als vervanging van verzadigde vetten, de deelnemers waren ook mensen die reeds hartproblemen gedocumenteerd hadden.

Meervoudige onverzadigde vetten zijn de vetten in plantaardige oliën, en ze zijn de juiste vervanging voor de verzadigde soort. Deze vetten verhogen het niveau van goede cholesterol in het lichaam, en beperken je risico's op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Je kan deze vetten uit natuurlijke bronnen halen zoals olijfolie, sojaolie, maïsolie, saffloer olie, vette vis zoals zalm, makreel, haring en forel. Andere natuurlijke bronnen zijn onder andere amandelen, walnoten en zonnebloempitten.

Aangezien we al voldoende verzadigde vetten binnen krijgen, is het absoluut essentieel voor je gezondheid om voldoende enkelvoudige en meervoudige vetten te eten. Wees gerust, de producten van enkelvoudige vetten hebben ook meervoudige vetten aanwezig. Daarom ben ik ook een enorme voorstander van olijfolie, omdat olijfolie zowel enkelvoudig als meervoudige vetten heeft.

Maar daar stopt het verhaal over vetten niet. Zo heb je ook de zogenaamde Omega 3,6,9 vetzuren en regelmatig krijg ik daar een vraag over via mijn programma of naaste omgeving.

Omega 3,6,9 vetzuren

Omega 3,6 en 9 vetzuren

Deze vetzuren, de omega 3-6-9 genoemd bestaan uit molecuulketens van zuurstof, koolstof en waterstof. Het verschil tussen omega vetten en de andere kan worden waargenomen in hun moleculaire structuur. De namen van het vetzuur (met de nummers) corresponderen met de koolstofatomen die ze insluiten. Anderzijds, de waterstof en zuurstof atomen die de omega 3-6-9 vetzuren bevatten bepalen hoe en waar ze samen zullen plakken.

Het is belangrijk op te merken dat de structuur of configuratie van dubbel of enkel vet in een molecuul de belangrijkste conclusies zijn voor de componenten en effecten  in je lichaam.

Dit klinkt natuurlijk gecompliceerd, ik zal dit even kort toelichten.

Omega 3

Omega-3's zijn belangrijk voor je gezondheid en waarschijnlijk de meest functionele van de drie. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is, is omdat deze omega 3 vetten de mogelijkheid hebben om ontstekingen tegen te gaan. Dat is één van de -primaire oorzaken van een aantal degeneratieve ziekten die de mensheid teisteren. In feite, kan het menselijk lichaam de meest vitale molecule voor omega-3-vetzuren (ook wel bekend als alfa-linoleenzuur of ALA) niet zelf aanmaken, dat is waarom het van essentieel belang is dat je het via je eetpatroon opneemt.

Deze vetzuren worden verondersteld als de ontbrekende schakel in het moderne Westerse dieet. Om ze binnen te krijgen moet je voedsel opnemen in je dagelijkse menu zoals makreel, zalm, walnoten, ansjovis, groene bladgroenten en lijnzaadmijn persoonlijke favoriet.  Indien je niet voldoende van deze producten eet, is het extreem belangrijk om dagelijks een goede omega 3 supplement te nemen.

Omega 6

Omega 6 heeft een 'ouderlijk' molecuul genaamd  linolzuur. Het positieve over deze vetzuren is dat ze niet moeilijk te vinden zijn. Ze kunnen worden ingenomen door het eten van voedsel bereid in veel voorkomende plantaardige oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie, sojaolie, koolzaadolie en maïsolie. Het is belangrijk om een evenwichtige verhouding tussen omega 3 en 6 in je lichaam te hebben om de reden dat terwijl omega-3 ontstekingen remt, omega-6 aan de andere kant de inflammatoire procedure verhoogt. Je hebt dus van beide voldoende nodig om de balans te vinden! Het één kan niet zonder het ander.

Omega 9

Tenslotte hebben we omega 9’s en dat zijn de meest voorkomende van allemaal. Dit komt omdat je lichaam ZELF omega 9 kan maken uit onverzadigde vetten hierboven genoemd. Deze vetzuren kunnen worden vervangen door omega 3 en 6, indien ze niet aanwezig zijn in je lichaam, al zijn ze niet een ideaal alternatief voor de essentiële vetten 3 en 6. Deze zuren kunnen worden gevonden in plantaardige oliën zoals olijfolie en dierlijke vetten. Fascinerend is, is dat de olie die je huid klieren aanmaakt vergelijkbaar is met de omega 9 aanwezig in olijfolie.

Waarom zo goed voor je?

Waarom vetten belangrijk

Omega 3 6 9 zijn de belangrijkste vetzuren als het gaat om het verbeteren van je lichaams algehele gezondheid. Studies tonen aan dat de gezonde consumptie van deze goede vetten een ongelooflijke rol kunnen hebben in het normaliseren van het niveau van cholesterol in het bloed. Bovendien hebben ze ook een positieve impact om de kans op hart-en vaatziekten te verkleinen en voorkomen.

Omdat het lichaam deze vetzuren niet van nature produceert, is de enige manier om deze essentiële vetten te krijgen aan de hand van wat je eet of supplementen. Er zijn erg veel gezondheidsvoordelen te noemen en kan ik een heel rapport alleen al over schrijven.

De essentie is dat deze vetten een natuurlijke oplossing is tegen depressies, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, huidklachten, infecties en diverse en diverse hart gerelateerde problemen.

Dit komt door het vermogen om het gehalte aan triglyceriden in het bloed te verminderen, die tot een aantal gevaarlijke hartziekten kunnen leiden. Bovendien zijn de vetzuren ook goed ter voorkoming van  kanker, alsmede een goede bloedstolling die hartaanvallen kan voorkomen.

Ongelofelijk als je er even over nadenkt.. deze essentiële vetten zijn absoluut noodzakelijk voor je gezondheid. Puur omdat je lichaam ze zelf niet kan maken! Vandaar dat de term omega 3 zo vaak in het nieuws is, en dat is natuurlijk een prima! Aan de andere kant zien we nu wel HEEL VEEL producten met extra omega 3, zelfs in brood! Dat is natuurlijk onzin en het is veel  beter om je essentiële vetten uit goede oliën, noten en vette vis te halen.

Naast de gezonde enkelvoudige en meervoudige vetten, hebben we ook de slechte ongezonde vetten. Het is een feit dat het typische Westerse dieet volbeladen zit met deze vetten. En te veel van deze vetten kan een enorme tol eisen op het lichaam.

Vervolg

Morgen zal ik het gaan hebben over ongezonde vetten. Stay tuned!
Klik hier om het 3de deel te lezen: "Wat zijn slechte vetten"

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb al een hele tijd een wiite tong en landkaart tong.
  Zwavellucht in mijn mond. Wat kan ik hieraan doen? Ik weet het niet meer. Ben ten einde raad.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share