De Goede Gezonde vetten

2016-11-14T09:56:45+01:00augustus 8th, 2012|Goede Vetten|0 Reacties

Laatste update: door

De Goede Gezonde vetten

Dit is het 2 artikel uit de serie "alles over vetten". Hieronder link voor het eerste artikel

"Goede, Slechte en Omega 3 vetzuren"

In dit artikel wil ik het gaan hebben over gezonde vetten!

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Alle voedingsvetten zijn opgebouwd uit koolstof- en waterstofatomen. Onverzadigde vetzuren zijn de koolstofatomen gebonden aan waterstofatomen met  een hoger smeltpunt dan verzadigde vet, maar een lager smeltpunt dan meervoudig onverzadigde vet.

Met andere woorden, deze vetten zijn essentieel en kunnen niet door het lichaam zelf gemaakt worden. Dus je moet ze halen uit je voeding! De verzadigde vetten zijn al in overvloed in je lichaam aanwezig!

De ‘’gezonde vetten’’ zul je aantreffen in voedingsmiddelen gebaseerd op noten, oliën en zaden die een zeer hoog level of smeltpunt bevatten . Sommige van de beste voedingsbronnen zijn onder andere:

Avocado

  • Avocado's,
  • Braziliaanse noten,
  • Olijfolie
  • Lijnzaad olie
  • Amandelen
  • Walnoten
  • Walnoot olie
  • Pompoenpitten en meer.


Enkelvoudig onverzadigde vetten hebben veel voordelen voor de gezondheid. Enkele van de belangrijkste zijn:

1) Verbranden van lichaamsvet: - Sommige studies suggereren dat dit soort vet in de voeding bijdraagt tot het verminderen van lichaamsvet in de centrale verdeling de totale hoeveelheid lichaamsvet dat je verbrandt verhoogt.

2) Preventie van kanker: - Als je je enkelvoudig onverzadigd vet via bijvoorbeeld olijfolie binnenkrijgt kan het je beschermen tegen darmkanker en borstkanker. Olijfolie bevat een aantal van kanker voorkomende ingrediënten zoals flavonoïden, polyfenolen en squaleen.

3) Goede bron van vet oplosbare vitamines: - De meerderheid van de levensmiddelen die deze macronutriënten (belangrijke voedingsstoffen) bevatten zijn ook rijk aan vet oplosbare vitaminen, die een goede gezondheid bevorderen. Een dieet rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten helpt je ook om in vet oplosbare vitamines op te nemen en ten volle genieten van de vele gezondheidsvoordelen.

4) Verbetering van de bloedglucose: - Dit type vet in de voeding bevat een hoog gehalte aan adiponectine (een stof die uw cellen helpt om glucose op te nemen uit het bloed). Het maakt je cellen ook gevoeliger voor insuline. Dit is vooral een voordeel voor mensen met diabetes bij wie de bloedsuiker controle van groot belang is.

Naast enkelvoudige vetten (en dit kun je lezen op de ingrediënten lijst van een product) zie je daar ook vaak de term meervoudige vetten staan.

Meervoudige onverzadigde vetzuren

Meervoudige onverzadigde vetten

Uit onderzoek is gebleken dat voor elke 5%  stijging van deze meervoudig onverzadigde vetten in de voeding, het risico op een hartaanval of hart-gerelateerde dood verlaagd wordt met 10%. Hoe langer mensen op een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren bleven, hoe groter de gezondheidsvoordelen om hart en vaatziekten te verminderen! Voor dit onderzoek gebruikte de onderzoekers alleen studies waarbij de deelnemers hun meervoudig onverzadigd vet inname verhoogde als vervanging van verzadigde vetten, de deelnemers waren ook mensen die reeds hartproblemen gedocumenteerd hadden.

Meervoudige onverzadigde vetten zijn de vetten in plantaardige oliën, en ze zijn de juiste vervanging voor de verzadigde soort. Deze vetten verhogen het niveau van goede cholesterol in het lichaam, en beperken je risico's op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Je kan deze vetten uit natuurlijke bronnen halen zoals olijfolie, sojaolie, maïsolie, saffloer olie, vette vis zoals zalm, makreel, haring en forel. Andere natuurlijke bronnen zijn onder andere amandelen, walnoten en zonnebloempitten.

Aangezien we al voldoende verzadigde vetten binnen krijgen, is het absoluut essentieel voor je gezondheid om voldoende enkelvoudige en meervoudige vetten te eten. Wees gerust, de producten van enkelvoudige vetten hebben ook meervoudige vetten aanwezig. Daarom b