Goede Vetten

Laatste Update: 14 november 2016

Minder slechte vetten, meer goede vetten!

Klik hieronder om het 3de deel nogmaals te lezen:
"Wat zijn slechte vetten?"

Transvetten elimineren uit je dieet

Want je krijgt veel transvetten binnen uit verschillende bronnen, denk aan hamburgers, frites, gebak, taarten, en nog veel meer! Er is dus een goede kans dat je transvet in je lichaam hebt. Het goede nieuws is dat er vele manieren zijn om het niveau aan transvetten in het lichaam te verminderen.

Eet minder slechte vetten!

1. Vervang ze!

De kans dat je je voor altijd kan ontdoen van deze slechte vetten is erg klein, maar je kunt kijken naar alternatieven voor de transvetten en verzadigde vetten. Je hebt enkelvoudige of meervoudig onverzadigde vetten. Je kunt ze met behulp van zonnebloem-, maïs, en saffloerolie binnen krijgen maar ook door het eten van noten. Ze verhogen de slechte cholesterol in je lichaam niet.

Als het gaat om vlees, is het het beste om  genoegen te nemen met mager vlees. In plaats van varkensvlees, kan je kiezen voor kip of rundvlees. Het beste is om vlees grotendeels te vervangen door vis! Met name  zalm en forel, omdat ze grote bronnen van omega-3 vetzuren zijn.

2. Eet meer fruit en groenten.

De meeste groenten en fruit bevatten geen vet. Die dat wel doen, zoals avocado's, bevatten gezonde vetcellen en zijn ook rijk aan omega-3 vetzuren. Groenten en fruit zijn zeer rijk aan vezels, die in feite ook het cholesterolgehalte in je bloed verlagen en het lichaam ontdoen van afvalstoffen.

Deze types van voedingsmiddelen bevatten ook een aantal voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, die je immuunsysteem stimuleren en je ziekte vrij maken.

3. Drink veel water.

Zoals je mij wel veel vaker hoort zeggen is water drinken erg belangrijk. Water isnodig voor het lichaam (denk eraan dat je lichaam voor het grootste deel bestaat uit water). Het voedt je cellen, voorkomt uitdroging, zorgt voor de juiste cellulaire functie, verwijdert afvalstoffen en helpt zelfs bij het verliezen van gewicht.

Tenslotte, zorg ervoor dat je meer goede vetten binnen krijgt!

Eet meer goede vetten

Nu weten we waarom we meer van deze goede vetten moeten consumeren, maar wat zijn de beste bronnen?

1. Vis

Om te beginnen, vette vis en visolie supplementen zijn de nummer één bron, omdat ze rijk zijn aan DHA en EPA, de twee belangrijkste van de omega-3 vetten. In het bijzonder zalm, tonijn, haring, sardines en hoki zijn hier juiste keuzes. Vergeet niet, het sleutelwoord is vet. Veel vissen, zoals de immer populaire tilapia of zalm bevat bijna nul procent heilzame vetten.

2. Vlees

Vlees bronnen, geloof het of niet, kunnen ook een goede bron van vet zijn . Dit is echter niet van toepassing op de overgrote meerderheid van conventioneel vlees . Je moet vlees kopen uit gras gevoede bronnen. Het dieet van het dier zal in grote mate het aandeel goede vetten bepalen. Rund groot gebracht op maïs en granen, bijvoorbeeld, in plaats van op  gras zal niet veel goedevetten bevatten.

3. Groenten

Groenten kunnen een grote bron van goede vetten zijn. Groenten? Ja! Sommigen van hen zijn zeer rijk aan ALA, een vorm van omega-3 vetten. Een voorbeeld zoals al eerder gezegd is de avocado wat een uitstekende bron is. (Technisch gezien is de avocado een vrucht, vergelijkbaar met de tomaat).

"Hoe maak je fruit en groente lekkerder?"

4. Noten

Noten zoals amandelen en walnoten zijn echt super bronnen wat betreft de gezonde vetten!  Waar je zeker meer van moet eten. Zaden van de zonnebloem en pompoen zijn ook geweldig en vergeet niet lijnzaad in zijn pure vorm of in de vorm van olie (niet koken) te nemen.

Boter of margarine?

Het is belangrijk om te weten dat ondanks wat de media vertelt, boter de voorkeur heeft op margarine. Boter heeft natuurlijke verzadigde vetten, die goed voor je zijn in kleine hoeveelheden. Margarines van kunstmatige transvetten, zijn de slechts mogelijke vetten voor consumptie.

Het is een feit dat de meesten onder ons niet genoeg van deze essentiële vetzuren binnen krijgen. Ik raad het je aan om te beginnen met het voedsel dat ik hier heb genoemd en in de recepten van deze week.  Je kan ook dagelijks een vetzuur supplement nemen . Het is een manier om een sterk geconcentreerde, zuivere bron van deze goede vetten binnen te krijgen, maar ik raad het je toch aan om ook de voedingsmiddelen te nemen met goede vetten, zo word je écht pas je bewust van wat je eet!

 Ik hoop dat je meer inzicht hebt gekregen in het belang van goede vetten!

De kern boodschap is om meer van de goede vetten op te nemen in je voedingspatroon. En verzadigde en vooral transvetten te laten staan. Dit kun je heel eenvoudig zien door bewust de ingrediënten lijsten van voedingsmiddelen te bekijken.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. HELP! Ik weet niet meer wat Ik moet geloven. Mijn man lijdt aan viscerale obesitas, zijn vader is eraan gestorven. Ik MOET de waarheid weten voor hem. Wat moet hij nu eten? Hij is pas 34..

    Wat kun je nou beter gebruiken: roomboter of margarine? Roomboter bevat veel verzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en een te hoog cholesterolgehalte vergroot het risico op hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad beveelt aan om zoveel mogelijk verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Daarom is het advies van het Voedingscentrum om margarine, halvarine of olie te gebruiken in plaats van roomboter. Om dezelfde reden staat boter niet in de Schijf van Vijf en margarine wel. De plantaardige oliën in margarine bevatten bovendien gezonde vetten, zoals omega 3- en omega 6-vetzuren. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share