Overgang

Laatste Update: 9 mei 2017

Wanneer is de menopauze voorbij? (+ 10 tips!)

De menopauze kan in het leven van een vrouw een verwarrende tijd zijn. In deze periode wordt oestrogeen, een hormoon waar veel lichamelijke functies afhankelijk van zijn, niet meer geproduceerd in de hoeveelheid die het ooit was, wat resulteert in fysieke en emotionele veranderingen. Er zijn veel symptomen die kunnen worden geassocieerd met uitgeputte oestrogeengehalten, waaronder stemmingswisselingen, opvliegers, een gewichtstoename, depressie en een verminderde seksdrive. Er zijn ook vrouwen die geen symptomen ervaren. De symptomen kunnen intens of mild zijn. Gelukkig verdwijnen de symptomen meestal weer vanzelf, maar dat kan even duren...

Wat is de menopauze?

De menopauze verwijst naar de tijd waarop een vrouw ophoudt met menstrueren. Men spreekt over de menopauze als een vrouw 12 opeenvolgende maanden niet meer heeft gemenstrueerd. De gemiddelde leeftijd van de menopauze is 51 jaar, hoewel dit per vrouw kan variëren.

Wat veroorzaakt menopauze?

De menopauze ontstaat als gevolg van een complexe reeks hormonale veranderingen. Een afname van het aantal functionerende eitjes in de eierstokken, is één van de veranderingen die optreden tijdens de menopauze. Op het moment van de geboorte hebben de meeste vrouwen ongeveer 1 tot 3 miljoen eitjes, die geleidelijk tijdens het leven van een vrouw worden vrijgegeven of verloren gaan. Tegen de eerste menstruatieperiode van een meisje heeft ze gemiddeld ongeveer 400.000 eitjes. Tegen de tijd van de menopauze kan een vrouw nog maar minder dan 10.000 eitjes hebben. Een klein percentage van deze eitjes gaat verloren door de normale ovulatie (de maandelijkse cyclus). De meeste eitjes sterven door middel van een proces dat atresie wordt noemt (de degeneratie en daaropvolgende resorptie van onvolwassen ovariumfollikels - vloeibare gevulde cysten die de eitjes bevatten).

 • Normaal gesproken is FSH of het follikelstimulerend hormoon (een voortplantingshormoon) de stof die verantwoordelijk is voor de groei van de eierstokkenfollikels (eitjes) tijdens de eerste helft van de vrouwelijke menstruatiecyclus. Naarmate de menopauze nadert, worden de overblijvende eitjes resistent tegen FSH en de eierstokken verminderen dan dramatisch hun productie van oestrogeen.
 • Estrogeen beïnvloedt veel lichaamsdelen, inclusief de bloedvaten, het hart, de botten, de borsten, de baarmoeder, het urine systeem, de huid en de hersenen. Er wordt gedacht dat verlies van oestrogeen de oorzaak is van veel van de symptomen, die in verband worden gebracht met de menopauze. Tijdens de menopauze verminderen de eierstokken ook hun productie van testosteron - een hormoon dat betrokken is bij je libido of seksuele lust.

Wanneer beginnen de symptomen?

Een vrouw is in de menopauze als ze één jaar lang geen menstruatie meer heeft gehad. De symptomen, die meestal in verband worden gebracht met de menopauze, zijn eigenlijk een bijproduct van het perimenopauzale stadium of de jaren vóór de menopauze - dit is wanneer de oestrogeenniveaus beginnen te verminderen en wanneer de meeste symptomen optreden. De perimenopauze kan rond je 30ste jaar beginnen of pas als je 50 bent. De gemiddelde leeftijd voor het bereiken van de menopauze is 51 jaar.

Wat zijn de symptomen van de menopauze?

Er zijn veel symptomen van de menopauze, hoewel sommige meer voorkomend zijn dan anderen. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Opvliegers. Dit gebeurt wanneer een onbalans in je hormonen ervoor zorgt dat je lichaam denkt dat het koud is, wanneer het dat eigenlijk niet is, waardoor het zich gaat opwarmen en je het veel te warm krijgt.
 • Nachtelijk zweten. Wanneer je ’s nachts een opvlieger krijgt, zal je lichaam proberen om zichzelf af te koelen door te gaan zweten.
 • Gewichtstoename. Dit wordt veroorzaakt door een langzamer metabolisme en een herverdeling van de vetopslag in het lichaam en dit is één van de meest zichtbare tekenen van de menopauze.
 • Stemmingswisselingen. Net als tijdens je menstruatie kunnen je hormonen uit balans raken en voor veranderingen in de stemming zorgen.
 • Depressie. Dit kan vaak worden veroorzaakt door stress in je dagelijks leven, de invloed van het omgaan met andere symptomen van de menopauze, maar ook door hormonale onevenwichtigheid.
 • Vaginale droogheid. Verlies van smering in de vagina waardoor je pijn tijdens de seks zou kunnen ervaren.
 • Onregelmatige menstruatie. Het definitieve teken dat de menopauze is begonnen.
 • Vermoeidheid. Kan worden verergerd door nachtelijk zweten en hierdoor kunnen er ook slaapproblemen ontstaan.

Wanneer eindigen de symptomen?

Tegen de tijd dat een vrouw de menopauze heeft bereikt, is haar lichaam gewend aan de nieuwe oestrogeengehalten en beginnen de symptomen qua ernst en frequentie af te nemen. Na het bereiken van de menopauze gaat ze naar de postmenopauze. Tegen de tijd dat een vrouw de postmenopauze heeft bereikt, zullen de meeste van haar symptomen zijn gestopt. Dit kan wel per vrouw verschillen en er zijn vrouwen van zeventig die nog opvliegers ervaren.

10 tips om de menopauze goed door te komen

De huidige generatie vrouwen, die de menopauze ingaat, is veel gezonder, voelen zich jonger en leiden een veel actiever leven dan de voorgaande generaties. Dit wil niet zeggen dat het voor deze vrouwen geen verwarrende tijd kan zijn, die gepaard gaat met opvliegers, prikkelbaarheid, hoofdpijn, depressie, slapeloze nachten en vermoeidheid, maar ook een verminderd libido en verminderde seksuele mogelijkheden.

Er zijn veel overgangssymptomen, die jaren kunnen aanhouden als ze niet worden behandeld. Hoewel de meeste klachten tijdens de postmenopauze verdwijnen, kunnen sommige vrouwen last blijven houden van klachten en gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. Hormonale behandelingen, natuurlijke medicijnen en levensstijlveranderingen zoals acupunctuur en yoga zijn maar enkele van de vele beschikbare opties en elke vorm van behandeling werkt het beste, als je een gezonde leefstijl handhaaft.

Hieronder volgen tien tips die je kunnen helpen om je klachten te verlichten, waardoor ze dragelijker worden.

 1. Er is geen reden om te lijden

Als je een vrouw bent, zul je waarschijnlijk een derde van je leven in de peri-menopauze, de menopauze of de postmenopauze doorbrengen. Aangezien het leven gewoon doorgaat en er oplossingen zijn, is er geen reden om de ongemakken van de menopauze te moeten accepteren.

De meeste Amerikanen vinden het normaal om diverse medicijnen te nemen voor arthritispijn, hart- en vaatziekten en diabetes. Dus waarom ook niet tegen de symptomen en de veranderingen die gepaard gaan met de menopauze? Er zijn naast hormonale vervangingstherapie (HRT) nog tal van mogelijkheden beschikbaar en artsen kunnen tegenwoordig medicijnen voorschrijven om deze klachten te verlichten. Eén van de nieuwere medicijnen die ze voorschrijven is Oona, een kruidensupplement dat zilverkaars en monnikkenpeper bevat.

 1. Er is geen ‘juiste’ manier, iedereen heeft zijn ‘eigen’ manier

Er zijn mensen die geloven dat HRT de ‘fontein van de jeugd’ is, terwijl anderen het de ‘fontein van het kwaad’ noemen. Ik vind het geen van beiden. Laat je goed informeren over alle beschikbare opties en raadpleeg je arts. Met een open geest en effectieve communicatie kun je, samen met je arts, bekijken wat het beste voor je werkt. Er zijn vele behandelingen waaronder conventionele farmaceutische preparaten, kruiden, acupunctuur en meditatie, waar veel vrouwen baat bij hebben gehad.

 1. Bekijk de vitamines die je neemt

Als je al jarenlang dezelfde multivitamine gebruikt, is het nu tijd om te kijken of het allemaal nog wel goed is. Vrouwen op middelbare leeftijd hebben andere behoeften en minimaal 400 IU vitamine E (neem deze in 200 IU intervallen), 400 mcg foliumzuur, 100 mg vitamine B6, 1.250-1.500 mg calcium met 500 mg magnesium, 1200 IE vitamine D en 1.000-5.000 mg vitamine C met rozenbottel nodig. Essentiële omega 3 vetzuren zijn ook erg belangrijk en kunnen worden gevonden in kabeljauwleveroliepillen en lijnzaad.

 1. Hormonen worden beïnvloed door stress en wat we eten

Aangezien de productie van oestrogeen, progesteron en testosteron afneemt, beginnen de bijnieren, de spieren en de hersenen een toenemend percentage van androgeen hormonen te produceren en om te zetten naar zwakkere oestrogenen. Een gezond dieet en een positieve houding kunnen helpen om deze omzetting te voorkomen.

Wanneer is de menopauze voorbij?

Ook kunnen bepaalde symptomen van de menopauze worden ‘getriggerd’ door alcohol, cafeïne, suiker en pittig voedsel, wat je dus beter kunt elimineren of kunt verminderen. Zetmeel kun je het beste halen uit donker volkoren brood, granen en groenten. Het is ook een goed idee om zoveel mogelijk stress te elimineren, aangezien de meeste vrouwen ofwel meer menopauzale symptomen hebben door de stress of hierdoor minder zelfvertrouwen hebben.

 1. Er is meestal meer aan de hand dan een hormonale verschuiving

Vaak is er ook een emotionele verschuiving. Het is kenmerkend voor vrouwen om zich hun hele leven te concentreren op het zorgen voor anderen. Naarmate zij naar de menopauze gaan, komt de focus vaak op hun te liggen en moeten ze zichzelf gaan verzorgen.

Vrouwen beoordelen in deze periode hun leven en hun relaties vaak opnieuw en gaan op zoek naar begrip, steun en aanmoediging, die ze anderen al die jaren hebben gegeven. Onthoud dat niemand je gedachten kan lezen en dat je er beter voor kunt zorgen dat je jezelf uit. Raadpleeg eventueel een therapeut als je dit lastig vindt.

 1. Je voeding

Je kunt misschien het gevoel hebben dat je je eetgewoonten al hebt aangepast of dat je zelfs minder eet, maar toch blijft aankomen. Vrouwen op middelbare leeftijd hebben een vertraging van 10-15% van hun metabolisme en hun lichamen zullen energie vaker opslaan als vet en aangezien ook hun oestrogeengehalte daalt, stijgt de eetlust.

Na de menopauze zul je waarschijnlijk, als je metabolisme zich opnieuw stabiliseert weer afvallen, maar in de tussentijd moet je je bloedsuikerspiegel gedurende de dag op peil houden door het eten van kleine maaltijden. De sleutel is om in de avond niet te veel te eten en voorzichtig te zijn met koolhydraten terwijl je de eiwitten, die je eet bij elke maaltijd, moet verhogen.

 1. Lichaamsbeweging mag niet ontbreken

Het regelmatig doen van aërobe oefeningen kan je helpen om de menopauzale symptomen te vergemakkelijken, de gezondheid van je hart op peil te houden en je metabolische snelheid te handhaven. Een training waarbij je aan gewichtheffen doet of een weerstandstraining volgt, zal helpen bij het behoud van botsterkte. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende manieren om deze oefeningen te kunnen doen: van tai-chi tot spinning en als je iets kiest wat je leuk vindt, zul je het langer volhouden.

 1. Hormonen en het libido

Een tekort aan oestrogeen of progesteron kan veranderingen veroorzaken zoals vaginale droogheid en een verdunning van de vaginale wand, waardoor seks minder aangenaam of zelfs pijnlijk is. De testosteronniveaus zullen tijdens de menopauzale overgang dalen en dit kan bijdragen aan een verminderde seksdrive, een verminderde energie en een verminderd ‘algemeen gevoel van welzijn’.

 1. Je kunt je huid stralend houden

Ten eerste als je rookt, is dit nog een reden om te stoppen. Roken beschadigt je huid en de meeste rokers krijgen al vroeg in hun leven rimpels. (Rokers zullen ook vroeger in de menopauze komen.) Zorg ervoor dat je een gezichtsreinigingsmiddel gebruikt, dat op basis van crème is omdat zeep of gelreinigers de neiging hebben om de wat ouder wordende huid uit te drogen.

Scrub één keer per week je huid en breng ook één keer per week een masker aan (niet op dezelfde dag). Ten slotte moet je omega 3 vetten zoals lijnzaadolie, kabeljauwleverolie en/of primroseolie innemen. Vitamine C en E zijn ook erg belangrijk, evenals co-enzyme Q10. Water en vezels zijn ook essentieel voor je huid en je lichaam.

 1. Houd je gedachten scherp en je hart sterk

Hoe meer het verband tussen oestrogeen en hart- en vaatziekten wordt onderzocht, des te duidelijker het wordt, dat de cardiovasculaire bescherming van oestrogeen niet van toepassing is op iedereen en in feite niet geldt voor vrouwen met een geschiedenis van hart- en vaatziekten. Wat de geest betreft, is het moeilijk om te bepalen of het gevoel van ‘verstrooiing en vergeetachtigheid’ bij een vrouw door hormonen worden veroorzaakt of door bijvoorbeeld stress of veroudering.

Het is nog onbekend of er een verband bestaat tussen oestrogeen en Alzheimer, maar het blijkt wel dat een minimum niveau van oestrogenen essentieel is voor bepaalde geheugenfuncties. Ook zijn goede gezondheidsgewoonten verbonden met een verbeterde geheugenfunctie. Eet minstens 5 porties fruit en groenten per dag, neem vitamine B supplementen, vitamine E en zink en zorg ervoor dat je extra antioxidanten zoals vitamine C binnenkrijgt. Ginkgo Biloba kan ook helpen, maar het is belangrijk om een betrouwbaar merk te kiezen en ervoor te zorgen dat het de gestandaardiseerde extracten bevat.

Tot slot...

Of je nu wel of geen last hebt van de symptomen, de menopauze is een goed moment om eens serieus te kijken naar je gezondheid. Aangezien we door het gebruik van moderne medicijnen onze levensduur nu bijna twee keer hebben uitgebreid, blijven onze lichamen diepgaande fysiologische veranderingen ondergaan.

Het belang van de verbinding tussen lichaam en geest kan niet worden onderschat en dat beseffen is al een geweldige eerste stap. Vind een aanpak voor je menopauzale symptomen, waarbij je je comfortabel voelt en probeer je ook in plaats van onnodig te hoeven lijden te richten op de positieve aspecten van deze overgangsperiode. Dit is een mogelijkheid om aanpassingen in je leven aan te brengen, die ervoor zorgen dat de komende jaren de leukste jaren van je leven zijn.

Je hebt het verdiend!

Bronnen

www.everydayhealth.com/specialists/menopause/manson/qa/does-menopause-ever-stop/index.aspx

www.healthline.com/health/menopause/how-long-does-menopause-last

www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-symptoms-and-treatments/are-we-there-yet-navigate-now-with-our-guided-menopause-tour

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Heb maar weer eens een afspraak gemaakt bij de dokter. Opnieuw 3 nieuwe klachten erbij naast de opvliegers met benauwdheid, hartkloppingen, concentratie verlies en natuurlijk in het in brand staan. Nu ook nog reumatisch voelende gewrichten, obstipatie en vaginale droogheid/ pijn bij het vrijen. Heb meerdere middeltjes al geprobeerd, niets helpt. Mijn grote vraag is: Gaan al die klschten weer voorbij?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share