• Wat is antibiotica-resistentie

Wat is antibiotica-resistentie?

2014-09-02T19:27:39+01:00september 2nd, 2014|Medicatie|5 Reacties

Laatste update: door

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wat is antibiotica-resistentie?

antibioticaIn het begin, toen de antibiotica werd uitgevonden en op grote schaal werd toegepast, leek het allemaal hét perfecte medicijn voor heel veel problemen en aandoeningen: Antibiotica. Maar inmiddels weten we wel beter. Natuurlijk is het nog steeds een onmisbaar medicijn, maar ook de evolutie van de te bestrijden bacteriën staat niet stil.

Deze bacteriën weten zich steeds beter en beter te wapenen tegen de antibiotica, waardoor ze resistent worden tegen dit medicijn. Gevolg: Antibiotica-resistentie waardoor op de lange termijn geen enkele aandoening meer genezen kan worden met behulp van antibiotica. Een negatief scenario?

Nee, een realistisch scenario. De World Health Organisation (WHO) waarschuwt hier al jaren voor (1). Maar wat is antibiotica-resistentie precies en wat kunnen we doen om het ogenschijnlijk onvermijdelijke te voorkomen?

Wat is een antibioticum

Het is erg lastig om een definitie van de term antibioticum te vinden, tenminste eentje die de hele lading dekt. De beste die ik kon vinden:

Antibioticum: Een door micro-organismen geproduceerde chemische substantie die de capaciteit heeft om, in verdunde oplossingen, de groei van andere micro-organismen te remmen of ze te vernietigen.

In het begin werd de term antibioticum alleen gebruikt voor stoffen die op een synthetische, kunstmatige, mani