12 tips om verkoudheid tegen te gaan

2017-04-04T10:33:05+01:00oktober 15th, 2013|Gezondheidsklachten|18 Reacties

Laatste update: door

12 tips om verkoudheid tegen te gaan

Verkoudheid is een onschuldige ziekte waar we allemaal een paar keer per jaar mee te maken krijgen. Op zich niet ernstig, maar wel vreselijk hinderlijk en je kunt je er behoorlijk beroerd door voelen: Niet meer kunnen ademen door je neus, je niest 100 keer per uur, je hebt een schrale neus door het snuiten, en je keel doet pijn bij alles wat je doet.

Maar wat is verkoudheid nu eigenlijk en wat kun je er tegen doen?

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de keel, de bijholten en de neus. Je wordt verkouden door een besmetting met een virus. Het virus krijg je meestal van een ander, hetzij indirect of direct. De directe manier is door middel van bijvoorbeeld een kus. Maar de meeste keren krijg je het virus indirect. Als iemand hoest (netjes met de hand voor de mond) gaat het virus in de hand zitten. Deze persoon geeft jou daarna heel vriendelijk een hand, en jij raakt met diezelfde hand even onbewust jouw mond aan en voila!: Ook jij hebt dan het virus te pakken.

Verkoudheid gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over, maar in de tussentijd kun je je behoorlijk beroert voelen. Zelfs zo beroert, dat verkoudheid één van de grootste oorzaken is van ziekteverzuim op het werk of op school. De besmetting duurt over het algemeen 5 tot 7 dagen, en in een enkel geval wat langer. Volwassenen hebben 2 tot 4 x per jaar last van verkoudheid, terwijl kinderen tot wel 12 x per jaar hiervan last kunnen hebben.

Verkoudheid komt niet van de kou!

virusHuh? Maar waarom heet het dan verkoudheid? En daarbij komt dat ik altijd in de winter verkouden ben. Het is beslist waar dat verkoudheid in veel gevallen in de winter voorkomt, maar de kou is niet de oorzaak van de verkoudheid. Verkoudheid is immers een virus en heeft niks met de temperatuur te maken.

Hier spelen waarschijnlijke andere zaken mee die de verkoudheid veroorzaken in de winter en het najaar: Zodra de winter inzet, en het wordt buiten kouder, blijv