Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

12 tips om verkoudheid tegen te gaan

Verkoudheid is een onschuldige ziekte waar we allemaal een paar keer per jaar mee te maken krijgen. Op zich niet ernstig, maar wel vreselijk hinderlijk en je kunt je er behoorlijk beroerd door voelen: Niet meer kunnen ademen door je neus, je niest 100 keer per uur, je hebt een schrale neus door het snuiten, en je keel doet pijn bij alles wat je doet.

Maar wat is verkoudheid nu eigenlijk en wat kun je er tegen doen?

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de keel, de bijholten en de neus. Je wordt verkouden door een besmetting met een virus. Het virus krijg je meestal van een ander, hetzij indirect of direct. De directe manier is door middel van bijvoorbeeld een kus. Maar de meeste keren krijg je het virus indirect. Als iemand hoest (netjes met de hand voor de mond) gaat het virus in de hand zitten. Deze persoon geeft jou daarna heel vriendelijk een hand, en jij raakt met diezelfde hand even onbewust jouw mond aan en voila!: Ook jij hebt dan het virus te pakken.

Verkoudheid gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over, maar in de tussentijd kun je je behoorlijk beroert voelen. Zelfs zo beroert, dat verkoudheid één van de grootste oorzaken is van ziekteverzuim op het werk of op school. De besmetting duurt over het algemeen 5 tot 7 dagen, en in een enkel geval wat langer. Volwassenen hebben 2 tot 4 x per jaar last van verkoudheid, terwijl kinderen tot wel 12 x per jaar hiervan last kunnen hebben.

Verkoudheid komt niet van de kou!

virusHuh? Maar waarom heet het dan verkoudheid? En daarbij komt dat ik altijd in de winter verkouden ben. Het is beslist waar dat verkoudheid in veel gevallen in de winter voorkomt, maar de kou is niet de oorzaak van de verkoudheid. Verkoudheid is immers een virus en heeft niks met de temperatuur te maken.

Hier spelen waarschijnlijke andere zaken mee die de verkoudheid veroorzaken in de winter en het najaar: Zodra de winter inzet, en het wordt buiten kouder, blijven de mensen over het algemeen meer binnen en wordt het huis minder gelucht. Hierdoor kunnen virussen zich veel gemakkelijker verspreiden dan onder de zomerse omstandigheden.

Ook kunnen virussen langer blijven leven buiten het lichaam, dankzij de kou en de vochtigheid. Hierdoor is de kans groter dat ze een nieuwe gastheer/gastvrouw vinden. Een ander punt wat meespeelt is het feit dat de kou de bovenste luchtwegen nauwer maakt, waardoor het immuunsysteem minder zou werken.

Immuniteit voor een verkoudheidsvirus

Als je verkouden bent, gaat je lichaam antistoffen aanmaken waardoor het virus bestreden wordt. Als je dan weer helemaal beter bent, ben je nog jaren en jaren immuun voor dat verkoudheidsvirus. Heel fijn, maar als je weet dat er honderden verschillende verkoudheidsvirussen zijn, wordt je de volgende keer gewoon met een ander virus besmet.

De immuniteit geldt dus alleen voor één specifiek virus.

Verkoudheid: hoe raak je er weer af?

verkoudheidBij een verkoudheid, kun je natuurlijk gewoon lekker doorwerken en doen wat je normaal gesproken zou moeten doen, maar dat is niet erg slim. Een verkoudheid lijkt dan misschien wat onschuldig, maar je kunt je er behoorlijk beroert van voelen. Het is dus zaak om in het begin van de verkoudheid direct actie te ondernemen om erger te voorkomen. Het heeft beslist geen zin om direct naar de huisarts te hollen, want die kan ook niks anders doen dan te zeggen dat je vitamine C moet nemen, en een paar nachten goed moet slapen.

Laten we eens op een rijtje zetten wat je zelf kunt doen, zonder direct naar medicijnen en vitaminepillen te hoeven grijpen:

Water drinken

Zodra je merkt dat er een verkoudheid op komst is, kun je het beste beginnen met veel water te drinken. Op deze manier hydrateer je je eigen lichaam waardoor overtollig slijm heel efficiënt afgevoerd kan worden. Laat de koffie en het alcohol even staan, want dit werkt namelijk averechts: Dit onttrekt juist het vocht aan het lichaam.

Gorgelen met een zoutoplossing

Het klinkt misschien een beetje vreemd, en het smaakt ook niet echt geweldig, maar gorgelen met een zoutoplossing werkt zeker in je voordeel. Het is niet zo dat het virus direct gedood wordt, maar doordat je slijm wegspoelt en je het water uit je keelweefsel onttrekt, zal het virus minder kans krijgen om door te zetten. Ook je neus hiermee spoelen geeft verlichting  en maakt het leven voor het virus erg lastig.

Een flinke eetlepel honing

Een aloud recept van grootmoeder: Een flinke eetlepel honing! Dit stilt de pijn, verzacht de keel en maakt de verkoudheid wat draaglijker. Een hoestsiroop werkt ook, maar honing smaakt wat beter. Een groot voordeel voor de kids!

Rust, rust, rust…

Ook al is het ‘maar’ een verkoudheid, toch is het verstandig om thuis te blijven en rust te nemen. Blijf niet hangen achter je laptop of voor de TV, maar rust ook echt uit. Laat je lichaam zichzelf kunnen concentreren op herstel, zonder dat er energie nodig is voor andere zaken. Met name stress is ‘killing’ voor het immuunsysteem.

Vitamine C

bosbessenVitamine C kan een verkoudheid niet voorkomen, maar het helpt wel als je vitamine C inneemt als de verkoudheid opkomt. Natuurlijk kun je even snel een vitaminepilletje nemen, maar het beter om natuurlijke vitamines in te nemen.

Een bekende fruitsoort met veel vitamine C is natuurlijk de sinaasappel. Nu kan dat zeker een verschil maken zodat je meer vitamine C binnenkrijgt. Een ander alternatief is een lekker glas warme rozebottelthee, braamthee of groene thee omdat sinaasappels bij sommige ook de luchtwegen kunnen irriteren.

Ook kun je fruit eten wat niet onder de citrusvruchten valt.

Groente eten

Voldoende groente eten is altijd van groot belang, maar als je verkouden bent, moet hier nog even extra op letten. Blijf gewoon doorgaan met gezond eten, ook al voel je je niet lekker. Als je niet goed eet, ben je veel vatbaarder voor een virus zoals verkoudheid.

Wees voorzichtig met suiker

Als je veel suiker eet, ben je extra vatbaar voor verkoudheid. Ook voor je algemene gezondheid is het beter om je suikergebruik te matigen.

Hygiëne

Om verkoudheid te voorkomen, moet je toch een aantal regels van properheid in acht nemen. Was wat vaker je handen, zeker als je veel in openbare ruimtes bent, of veel met bus of trein reist. Dit hoef je natuurlijk niet te overdrijven, maar wat betere hygiëne is nooit verkeerd.

Op het moment dat je al verkouden bent, gelden dezelfde regels: Was je handen regelmatig! Als je bijvoorbeeld moet hoesten, hou je netjes je hand voor je mond, waarna je die aardige meneer even een hand gaat geven. Op deze manier verspreid het virus zich heel erg snel. Hoest bijvoorbeeld niet in je hand, maar op je arm of elleboog.

[pullquote]Grootmoeders tip: Een gesneden ui naast je bed leggen, opent je luchtwegen[/pullquote]

Het klinkt misschien wat raar, maar volgens heel veel reacties helpt het echt. Gewoon proberen, want grootmoeder zegt ook: ‘baat het niet, dan schaadt het niet…’

Ga NIET je neus snuiten

Huh?? Niet je neus snuiten? Dat is gek! Maar het is beslist waar. Je kunt beter je neus ophalen om de slijmen weg te halen, dan je neus te snuiten. Als je veel en hard je neus snuit, lopen je voorhoofdsholtes vol waardoor ze gaan ontsteken. Als je moet snuiten, doe het dan voorzichtig, maar beter is om gewoon je neus op te halen.

Stoombad

Een stoombad dood niet direct het virus, maar het verruimt wel je luchtwegen en het verlicht je hoest. Een stoombad met bijvoorbeeld tijm of eucalyptus kan wonderen doen voor jou. Hoewel je na het stoombad nog steeds verkouden bent, voel je je wel direct beter doordat je weer ‘normaal’ kunt ademen. Het is wel belangrijk om het stoombad tenminste 10 minuten vol te houden.

Neem tussendoor een oppepper

Als je tussendoor een onbedaarlijke trek krijgt, kun je het beste een stevige kom kippenbouillon nemen. Niet uit een pakje, maar gewoon de echte! Je zult zien dat je je daarna direct wat beter voelt. Kippenbouillon werkt ontstekingsremmend.

Knoflook eten

Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die knoflook aten, sneller van de verkoudheid af waren dan de mensen die géén knoflook aten. Hoe dit precies in elkaar steekt, wordt nog verder onderzocht, maar het feit ligt er. Doe dus gerust een paar extra teentjes in de pastasaus. Je proeft het toch niet!

Conclusie en aanbevelingen

Verkoudheid kun je nooit honderd procent voorkomen, maar als je een verkoudheid aan voelt komen, is het verstandig om direct actie te ondernemen. Doe je dit niet, dan krijgt het virus de kans om zich behaaglijk in je lichaam te nestelen, met alle gevolgen van dien.

Infografiek

Infografiek, klik op de afbeelding voor een groter formaat

Heb jij nog andere oplossingen om van de verkoudheid af te komen? Ook oplossingen uit grootmoeders doos zijn van harte welkom!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo beste meneer/mevrouw.Ik vond dat er wel heel veel boeiende tips waren die ik ook ga opvolgen.Alleen ik schrok wel van dat je je neus niet moet gaan snuiten omdat het erger wordt.Maar ja het is een feit dus daar luister ik naar.Bedankt voor de tips ik zal ze nauwkeurig opvolgen. Groetjes:"Pascalle Ibrahim.

  1. Vooral veel rust nemen en veel water drinken of thee etc. werkt goed tegen verkoudheid. Ik ben zelf niet voorstander van runderbouillon omdat het erg rijk is aan zout, er zijn betere opties.

   Succes!

 2. Ik kamp met een zware verkoudheid piepende adem veel slijm maar het ophoesten er van lukt mij niet als of ik niet diep genoeg hoest.. precies in het weekend ziek worden is echt bale... Daar voor al lichtjes verkouden maar nu echt heftig.. help !!!

 3. Hoi. Ik ben sinds 2 dagen echt verkouden. Ik wordt dan heel snel schor en dat ben ik nu ook. Soms krijg ik een benauwd gevoel op me keel, maar als ik dan hoest, kan ik daarna niet praten omdat ik (denk ik) verkeerd of te diep heb gehoest. Heeft iemand tips? Want dit voelt heel eng

  1. Maak even een afspraak met je huisarts, Manon. Als je steeds heel erg diep moet hoesten, en dit gaat maar door, dan kan je keel hierdoor ernstig beschadigen.

 4. beste meneer/mevrouw ik ben sinds vandaag heel heel erg verkouden geworden en precies in het weekend en ik ben morgen jarig dus dat zou niet leuk zijn als ik ziek ben...... weet je wat het beste en snelste helpt?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Ik voel hem aankomen en zal zoveel mogelijk van bovenstaande uitproberen. Dat van honing had ik al ondervonden dus voor het slapen gaan en lepel vol. En ui mee op bed! Bedankt voor de tips

 6. Vicks smeren op borst en rug, en -niet verschieten- VOETZOLEN!
  Sokken aan en gaan slapen 🙂
  Ooit ergens gelezen en bij mij helpt het! De verkoudheid is niet als bij wonder weg, maar ik heb wel het gevoel dat het sneller over is dan.
  Succes!

  1. Wat een verrassende tip, Aafke.
   Zijn er meer lezers die deze 'methode' kennen? Wat zijn jullie ervaringen?

 7. werkt idd, vaporub onder de voeten smeren dikke sokken aan.......en meestal voel je je na een nacht slapen op de een of andere manier een ander mens de volgende dag!

 8. Ik was laatst erg verkouden, ben in het algemeen snel verkouden ( zwak afweersysteem ) maar ik heb toen de ui onder je voeten geprobeerd, bij mij niet geholpen.

 9. Je neus niet snuiten maar optrekken is niet altijd zo verstandig: ik heb ooit een (-ontzettend pijnlijke!-) oorontsteking gekregen omdat het snot zich in mn oorholte had verzameld op die manier...Denk dus dat je beter je snot 'afveegt' van je neus (dus het advies 'voorzichtig snuiten) kan volgen dan helemaal niét snuiten...Maw: je neusholtes blijven beter VRIJ of het zoekt zich een weg naar je oren!

 10. mijn verkoudheid bestrijd ik met hete japanseolie help overal voor, goed insmeren, stomen of innemen kan allemaal.
  ook bij spierpijn te gebruiken. veel succes

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

15 Shares
Tweet
Pin15
Share