[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Wat is een diabetesvoet en hoe te voorkomen?
Diabetes houdt kortgezegd in dat je lichaam niet goed in staat is glucose om te zetten in energie. Omdat diabetes steeds vaker en op steeds jongere leeftijd bij mensen voorkomt, krijgen diabetespatiënten ook steeds meer te maken met de gevolgen van langdurige diabetes.
Om de risico’s van diabetes goed in kaart te brengen is het belangrijk dat je begrijpt wat glucose precies is en waarom het schade aan kan richten als er teveel glucose in je bloedbaan zit, lees daarom zeker even verder.
Hieronder de inhoud van het artikel
1: Hoe verwerkt het lichaam glucose?
2: Reactief molecuul
3: Te veel glucose in je bloed veroorzaakt hart- en vaatziekten
4: Lange termijn gevolgen: diabetesvoet
5: Diabetesvoet voorkomen
6: Stabiele bloedsuikerspiegel tips
7:Samenvatting
Hoe verwerkt het lichaam glucose?
Het voedsel dat je eet kun je onderscheiden in verschillende groepen voedingsstoffen. Dat zijn eiwitten, koolhydraten en vetten. Glucose is de stof die je spijsverteringskanaal uit koolhydraten haalt. De glucose komt dan in je bloedbaan en van daar uit wordt de glucose naar de cellen getransporteerd.
Als jij beweegt hebben je spieren energie nodig. De spiercellen halen deze energie, in dit geval glucose, uit de bloedbaan. Je hersenen besturen alle processen in je lichaam, ook je hersencellen maken gebruik van onder andere glucose als brandstof.
Om de glucose in je cellen te krijgen heeft het lichaam een andere stof nodig, insuline. Alleen in combinatie met insuline nemen de cellen in je lichaam de glucose op.
Als er dus niet of onvoldoende insuline in je lichaam aanwezig is vanwege diabetes komt de glucose die uit koolhydraten wordt gehaald wel in je bloedbaan terecht, maar de cellen nemen de glucose niet op. Het gevolg is dat je heel erg veel glucose in je bloed krijgt.
Voor de duidelijkheid. Alle cellen in je lichaam gebruiken de glucose dat in je bloed zit als brandstof. De brandstof wordt door de cellen opgenomen. De glucose gaat dus in de cel en de cel verbruikt daarna de glucose. Op die manier is het lichaam in staat de glucose om te zetten in energie. Dit gebeurt op celniveau. Gebeurt dit niet omdat je lichaam geen insuline aanmaakt dan blijft de brandstof, de glucose, in je bloedbaan zitten. Het wordt gewoonweg niet verwerkt.
Reactief molecuul
Het vervelende aan glucose is dat het een heel reactief molecuul is. Dit is een beetje lastig om uit te leggen maar waar het zo’n beetje op neer komt is dat vanwege de simpele structuur van de glucose, deze glucose een sterke neiging heeft om zich met andere moleculen te verbinden.
De glucose in je bloedbaan komt op alle plekken in je lichaam terecht en het veroorzaakt reacties met andere moleculen.
De glucose blijft als het ware aan de buitenkant van je cellen plakken, waardoor de cellen niet optimaal functioneren. De cellen in je lichaam gaan sneller kapot. Ook neemt de celdeling af, daardoor worden de kapotte cellen worden minder snel vervangen door gezonde cellen.
Te veel glucose in je bloed veroorzaakt hart- en vaatziekten
De langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden glucose leidt op den duur dus tot schade aan de cellen. Je bloedbaan is als het ware vervuild met glucosedeeltjes die de wanden van je aderen beschadigen. De cellen die je bloedvaten vormen raken beschadigd en sterven hierdoor af.
Daardoor kunnen er bloedingen optreden, dit merk je aan blauwe plekken die niet snel genezen, wondjes die slecht genezen of bijvoorbeeld een beschadiging aan je ogen.
De cellen die je zenuwen vormen raken ook aangetast door langdurige hoge bloedsuikerspiegels. dit proces hangt nauw samen met de beschadiging van bloedvaten. Doordat je kleine bloedvaatjes aangetast raken wordt het zenuwstelsel niet voldoende voorzien van zuurstof. Het resultaat is dat ook de zenuwuiteinden op den duur afsterven. Dit noemt men neuropathie.
Je kunt dus zien dat de hoge bloedsuikerspiegel een soort sneeuwbaleffect aan klachten veroorzaakt. En daarbij versterkt het ene probleem het andere. Als je bijvoorbeeld last hebt van een te hoge bloedsuikerspiegel in combinatie met te hoog cholesterol of een te hoge bloeddruk dan wordt de kans op hart- en vaatziekten verviervoudigd.
Heb je daarbij last van een hoog cholesterol dan loop je een vergroot risico op het dichtslibben van aderen, en het proces van slechte doorbloeding wordt versneld of verergerd. Hetzelfde geldt voor hoge bloeddruk. Door de hoge bloeddruk worden je aderen minder soepel, waardoor de kans dat er iets misgaat met die ader natuurlijk toeneemt.
Zoals je kunt zien zijn de grote drie factoren die bijdragen aan extra gezondheidsproblemen bovenop je diabetes:
- Hoge bloedsuikerspiegel
- Hoge bloeddruk
- Hoog cholesterol
Deze combinatie van gezondheidsklachten wordt het metaboolsyndroom genoemd.
Lange termijn gevolgen: diabetesvoet
Mensen die al heel erg lang te kampen hebben met diabetes, of mensen met diabetes die een slecht gereguleerde bloedsuikerspiegel, hebben een grote kans dat de hoge concentratie aan glucose in de bloedbaan door het hele lichaam schade aanricht. De kleine bloedvaatjes zullen het eerste getroffen worden door de effecten van een hoge bloedsuikerspiegel. Deze vaatjes sterven af en het resultaat is een slechtere doorbloeding in dat gedeelte van je lichaam.
Het gevolg daarvan is dat er minder zuurstof in die gebieden komt, dit in combinatie met de verminderde werking van je zenuwen, die vooral in je ledematen als eerste verzwakken kan ertoe leiden dat een klein wondje aan je teen of onder je voet niet geneest. Op de eerste plaats geneest het wondje niet goed omdat er onvoldoende doorbloeding is, en er dus ook onvoldoende zuurstof is.
Een factor die het erger maakt is dat mensen met langdurige diabetes vaak ook minder gevoel in het einde van de ledematen hebben, de voeten en de handen. Dit komt omdat de zenuwen ook beschadigd zijn. Op deze plekken heb je weinig gevoel.
Je zenuwstelsel krijgt dus geen signaal dat er iets mis is. Je voelt dus geen pijn. Daardoor kan zo’n wondje lang onopgemerkt blijven en kan de situatie chronisch worden.
Het wondje dat slecht heelt verandert in een grote ontstoken wond en in plaats van genezing wordt de situatie alleen maar erger. Een open wond veroorzaakt weer infecties en de grote open wond raakt op den duur ontstoken. Eenmaal ontstoken is het moeilijk om de situatie nog om te keren. De ontsteking tast het omliggende weefsel aan. Er kan zelfs necrose ontstaan. Het weefsel rond de wond sterft af en de schade is onomkeerbaar geworden.
Soms wordt nog geprobeerd om met maden de wond weer schoon te krijgen. Deze beestjes eten namelijk alleen dood weefsel en laten het gezonde weefsel met rust. Echter, over het algemeen is de enige uitweg die artsen dan nog zien is een gehele of gedeeltelijke amputatie van de aangetaste voet om op die manier te voorkomen dat de infectie zich ongeremd uitbreid.
Diabetesvoet voorkomen
Zoals je ziet is het heel erg belangrijk om te voorkomen dat je het sneeuwbaleffect krijgt. Als je dus diabetes hebt moet je alles aan doen om geen andere aandoeningen erbij te krijgen. Het is de combinatie van aandoeningen die tot grote schade leidt.
Het allerbelangrijkste is natuurlijk wonden aan je voeten voorkomen. Dus niet op blote voeten lopen, schoenen dragen die goed passen. Dat zijn de eerste stappen. Daarnaast ga je extra goed voor je teennagels zorgen. Als je dit zelf niet goed kunt, maak een afspraak bij de pedicure.
Dit wordt overigens door je ziektekostenverzekeraar vergoed.
Daarbij is het zaak dat je wondjes tijdig merkt. Controleer gewoon elke dag voor het slapengaan even je voeten. Vergeet de onderkant niet! Indien je een partner hebt, dit is een ideaal klusje voor hem of haar!
Dit is de praktische kant van het monitoren van je voeten, maar het grote onderliggende probleem, namelijk diabetes moet ook aangepakt worden.
De eerste stap die je moet zetten is ervoor zorgen dat je je bloedsuikerspiegel goed onder controle hebt. Veel mensen zijn extra bang voor hypo’s en lopen daarom rond met een hogere bloedsuikerspiegel dan nodig is.
Stabiele bloedsuikerspiegel
Een stabiele bloedsuikerspiegel creëer je door als eerste je dieet aan te passen. Door regelmatiger te eten, dus vijf keer per dag iets kleinere porties in plaats van drie keer per dag een grote portie zorgt ervoor dat de koolhydraten die je binnenkrijgt gelijkmatiger over de dag verspreid worden.
Daarnaast ga je heel goed letten op wat je eet. Zorg ervoor dat je de eenvoudige koolhydraten zoals de suiker in de thee of koffie niet langer neemt. In vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen zitten ook heel veel van die snelle suikers die ervoor zorgen dat je pieken in je bloedsuikerspiegel krijgt.
Nu is het niet zo dat je koolhydraten uit je dieet moet verbannen, je moet alleen nog maar complexe koolhydraten nemen. Deze complexe koolhydraten vind je in volkorenbrood, het meeste fruit en hele granen voor in de yoghurt.
Ik adviseer daarom om je koolhydraatinname te baseren op de glycemische index. Deze geeft precies aan welk effect het product op je bloedsuikerspiegel heeft.
Minder ongezonde vetten
Daarnaast wil je natuurlijk voorkomen dat je te vet eet in verband met je cholesterol, dus ook bij de inname van vetten ga je een aanpassing maken. Je mag nog gewoon vetten hebben, alleen je past het een en ander aan. Ten eerste neem je geen transvetten meer, die zijn te ongezond. Daarnaast ga je de verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten verbeteren. Je moet dus veel meer onverzadigde vetten eten ten opzichte van de verzadigde vetten.
Onverzadigde vetten vind je in vis en noten. Verzadigde vetten zitten meestal in bewerkte voeding. Een truc van de voedingsindustrie om producten suikerarm te maken is door de suiker te vervangen met vet. De meeste bewerkte producten zitten dus of vol met suiker of vol met verzadigd vet.
Laat deze producten gewoon staan en vervang ze met biologische producten zoals yoghurt, kefir, verse groenten en fruit. In plaats van vet varkensvlees ga je kip en kalkoen eten. Of je neemt in plaats van dat gemengde gehakt mager rundergehakt.
Als je alle bovenstaande dieetaanpassingen maakt heb je een stabielere bloedsuikerspiegel en kun je gerichter je insulinebehoefte instellen.
Geen pieken in je bloedsuikerspiegel betekent dat je minder extra insuline hoeft te gebruiken en dus ook geen hele lage bloedsuikerspiegel krijgt.
Water
Een hele goede tip is om je aan te wennen om water te gaan drinken. Dus geen frisdrank of sapjes, maar (mineraal) water. In water zit alles wat je nodig hebt, en belangrijker nog, in water zit niks wat je niet nodig hebt. Waarom zou je nog frisdrank drinken als je eigenlijk wel weet dat in frisdrank helemaal niets zit wat een diabetespatiënt ten goede komt.
Sapjes bevatten niet de vezels die een onbewerkte vrucht wel bezit, het resultaat is dat de sapjes in verhouding veel suikers bevatten. Neem in plaats van appelsap een appel en een glas water. Neem in plaats van sinaasappelsap een sinaasappel en een glas water. Het komt op hetzelfde neer, alleen het is zoveel beter voor je bloedsuikerspiegel.
Doorbloeding verbeteren
Een tweede extra doel dat je voor jezelf moet stellen is meer bewegen. Door meer te bewegen verbeter je de doorbloeding, en je hebt als extra voordeel dat je insulineresistentie in de spieren minder wordt of minder snel toeneemt. Mocht je in staat zijn probeer zelfs meer spiermassa te krijgen, doe dat dan, ga trainen. Dit kan een enorme verbetering in bloedsuikerwaarden bewerkstelligen!
Natuurlijk moet je wel de extra beweging verrekenen in de hoeveelheid insuline die je spuit. Meer beweging betekent iets minder insuline.
Het actief ervoor zorgen dat je doorbloeding goed blijft heeft een positief effect op je bloeddruk, maar ook op je zenuwstelsel. Vooral je zenuwstelsel is erg afhankelijk van een goede doorbloeding.
Je hoeft ook niet meteen te gaan sporten, bijvoorbeeld yoga is een hele goede oefening om elke dag thuis te doen en zo kun je je doorbloeding flink bevorderen.
Als laatste tip wil ik je wijzen op het feit dat diabetes ook effect kan hebben op het functioneren van de hersenen. Hierbij spreekt men weleens over diabetes type 3. Je hersenen maken een integraal onderdeel uit van je zenuwstelsel, en dus is het belangrijk in de strijd tegen een diabetesvoet.
Immers, als je tijdig het wondje opmerkt is de kans kleiner dat het uit de hand loopt. Feit is dat als je je hersenen flink stimuleert deze beter en langer goed blijven functioneren dan wanneer jij je hersenen niet uitdaagt. Hoe jij je hersenen het beste kunt laten kraken laat ik aan jou over.
Samenvatting
Resumerend, een diabetesvoet is tegen te gaan door als eerste ervoor te zorgen dat je voeten alle aandacht krijgen, goed zittende schoenen en elke avond een controle uitvoeren op eventuele plekjes. Verzorg je teennagels goed, of laat dit door een professional doen.
Daarnaast is het heel belangrijk dat je je bloedsuikerspiegel stabiliseert door dieetaanpassingen. Vervolgens doe je wat je kunt wat betreft meer bewegen, je doorbloeding is cruciaal om complicaties te voorkomen.
Naast meer bewegen, gezonder eten ga je nog beter je bloedsuikerspiegel managen. Dus je moet ervoor zorgen dat je zorgvuldig te werk gaat en lagere bloedsuikerwaarden krijgt zonder dat je met hypo’s te maken krijgt. Dit zal betekenen dat je vaker je bloedsuikerwaarden zal moeten prikken. Maar dit nadeel weegt niet op tegen de voordelen op lange termijn!
[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25621126 (schade aan cellen)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24949886 (Diabetes type 3 ofwel alzheimer)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16799390 (Diabetic foot treatment)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22162609 (Maggot treatment diabetic wounds effective)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24702596 verhoogde bloedsuiker en verstijfde aderen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25634204 risicofactoren diabetes, zoals hoog cholesterol[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]
Mijn ochtend suiker is altijd te hoog gemiddeld 11 lange termijn is altijd oké bij kontrole heb pillen en type 2 ben daar niet blij mee en krijgen dat niet omlaag waaraan kan dat liggen of wat kan ik daaraan doen
Alvast bedankt met vriendelijke groet martine
niet veel buiten voldoende water drinken en meer medicatie neme; ik zou ook eens bi de art navragen