Fibromyalgie

Laatste Update: 31 augustus 2022

Wat is een goed matras wanneer je fibromyalgie hebt?

Mensen met fibromyalgie weten hoe belangrijk het is om een goede nachtrust te hebben (1). Speciale thee, een avondroutine of een koude douche nemen zijn allemaal manieren om je nachtrust te bevorderen.

Veel mensen vergeten het belangrijkste onderdeel van een goede nachtrust. Een goed matras is van essentieel belang wanneer jij beter wilt gaan slapen. Het is algemeen bekend dat de pijn van fibromyalgie kan worden bestreden met goede nachtrust. Logischerwijs is het matras een van de belangrijkste factoren. Maar waarom slaapt 80% van heel Nederland op een "verkeerd matras"?

Heeft dit te maken met het feit dat dit te duur is? Dat men het niet weet? Of dat men denkt dat het niet zal werken? Of dat je 10 jaar garantie hebt en dus niet iets anders koopt bij een miskoop (2)? Ik heb geen flauw idee. Wat ik wel weet is dat een goed matras niet alleen de gevolgen/symptomen van fibromyalgie verminderen, door een goede nachtrust zal je ook nog eens meer energie hebben dan voorheen. Voor mensen met fibro, is dit een droom...

Criteria voor een goed matras?

Te groot, te koop, te zwaar, te licht, te hard, te zacht, te duur, te goedkoop! Dit zijn allemaal factoren die meespelen. Wanneer we in een woonboulevard lopen komen je misschien wel 50 verschillende matrassen tegen (zonder te overdrijven). Er zijn zoveel verschillende soorten matrassen, hoe kan je dan weten wat voor jouw de beste is? Een verkoper kan je hier altijd mee helpen, maar pas op dat je men je niet zomaar een duur matras aansmeert omdat dit toevallig "de beste" is.

Ieder mens is anders, ieder mens zit ook anders in elkaar en heeft andere voorkeuren. Ik kan dus onmogelijk een top 5 maken van de beste matrassen die die nachtrust optimaal bevorderd. Deze vraag heb ik in ons forum gesteld en ik kreeg verrassende reacties.

Eigenlijk waren de reactie niet echt verrassend, ik had het zelf kunnen bedenken. De ene zegt een matras van schuim, de andere weer van een speciaal merk en iemand anders heeft veel goede ervaringen bij een waterbed. Dit zorgt natuurlijk niet echt voor opheldering...

Onderzoek laat wel zien dat als je een magnetische topmatras gebruikt dit kan helpen om pijn te verminderen en om beter te slapen. In dit onderzoek hielp het ook om pijn en de myalgische score te verminderen. Mensen sliepen in dit onderzoek 16 weken op zo'n magnetische topmatras (3).

Het is een feit dat je niet zomaar kan zeggen dat je op een bepaald matras goed kan slapen. Iedereen ervaart dit anders en je zult dus elke matras moeten testen voordat je daadwerkelijk weet of het bij je past.

Waarom slaapt men op een slecht matras?
Een van de redenen waarom zoveel mensen op een slecht matras slaapt komt omdat er in de meeste gevallen een flink prijskaartje aanhangt.

Wanneer je niet voor 100% overtuigd bent dat een dergelijk matras uitkomst biedt, zal je deze investering niet gaan maken. Omdat je ook pas na een aantal weken echt resultaat zal merken heeft het ook vaak geen zin om het een week te testen.

Het is een blijft een moeilijk proces, het aanschaffen van een goed matras, maar het is zeker essentieel wanneer je fibromyalgie wilt bestrijden.

Uitproberen

Blijf altijd je matras uitproberen. Vaak kun je een regeling treffen dan je een matras een aantal dagen uitprobeert voordat je daadwerkelijk tot de aanschaf hiervan zal overgaan! Op lange termijn is dit misschien wel de beste en meest simpele fibromyalgie behandeling.

Andere zaken
Ook een goed liggend kussen en deken is erg belangrijk! Voor meer informatie voor een goede nachtrust met fibromyalgie klik dan hier: Een goede nachtrust met fibromyalgie

Bronnen:

 1. https://www.rheumatic.theclinics.com/article/S0889-857X(01)00012-6/fulltext
 2. https://www.researchgate.net/profile/Zhijun-Yan/publication/289629020_An_LDA_and_synonym_lexicon_based_approach_to_product_feature_extraction_from_online_consumer_product_reviews/links/584923de08aeda6968281b63/An-LDA-and-synonym-lexicon-based-approach-to-product-feature-extraction-from-online-consumer-product-reviews.pdf
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2577947/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte heer Boekhorst,

  Een goed artikel, u slaat de spijker op zijn kop. Veel mensen die een nieuw matras overwegen zien door de bomen het bos niet meer.

  Drie belangrijke peilers voor de kwaliteit en geschiktheid van een matras zijn het soortelijk gewicht, de hardheid en de klimaateigenschappen.

  De hardheid bepaalt hoe diep het koudschuim bij een bepaalde kracht kan worden ingedrukt. Fabrikanten kunnen een matras is elke gewenste hardheid fabriceren. De hardheid draagt bij aan de orthopedische ondersteuningsfunctie, mits de juiste hardheid word gekozen. Het matras moet niet te hard en niet te zacht zijn. De juiste hardheid is afhankelijk van uw lichaamsgewicht, lengte en voorkeur. Het is belangrijk dat een winkelier verschillende hardheden aanbied voor één type matras. Bijvoorbeeld Soft (tot 50 kg), Medium (tot 75 kg), Fim (tot 100 kg) of Hard (tot 120 kg). Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat u niet op een te hard of te zacht matras slaapt. Dit is namelijk funest voor het lichaam. Kort gezegd zorgt een te zacht matras dat de lendenwervel onder druk komt te staan, doordat de bekken te diep wegzakt in het matras. Hierdoor ontstaan veelal lage rugklachten. Een te hard matras zorgt voor pijn op de uitstekende delen van het lichaam (schouders en bekken). Een te hard matras resulteert in bloedsomloopstoornissen. Een juiste hardheid van het matras is dus zeer belangrijk.

  Het soortelijk gewicht is het aantal kilogram materiaal dat per vierkante meter in het matras is verwerkt. Hoe hoger het soortelijk gewicht (afgekort SG) des te veerkrachtiger, duurzamer en comfortabeler het matras is. Het soortelijk gewicht zegt niets over hoe hard een matras is. Een SG 20 en SG 60 matras kunnen even hard zijn. Een hoog soortelijk gewicht is belangrijk voor de duurzaamheid, puntelasticiteit en duurzame veerkracht (kuilvorming) van het matras. De Consumentenbond raadt een matras met minimaal SG 35 aan voor volwassenen.

  De klimaateigenschappen zijn voor elk matras anders. HR koudschuim matrassen hebben in de regel een betere luchtdoorlaatbaarheid, vochtafvoer en warmteregulatie dan bijvoorbeeld latex matrassen. Het is per persoon verschillend wat de beste oplossing is. Neem gerust contact met ons op om dit te bespreken.

  In het geval van fibromyalgie raden wij veelal aan gebruik te maken van een traagschuim matras. Traagschuim is thermo-elastisch. Dit betekent dat het traagschuim reageert op lichaamstemperatuur. Het traagschuim wordt zachter bij warmte. Hierdoor vloeit het materiaal als het ware onder het lichaam vandaan. Door het wegvloeien van het schuim zakt het lichaam licht weg, waardoor er een groter raakvlak wordt gecreëerd. Door het grotere raakvlak kan de druk over een groter lichaamsoppervlakte verdeeld worden, waardoor het lichaam ontlast wordt. De drukpunten worden dus maximaal ontlast. Het drukverlagende effect zorgt ervoor dat de spieren, pezen en zenuwen zich, door de goede ondersteuning, kunnen ontspannen. Hierdoor kan het lichaam zich herstellen.

  Onze doelstelling is dat u gezond en rustig slaapt. Om deze reden bieden wij, Ravensberger Matrassen, 30 dagen proefslapen aan. Dit betekent dat als u binnen 30 dagen niet tevreden met een matras bent, u deze risicovrij kunt ruilen of retourneren. Wij bieden 10 jaar garantie op onze matrassen en leveren gratis in Nederland in België.

  Mocht u vragen hebben met betrekking tot het voor u juiste matras of wilt u weten waarop u moet letten bij de aankoop van een matras, neem dan gerust contact met ons op op telefoonnummer 079 - 889 55 97 of op [email protected].

  Met vriendelijke groet,
  Ravensberger Matrassen
  http://www.ravensberger-matrassen.nl

  Wij willen dat u gezond en rustig slaap.

 2. Hallo
  Ik heb zelf fibromyalgie en had 2 maanden geleden dringend een nieuw matras nodig. Het grootste probleem was dat ik weinig geld te besteden had op dat moment, dus ik moest een goedkope matras vinden die toch de benodigde kwaliteit had. Na lang lezen en zoeekn stuitte ik op dit matras: *link verwijderd* (ik heb een 140 x 200 boxspring). Ik heb advies gevraagd en mij werd verteld dat ik kon komen proefliggen in de showroom in Venendaal. Dit wilde ik niet omdat ik in Brabant woon en dit te ver rijden vond. Ik weeg rond de 130 kg dus mij werd verteld dat ik sowieso beter voor eht 22cm dikke matras kon gaan vanwege mijn gewicht. Omdat ik twijfelde over de hardheid heb ik gekozen voor het relax-model met aan de ene kant 4,5 cm koudschuim en aan de andere kant 4,5 traagschuim. dit matras kostte me 225 euro, de gewoen koudschuim 22cm had me 170 gekost maar ik wilde voor zekerheid gaan. De kern is ovrigens 12cm pocketvering en het matras heeft 7 comfortzones. Het matras werd binnen 2 dagen geleverd en eigenljik slapen beide kante voortreffelijk. De traagschuim katn vind ik zelf iets lekkerder omdat het net iets zachter ligt maar de ondersteuning is geweldig en doordat de traagschuimlaag niet te dik is gaat draaien nog soepel. Ik ben dus zeer tevreden over het meubelplein in venendaal en het bewijst maar weer dat goedkoop geen duurkoop hoeft te zijn.

 3. Van fibromyalgie heb ik geen last. Wel heb ik lichte reumaklachten. Daarom is voor mij een boxspring ideaal vanwege de hoge instap. Met name de keuze van een matras is natuurlijk heel persoonlijk. Maar ik ben in ieder geval erg te spreken over het slaapcomfort.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share