Fibromyalgie medicijnen

Laatste Update: 27 september 2020

Fibromyalgie en Medicijnen

Fibromyalgie is nog steeds niet te genezen, maar desondanks zijn er wel mogelijkheden of het leven een stuk dragelijker te maken voor mensen die lijden aan deze chronische aandoening. Een combinatie van fibromyalgie behandelingen is aan te raden voor mensen die dagelijks veel last hebben. Medicatie en niet-medicinale behandelingen zijn tot op heden het beste middelen aan deze aandoening aan te pakken. Het helemaal elimineren van de pijn kan nooit, vaak zijn de meeste patiënten als blij wanneer er een kleine verlichting van de pijn is ontstaan. Hele dagen rondlopen met pijn, kan nooit goed zijn voor een persoon, daarom merken fibromyalgie patiënten ook grote verbetering wanneer de pijn ook maar iets afneemt. Men slaapt beter, heeft minder stress, beter gemutst etc.

Kleine verlichting=> Grote resultaten…

De medicijnen hebben over het algemeen een meer van ondersteunende taak, de niet-medicinale behandeling brengt over het algemeen het grootste resultaat met zich mee. Medicijnen helpen vooral de bijkomende pijn tegen te gaan. Het belangrijkste van de medicatie is, is dat deze op de juiste momenten worden ingenomen. 80% gebruikt medicatie op de verkeerde manier, waardoor het vaak te laat is.

Welke fibromyalgie medicijn worden er gebruikt?

Er zijn verschillende soorten medicijnen die gebruikt worden bij fibromyalgie. Op nummer 1 (met een grote meerderheid) staat de “normale” pijnstiller(1).

Pijnstillers
Pijnstillers zijn een goede “pijn-killer”, mits ze goed gebruikt worden. Een paracetamol slikken op het moment dat de pijn begint op te komen, is niet goed aangezien je dan al te laat bent. Veel fibromyalgie patiënten slikken de hele dag door hoge doseringen pijnstillers zodat ze de dag pijnloos verlopen. Paracetamol is trouwens de meest voorkomende pijnstiller omdat deze zonder recept te verkrijgen is en deze vrij weinig bijwerkingen heeft. Mogelijk bijwerkingen zijn:

Wel moet er verteld worden, dan deze vorm van medicatie slecht een pijn verminderende werking heeft. De oorzaak van het probleem wordt niet aangepakt, slecht het symptoom wat er uit voortvloeit.

Een zwaardere pijnstiller is tramadol. Deze pijnstiller valt nog net niet onder de opiumwet omdat deze een iets minder zware werking heeft als morfine. Omdat dit een vrij zware pijnstiller is, is het belangrijk om dit altijd eerst te bespreken met de huisarts. Tramadol heeft ook een vele langere werking dan paracetamol, ongeveer zo’n 12-16 uur.  Let bij deze pijnstiller goed op de dosering, aangezien tramadol meer bijwerkingen heeft dan paracetamol:

 • Sufheid
 • Misselijkheid
 • Verstoppingen
 • Jeuk
 • Hoofdpijn
 • Moeilijk ademhalen

Kalmerende medicijnen
Als je lijdt aan fibromyalgie, heb je last van spierpijn, slaap je slecht en je stress niveau is altijd hoog. Daarom wordt er vaak ook medicijnen voorgeschreven die de slaap bevorderen en je spieren laten ontspannen. Deze medicijnen zijn alleen verkrijgbaar bij de huisarts. Benzodiazepine is een kalmerend medicijn die zowel de spier verslapt als een kalmerende werking heeft. Je slaap zal hierdoor bevorderd worden, waardoor ook fibromyalgie weer minder klachten met zich mee brengt. Maar het nadeel is dat je er afhankelijk van kunt worden(2).

(Lees voor meer informatie het artikel “Fibromyalgie en slaapproblemen”)

De huisarts zal dit medicijn echter niet snel voorschrijven, aangezien deze een erg verslavende werking met zich mee brengt. Bij langdurig gebruikt kan het zelfs averecht werking en stress en slapeloosheid veroorzaken.

Af en toe wordt er antidepressiva voorgeschreven is kleine hoeveelheid omdat dit ook kalmerend kan werken. Echter dit wordt vaak gezien als “noodoplossing”

Welke niet-medicinale behandelingen zijn er?

Er zijn een aantal niet medicinale behandelingen mogelijk die over het algemeen een groter effect hebben bij het proces van fibromyalgie klachten verminderen. Hieronder een overzicht met link naar de verschillende niet-medicinale behandelingen voor fibromyalgie:

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/papr.12364
 2. https://academic.oup.com/painmedicine/article/8/8/624/1909398
 3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/03009749609069212

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo
  ik gebruik nu sinds een paar weken Naltraxon, mnaarvoel helaas geen verandering
  ben alleen maar duizelig en misselijk en kom gewoon niet vooruit.
  soms vraag ik me dan ook af wat het leven zo nog voor zin heeft.
  nu ben ik op zoek naar een middel wat wel zal helpen bij mijn ziekte.
  kunnen jullie mijn advies geven.
  vriendelijke groet Noor Soeterboek

  1. Dag Noor,

   Medicijnen hebben helaas forse bijwerkingen op lange termijn. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat een gezonde leefstijl fibromyalgie een stuk dragelijker kan maken. Er zijn vrij veel natuurlijke remedies om de pijn en oververmoeidheid te verminderen. Op de blog (www.optimalegezondheid.com/fibromyalgie) kun je veel artikelen hier over vinden.

   Ik denk dat het 4 weken programma in combinatie met de fibromyalgie weg methode goed voor je zal werken, ik heb je hierover een e-mail gestuurd.

   Succes!

 2. wil graag informatie over fibromyalgie weg methode
  ik woon op curacao en wil weten dat het mogelijk is om vanuit hiet te kunnen bestellen
  heef pas te horen gekregen dat ik dat ziekte heb (fibromyalgie)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin6
Share