Fibromyalgie

Laatste Update: 26 april 2023

Onbegrip maakt fibromyalgie allemaal erger!

Het overgrote deel van alle aandoeningen die op dit moment bekend zijn het duidelijke symptomen. Natuurlijk, de ene zijn zichtbaar voor het blote oog en de andere zal met behulp van apparatuur gemeten moeten worden! Er zijn verschillende reumatische aandoeningen zoals reuma, fibromyalgie, artrose, artritis psoriatica, jicht  en de ziekte van Lyme. Zo kan ik er nog wel een aantal opnoemen.

Ook deze aandoeningen vallen onder de term “zichtbare aandoeningen”. Echter een enkele (fibromyalgie) is helaas niet meetbaar/zichtbaar (1).

Om de reden dat er niet echt bewijs voor fibromyalgie (omdat mensen eerst moeten zien dan geloven) is er de laatste jaren erg veel onbegrip ontstaan voor mensen die last hebben van deze aandoeningen. Juist dit onbegrip zal de aandoeningen erger maken dat hij al is.

Onbegrip voor reumatische aandoeningen

Waarom zou dit de aandoening erger maken. Doordat het een aandoening is die lastig te “bewijzen” is kunnen mensen zich niet inbeelden hoe erg de aandoening is.

“Wat men niet ziet, wat men niet gelooft”

Om dit nog wat duidelijker te maken het volgende voorbeeld. Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt.

Vroeger keek ik nog wel eens op tv “American funniest home videos”. Je kent het concept vast wel. Wanneer ik iemand van een fiets zag vallen (op een pijnlijke manier) “voelde” ik als het ware ook die pijn. Misschien niet in het echt, maar je kunt je voorstellen hoe pijnlijk zoiets kan zijn.

Mensen met fibromyalgie (ook andere reumatische aandoeningen) vertonen geen duidelijke symptomen.  Je kunt je voorstellen dat het lastig is om je voor te stellen wat voor pijn iemand heeft, zonder dat je de symptomen kan zien.

Hierdoor ontstaat onbegrip

Niet alleen je direct omgeving zal dus onbegrip tonen (dit is al erg genoeg) maar wat te denken wat bijvoorbeeld je werkgever of het UWV? Steeds vaker komen mensen met fibromyalgie voor het gevolg onbegrip te staan (2)!

Hoe ga je met onbegrip om?

Ik kan je direct vertellen dat dit enorm lastig is! Niet alleen de thuissituatie zal worden beïnvloed, maar ook de werkomgeving (wanneer je al werkt).

Als je werkomgeving aangeeft dat fibromyalgie niet bestaat kan dit zelfs voor verergering van de klachten zorgen (3).

Om van het onbegrip af te komen zijn geen duidelijk stappen vermeld. Dit komt doordat het probleem van onbegrip niet bij jouw ligt, maar aan de kant van de mensen die onbegrip vertonen.

Uitleg

Allereerst is het van groot belang dat men de aandoening fibromyalgie beter leert te begrijpen, wat het inhoudt en van de gevolgen hiervan kunnen zijn!

Wanneer men niet weet wat een ziekte is, kan men ook moeilijk oordelen toch?

Betrokkenheid
Betrokkenheid
Wanneer jij dit hebt gedaan is het vooral zaak dat je de personen steeds op de hoogte houdt van de vorderingen. Hoe meer men betrokken is bij de situatie, hoe meer begrip ze zullen hebben/tonen!

Tijd

Het zit in ons menselijk DNA dat het tijd kost om dingen te begrijpen zonder ze te snappen. Tot nu toe is er geen medisch bewijs voor fibromyalgie. Geef mensen de tijd om zich te kunnen inleven in je eigen situatie!

Bronnen:

 1. https://www.acpjournals.org/doi/abs/10.7326/AITC202003030
 2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1363459316677623?journalCode=heaa
 3. https://academic.oup.com/rheumatology/article/54/3/482/1795571?login=false

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn dokter zegt zelfs dat het geen vorm van reuma is. Mijn man zegt als ik s, morgens erg moe ben en we eigenlijk weg moeten, dan ga je toch vanmiddag een uurtje slapen? Ik heb 4 pillen van het kruidvat om te kunnen slapen. Dus s, middags slapen is niet een oplossing.

 2. Ik ben 64j en heb al veel meegemaakt, maar na een rugscan met airconditioning vielen al mijn krachten stilaan weg, daarna kwam de pijn in al mijn spieren en gewrichten en kon ik bijna niet meer lopen. Heb alle testen ondergaan voor ALS, MS, Parkingson en veel meer en toen kwam de diagnose: fybromialgie van mijn Proffessor. Vele mensen denken dat het maar ingebeeld is, maar geloof me: de pijn is zo hevig na een tijd, dat ik in een rolstoel terecht ben gekomen. Ik had willen weren tot mijn 70st , maar dat is onmogelijk. Ben nu voor 66% invalide verklaard. Maar ik vecht en mijn hobby is nu : de chihuahua! Heb er 4 en ben zo gelukkig. Mijn vriend en mantelzorger doet nu alles voor mij, want kan nog geen kommetje soep vasthouden. Ik neem Tradonal Retard 100 plus 50 voor in de nacht.

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen met Fibromyalgie, Christina.

   Ik wens je heel veel sterkte!

 3. wel eerlijk gezegd bij mij hebben ze wel gevonden mijn spierziekte waar ik al jaren mee sukkelzelf mijn rechter knie heeft een halve prothese in het Heilig hart te Tienen en de linker knie is versleten en rechts mijn voet heeft botaanwas en hebben ze me gezegd het zal van lange duur zijn dat het zal beteren door u spierziekte en met bewegingen heb ik er nog last van en de ene mens is niet de ander mens weet je

 4. Beste Robert Jan,

  Ik heb niet alleen fibromyalgie, maar meer.
  Ik heb al van alles geprobeerd, maar alles was buitengewoon duur en niets werkte.
  Vandaar mijn aarzeling en eigenlijk ook huivering. Begin ik aan een nieuw, kostbaar, experiment?

  1. Of het voor jou gaat werken, kun je zonder enig risico uitproberen, Bert. Ik geef je een 'niet goed-geld terug' garantie van 30 dagen.Zonder lastige vragen of verantwoording, krijg je gewoon je geld terug.
   Voorwaarde is natuurlijk wel dat je het serieus probeert. Maar daar heb ik alle vertrouwen in, want ik weet dat jij, en met jou heel veel anderen, graag verbetering willen zien.

   Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik dat graag van je, Bert.

 5. ik heb het al van me twaalde en wordt altijd van kastje naar muur gestuurd en elke keer heen en weer dan dit dan dat dan zus dan zo heb alle symtomen en wordt er beu mee maar kan helaas de boek niet bestellen sta onder zware wsnp en bewindt want anders had ik het graag willen testen en mijn zoon en dochter ook ook die zitten nu in die stome molen waar ik al in ben geweest zonder resultaten en ben door bewindt en wsnp helemaal radeloos want kan geen kant meer op anders had ik graag dit geprobeert met me kinders want je wordt idd depri van al deze onderzoekken zonder resultaten en ga steeds idd verders achter uit is er voor mensen in wsnp en bewindt geen oplossing dat ook wij aan deze boek en bonussen kunnen komen want wij mogen niks via ideeal en tnt contant doen

 6. Ik heb tot nog toe goede resultaten geboekt door u eerste boek te lezen . Ben benieuwd naar de volgende boeken die mij belooft zijn . Heb deze tot nu toe nog niet mogen ontvangen.

  1. Deze zal vanzelf komen, geen probleem. Ben blij dat je er blij mee bent en dat je resultaten boekt.
   Veel succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share