Fibromyalgie Test en Diagnose

Fibromyalgie is vaak moeilijk vast te stellen aangezien de symptomen vaak overeenkomen met andere reumatische aandoeningen.

We merken dat mensen met fibromyalgie vaak vele artsen moeten bezoeken voordat er een correcte diagnose wordt gesteld. Dit komt door de samenstelling van symptomen waar mensen met fibromyalgie mee te maken hebben. Het probleem van deze klachten is (naast dat ze vervelend en pijnlijk zijn) dat ze erg veel overeenkomen met andere aandoeningen, waardoor er fouten worden gemaakt bij het stellen van de diagnose.

Een klacht die veel mensen met fibromyalgie hebben.

Vraag: Hoe wordt fibromyalgie vastgesteld?
Antwoord: Door het testen op andere aandoeningen en het concluderen dat hiervan geen sprake is tot fibromyalgie overblijft

Ik weet het, dat klinkt niet erg gemakkelijk! Er is altijd veel onzekerheid over de diagnostiek van fibromyalgie!

Doordat fibromyalgie lastig is vast te stellen worden er eerst allerlei andere onderzoeken uitgevoerd om te zien of je niet ergens anders last van hebt. Dit kost ontzettend veel tijd en ondertussen zit jij nog steeds zonder behandeling.

Daarbij vinden artsen het ook belangrijk om vast te stellen of je last hebt van de tenderpoints van fibromyalgie.

Een andere reden waarom een fibromyalgie test of diagnose lastig is, is omdat er geen laboratoriumtest beschikbaar is die de aanwezigheid van fibromyalgie bewijst. Daarbij werken gestandaardiseerde laboratorium tests niet om de oorzaak van de pijn aan te tonen. Doordat er nog geen objectieve en goedgekeurde test voor fibromyalgie in de medische wereld beschikbaar is hebben veel mensen onnodig lang last van fibromyalgie zonder dat ze hun aandoening een naam kunnen geven.

Het gevolg van problemen met de diagnose is dat sommige artsen concluderen dat de aandoening niet fysiek is, oftewel een fantoompijn.

Of ze vertellen de patiënt dat deze er maar mee moeten leren leven, zonder dat ze weten waartoe ze de patiënt echt oproepen. Er zijn namelijk wel manieren om fibromyalgie te behandelen zodat de klachten minder erg worden.

Hieronder heb ik een fibromyalgie test samengesteld om je een indicatie te geven of je wellicht last hebt van fibromyalgie. Daarnaast is het aan te raden om naar een arts te gaan die ervaring heeft met fibromyalgie om je vervolgens officieel correct te laten onderzoeken.

Fibromyalgie test criteria:

Een arts vertrouwd met fibromyalgie kan de correcte diagnose doen aan de hand van de zogenaamde "tenderpoints".

1. Je hebt last van fibromyalgie pijn voor meer dan 3 maanden.
2. Pijn in de zogenaamde fibromyalgie tenderpoints.

Tenderpoints:
Vastgesteld is door de medici dat er 18  punten op je lichaam zitten die in aanmerking komen als een zogenaamde tenderpoint. Voor een fibromyalgie diagnose moet een persoon 11 of meer tenderpoints hebben met overgevoeligheid en pijn.

De Fibromyalgie Zelf Test:

Hieronder een aantal vragen en symptomen kenmerkend voor fibromyalgie:

Pijn

Voel je een constante wijdverspreide doffe pijn in de spieren? Deze pijn voel je aan beide zijden van het lichaam (boven en onder de taille).

Ervaar jij pijn wanneer er druk wordt uitgeoefend op de volgende tender points:

 • Achterkant van het hoofd
 • Tussen de schouderbladen
 • Top van de schouders
 • Voorkant van de nek
 • Bovenste borst
 • Buitenste ellebogen
 • Heupen
 • Innerlijke knieën

Stijfheid

Heb je een stijf lichaam bij het wakker worden in de ochtend?
Voel je vaak een tintelende sensatie of gevoelloosheid in je handen en voeten?

Vermoeidheid

 • Ben je vaak moe?
 • Maakt je oververmoeidheid het moeilijk om nog goed te kunnen functioneren?
 • Hebt je moeite met slapen?

Allergieën en gevoeligheden

Heb je last gehad van de volgende klachten in de afgelopen 3 tot 6 maanden?

 • Schimmel, stof, seizoensgebonden, of voedsel allergieën?
 • Gevoeligheid voor chemische stoffen, rook en geuren?
 • Gevoeligheden voor alcohol en medicijnen?
 • Huiduitslag of huid gevoeligheden?

Andere symptomen

Heb je last gehad van tenminste 4 van de volgende klachten de afgelopen 3 tot 6 maanden?

 • Frequente en ernstige hoofdpijn?
 • Terugkerende of chronische zere keel?
 • Pijnlijke gebieden onder je arm of in de nek?
 • Spierpijn of algemene spier ongemakken?
 • Moeilijkheden met slapen?
 • Problemen met cognitieve vaardigheden zoals onthouden en redeneren? ("fibro fog")
 • Pijn in verschillende gewrichten op verschillende tijdstippen?

Andere symptomen kunnen zijn: pijnlijke menstruatie, prikkelbare darm en blaas, rusteloze benen, droge ogen en mond, depressie, angst, tinnitus, duizeligheid, problemen met je ogen, neurologische symptomen en verminderde coördinatie.

Het gesprek met de arts

Voordat je naar een arts gaat is het verstandig om je voor  te bereiden op het gesprek. Maak daarom een lijstje van je klachten en zorg ervoor dat je ze allemaal aan je arts verteld. Het kan gebeuren dat de arts voor het einde van de lijst al denkt te weten wat je hebt.

Vertel dan dat je voor de zekerheid het lijstje toch af wilt maken, zodat hij/zij ook zeker weet dat zijn diagnose correct is en dat hij/zij dan weer andere aandoeningen kan uitsluiten.

De behandeling van fibromyalgie

Als je dan de diagnose hebt gekregen voor fibromyalgie krijg je hier vaak advies voor je levensstijl voor in plaats van een behandeling met pillen. Soms wordt er antidepressiva voorgeschreven om de vermoeidheidsklachten van fibromyalgie te verminderen.

Daarnaast wordt vaak aangegeven om meer aan lichaamsbeweging te doen. Het hoeft niet per sé sporten te zijn, wandelen, dansen en tuinieren gelden ook als lichaamsbeweging.

Tot slot...

Het vaststellen van fibromyalgie is zelfs voor artsen een lastig proces. Als je denkt dat je last hebt van fibromyalgie moet je ook openstaan voor andere aandoeningen, want zoals gezegd zijn er veel overeenkomsten met andere aandoeningen zoals arthritis en reuma. Via de test met de fibromyalgie tenderpoints, andere pijn, stijfheid en allergieën kun je al een vrij goed beeld krijgen over of je wel of geen last hebt van fibromyalgie.

Ook kun je deze test gebruiken als voorbereiding voor het gesprek met je arts. Het is altijd verstandig om op papier te zetten waar je last van hebt zodat je huisarts de beste diagnose kan stellen of weet naar welke specialist hij/zij je het beste kan verwijzen.

Wil je meer weten over fibromyalgie? Dan kun je een gratis e-book boordevol tips tegen de fibromyalgie klachten downloaden. Bijna iedereen die het boek heeft gedownload is tevreden met de tips die erin staan.

[poll id="42"]

BRON: http://www.nfra.net/Diagnost.htm