Eerder heb ik een artikel geschreven over fibromyalgie en slecht slapen. Echter legde ik de nadruk op het feit dat de kans op een slechte nachtrust komt door de aandoening. Onlangs is er in Noorwegen een onderzoek gesloten wat laat zien dat juist een slechte nachtrust de oorzaak kan zijn voor fibromyalgie en de bijkomende klachten(1). Dit is dus alwaar weer een vicieuze cirkel. Lees hieronder de resultaten:
Resultaat van het onderzoek: Ouderen vrouwe die een langere periode slecht slapen, hebben een vergrote kans op de ontwikkeling van fibromyalgie.
Er is een enquête te ronde gegaan over meer dan 12.350 vrouwen in Noorwegen. Na een verloop van 10 jaar is er bij 325 vrouwen de aandoening geconstateerd. Voorafgaand aan het onderzoek waren alle vrouwen kerngezond. Bij het overgrote deel van de mensen die fibro hadden ontwikkeld rapporteerde ook slaapproblemen. Overigens hebben deze slaapproblemen vooral een groot effect wanneer de vrouw ouder was dan 45 jaar. Jonge vrouwen hebben ook een vergrote kans op deze aandoening echter beduidend minder dan oudere vrouwen.
Mannen
Wanneer mannen slecht slapen zal de vergrote kans waarschijnlijk ook aanwezig zijn, echter dit onderzoek ik gebaseerd op vrouwen. Daarnaast is de kans dat mannen deze aandoening ontwikkelen ook een heel stuk kleiner, dus deze kans is nagenoeg verwaarlossbaar.
Fibromyalgie in een vicieuze cirkel
Slaap je slecht? Dan is de kans op fibro groter. Maar wanneer je fibro hebt, zal je hierdoor ook nog eens slechter slapen waardoor de klachten erger worden(2). Het lijkt alsof dit een vicieuze cirkel is waar je heel erg moeilijk uit kunt komen.
Vooral vrouwen die op leeftijd zijn (50+) is het belangrijk om een goede nachtrust te hebben. Niet alleen om de kans op fibro te verkleinen, maar ook omdat dit een cruciale leeftijd is waar je juist dat beetje extra weerstand (door het goede slapen) goed kunt gebruiken. Hieronder een aantal tips om goed te kunnen slapen (ook voor mensen met fibromyalgie):
- Drink kamille thee
- Niet eten vlak voor het slapen
- Comfortabel bed/kussen
- Uiterst donkere kamer
- Geluiddichte kamer
- Ademende nachtkleding
Melatonine
Melatonine is een hormoon dat in de hersenen wordt aangemaakt. De aanmaak van dit hormoon kan geremd worden door zonlicht of kunstlicht doordat de receptoren in het netvlies direct gekoppeld zijn aan de klier (pijnappelklier) die dit hormoon aanmaakt. Teveel tv kijken of achter de computer zitten kan dus op langer termijn de aanmaak van melatonine remmen. Hoe minder licht je netvlies opneemt, des te meer melatonine te lichaam aanmaakt. De aanmaak van melatonine is je lichaams "seintje" om zich voor te bereiden op de nacht.
Kijk je dus veel tv, of zit je lang achter de computer, dan kan je slaapritme op de "hobbel" raken en zal je nachtrust minder goed verlopen!
Kijk niet teveel tv voor het slapen gaan! Er zijn ook melatonine supplementen verkrijgbaar om de nachtrust te verbeteren(3).
[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/fibromyalgie/Fibromyalgie en slecht slapen.mp4"
width="478"
height="360"
description="Slecht slapen en fibromyalgie"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]
Bronnen:
Beste,
idd, langdurig slecht slapen heeft fibromyalgie als gevolg.
De oorzaak is ook makkelijk terug te vinden. Vooral emotionele (introverte) mensen
met langdurige stress of trauma's kunnen dit krijgen. Het k
Beste,
Heb zelf ook 10 jaar Fibromyalgie (gehad). Geen dokter die mij geloofde dat het iets letterlijk
in me hoofd (de slaap) was. Na lang zoeken en miserie heb ik voor mezelf de oplossing gevonden. Ik neem nu sinds een jaar melatonine(sinds 2009 in Belgie verkrijgbaar) en doe magneettherapie met slaapsessies. Klachten/symptomen zijn verdwenen. Enkel stress
momenten kunnen het lichtjes opwekken(slechter slapen). Ik heb een ook tijdje in de psychiatrie(in zak en as) gezeten en zag daar mensen met hetzelfde probleem. Ik was dokter voor hen omdat ik hen kon zeggen wat hun probleem, oorzaak was en hen begreep. Het viel me wel op dat het
allemaal emotionele (introverte) mensen zijn(zowel mannen als vrouwen). Het karakteriele kan er ook mee te maken hebben. Vrouwen praten makkelijker over hun probleem(aandoening) dan de mannen(trots?). Het is
wel jammer dat de medici de mensen aan het lijntje houden. Ze luisteren niet naar de patient!.
Gelukkig heb ikzelf doorgezet en hoop hierbij mensen te kunnen helpen want voor sommige is FMS niet leefbaar met alle gevolgen vandien. FMS is een( langdurige) stressziekte met slecht slapen als gevolg en die vooral gevoelige emotionele mensen aandoet(vooral vrouwen)!
Grtjs Raoul
Dag Raoel,
Klopt helemaal, ik heb zelf ook ervaring met melatonine en vooral de juiste dosering is moeilijk te vinden, sommige mensen hebben meer nodig terwijl andere met een lage dosering beter kunnen slapen. Ik ben het ook met je eens dat medicijnen zeker niet altijd de beste oplossing is, helemaal bij FMS omdat de behandelingen alleen gericht zijn om de symptomen wat te onderdrukken. Ik heb trouwens nog een tip: ik heb iemand gecoacht met insomnia en heeft een doorbraak gekregen met een speciale licht therapie waarbij er minimaal 10.000 flux in de lamp zit om de aanmaak van melatonine te stimuleren, want in Nederland is er lang niet voldoende zon uren voor de juiste aanmaak van dit hormoon. Dit effect wordt versterkt door kunstmatig licht en raakt de biologische klop op de hobbel. Voor hem heeft de lamp erg goed geholpen, dat terwijl hij voor jaren ALLES heeft geprobeerd, meer energie en beter slapen is voor hem het gevolg. Ik ga er een review over schrijven met ook het type nummer etc, de lamp is afkomstig uit een slaapkliniek maar is ook gewoon te bestellen, kan wellicht helpen!
Groet,
Jack.