• Wat kun je eten bij brandend maagzuur?

Wat kun je eten bij brandend maagzuur?

2019-10-28T15:45:37+01:00juni 17th, 2017|Brandend Maagzuur|8 Reacties

Laatste update: door

Het hebben van brandend maagzuur is een pijnlijke aandoening, die ongeveer 20% van de bevolking treft. Eén van de symptomen van brandend maagzuur is een strak, pijnlijk gevoel op je borst. Het brandend maagzuur wordt veroorzaakt door zure reflux, wat ontstaat wanneer er maagzuur in de slokdarm wordt vrijgegeven. Het maagzuur brandt dan de binnenkant van de slokdarm weg en kan blijvende schade veroorzaken.

Het soort voedsel en de hoeveelheid die je eet kan het maagzuur beïnvloeden. Als je last hebt van brandend maagzuur probeer dan om 4-6 keer per dag wat kleinere maaltijden te eten. Overbelasting van je maag kan ervoor zorgen dat er zuur door je slokdarm naar boven komt. Houd een voedseldagboek bij om te identificeren welk voedsel bij jou tot brandend maagzuur kan leiden. Je hoeft deze voedingsmiddelen dan niet helemaal uit je dieet te elimineren, maar een vermindering kan je wel helpen bij het beter onder controle houden van je maagzuur.

Wat je NIET moet eten bij brandend maagzuur

Hier zijn 15 voedingsmiddelen die maagzuur bevorderen en die je dus beter kunt vermijden als je last hebt van zure reflux.

  1. Alcohol

Alcohol kan een enorme trigger zijn voor het krijgen van brandend maagzuur. Met name rode wijn en bier veroorzaken zuur. Alcohol ontspant je slokdarmspier, waardoor er maagzuur kan oprispen. Het drinken van alcohol bij een maaltijd kun je beter vermijden, omdat dat het risico op zure reflux verhoogt. Als je toch van een drankje bij je maaltijd wilt genieten, eet dan kleinere porties om zo het risico op het krijgen van brandend maagzuur te minimaliseren.

  1. Gefrituurd eten

Vettig voedsel kan voor een persoon die aan zure reflux leidt problemen veroorzaken. Terwijl gefrituurde voedingsmiddelen er krokant uit kunnen zien, zit er toch nog veel vet en olie in het buitenste laagje. Voedsel dat hoog is in vet duurt langer om te verteren, waardoor er meer druk komt te staan op je maag en op je slokdarm. Dit verhoogt het risico op zure reflux omdat de maag ook langer vol blijft. In plaats van gefrituurde voedingsmiddelen te eten, kun je je voedsel beter grillen of wokken. Dit bespaart niet alleen calorieën, maar kan je dus ook beschermen tegen brandend maagzuur.

  1. Pittig eten

Het effect van pittig voedsel op brandend maagzuur is interessant. Veel mensen klagen over brandend maagzuur na het consumeren van een pittig ger