Brandend Maagzuur

Laatste Update: 28 oktober 2019

Wat kun je eten bij brandend maagzuur?

Het hebben van brandend maagzuur is een pijnlijke aandoening, die ongeveer 20% van de bevolking treft. Eén van de symptomen van brandend maagzuur is een strak, pijnlijk gevoel op je borst. Het brandend maagzuur wordt veroorzaakt door zure reflux, wat ontstaat wanneer er maagzuur in de slokdarm wordt vrijgegeven. Het maagzuur brandt dan de binnenkant van de slokdarm weg en kan blijvende schade veroorzaken.

Het soort voedsel en de hoeveelheid die je eet kan het maagzuur beïnvloeden. Als je last hebt van brandend maagzuur probeer dan om 4-6 keer per dag wat kleinere maaltijden te eten. Overbelasting van je maag kan ervoor zorgen dat er zuur door je slokdarm naar boven komt. Houd een voedseldagboek bij om te identificeren welk voedsel bij jou tot brandend maagzuur kan leiden. Je hoeft deze voedingsmiddelen dan niet helemaal uit je dieet te elimineren, maar een vermindering kan je wel helpen bij het beter onder controle houden van je maagzuur.

Wat je NIET moet eten bij brandend maagzuur

Hier zijn 15 voedingsmiddelen die maagzuur bevorderen en die je dus beter kunt vermijden als je last hebt van zure reflux.

 1. Alcohol

Alcohol kan een enorme trigger zijn voor het krijgen van brandend maagzuur. Met name rode wijn en bier veroorzaken zuur. Alcohol ontspant je slokdarmspier, waardoor er maagzuur kan oprispen. Het drinken van alcohol bij een maaltijd kun je beter vermijden, omdat dat het risico op zure reflux verhoogt. Als je toch van een drankje bij je maaltijd wilt genieten, eet dan kleinere porties om zo het risico op het krijgen van brandend maagzuur te minimaliseren.

 1. Gefrituurd eten

Vettig voedsel kan voor een persoon die aan zure reflux leidt problemen veroorzaken. Terwijl gefrituurde voedingsmiddelen er krokant uit kunnen zien, zit er toch nog veel vet en olie in het buitenste laagje. Voedsel dat hoog is in vet duurt langer om te verteren, waardoor er meer druk komt te staan op je maag en op je slokdarm. Dit verhoogt het risico op zure reflux omdat de maag ook langer vol blijft. In plaats van gefrituurde voedingsmiddelen te eten, kun je je voedsel beter grillen of wokken. Dit bespaart niet alleen calorieën, maar kan je dus ook beschermen tegen brandend maagzuur.

 1. Pittig eten

Het effect van pittig voedsel op brandend maagzuur is interessant. Veel mensen klagen over brandend maagzuur na het consumeren van een pittig gerecht, maar anderen eten juist pittig voedsel om zo hun chronische maagzuur te kalmeren. Pittig eten kan de zuurniveaus in je maag beïnvloeden, waardoor de productie van zure reflux bevorderd kan worden. Als je merkt dat pittig eten kan leiden tot brandend maagzuur, probeer dan het aantal pittige maaltijden dat je eet te verminderen.

 1. Tomaten

Tomaten, zowel vers als ingeblikt, kunnen een belangrijke trigger voor maagzuur zijn. Terwijl het ongelooflijk gezonde groenten zijn, zijn tomaten van nature hoog in zuur. Dit kan je maag ontzetten, waardoor er als je je maaltijd verteert zuur kan oprispen. Wees voorzichtig met tomaten die worden gebruikt om mee te koken. Een heerlijke pastasaus kan je tot laat die avond achtervolgen. Pas ook op met producten zoal ketchup en salsa.

 1. Sinaasappels

Het sinaasappelsap dat je drinkt bij je ontbijt kan later die dag voor maagzuur zorgen. Sinaasappelen en andere citrusvruchten hebben een hoog zuurgehalte, wat kan leiden tot zure reflux. In plaats van citrusvruchten kun je dan beter voor alkalisch fruit kiezen. Dit zijn onder andere bessen, appels, peren, bananen en meloen. Als je dan echt persé citrusvruchten wilt drinken of wilt eten probeer dat dan zo vroeg mogelijk op de dag te doen. Dit vermindert het risico op brandend maagzuur, dat veel mensen in bed of tijdens het ontspannen ervaren.

 1. Rundvlees

Je vraagt je misschien af hoe rundvlees nou maagzuur kan veroorzaken. Rundvlees kan hoog in vet zijn, wat maagzuur kan veroorzaken. Biefstukken, zoals  bijvoorbeeld T-bone steaks, zijn vaak dikke lappen vet vlees. In plaats daarvan kun je beter voor een dun stukje mager rundvlees kiezen. Rundvlees kan soms redelijk taai zijn, dus marineer het goed of stoof het vlees zodat het lekker mals wordt.

 1. Koffie

De hele dag door koffie drinken kan maagzuur veroorzaken. Koffie is hoog in zuur, waarvan we nu weten dat het brandend maagzuur kan veroorzaken. Elke drank die hoog is in cafeïne kan trouwens maagzuur veroorzaken. De cafeïne in de drank ontspant namelijk de slokdarmspier, waardoor er maagzuur kan oprispen. Zelfs cafeïne-vrije koffie kan hoog in zuur zijn, hoewel je dan dus geen last van de cafeïne zult krijgen. Een goede middenweg is hier belangrijk: geniet ’s ochtends van je kopje koffie, maar drink het niet de hele dag door.

 1. Kaas

Kaas is van nature hoog in vet. Vrij vette voeding kan je maag ontspannen en de spijsvertering vertragen. Dit zet druk op je slokdarmspier en kan zuur laten doordringen. Kaassoorten die erg hoog in vet zijn omvatten cheddar, roomkaas, gouda, Parmezaanse kaas en stilton. Kaas die minder vet is bevatten omvatten cottage cheese, ricotta en andere soorten magere kazen. Kaassaus kan ook bijzonder slecht zijn, omdat deze meestal ook ook nog volle room en boter bevatten.

 1. Frisdrank

Frisdrank kan zeer schadelijk zijn voor mensen die last hebben van zure reflux. Veel frisdranken zoals cola's en fruitgebaseerde dranken zijn zeer hoog in zuur. De kooldioxide in frisdrank is ook gevaarlijk. De prik kan je esofagus openen, waardoor het zuur kan oprispen. Als je merkt dat koolzuurhoudende frisdrank bij jou maagzuur veroorzaakt, probeer de frisdrank dan een tijdje niet te drinken. Water is altijd een betere keuze!

 1. Chocola

Chocolade is een driedubbele bedreiging. Het is hoog in vet, wat betekent dat het langer duurt om te verteren. Het is hoog in cafeïne, waardoor de esofagus opent en er maagzuur kan opkruipen en het is van nature ontspannend, waardoor er gelukshormonen in je lichaam vrijkomen. Deze actie zal je hele slokdarm ontspannen. Chocolade kun je echt beter niet eten als je aan brandend maagzuur lijdt. Zwangere vrouwen moeten al helemaal voorzichtig zijn, aangezien die een nog hoger risico hebben op het krijgen van brandend maagzuur.

 1. Zout en peper

Veel mensen krijgen last van maagzuur na het eten van pittig voedsel. Zij denken dat ze reageren op Spaanse pepers en andere pittige kruiden, maar overwegen bijna nooit dat eenvoudige peper ook een trigger kan zijn. Peper kan heel pittig zijn, maar hier denken we eigenlijk nooit aan omdat we het zien als een normale specerij. Zout is een andere grote trigger voor maagzuur. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die veel zout eten een hoger risico hebben op het ontwikkelen van brandend maagzuur. Verminder dit risico door minder zout te eten en de andere specerijen die je gebruikt te minderen.

 1. Boter

Terwijl we weten dat vet voedsel brandend maagzuur kan veroorzaken, kan de manier waarop je je voedsel bereid ook een rol spelen. Bij het bakken in boter en olie kun je ongewenste calorieën en vet aan je maaltijd toevoegen. In plaats daarvan kun je beter je voedsel in een anti-aanbakpan bereiden en als het nodig is een beetje bakspray gebruiken. Grillen en stomen zijn ook geweldige mogelijkheden. Weersta dat klontje ​​boter bovenop je gekookte groenten. Strooi in plaats daarvan wat kruiden over de groenten om meer smaak toe te voegen.

 1. Snoep

Snoep is een slechte keuze voor mensen met brandend maagzuur. Suiker kan één van grootste triggers voor zure reflux zijn. Het vermijden van voedsel met toegevoegde suikers kan helpen om dat chronische brandend maagzuur te verminderen. Natuurlijke fruitsuikers kunnen wel goed zijn, maar luister naar je lichaam. Snoep kan ook toegevoegde vitamine C voor smaak en conserveringsmiddelen bevatten. Dit kan het snoep heel zuur maken, waardoor snoep dubbel zo slecht is als je maagzuur hebt.

Wat je WEL kunt eten bij brandend maagzuur

En hier volgt dan een uitgebreide lijst van eten dat wél goed is bij brandend maagzuur.

 1. Groene bonen

Bij het proberen om de zuurproductie tot een minimum te beperken, zou het geen verrassing moeten zijn dat voedingsmiddelen die laag zijn in zuur goed zijn om te eten. Bovendien blijkt uit een onderzoek dat voedsel en dranken met een alkalische pH, waaronder groene bonen, kunnen helpen om maagzuur te neutraliseren en enkele van de symptomen van zure reflux kunnen verminderen.

 1. Amandelmelk

Door zijn alkaline eigenschappen is amandelmelk een goede manier om een zure maag te kalmeren zonder een ontsteking te triggeren, waardoor de zure reflux nog erger kan worden. Gelukkig kan amandelmelk het brandende gevoel in je buik en je keel kalmeren en het geeft je langer een vol gevoel, zodat je maag geen zuur blijft produceren.

 1. Zalm

Omdat dit zeer langzaam door je lichaam wordt verteerd en boordevol gezonde vetten en eiwitten zit, is voedsel zoals zalm een goede keuze voor patiënten met zure reflux. In tegenstelling tot de vettere eiwitbronnen zoals rundvlees zal het onwaarschijnlijk zijn dat zalm de zuurproductie in het lichaam verhoogt en de omega-3 vetten, die het bevat, hebben een anti-inflammatoire werking.

 1. Zoete aardappelen

Licht voor de maag, zijn zoete aardappelen een makkelijke manier om voldoende koolhydraten binnen te krijgen terwijl je je zure reflux symptomen vermindert. Aangezien zoete aardappelen langzaam worden verteerd, vermengen ze goed met het zuur in je maag waardoor dit niet zal oprispen in je keel.

 1. Komkommers

Komkommers zijn vanwege het hoge vochtgehalte en de alkalische eigenschappen, die beide kunnen helpen om je zure reflux symptomen onder controle te houden, een geliefd voedsel bij mensen met maagzuur. Hoewel komkommers grotendeels uit vocht bestaan, geven ze je toch een verzadigd gevoel, waardoor je lichaam minder kans heeft om te veel zuur te produceren als een reactie op een lege maag.

 1. Gember

Het is al langere tijd bekend dat gember een ontsteking in de maag kan verlichten en dat het de zuurproductie onder controle kan houden. Gelukkig, voor degenen die last hebben van zure reflux en maagzuur, is gember ook goed tegen misselijkheid.

 1. Frambozen

Niet alleen maar omdat je last van brandend maagzuur hebt, betekent dat dat je niets zoets meer mag eten. Frambozen hebben niet alleen een lage glycemische index waardoor ze gewichtsverlies-vriendelijk zijn, ze zijn ook een goede bron van vezels en resveratrol, een krachtige antioxidant die bekend staat om zijn anti-inflammatoire eigenschappen. Ze zijn lekker zoet, geven je een verzadigd gevoel en zullen de overproductie van zure maagsappen voorkomen.

 1. Kip

Magere eiwitten zoals kip kunnen je helpen om gewicht te verliezen, spieren op te bouwen en tegelijkertijd je zure reflux symptomen te bestrijden. Je lichaam verteert eiwitrijke voedingsmiddelen langzamer dan koolhydraten, waardoor je maag niet zo snel leeg raakt en waardoor de overproductie van zuur wordt beperkt.

 1. Bananen

Wat kun je eten bij brandend maagzuur?

Als een bijna perfect voedsel tegen maagkwalen, zijn bananen vriendelijk voor je slokdarm en buik, terwijl ze toch een goede energiebron zijn. In tegenstelling tot andere zoete voedingsmiddelen zijn bananen niet irriterend voor je maag en voorzien ze je maag van een laagje, waardoor het overmatige zuur wordt geneutraliseerd.

 1. Zuurkool

Het herstel van een gezond evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in je spijsverteringskanaal is de eerste stap om zure reflux tot een minimum te beperken. Probiotische voedingsmiddelen zoals zuurkool kunnen je helpen om je spijsverteringskanaal gezond te houden, terwijl de schade aan het lagere spijsverteringskanaal door overmatige zuurproductie wordt verminderd.

 1. Peren

Peren zijn een hydraterende, vezelrijke manier om je zure reflux symptomen in de gaten te houden. Het hoge vochtgehalte in peren kan helpen om je maagzuur te neutraliseren, terwijl ze door hun vezelgehalte voor een verzadigd gevoel zorgen, wat de overmatige productie van zuur zal verminderen.

 1. Bruine rijst

Als je last hebt van zure reflux symptomen en behoefte hebt aan wat koolhydraten, probeer dan om wat bruine rijst toe te voegen aan je maaltijd. Bruine rijst is vriendelijk voor een zure maag en wordt langzaam verteerd waardoor je zure reflux symptomen tot een minimum worden beperkt.

 1. Garnalen

Hoog in eiwitten en omega-3 vetten is het toevoegen van wat garnalen aan je maaltijden een geweldige manier om je gewichtsverliesdoelen te bereiken, de overproductie van zuur te verminderen en je maagzuur symptomen onder controle te houden. In tegenstelling tot vettere soorten vlees is het onwaarschijnlijk dat garnalen een ontstekingsrespons veroorzaken en dus ook minder snel voor zure reflux symptomen zullen zorgen.

 1. Amandelen

Als je op zoek bent naar een manier om zure reflux te bestrijden, kan het toevoegen van amandelen aan je dieet een goed idee zijn. Amandelen zijn een goede bron van eiwitten en vezels, waardoor je lichaam niet zo hard hoeft te werken om ze te verteren en wat de overmatige zuurproductie tot een minimum kan beperken.

 1. Eiwitten

Eiwitten hebben een laag vetgehalte, zijn gewichtsverlies-vriendelijk en laag in zuur en kunnen daarom prima worden gegeten door mensen die last hebben van maagzuur. Als je eieren bereid, zorg er dan voor dat het mager blijft en kies voor olijfolie of bakspray in plaats van boter, kook ze gewoon in water en eet ze samen met magere groeten of kaas.

 1. Avocado

De rijke, romige avocado's kunnen je helpen om je zure reflux symptomen te neutraliseren. In tegenstelling tot andere vrij vette voedingsmiddelen, zoals boter en gefrituurde lekkernijen, zijn avocado’s door hun anti-inflammatoire eigenschappen wel gezond omdat ze de productie van maagzuur tot een minimum zullen beperken.

 1. Selderij

Hoog in vocht, laag in calorieën en boordevol alkalische eigenschappen is selderij een geweldige manier om de overproductie van maagsappen te voorkomen. Selderij kan prima worden gegeten met andere zure refluxvechters en anti-inflammatoire voedingsmiddelen zoals amandelboter en avocado.

 1. Zoethout

Zoethout wordt al zeer lang gebruikt als een traditionele remedie voor spijsverteringskwesties en nu is ook bekend dat deze gezonde wortel de zure reflux symptomen tot een minimum kan beperken. De resultaten van een Italiaans onderzoek suggereren dat het glycyrrhetinezuur in zoethout de reflux symptomen echt flink kan verminderen.

 1. Olijfolie

De alkalische eigenschappen en het gezonde vet maken olijfolie tot een zegen voor mensen die last hebben van zure reflux. Niet alleen kan olijfolie mogelijk helpen om je maagzuur te neutraliseren, het kan ook je keel en het bovenste spijsverteringskanaal voorzien van een laagje, waardoor de pijn die kan worden veroorzaakt door maagzuur vermindert.

 1. Couscous

Of je het nu op zichzelf eet, in een salade of naast je favoriete groenten, couscous kan je echt helpen als het gaat om het minimaliseren van je zure reflux symptomen. Couscous is niet alleen een complexe koolhydraat, die langzaam wordt verteerd, het is ook een goede bron van aminozuurtriptofaan, waarvan is aangetoond dat het de symptomen en de pijn, die gepaard gaat met zure reflux, kan verminderen.

 1. Walnoten

Boordevol proteïne, gezond vet, omega-3 en tryptofaan zijn walnoten zijn echt een perfect recept voor maagzuurpatiënten. Gelukkig zijn walnoten ook zeer verzadigend, waardoor het minder waarschijnlijk is dat je daarna voedsel eet dat je symptomen kan verergeren.

 1. Aloë Vera

Aloë Vera staat bekend om zijn genezende eigenschappen voor de huid en de voordelen die het biedt om gewicht te verliezen. Maar Aloë Vera kan ook helpen om een ​​zure maag te kalmeren en het helingsproces van de maag in gang te zetten.

 1. Broccoli

Verrijk je dieet met antioxidanten en vecht terug tegen reflux door van wat broccoli te genieten. Broccoli is een goede bron van vitamine B6 en magnesium, waarvan beiden is aangetoond dat ze de reflux symptomen kunnen verbeteren.

 1. Asperges

Eet vandaag asperges en ervaar morgen minder zuur. Asperge is een goede bron van bèta-caroteen, vitamine B6 en magnesium, die allemaal kunnen helpen om ZURE REFLUX te genezen.

 1. Sesamolie

Voeg wat sesamolie toe aan je dieet en je zult merken dat je zure reflux symptomen een ding wordt, dat tot het verleden gaat behoren. Sesamolie is een gezonde vetbron en zit boordevol met tryptofaan, dat de ernst van je brandend maagzuur kan verminderen.

 1. Honing

Bevredig je zoektocht naar iets zoets en kalmeer je maag door wat honing toe te voegen aan je dieet. Naast dat het een zere keel kan verzachten, wat vaak het gevolg van zure reflux is, heeft honing ook antibacteriële eigenschappen die de ​​infectie die de zure reflux veroorzaakt kan verminderen.

 1. Kalkoen

Magere kalkoen kan je helpen om je zure reflux pijn te verlichten door je buik vol te houden, zonder dat het vet aan je dieet toevoegt. Als je enorme zin hebt in een sandwich, probeer dan samen met de kalkoen glutenvrij brood te eten om de ontsteking in je spijsverteringskanaal tot een minimum te beperken.

 1. Havermout

Omdat het goed verzadigt, langzaam wordt verteerd en goed voor je gezondheid is, is havermout een heerlijk voedsel om aan je dieet toe te voegen als maagzuur je het leven zuur maakt. Daarnaast is havermout ook nog een goede bron van vitamine B6, waarvan is aangetoond dat het zure reflux gerelateerde pijn vermindert.

 1. Perziken

Voeg wat perziken toe aan je dieet en je spijsverteringskanaal zal in een mum van tijd verbeteren. Naast het beschermende effect van de bèta-caroteen, hebben perziken ook alkalische eigenschappen, die kunnen bijdragen tot het neutraliseren van het overtollige maagzuur dat geassocieerd wordt met brandend maagzuur.

 1. Watermeloen

Watermeloen eten op een warme zomerdag doet meer dan alleen maar verkoeling bieden op een warme dag - het kan namelijk ook helpen om de pijn van je zure reflux te onderdrukken. Het hoge watergehalte van de watermeloen kan je maagzuur neutraliseren en dat brandende gevoel verminderen.

 1. Appels

Ze zeggen dat “An apple a day, keeps the doctor away” en dit geldt zeker voor patiënten met brandend maagzuur. Ondanks dat appels zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vezels en zeer verzadigend. Appels zijn ook een goede bron van vitamine B6, waarvan onderzoek heeft aangetoond dat dat een beschermend effect kan hebben tegen de symptomen van brandend maagzuur.

Tot slot…

Zo, dat was een hele lijst met voedingsmiddelen die het brandend maagzuur oplossen en voorkomen.

Maar als het steeds maar weer terugkomt, dan heb ik geweldig nieuws voor je: Wat dacht je van heel veel lekkere recepten die speciaal samengesteld zijn tegen brandend maagzuur. Daarnaast ben je in staat om, met het gebruik van deze recepten, af te vallen en meer energie te krijgen. Klinkt goed toch? Nieuwsgierig?

Alle verdere informatie hierover kun je hier vinden >>>

Bronnen

www.prevention.com/food/best-foods-and-drinks-to-fight-acid-reflux

www.aboutgerd.org/diet-lifestyle-changes/diet-changes-for-gerd.html

www.gastrolondon.co.uk/acid-reflux-diet.php

www.joybauer.com/photo-gallery/10-tips-to-alleviate-acid-reflux/

www.emedicinehealth.com/acid_reflux_disease_gerd/article_em.htm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb bij alles wat ik eet maagzuur. Met brood en crackers koekjes avond eten en snoep. Noem maart op. Ik krijg over tal maagzuur van. Nou ben ik niet slank maar ik wil er graag vanaf. Wat kan ik nu nog doen. Ik eet wat vaker op een dag. Kleine beetjes maar helpt niet echt. Ik ben radeloos.

  1. Hoi, ik las je reactie hierop, ik heb zelfs dat ik 2 graads verbrand bent met mijn slokdarm. Als ik
   U was zou ik gewoon een scopie vragen aan de huisarts. Dat wordt gedaan in het ziekenhuis maar kunnen ze wel kijken wat de oorzaak is. Heel veel succes!

   Groetjes, Priscilla

   (Ps: ik gebruik nu medicijnen ervoor!)

 2. Uhhh...nu snap ik er niks meer van. Vanochtend overnight oats (dus met water en geen melk) met daarin een klein handje walnoten en vanochtend daar bananen en een halve eetlepel kaneel. Heerlijk, maar nu vreselijk last van brandend maagzuur....behalve de kaneel bljikt alles juist goed te zijn TEGEN brandend maagzuur en ik loop er nu mee, na mijn ontbijt. Kan iemand dit verklaren?

  1. Lijkt er meer op dat U een tekort aan maagzuur heeft. Dus als u maagzuurremmend eet en al niet genoeg maagzuur heeft werkt dit averechts net zoals een maagzuurremmer als Rennie. De sluitspier blijft bij te weinig maagzuur openstaan en komt het omhoog. Brandend maagzuur dat opkomt komt bij beide gevallen voor, te weinig en te veel en meestal komt het er op neer dat er te weinig maagzuur is.

 3. Net even opgezocht....kaneel wordt ook aangeraden TEGEN brandend maagzuur. Kan het zijn dat ik te veel heb gegeten?

 4. Zeer interessant.
  Ik zal vanaf morgen dit recept gaan hanteren.
  Ik hoop dat dit mij gaat helpen om af te komen van MAAGZUUR.

 5. Hallo iedereen, ik heb net deze website ontdekt waar het probleem maagzuur ter sprake komt. Bij mij uit zich dat vooral dat ik een drukkend gevoel tussen mijn schouderbladen krijg. Ik ben met mijn probleem al bij de huisarts geweest die mij doorverwees naar een osteopaat en deze ontdekte dat het vooral te maken heeft met zoet te eten en dan specifiek zoet gebak. Kan dit echt de oorzaak zijn dat ik een drukkend gevoel tussen mijn schouderbladen hierdoor krijg want echt last van mijn maag heb ik niet, wel soms een tintelende tong.

 6. Het laatste item wat wordt genoemd wel te eten namelijk appels zijn bij mij de grootste trigger voor een maagzuur aanval. Indien ik een hele rauwe appel consumeer heb ik geheid binnen 1 uur hierna problemen, ps appels welke gaar zijn gemaakt (appelmoes, appeltaart etc etc) hebben dit effect niet.

  Appels eten hoort voor mij dus bij de niet te consumeren voeding.

  1. Hoi Roy,

   Misschien is het niet de appel zelf maar zijn het de pesticiden waarvoor je mogelijk een reactie krijgt? Helaas zitten de pesticiden vaak dieper dan alleen de schil. Een alternatief is dan misschien een biologisch appel zodat je zeker weet dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

115 Shares
Tweet
Pin115
Share