Wratten

Laatste Update: 15 juni 2020

Wat zijn genitale wratten? Hoe kan je ze verwijderen?

wat zijn genitale wrattenGenitale wratten zijn “normale” wratten die zich voornamelijk op de geslachtsdelen bevinden! Ook deze vorm van wratten zijn goedaardig en zullen de gezondheid niet direct schade toebrengen.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat het erg vervelend is wanneer je er mee te maken krijgt.

TIP:
Wil je graag snel en pijnloos wratten verwijderen? Dit heb je nodig >>

Mensen hebben het er liever niet over en zelf naar de huisarts gaan kan een hele uitdaging zijn!

De meeste wratten (voet, handen, hoofd) zullen in de meeste gevallen vanzelf weggaan. Hierdoor is het niet altijd nodig om naar de arts te gaan om er door een professioneel na te laten kijken!

Bij genitale wratten is dit een ander verhaal! Ga hiermee altijd naar de arts, hoe moeilijk het ook is.

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van genitale wratten. Ook deze vorm wordt veroorzaakt door hetzelfde virus wat ook verantwoordelijk is voor de normale wrat, het HPV virus. Hieronder een kort overzicht hoe je bij mannen of vrouwen de genitale wratten kunt herkennen.

Vaginale wratten

De wratten bij vrouwen zitten meestal rondom de vagina zelf. Echter, ook kunnen de wratten rond de baarmoedermond zich ontwikkelen. Hierdoor weet de vrouw in kwestie zelf niet dat ze wratten heeft. Tijdens gemeenschap kan je als vrouw wel enige ongemakken voelen, maar je kunt dit heel duidelijk voelen als wratten.

 

Een branderig gevoel van de vagina tijdens een toiletbezoek kan ook duiden op genitale wratten. Echter dit kan ook door 25 andere mogelijke problemen komen, schrik dus niet direct wanneer je pijn hebt bij het plassen.

Niet alleen rond de vagina kunnen de wratten voorkomen, ook rond de anus.

Wratten rond de penis

Bij mannen zitten de wratten in de meeste gevallen rondom de penis en de anus. Ook mannen kunnen een pijnlijk en branderig gevoel ervaren tijdens het plassen. Genitale wratten kunnen ook vormen op de uitgang van de plasbuis.

Het grote verschil tussen mannen en vrouwen (bij genitale wratten) is dat bij mannen de wratten vrijwel altijd zichtbaar zijn, bij vrouwen dat lang niet altijd het geval.

Hierdoor zijn genitale wratten voor vrouwen des te vervelender omdat de kans op besmetting zonder dat beide partijen het weten mogelijk is.

Zijn genitale wratten besmettelijk?

Hierop kan ik kort en duidelijk een antwoord geven. Ja, extreem besmettelijk. Dit kan niet voldoende worden benadrukt. Zelf wanneer er geen seksuele gemeenschap is, is het mogelijk om iemand anders te besmetten. Een hand schudden kan eigenlijk al genoeg zijn om het virus via de huid over te dragen is. In praktijk zal het niet zo’n vaart lopen, omdat niet iedereen genitale wratten krijgt, maar het aantal mensen dat met een HPV virus besmet is is enorm groot.

Iedereen die het HPV virus met zich mee draagt (zo’n 80%), heeft kans op genitale wratten. Echter, in de praktijk zal lang niet iedereen er last van hebben of krijgen! Wanneer dit wel zo is zal dit betekenen dat meer dan 3 kwart van de wereldbevolking hier ooit mee te krijgen krijgt. Gelukkig is dit niet het geval!

De mensen die het virus wel met zich meedragen maar het virus zich niet in de vorm van aanwezige wratten aantoont, worden “stille dragers” genoemd.

Dit betekent niet dat je er anderen niet meer kan besmetten, dit is zeker wel mogelijk.

Hoe weet ik zeker dat het wratten zijn?

Vaak kan de huisarts dit met een blik constateren. Niet leuk, maar het is geen moeilijk vast te stellen aandoening. Maar om er zeker van de zijn is het mogelijk om een uitstrijkje te maken! Dit zal naar heb lab worden gestuurd en binnen een week heb je de uitslag.

Vallen wratten onder een SOA?

Ja, genitale wratten vallen onder de term SOA. De statistieken geven aan dat ongeveer 25.000 mensen per jaar (in Nederland) hiermee worden besmet.

Altijd naar de huisarts gaan?

Ja, is het antwoord. Dit komt omdat genitale wratten onder seksueel overdraagbare aandoeningen valt. Er zijn namelijk bepaalde geslachtsziekten die ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid (en dus ook die van je partner) waardoor het belangrijk is om een correcte diagnose te hebben.

De symptomen van genitale wratten (jeuk, irritatie en pijn) kunnen ook duiden op een andere SOA waarvan de symptomen hetzelfde zijn! Wil je zekerheid, maak dan een afspraak en loop er niet mee rond.

Je zal merken dat ik dit al veel vaker heb beschreven, maar toch zijn er altijd mensen die dit (uit schaamte) niet doen! Heel onverstandig natuurlijk, de arts is er om je de helpen!

TIP:
Wil je graag snel en pijnloos wratten verwijderen? Dit heb je nodig >>

Goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je arts na de wratten kijkt heeft hij een objectieve blik over de status van de SOA op dit moment. Echter, net als bij veel ziektes en aandoeningen kan de status waarin de SOA zich bevindt veel invloed hebben op de juiste diagnose en hierdoor kan er een accuratere behandeling plaatsvinden.

Onthoud (liever op papier) goed bij wanneer je voor het eerst de klachten hebt ervaren. Het verloop van de klachten en wanneer deze erger of minder erg aanwezig zijn. De arts kan veel aan deze informatie hebben.

SOA’s zijn niet alledaagse onderwerpen om over te praten. Het is dus aan te nemen dat je veel vragen hebt, waar je niet direct een antwoord op hebt. Stel je arts zoveel mogelijk vragen!

Informeer ook alle partners waar je de afgelopen 2 maanden gemeenschap mee hebt gehad! Deze moeten geïnformeerd worden over het feit dat je mogelijk genitale wratten hebt. Zodoende kunnen deze personen ook de nodige maatregelen treffen.

Dit is niet verplicht, maar ik adviseer je om het toch te doen in het kader van voorkomen dat nog meer mensen besmet raken met dit virus, dit gun je toch een ander niet?

Wat zijn de mogelijke behandelingen voor genitale wratten?

Er zijn behandelingen. Echter, bestaat er tot op heden nog een genezing. De kans bestaat dus dat je op ieder moment er weer last van kan krijgen. Meestal ben je na maximaal twee jaar wel verlost van de wratten, maar toch het is geen 100% garantie.

In een ander artikel geef ik je een aantal tips waarmee je de kans op terugkerende wratten kunt verlagen.

Hieronder een overzicht van de verschillende behandelingen, allen worden voorgeschreven door de arts. Overigens heb ik ook een artikel geschreven met verschillende natuurlijke manieren om wratten (het virus) uit te schakelen, maar geen van deze manieren zijn gericht op genitale wratten.

 • Er zijn verschillende crèmes te krijgen. Deze crème zijn gerichte om het afweersysteem te stimuleren zodat het virus bestreden wordt.
 • Er zijn verschillende aanstipmogelijkheden, dit is vaak een erg pijnlijk en vervelend gevoel. Echter, dit is wel een behandeling wat een grote kans van slagen heeft.
 • Er zijn medische behandelingen op basis van groene thee bladeren. Deze is alleen verkrijgbaar is de vorm van een zalf.
 • Het is mogelijk om de wratten weg te branden, erg pijnlijk maar ook weer erg doeltreffend.
  Een speciaal zuur wat de wrat als het ware ook wegbrandt. Alleen de arts kan dit middel op de wratten smeren omdat het een erg gevaarlijk goedje is!
 • Naast hitte, kan ook extreme kou worden gebruikt om de wratten te bevriezen. Er zal een bloedblaar ontstaan die vervolgens vanzelf eraf valt.
 • Ook kan de huisarts of de specialist bij de SOA poli met een draadje dat verhit wordt de wrat verwijderen. Pijnlijk maar effectief.
 • Bij ernstige genitale wratten kan die arts ervoor kiezen om met behulp van een chirurgische ingreep te wratten te verwijderen. Deze manier wordt echter niet snel gebruikt, alleen bij ernstige gevallen!

Regels bij genitale wratten

Hieronder een kort overzicht en samenvatting van de belangrijkste punten die zijn behandeld in dit artikel. Krijg je met genitale wratten te maken, houd je dan aan de onderstaande regels:

genitale wratten

• Deel het altijd met je huidige of toekomstige partner wanneer je last hebt van genitale wratten, zelfs wanneer je een condoom gebruikt. Zelfs met condoom is de kans op besmetting nog altijd aanwezig, ook wanneer dit wratten niet zichtbaar zijn!
• Ga direct naar je eigen behandeld arts.
• Wanneer de arts je een medicijn (in welke vorm van ook) voorschrijft, volg de gehele kuur ook helemaal! Ook wanneer de wratten eerder weggetrokken zijn!
• Was altijd goed je handen na het toiletbezoek, dit is volgens mij een algemene regel, maar goed, houd je er aan!
• Zijn er genitale wratten aanwezig (voor zowel de man als de vrouw) is het beter om helemaal geen gemeenschap te hebben. Naast het feit dat het pijn kan doen, is de kans op zelfbesmetting aanwezig en zullen de wratten in hoeveelheid toenemen.
• Weet dat de kans op de spontale aanwezigheid van wratten altijd aanwezig is handel hier dus ook naar. Nogmaals vrij veilig of vrij niet!
• Logischerwijs “mag” je niet aan de wratten komen!
• Ook je immuunsysteem kan je grote redding zijn. Niet dat een super immuunsysteem je genitale wratten kan genezen, maar het kan ervoor zorgen dat de wratten niet regelmatig terugkomen, vergeet niet dat 80% van de mensen wel het virus draagt maar geen wratten krijgt.
• Heb je het vermoeden dat je genitale wratten hebt, ga naar je huisarts. Wacht niet af totdat je zelf het idee hebt dat het mogelijkerwijs genitale wratten kunnen zijn! Hoe eerder je de arts inschakelt, hoe beter!

Tot slot...

Wat duidelijk mag zijn na het lezen van dit artikel is dat de genitale vorm van wratten in tegenstelling tot normale wratten veel hardnekkiger is! De juiste benadering van behandelen is een grote must, juist omdat de kans op besmetting erg groot is, zelf wanneer je het niet in de gaten hebt, zelf wanneer er geen wratten zichtbaar zijn!

Er zijn onderzoeken naar inentingen tegen HPV virussen. In Nederland is de inenting of vaccinatie tegen het HPV virus dat verantwoordelijk is voor baarmoederhalskanker je vast wel bekend. Zo is er dus ook een vaccinatie mogelijk tegen het HPV virus dat de genitale wratten veroorzaakt. In Denemarken en in het Verenigd Koninkrijk hebben deze vaccinaties op grotere schaal plaatsgevonden en daaruit is gebleken dat er significant minder gevallen van genitale wratten waren. Let wel dit is niet een 100% garantie, maar het is al wel een stap in de richting van het uitbannen van dit nare virus.

Schakel direct de arts in, en hou je aan de bovenstaande “regels” zodat je er zo snel mogelijk van afkomt en belangrijk nog dat je iemand anders hier mee direct of indirect mee opzadelt!

TIP:
Wil je graag snel en pijnloos wratten verwijderen? Dit heb je nodig >>

Bronnen:

http://www.nhs.uk/Conditions/Genital_warts/Pages/Symptoms.aspx

https://cid.oxfordjournals.org/content/early/2013/07/15/cid.cit436.full

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Als ik het dus goed begrijp, kan je niet meer zonder condoom vrijen. Ook al zijn die wratten behandeld en heb je al geruime tijd dezelfde partner. Of moet je dan de risico's voor lief nemen, vooral als je ook probeert om zwanger te raken

  1. Veel stellen nemen dit risico inderdaad voor lief. Maar stop even met intiem contact als er sprake is van een uitbraak.

 2. ik heb het ook gehad en het ergste vond ik die nare geur. zo wild heb ik nu ook weer niet geleefd, maar ik wilde er niemand anders mee besmetten dus intimiteit hield snel op. Ik was ook zo moe, klieren opgezet en ik had altijd nachtmerries. Ik dacht dat ik er snel vanaf zou zijn maar het ruimde zich niet op. ik heb drie jaar lang van alles geprobeerd van honing tot azijn en die thuja rommel. toen ben ik naar een mannenkliniek gegaan ( de boer) . de condyline leek wat te helpen maar ik was nooit clear, het kwam steeds terug. Een dietiste uit arnhem heeft me toen papillex gegeven, een voedingssupplement, en wonder boven wonder; geur weg, wratten weg. Duurde bij mij 3 maanden, ben nu al 5 maanden vrij van die verschrikking.

  1. Dat is heel goed nieuws, Erwin!

   Meer lezers die ervaring hebben met Papillex?

  2. Hee Erwin,

   Ik zou graag meer willen weten over Papillex. Zou je me kunnen vertellen bij welke dietiste in Arnhem dit was? Je zou me er heel erg mee helpen!

   Alvast bedankt.

 3. Toen ik melding maakte van twee moedervlekken bij m'n huisarts vermoedde hij in eerste instantie geen genitale wratten, maar met een fibroom. Op verzoek van mij heeft hij er toen eentje half weggesneden. Enkele maanden later waren er eilandengroepen aan wratten bijgekomen rond degene die er al waren. Ben weer naar de huisarts gegaan, die idd genitale wratten constateerde. Op verzoek een afspraak gemaakt bij de dermatoloog en ik kreeg Wartec mee. Ik had hiervoor echter al veel speurwerk gedaan en Thuja D6 en Appelcider in huis gehaald. Ik ben meteeen met appel cider (gewoon van de supermarkt) begonnen met driemaal daags aanstippen. (Thuja duurde even voordat het aankwam)

  Nu amper een week later, nog voordat ik Thuja gebruikt had, zijn ze allemaal weg door de appelcider! Eerst werden de wratjes wit, daarna zwart. De wratjes werden zwarter dan de omliggende huid, al ontstond er langzaam ook een kortstje op de omliggende gezonde huid. Vervolgens is de huid herstelt en zijn de wratjes met de korstjes eraf gevallen. Dit allemaal is gebeurd, voordat de Thuja zelfs bezorgd was.

  I.a.w appel cider heeft bij mij perfect gewerkt! De huid raakt bij gebruik wel een klein beetje geirriteerd, maar de wratjes zijn er gevoeliger voor dan de gezonde huid. Met een beetje geduld waren alle 8 wratjes bij mij al na een week weg.
  Verder blijf ik nu waakzaam controleren of ze terugkomen met appel cider paraat!

 4. Ik heb zelf ook last van genitale wratten maar dan op de kringspier. Er is erg weinig op internet te vinden over anale genitale wratten. Ik gebruik zelf wartec al een tijdje. De wratten worden langzaam kleiner maar t is een erg pijnlijk proces. Vooral naar de wc gaan tijdens het gebruik van de creme is echt een hell
  Ik heb dagen gehad dat ik niet eens meer kom lopen of zitten. Ik ga papillex ook maar een kans geven.

 5. wat is volgens jou de meest effectieve manier om de wratten te behandelen? het lijkt erop of ze zich snel vermenigvuldigen namelijk. Ik raak er enigszins van in paniek. Huisarts geeft aan om aan te stippen maar ik heb er niet veel vertrouwen in eerlijk gezegd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share