Huidverzorging

Laatste Update: 30 november 2016

Winter doorkomen met een huidaandoening

winter doorkomen met een huidaandoeningJe huid is het grootste en belangrijkste orgaan dat je hebt. Je huid beschermt je tegen hitte, kou, bacteriën, vrije radicalen en meer. Je huid bepaalt ook veel van je uiterlijk. Het heeft een bepaalde kleur er kunnen sproeten op zitten en sommige mensen hebben een huidaandoening die het functioneren en het uiterlijk van de huid veranderen. Meestal niet ten goede. Juist als je een huidaandoening hebt kun je erachter komen dat je huid direct onder invloed staat van het weer. Vooral als je een aandoening hebt met een droge huid is dit meteen duidelijk.

Daarom ga ik in dit artikel in op hoe je met deze verschillende huidziekten of aandoeningen het beste de winter door kunt komen.

In dit artikel ga ik in op de winter en eczeem, rosacea en psoriasis.

Eczeem

Eczeem is een huidaandoening die kenmerkend is voor een droge huid. Andere risico’s voor eczeem zijn allergieën en het werken met chemische middelen, zoals haarverf bij een kapper.

Als je een eczeemplek hebt is dat erg vervelend omdat het JEUKT! En niet zo’n klein beetje ook. Als je er last van hebt kun je er helemaal gek van worden. Vooral omdat je weet dat je er niet aan mag krabben, omdat dat het alleen maar erger kan maken.

Dus het lijkt dan net of je er niets tegen kunt doen.

Eczeem kan door verschillende oorzaken getriggerd worden, zoals bepaalde kleding. In de winter heb je vaak meer kleding aan dan in de zomer, zoals lange mouwen in plaats van korte. Als je dan een irriterende stof aan hebt kan dit op de ellebogen voor eczeem zorgen.

Temperatuurswisselingen kunnen er ook voor zorgen dat het eczeem veroorzaakt wordt of dat de jeuk getriggerd wordt. In de winter is het buiten kouder dan binnen. Elke keer als je dan even naar buiten moet, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, kan dit voor een verergering van de klachten van eczeem zorgen.

Verzorging van eczeem in de winter

Ook in de winter is het belangrijk om eczeem goed te verzorgen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere keren per dag crème aanbrengen om de huid zacht en soepel te maken en dicht te houden tegen bacteriën.

Kleding

Daarnaast is het belangrijk dat de kleding die je draagt kan ademen. Het is het beste om gebruik te maken van katoenen kleding. Wol kan eczeem juist heel erg irriteren.

Voeding

In de winter is het ook de tijd van de feestdagen. Helaas kan sommige voeding ervoor zorgen dat je meer last krijgt van eczeem. Ook tijdens het gourmetten of uiteten tijdens de feestdagen is het daarom belangrijk om je voedingspatroon in de gaten te houden.

Als je niet zeker weet of voeding dit effect op jouw eczeem heeft kun je een voedingsdagboek bijhouden om te bepalen of sommige soorten voeding voor eczeem zorgen. In dat geval kun je die voeding schrappen of dan weet je het in ieder geval voor volgend jaar.

Wetenschap en eczeem in de winter

Daarnaast blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek dat het nemen van vitamine D supplementen het eczeem bij kinderen in de winter significant kan verminderen. Als je liever geen supplementen eet kun je er ook voor kiezen om vaker vis te eten. Dat is ook een goede bron van vitamine D, vooral de oerhollandse haring!

Rosacea

Rosacea is een aandoening waardoor je last kunt krijgen van een rodere huid soms met bultjes. Bij de meeste mensen ontstaat deze huidaandoening na hun 30ste levensjaar. De huid in je gezicht, op je wangen, neus en voorhoofd, kan dan rood worden. In sommige gevallen kun je ook last krijgen van je ogen door rosacea.

Vooral bij mensen met een lichte huidskleur die eenvoudig rood worden kan rosacea ontstaan.

In de winter kun je door temperatuurverschillen gaan blozen. Niet alleen als het heel warm is kun je last krijgen van een rood hoofd. Ook bij kou is dat mogelijk.

Een vriendin van mij is eens in de winter in Finland geweest en ik kan je vertellen dat zij bij -15 een behoorlijk rood hoofd had. Dit komt waarschijnlijk doordat het lichaam dan druk bezig is te voorkomen dat de huid onderkoeld raakt.

De temperatuurswisselingen kunnen rosacea irriteren waardoor je een opleving van rosacea klachten krijgt in de winter. Nederland is ook een land met veel wind. Als je in de winter door koude wind moet fietsen en je voelt hem in je gezicht snijden kan dit ook de huid irriteren en voor een opleving van rosacea zorgen.

Bovendien is de lucht vaak droger in de winter. Vooral als het vriest, dit komt doordat waterdeeltjes in de lucht dan ook bevriezen en neerslaan. De luchtvochtigheid is dan erg laag. Droge lucht kan ook weer rosacea oplevingen veroorzaken. Ook een warm huis kan voor een droge lucht in je huis zorgen en dat kan ook weer voor rosacea zorgen. Zet de verwarming daarom niet te heet.

Behandeling van rosacea in de winter

Helaas zijn triggers voor mensen met rosacea niet voor iedereen hetzelfde. Daarom is het verstandig om een dagboek bij te houden waarin je noteert wanneer je welke producten je gebruikt voor je gezicht, wanneer je wat je eet en aan welke weersomstandigheden je gezicht wordt blootgesteld. Daarbij noteer je ook de gevolgen daarvan voor de huid op je gezicht. Het kan niets zijn. De rosacea kan minder erg worden of de rosacea wordt er juist erger door.

Vooral de aantekeningen voorafgaand aan een verergering zijn belangrijk.

Dit zijn je triggers. Vervolgens weer je dat je die zoveel mogelijk wilt vermijden om een verergering tegen te gaan.

Door die notities kun je er ook achter komen waardoor rosacea juist minder erg wordt. Niet alles hoeft je te triggeren en van sommige dingen kan je huid zelfs opknappen. Wellicht is het een bepaalde voeding of een windstille dag met een prettig zonnetje.

Hydrateren

Een droge huid kan de rosacea ook verergeren in de winter. Daarom is het belangrijk om er regelmatig crème op te smeren om de huid gehydrateerd te houden. Sommige crèmes beschermen je gezicht ook een beetje tegen de wind, maar die zijn vaak heel vettig. Daar moet je van houden.

Daarbij is het ook erg belangrijk om voldoende water te drinken.

Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Wanneer dat percentage lager wordt is het voor je lichaam lastiger om je huid van binnenuit te hydrateren.

Ogen

Als je door de rosacea ook last hebt van brandende ogen kun je hiervoor oogdruppels gebruiken. Je kunt ook aan je arts vragen of er een middel is waarmee je jouw ogen kunt kalmeren.

Stress

Stress kan ook een trigger zijn voor rosacea. Vooral de feestdagen kunnen daardoor voor rosacea problemen zorgen. Iemand dicht in mijn omgeving wil er tijdens de feestdagen eigenlijk op haar mooist uitzien, maar het duurde jaren voordat ze het trucje gevonden had om dat ook echt voor elkaar te krijgen.

Elke kerst en oud en nieuw had ze de leukste kleding aan, maar door de bultjes en rode vlekken had ze toch het idee dat ze er niet leuk uitzag. Hierdoor werd eigenlijk elk jaar de kerst verpest.

Inmiddels had ze drank al verbannen tijdens de kerstdagen. Iets dat dan toch soms vervelend is omdat verder iedereen wel drinkt. Hierdoor werd ze zich weer heel bewust van haar probleem.

Daarbij had ze het altijd super druk rond de kerst. Er moesten nog kaarsen gekocht worden, op het laatste moment moest ze nog gourmetvlees hebben. Waar dan niet aan te komen is! En bij elke dag dichter bij kerst werd de spiegel meer en meer haar vijand.

Op gegeven moment heeft zij ook een dagboek aangeschaft om haar triggers eens te achterhalen.

Wat bleek nu? Voor elke verjaardag, feest of inderdaad kerst begon haar huid te veranderen. Drank was niet eens een echte trigger voor haar omdat ze altijd maar 2 glazen dronk! Had ze al die jaren voor niets de drank laten staan tijdens de kerst. Ik wil je niet aanmoedigen om het op het zuipen te zetten, maar vooral om eens patronen in je leven te bekijken.

Voor elk feest gebeurde er bij haar hetzelfde. De voorbereidingen werden tot het laatste moment uitgesteld, maar ze wilde wel dat alles perfect zou zijn. Daardoor ontstond er gigantisch veel stress bij haar.

Ze maakte toen de keuze om een maand voor elk feest in haar agenda te zetten dat ze voorbereidingen moest treffen. Door dat dan ook prompt te doen, met het idee in haar achterhoofd dat het toch nog een maand duurt als het mislukt, had ze veel minder last van stress. Alles was immers al in huis om gasten te ontvangen.

Tijdens die feestjes kreeg ze ook de complimenten dat ze er zo goed en uitgerust uitzag.

De tekenen van stress waren duidelijk verdwenen en de rosacea ook.

winter huidaandoening

Andere manieren om stress te verminderen die werken voor rosacea zijn meditatie en mindfulness. Wandelen kan ook, maar intensief sporten tegen stress kan ook rosacea opleveren. Dit komt doordat je van intensief sporten ook een rood hoofd kunt krijgen.

Psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening waarbij sommige cellen sneller groeien dan andere cellen. Op die plaatsen kun je last krijgen van een dikkere en stuggere huid dan waar je geen psoriasis hebt. Sommige cellen vermeerderen zich wel 10 keer sneller dan normaal.

Er zijn meerdere soorten psoriasis. Dit ligt vooral aan de plaats waar de psoriasis zich laat zien. Sommige mensen hebben het bijvoorbeeld rond de nagels. Andere mensen op hun schedel en weer andere typen zijn van psoriasis op de ellebogen en knieën. Sommige mensen hebben het ook op de torso van het lichaam.

De oorzaken van psoriasis zijn nog niet altijd duidelijk, maar stress kan een opleving ervan geven. Daarbij is er ook een verband gevonden tussen de werking van het immuunsysteem en psoriasis. Ook kun je er een genetische aanleg voor hebben.

Als je last hebt van psoriasis weet je dat de aandoening elke winter erger is dan in de zomer. Hiervoor is er eigenlijk een vrij eenvoudige verklaring. UV-straling kan namelijk de hoeveelheid psoriasis verminderen. Doordat de zon in de winter schuiner schijnt, minder lang schijnt, het vaker bewolkt is en je meestal binnen bent krijg je veel minder UV-straling dan in de zomer.

Hierdoor kan de psoriasis opeens weer overal tevoorschijn komen.

Daarbij geldt voor sommige mensen net als bij het verhaal van stress voor de feestdagen dat die stress ervoor zorgt dat de psoriasis erger wordt. UV-straling kan namelijk de groei van nieuwe huidcellen vertragen.

Helaas is de zonnebank niet de oplossing. Je kunt beter lichttherapie ondergaan bij een arts en daarnaast kun je ook de volgende stappen ondernemen om minder last te hebben van psoriasis.

Behandeling van psoriasis in de winter

Als het mogelijk is ga dan niet op wintersportvakantie, maar ga in de winter op een zonvakantie.

Voeding

Voeding speelt ook een belangrijke rol bij oplevingen van psoriasis. Zo kende ik in mijn tienerjaren iemand die die er last van had. Hij at alleen maar vlees en brood. Verder niets. Als we een dönerrol haalden wilde hij alleen het vlees en de rol. In ieder geval niet de slabladeren die dan tenminste nog een beetje voor mineralen en vezels zorgen.

Hij had een erg eiwitrijk en koolhydraatrijk dieet. De eiwitten zijn natuurlijk altijd verstandig, maar alleen koolhydraten ernaast eten is vragen om problemen. Door veel koolhydraten te eten kun je namelijk de ontstekingwaarden in je lichaam verhogen waardoor je immuunsysteem het extra druk heeft.

Dat is nu net iets dat je wilt voorkomen als je last hebt van psoriasis.

Een gevarieerd dieet vol vitaminen en mineralen is daarom erg belangrijk als je last hebt van psoriasis. Door dit gevarieerde dieet zorg je er juist voor dat je immuunsysteem optimaal functioneert.

Een verzwakt of afgeleid immuunsysteem kan er namelijk voor zorgen dat je meer last hebt van psoriasis.

Beweging

Bewegen is ook belangrijk als je last hebt van psoriasis.

Door te bewegen kom je sneller van stresshormonen af en het ondersteunt je immuunsysteem.

Nu kan zweten erg vervelend zijn voor mensen met psoriasis. Gelukkig is het maken van een wandeling ook beweging en ondersteunt dat je immuunsysteem al. Zweet is niet per sé nodig voor een goedwerkend immuunsysteem.

Slaap

Had ik al gezegd dat het immuunsysteem volgens wetenschappers de sleutel kan zijn tot het verlagen van psoriasis? Ook voldoende slaap is dan nodig om je immuunsysteem sterk te houden. Je hebt minimaal 8 uur slaap per nacht nodig.

Kleding

In de winter draag je ook vaak meer kleding dan in de zomer. Een dikke wollen trui kan aantrekkelijk klinken, maar voor de meeste mensen met psoriasis kan dit ontzettend irriterend zijn. Het is daarom verstandiger om fijne stoffen van plantaardige bronnen, zoals katoen, te dragen. Als je meerdere lagen over elkaar draagt kan dit ook net zo goed isoleren als een dikke trui.

Stress

Stress verzwakt het immuunsysteem ook ontzettend. Voor veel mensen zijn de feestdagen een moment waarop de psoriasis erger wordt. Ook in dit geval is het ruim van te voren plannen en inkopen doen een goede manier om de stress te verminderen.

Sterke emoties kunnen ook psoriasis triggeren. Door mindfulness te gebruiken kun je die emoties sneller herkennen om er iets mee te doen.

Daarnaast helpt meditatie en mindfulness ook goed tegen stress. Als je lichaamsbeweging en ontspanning met elkaar wilt combineren is yoga ook een goede sport om te beoefenen.

Hydrateer

Psoriasisplekken zijn vaak droog en daardoor kunnen ze gaan jeuken. Deze plekken kun je insmeren met een hydraterende crème zodat je daar minder last van hebt. In de winter zijn ze vaak droger door de verwarming die heet staat of doordat het buiten droog is door vrieskou.

Het is daarom niet alleen belangrijk om de plaats te hydrateren met crème, maar ook om je lichaam van voldoende vloeistof te voorzien om zichzelf te kunnen hydrateren.

Tot slot…

Welke huidaandoening je ook hebt van de bovenste drie. Je huid heeft in de winter extra zorg nodig en eigenlijk geldt het zelfs voor jezelf om in de winter geen last te hebben van eczeem, rosacea of psoriasis.

In alle gevallen is het belangrijk om stress tot een minimum te houden en de huid goed te hydrateren. Daarnaast is gezonde voeding van belang om je lichaam te helpen om zichzelf te ondersteunen.

Als je je verder wilt verdiepen in één van deze aandoeningen kan dat in onze specifieke blogs.

Bronnen:

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/atopic-dermatitis-eczema#1

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/rosacea-topic-overview#1

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-basics#1

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-fall-winter#1

http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(14)01114-2/abstract

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share