Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Luchtvochtigheid en Eczeem

Maakt  luchtvochtigheid eczeem erger?

Een paar weken geleden kreeg ik van iemand die vraag “waarom krijg ik net als ik thuis kom van het werk een soort van eczeem aanval?” Wellicht herken jij jezelf in deze vraag, veel mensen hebben namelijk last op steeds dezelfde momenten van de dag. Hoe komt dit?

Eczeem is een allergische reactie. Waarvoor de huid allergisch is, is afhankelijk van de persoon zelf. Er zijn zo veel verschillende soorten mogelijke prikkels die eczeem doen opkomen, dat het vaak lastig is om precies uit te zoeken wat nu juist de oorzaak is.

Het klinkt wellicht een beetje raar, maar in 9 van de 10 gevallen zit er een soort van patroon in de aanvallen. Elke dag, of elk week heb je op hetzelfde tijdstip, of tijdens dezelfde handeling ineens de eczeem klachten.  Deze eczeem aanvallen worden dan veroorzaakt door externe factoren. Tijd om de op te zoeken toch? Allereerst is het goed om te kijken of de luchtvochtigheid niet te  hoog is.

Luchtvochtigheid en eczeem

Ik kan wel zeggen dat de luchtvochtigheid een grote invloed heeft op eczeem, maar omdat eczeem een persoonsgebonden aandoening is, hoeft dit niet voor iedereen van toepassing te zijn. Een recent onderzoek van het VMCE is gebleken dat 89% van de eczeem patiënten ervaren hebben dat luchtvochtigheid een grote invloed is op eczeem klachten. De huid van eczeem patiënten is erg gevoelig en het is daarom dus ook belangrijk dat deze huid niet aan wisselende luchtvochtigheid wordt blootgesteld.

In ons koude “kikkerlandje” is dit best lastig aangezien het buiten vaak vochtig is, en thuis hebben we het liefst de verwarming aan staan. De luchtvochtigheid verschillen van “nat & droog” kunnen eczeem prikkels veroorzaken. Je huid wordt erg droog, gaat irriteren en jeuken. Zet dus als je thuis bent niet direct vol de verwarming aan, zet de verwarming juist iets lager. Ook een TE vochtig huis kan voor problemen zorgen…(1)

Het is belangrijk om je lichtvochtigheid in huis tussen de 30 en 60 procent te hebben. Als je luchtvochtigheid hoger is kan dit zorgen voor te veel huisstofmijt en is het belangrijk om een apparaat aan te schaffen die de luchtvochtigheid verlaagt. Is de luchtvochtigheid in je woning juist te laag, dan kan dat ook leiden tot een verergering van eczeem. In dat geval moet je juist een apparaat aanschaffen dat dampt.

Als je dan denkt dat je het probleem opgelost hebt met de luchtvochtigheid ben ik nog niet klaar. Je huid blootstellen aan zon kan het eczeem ook verergeren en ook hogere temperaturen zorgen er vaak voor dat je het eczeem maar lastig kunt controleren (2).

Zijn er nog meer grote verschillen? Verschil is meubileer, soort vloer of zelfs de hoeveelheid planten kunnen een factor zijn. Ook deze factoren kunnen een grote invloed hebben. Op het werk loop je misschien op parket en thuis op vloerbedekking. Vloerbedekking kan weer huisstofmijt bevatten, net als je beddengoed.

Huisstofmijt en eczeem

Direct even een  fabeltje de wereld uit helpen… Huisstofmijten hebben niets te maken met de hygiëne van de bewoners van het huis. Ieder huis bevat huisstofmijten, ze horen er nu eenmaal bij. Deze extreem kleine “spinnetjes” van ongeveer 0,2 mm tot 0,4 mm leven in grote getale als huisdier bij ons zonder dat we er “last” van hebben.

Huisstofmijten houden van vochtigheid en wanneer het te  “droog” is in een huis zal het vochtige plekken gaan opzoeken, zoals tapijt en je beddengoed.  10% van de Nederlandse bevolking heeft last van de huisstofmijt, hiermee bedoel ik dat er daadwerkelijk klachten ontstaan wanneer ze worden blootgesteld aan huisstofmijten.

De huisstofmijt prikkelt echter de allergische (eczeem) reactie niet uit, het zijn de uitwerpselen die “onze” vriend achter laat die zorgt voor problemen. Heb je last van eczeem klachten door de huisstofmijt? Dan kun je het best voorzorgsmaatregelen treffen(3).

Het heeft geen zin om te proberen om een huisstofmijt vrije woning te creëren, dit is een verloren zaak. Wel zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat het kleine huisdiertje zich niet vermenigvuldigd, wat dus weer zorgt voor minder eczeem problemen.

  • Speciaal beddengoed (synthetisch) gebruiken.
  • Veel licht in je slaapkamer zorgt indirect voor minder uitwerpselen.
  • Was je beddengoed elke week op 60 graden.
  • Zorg dat er niet veel stof rondslingert.
  • Niet te veel ongebruikte meubels in je slaapkamer plaatsen (dit geldt ook voor ongebruikt speelgoed, gordijnen en andere spullen.
  • Als je een huisdier hebt, zorgt dat er geen haren rondslingeren.
  • Stofzuigen, afstoffen en opruimen horen bij je dagelijkse activiteiten.

Nogmaals, een antihuisstofmijt woning bestaat niet, er mee leren leven is het makkelijkste. Eczeem is helaas iets waar je mee moet leren leven, het is belangrijk om je levensstijl hier zo goed mogelijk op afstemt.

Als het niet de huisstofmijt of luchtvochtigheid is kun je een dagboek gebruiken om te achterhalen waarom je elke keer op hetzelfde moment last krijgt van eczeem. Waar ben je geweest, wat heb je gegeten? Door dit soort informatie op te schrijven kun je na verloop van tijd een patroon herkennen en weet je waar je moet ingrijpen. Dan kun je echt gaan zoeken naar de trigger van de eczeemaaanval.

Tot slot...

Luchtvochtigheid kan eczeem indirect erger maken doordat het huisstofmijt en schimmels kan stimuleren en die kunnen je huid weer gaan irriteren. Als je dan al last hebt van eczeem kan dit het eczeem probleem verergeren.

Een grotere oorzaak van eczeem kan ook blootstelling aan de zon zijn of juist een te lage luchtvochtigheid van onder de 30 procent. Wanneer je telkens op een bepaald moment last krijgt van een eczeemaanval is het verstandig om een dagboek bij te houden over waar je bent en wat je gegeten hebt. Dan kun je na verloop van tijd een patroon zien en weet je waar je naar de oplossing moet zoeken.

Heb je meer tips nodig om géén last meer te hebben van eczeem? Dan kun je gebruikmaken van het Eczeem verdwijn programma. De overgrote meerderheid van de mensen die het heeft is erg tevreden over de resultaten.

Klik hier voor meer informatie over het Eczeem verdwijn programma

Bronnen:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2133.2001.04474.x
  2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15364496
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1398-9995.1998.tb05007.x

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share