Huidverzorging

Laatste Update: 3 mei 2014

Zelfgemaakte gezichtsmaskers van natuurlijke producten

Gezichtsmaskers

In een artikel van vorige had ik jullie beloofd om een lijstje te geven van gezichtsmaskers op basis van natuurlijke ingrediënten, die je zelf gewoon kunt maken van producten die iedereen wel in de kast heeft staan. Als je dit artikel gemist hebt, raad ik je aan om dit alsnog even te lezen, voordat je hier verder gaat: Gezichtsmaskers voor een mooie huid

Hieronder het overzicht van het artikel

1. Het biologische evenwicht van je huid
2. Foute stoffen in industriële maskers
3. Bananen Masker
4. Yoghurt Masker
5. Suiker Masker
5. Gezichtsmasker op basis van kattenzand
5. Wortel Masker
5. Masker op basis van perzik
5. Conclusies en aanbevelingen

Het biologische evenwicht van je huid

Ik heb ooit iemand horen zeggen dat de huid niks meer is dan een velletje die alles bij elkaar houdt. Een eenvoudig, bijna kinderlijke omschrijving, maar wel helemaal waar! Het grootste deel van je huid is de meeste tijd bedekt, behalve je gezicht. Je gezicht heeft het daarom erg zwaar met al die aanvallen van warmte, kou, regen, sneeuw, zon en noem maar op. Je gezichtshuid is ook het stuk van de huid wat voor een groot deel je uiterlijk bepaalt. Aan je huid zien mensen of je je lekker voelt en of je er gezond uitziet. Je gezichtshuid is dus in heel veel opzichten erg belangrijk.

Je huid is een fantastisch orgaan die normaal gesproken zichzelf volledig kan onderhouden. Erg slim, maar door de aanvallen van zon, kou en warmte is het handig om zo nu en dan eens een handje te helpen. Maar het zou zonde zijn om het natuurlijke evenwicht in je huid te verstoren door industriële producten te gebruiken waar allerlei hulpstoffen in verwerkt zitten met ongewilde bijwerkingen. In sommige gevallen zijn er hulpstoffen aan toegevoegd om de bijwerkingen van andere hulpstoffen tegen te gaan. Al met al niet goed voor het biologische evenwicht van je huid.

Gelukkig zijn er producten op de markt die alléén gebaseerd zijn op natuurlijke ingrediënten. Laat je niet misleiden door de aanduiding ‘natuurlijke ingrediënten’ op de producten van de grote merken. Lees altijd eerst het etiket zodat je zeker weet dat het ook écht natuurlijk is. In de meeste gevallen is dit een teleurstelling.  Ook lees je vaak dat het product ‘dermatologisch getest’ is. Leuk allemaal, maar waar is de uitslag? Die zie je nooit in de reclames. Kortom, wil je alléén producten die voor 100% op basis zijn van natuurlijke producten, let dan op het keurmerk BDIH, ICADA en/of EcoControl.

Foute stoffen in industriële maskers

Veel producten die in industriële huidmaskers, en in cosmetica in het algemeen, verwerkt zitten zijn niet erg vriendelijk voor je huid. Daarnaast kunnen deze stoffen je hormoonbalans verstoren. Pak dus nu even je cosmeticaproduct er bij, en vergelijk het met onderstaand lijstje: (ps: niet schrikken!)

 • Synthetische emulgatoren zoals RETH en PEG. Vaak worden deze termen gebruikt in combinatie met een nummer. Synthetische emulgatoren zijn bindmiddelen en hebben helemaal geen nut voor de huid. Dit is alleen maar om het product zelf aantrekkelijker te maken.
 • Synthetische oliën zoals paraffine, vaseline, onnatuurlijke vetten en oliën en Dimethicon.
 • Synthetische hulpstoffen zoals Propylene Glycol, NDEA, MEA, DEA, TEA, EDTA, DEP, of Methanol.
 • Synthetische conserveringsmiddelen zoals alle soorten broomverbindingen, phenol-verbindingen en chloorverbindingen. Zoek dus naar ingrediënten waar de woorden brom, bromo, chlor, chloor of pheno in voorkomt.


En? geschrokken? Dan wordt het tijd om gezichtsmaskers, en cosmetica in het algemeen, te kopen die écht gemaakt is van natuurlijke ingrediënten. En dan zonder alle onnodige toevoegingen die helemaal niet goed zijn voor je huid.

Zoals beloofd, geef ik je hieronder een aantal recepten en gebruiksaanwijzingen van gezichtsmaskers die voor de volle 100% gebaseerd zijn op natuurlijke ingrediënten die je meestal gewoon in je kast hebt staan. Gewoon lekker proberen; baat het niet, dan schaadt het niet.

Bananen Masker

Dit masker heeft het vermogen om de huid te ontspannen. Profiteer hier van en probeer je hele lichaam te ontspannen gedurende de periode dat het masker haar werk doet. Zet bijvoorbeeld een lekker rustgevend muziekje op en ga even lekker liggen.

Huidtype:

 • Dit is een masker speciaal voor een vette huid.


Ingrediënten:

 • 1 theelepel vloeibare honing
 • 1 limoen of sinaasappel
 • 1 banaan, bij voorkeur een overrijpe


Bereiding en gebruik:

Pureer de banaan en mix dit samen met de honing tot een homogene pasta/zalf. Voeg nog wat druppels van de limoen of de sinaasappel toe. Reinig je gezicht goed, voordat je begint. Breng de pasta met de vingers, met draaiende bewegingen, royaal aan op het gezicht. Laat dit een kwartier inwerken en was of douche je gezicht daarna weer schoon.

Yoghurt Masker

Veel van jullie zullen de verkoelende werking van yoghurt kennen, als je een verbrande huid hebt. Deze zelfde werking is natuurlijk ook van toepassing als je een gezichtsmasker gebruikt die gemaakt is op basis van yoghurt.

Huidtype:

 • Een verbrande huid en/of een gevoelige huid


Ingrediënten:

 • 1 kopje yoghurt, liefst zo koud mogelijk
 • ½ kopje havermout


Bereiding en gebruik:

Mix beide ingrediënten in een grotere schaal. Als je het vooraf klaarmaakt, zorg dan wel dat je het daarna weer in de koelkast zet. Voor de yoghurt is het belangrijk dat het koud blijft voor een maximaal effect. Als je het masker gebruikt, smeer het dan gelijkmatig op je gezicht en laat het daarna minimaal een kwartier intrekken. Na deze 15 minuten kun je het afwassen met een gestoomd washandje (een washandje die verwarmd is in de magnetron). Als je wilt veranderen, kun je de havermout ook vervangen door een half kopje eiwit.

Suiker Masker

Een suikermasker is heel erg eenvoudig te maken, en is met name geschikt voor oudere huidtypes. Let er wel op dat het mengsel niet té heet is!

Huidtype:

 • Dit masker is een weldaad voor met name de oudere huidtypes.


Ingrediënten:

 • 3 theelepels warm water
 • 2 theelepels suiker


Bereiding en gebruik:

Voeg de suiker bij het warme water totdat het helemaal opgelost is. Laat geen stukjes suiker onopgelost, want dat kan bij het aanbrengen de huid beschadigen. Als je het gaat aan brengen, controleer dan vooraf de temperatuur van het mengsel. Té warm suikerwater kan brandwonden veroorzaken. Masseer het suikermasker goed in met draaiende bewegingen. Na 15 minuten inwerken kun je het masker weer verwijderen met een nat, gestoomd washandje. (verwarmd in de magnetron)

Gezichtsmasker op basis van kattenzand

Kattenzand???...jazeker! Wist je dat in kattenzand dezelfde soort klei verwerkt zit die ook gebruikt wordt in de dure beauty-centra? Kijk wel even goed op de verpakking, want het kattenzand moet wel voor 100% uit échte klei bestaan.

Huidtype:

 • Alle huidtypes


Ingrediënten:

 • Kattenzand, bestaande uit honderd procent klei
 • Water
 • Een paar druppels essentiële olie, neem lekker je favoriete soort!


Bereiding en gebruik:

Doe ongeveer 100 ml water in een kom, en voeg daarbij beetje bij beetje het kattenzand. Goed roeren zodat het allemaal goed oplost en een homogene massa wordt. Voeg net zo veel kattenzand toe totdat er een stevige pap ontstaat. Daarna voeg je een paar druppels essentiële olie toe. Dit laatste is niet verplicht, maar ruikt gewoon beter. Smeer de klei royaal op je gezicht met een draaiende beweging. Laat dit een kwartier inwerken en was het daarna af. Het gemakkelijkst is om na de behandeling even onder de douche te springen zodat je er zo weinig mogelijk ‘troep’ van hebt.

Wortel Masker

Het wortelmasker is bij uitstek geschikt voor een onzuivere huid. Denk bijvoorbeeld aan acne.

Huidtype:

 • Voor de onzuivere huid


Ingrediënten:

 • 3 eetlepels vloeibare honing
 • 2 of 3 grote wortels


Bereiding en gebruik:

Maak de wortels schoon, verwijder het groen en snij ze in stukjes. Kook ze daarna flink gaar. Pureer de wortels tot een homogene massa en voeg daarna de honing toe. Laat het geheel afkoelen tot een aangename temperatuur voordat je het gaat gebruiken. Breng het masker aan met je vingers en laat het ruim een kwartier inwerken. Na de behandeling kun je je gezicht weer schoonmaken met koud water.

Masker op basis van perzik

Dit masker hydrateert en reinigt de huid. Het gebruik van dit masker is een heerlijke, ontspannen ervaring. Voor het beste resultaat is het aan te raden om dit masker regelmatig te gebruiken, maar niet meer dan 1 x per week.

Huidtype:

 • Voor de normale huid


Ingrediënten:

 • 1 eetlepel vloeibare honing
 • Havermeel
 • 1 perzik, middelgroot


Bereiding en gebruik:

Snij de perzik in stukken, verwijder de pit en ontdoe de perzik van zijn velletje. Kook deze daarna totdat hij zacht genoeg om te pureren met een vork of eventueel in de blender. Voeg daarna de honing toe en het havermeel. Voeg net zoveel havermeel toe totdat het een stevige, homogene pasta is geworden. Breng het met je vingertoppen aan op je gezicht en laat het voor 10 minuten inwerken. Na de behandeling gewoon afwassen met koud water.

Conclusies en aanbevelingen

Een goed gezichtsmasker is een weldaad voor je huid, die constant blootstaat aan allerlei weersinvloeden waar je weinig tot geen controle over hebt. Ik raad je heel sterk aan om eens kritisch op de etiketten te kijken van de producten die je nu in de kast hebt staan. Het is namelijk veel beter om 100% natuurlijke producten te gebruiken die de natuurlijke balans in je huid niet verstoord.

Ik hoor heel erg graag van jou hoe deze gezichtsmaskers gewerkt hebben. Of heb jij misschien nog een ander recept?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat raad je aan voor dode huidcellen, maar wel heel droge huid, en ook acne? Ik heb het idee dat de acne komt door de dode huidcellen, maar vind het gek icm droge huid. + scrubben lijkt het erger te maken. Heb je hier advies voor?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share