Schimmelinfectie

Laatste Update: 15 december 2020

Schimmelinfectie op je Huid en andere plaatsen

Normaal gesproken heb je kleine hoeveelheden schimmel verspreid over je lichaam en tref je aan in je mond, slokdarm, darmen en andere ingewanden, dit is normaal aangezien je lichaam in symbiose leeft met de schimmel bacterie.

Ook kun je schimmel krijgen in de blaas wanneer deze per ongeluk in contact komt met de schimmel bacterie. Vooral een goede hygiëne is extreem belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet op ongewenste plekken last krijgt van een schimmelinfectie.

Tevens is de schimmel in normale hoeveelheden aanwezig in de vagina en maakt onderdeel uit van een gezonde darmflora(1). Een overgroei vindt pas plaats als de balans en symbiose tussen de goede en slechte bacteriën verstoord is waardoor het door kan groeien en op andere plaatsen in je lichaam koloniseren.

De kolonisatie en verspreiding begint vaak in de pelvis en reist door naar de darmen en genitaliën. Zodra het eenmaal daar is gevestigd veroorzaakt de schimmel een vaginale schimmelinfectie. Echter, candida kan zich niet zo gemakkelijk nestelen en koloniseren op plaatsen waar het droog en koel is, zoals je opperhuid.

Maar indien je last hebt van een verminderde weerstand en regelmatig zweet zonder te douchen kun je ook een schimmelinfectie krijgen op de huid (2). Deze vorm van schimmelinfectie koloniseert zich in de dermis (onder de opperhuid).

Kortom, je kunt op veel plaatsen last krijgen van een schimmelinfectie en is vaak afhankelijk van je immuunsysteem en persoonlijke hygiëne of het kan doorbreken.

Symptomen zijn vergelijkbaar met andere huidaandoeningen, waaronder:

 • Jeukende plekken en rode blaasjes op de huid.
 • Lichte vorm van huidschilfers.
 • Blaren op de huid.

Wat kun je doen?

Een goede huid hygiëne is de eerste stap om de infectie tegen te gaan. Zoals je al weet vindt een schimmel een natte en zweterige huid prettig om zich te koloniseren. Ook komt het vaker voor bij mensen met bestaande huidproblemen.

 • Regelmatig wassen en droog de huid goed af.
 • Gebruik je eigen handdoek ten aller tijden.
 • Draag kleding gemaakt van katoen of wol, hierin kan de huid als het ware ademen waardoor de omstandigheden moeilijker zijn om candida op de huid te krijgen.
 • Handen goed wassen en eventueel een zalf gebruiken na overleg met je huisarts.
 • Temperatuur is belangrijk!


Temperatuur
Als je last hebt van een schimmelinfectie zul je het moeten behandelen net zo als een normale schimmel. Zoals je weet krijg je een schimmel in huis als de lucht vochtig en warm is. Daarom is de schimmel gist ook gek op ons lichaam aangezien het altijd op temperatuur blijft. Zorg er daarom voor dat de temperatuur in je woonomgeving droog en koel is.

Suikers en Candida
Ik heb al een compleet e-book geschreven over suiker en waarom we moeten oppassen met de inname van suikers vanwege de gevaren en risico’s. Een schimmel is gek op suiker (3) en absorbeert deze via glucose (vorm van suiker). Zodra je suikers eet via je voeding wordt deze omgezet van suikers naar glucose.

De meeste supermarkt artikelen die erg goed smaken bevatten veel suikers! Let ook op als er staat "suikervrij" want dan wordt er vaak een andere naam voor de suiker gebruikt en van deze vorm maakt je lichaam ook glucose. Ook koolhydraten is een vorm van suikers en de meest bekende vorm is zetmeel en tref je aan in zo’n beetje elk bewerkt artikel in de supermarkt.

Daarom raad ik het altijd aan om je suikerinname en koolhydraatinname te verminderen als je last hebt van een schimmelinfectie.

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2007.03442.x
 2. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/492889
 3. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.00099/full

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb candida in combinatie ook met fibromyalgie. Ik heb nu al meer dan een maand last van leuk en uitslag op mijn handen (bovenaan niet in handpalm) en op mijn onderarmen. Is om gek van te worden. Tevens heb ik een wondje aan mijn oor dat maar niet dicht gaat. kan dit ook gevolg zijn van de candida ?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share