Huidverzorging

Laatste Update: 7 april 2017

Gezichtsmaskers voor een mooie huid

gezichtsmaskerWe willen allemaal een stralende huid, want een stralende huid betekend dat je vitaliteit uitstraalt. Sommige hebben deze eigenschap van nature, en hoeven hier nooit geen moeite voor te doen. Maar helaas heeft het overgrote deel van de vrouwen hier meer moeite mee. Je kunt je huid enorm verwennen door regelmatig een gezichtsmasker aan te brengen.

Het toverwoord is ‘grondig reinigen van de huid’, maar dan wel met producten die aangepast zijn aan het type huid.

In dit artikel gaan we bekijken welk type gezichtsmasker geschikt is voor welke huid, en zetten we een aantal gezichtsmaskers op een rijtje die je zelf kunt maken, van natuurlijke ingrediënten.

Hoe werkt een gezichtsmasker?

De werking van een gezichtsmasker is vrij eenvoudig: Door het masker aan te brengen wordt er als het ware een tweede huid over je eigen huid aangebracht. Door deze afsluiting wordt warmte en vocht door de huid vastgehouden, het kan immers niet meer verdampen zoals het normaal zou doen.

Dit resulteert direct in een betere doorbloeding van de huid waardoor de huidcellen efficiënter van zuurstof worden voorzien. De huidcellen zullen hierdoor actiever worden en zullen direct de onvermijdelijk aanwezige gifstoffen afvoeren. Door het gebruik van een gezichtsmasker raak je ook de losse huidschilfers kwijt en wordt je huid merkbaar gladder.

Welk gezichtsmasker voor welke huid?

Je kunt niet zomaar ieder gezichtsmasker op je huid smeren. Een masker moet aangepast zijn aan het type huid wat jij hebt.  Als je bijvoorbeeld een droge huid hebt, is het niet verstandig om een masker met citroen te gebruiken. Dit zal té veel aan je huid trekken en gaan irriteren.

Hieronder even een klein overzicht over welk type masker geschikt is voor jouw huidsoort.

Je hebt een vette huid

Als je een vettige huid hebt, is een crème-achtige pasta de beste oplossing. De basis van zo’n pasta bestaat dan uit klei en/of kiezelzuur. Nadat het masker opgebracht is, droogt het uit en wordt het hard. Tijdens dit proces wordt het vet van het gezicht door het masker opgenomen.

Veel van deze maskers bevatten ook alcohol of citroen die er nog beter voor zorgen dat het vet uit je huid onttrokken wordt. Dit type masker zal heel erg sterk aan je huid trekken, zodat je dit beslist nooit moet gebruiken als je een gevoelige en/of een droge huid hebt. Het gevolg zal dan zijn dat je huid nog verder uit zal drogen.

Dit type masker breng je luchtig en gelijkmatig aan met je vingertoppen. Laat het masker drogen waardoor het hard zal worden. Na ongeveer 15 minuten kun je het masker weer afspoelen met wat lauw water. Een waarschuwing is hier wel op z’n plaats: Gebruik een dergelijk masker niet vaker dan 2 tot 3 x per maand. Als je het vaker gaat gebruiken kan dit een averechts effect hebben.

Je hebt een gecombineerde huid

Voor een gecombineerde huid zijn er maskers verkrijgbaar die was of rubber bevatten. De verwerking van zo’n masker is heel anders: Je moiet het aanbrengen met een dikke kwast of met een spatel. Je vormt dan automatisch een soort tweede huid. Na de inwerkperiode, is het niet de bedoeling dat je het afwast, maar dat je de tijdelijke aangebrachte ‘huid’ afpelt.

De reinigende werking van dit soort maskers is minder sterk dan bijvoorbeeld een kleimasker, maar wel meer geschikt voor als je een gecombineerde huid hebt. In sommige gevallen kunnen maskers als deze ook stoffen bevatten die vet van de huid verwijderen, maar deze hoeveelheden zijn gering om de huid niet te irriteren.

Op het vette deel van je huid is het aan te raden om een dergelijk masker niet vaker dan 1 x per week te gebruiken, terwijl 1 x per 10 dagen wordt aanbevolen voor de droge delen van je huid.

Je hebt een normale huid

Als je een normale huid hebt, is een gezichtsmasker wat gemakkelijker. Gebruik een zachte crème, een peel-off masker of een gel. Dit soort maskers gaan niet opdrogen, dus het verwijderen kun je het beste doen met een tissue of je kunt het afspoelen met wat lauw water. De huid wordt op een afdoende manier gereinigd op een manier die bij dit type huid past.

Je zult geen effecten voelen zoals een trekkerige huid. Vaak bevatten dit soort gezichtsmaskers ingrediënten zoals eieren, plantaardige oliën, tarwekiemen en/of honing. Een masker als deze kun je zonder problemen 1 tot 2 x per week gebruiken. 

Je hebt een erg droge huid

Als je een erg droge huid hebt, kun je het beste een zogenaamd crème-masker gebruiken. Je brengt de laag aan met je vingertoppen, waarna je deze na ongeveer 15 minuten weer kunt verwijderen met vochtige tissues of vochtige watten. Ook zijn er maskers voor de erg droge huid die je na 15 minuten verder moet inmasseren, en die je dus niet hoeft te verwijderen. Je kunt dit zonder problemen 1 tot 2 x per week doen.

Gebruikstips voor de beste resultaten

 • Als je lang, of halflang, haar hebt, kun dit het beste opsteken als een paardenstaart. Ook kun je een haarband of een sjaaltje om je hoofd binden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het gezichtsmasker in je haar komt, of dat je haar over je gezicht valt.
 • Als je een droge tot erg droge huid hebt, kun je het beste allereerst even een nachtcrème aanbrengen. Dit zorgt voor dat beetje extra bescherming.
 • Als je optimaal wilt profiteren van je gezichtsmasker, kun je het beste eerst even een stoombad nemen. Er zijn speciale gezichtsstomers hiervoor in de handel. Een stoombad zorgt er voor dat je poriën open gaan staan, waardoor de reinigende werking meer effect heeft.
 • Voordat je het masker aanbrengt, maak dan eerst je gezicht schoon met lauw water of met een reinigingslotion. [pullquote]Gebruik vooral géén zeep![/pullquote]
 • Als je het masker aanbrengt, mag je best een forse laag aanbrengen. Is helemaal niet erg, maar laat wel de ruimte rondom je ogen en je mond vrij. Niet alleen is dit erg praktisch, maar de huid in deze gebieden is extra gevoelig. Zo voorkom je onnodige irritatie van de huid.
 • Laat een masker niet langer zitten dan voorgeschreven staat op de verpakking. Bij een zelfgemaakt masker is dit maximaal 20 minuten.
 • Het is belangrijk om jezelf te ontspannen tijdens de periode dat het masker zijn werk doet. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, maar op deze manier profiteer je optimaal van de reinigende werking.
 • Tijdens het inwerken kun je nog een speciale behandeling geven aan je ogen. Plakjes komkommer of gebruikte zakjes groene thee werken erg goed.
 • Na de inwerktijd spoel je het masker af met lauw water. De laatste resten kun je verwijderen met een vochtige tissue of met een handdoekje voorzichtig te deppen.

Gezichtsmaskers uit de winkel

Het is de aller gemakkelijkste manier om nu op een drafje naar de winkel te gaan, een kant-en-klaar pakketje te kopen en direct een gezichtsmasker aan te brengen. Toch is er steeds meer kritiek op deze synthetische maskers. Synthetische maskers zijn voor een groot gedeelte gemaakt van kunstmatige stoffen die je huid moeten ‘voeden’.

Natuurlijk staat er wel op de verpakking dat er honing in zit, of dat er Aloë Vera in zit, maar als je het etiket goed leest (ALS dit al op het etiket staat) blijkt dat er [pullquote]maar hele minimale hoeveelheden échte natuurlijke producten in zitten.[/pullquote]

Je huid is een levend orgaan, het is zelfs het grootste orgaan wat je hebt. De huid heeft een erg belangrijke functie ter ondersteuning van veel lichaamsprocessen. Het is daarom erg belangrijk dat de huid in biologische zin, in balans is. Het gebruik van synthetische producten werkt averechts, hoe goed de fabrikanten het misschien ook bedoelen, en hoe mooi de kreten ook zijn op de verpakking.

Daarnaast is er een groep vrouwen die last hebben van cosmetica-allergie, in principe een allergie die reageert op synthetische stoffen die op de huid aangebracht worden.

Een erg sterk, en belangrijke uitdrukking is: “Smeer alléén ingrediënten op je lichaam als deze ook geschikt zijn voor inwendig gebruik!” 

Het is juist daarom dat je kennis wil laten maken met gezichtsmaskers die gebaseerd zijn op alléén maar natuurlijke ingrediënten. Zonder enige toevoeging van synthetische producten, kleurstoffen en geurstoffen. Is veel beter voor je huid, veel beter voor je gezondheid en in 99% van de gevallen bereik je het zelfde resultaat, misschien zelfs wel beter.

Er zijn ook gezichtsmaskers te koop die wél bestaan uit louter natuurlijke producten. Je moet hier echt even naar op zoek, want alleen een speciaalzaak zal dit verkopen. Wees voorzichtig met het kopen van ‘natuurlijke’ gezichtsmaskers via internet, want er wordt vaak veel beloofd, en weinig nagekomen.

Eigengemaakte gezichtsmaskers van natuurlijke ingrediënten

In een vervolg artikel ga ik je een hele lijst met recepten en ingrediënten voor gezichtsmaskers geven, die je zelf kunt maken. In de meeste gevallen zelfs van ingrediënten die gewoon bij jou in het keukenkastje staan. Natuurlijke gezichtsmaskers die prima werken, en niet bestaan uit de synthetische stoffen die de industriële producten vaak wel bevatten.

Vergeet niet dat je voedingspatroon ook een essentieel onderdeel vervult voor een mooie huid. Wanneer je lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt kun je dat terug zien in je huid. Gezichtsmaskers kunnen zeker helpen, maar zijn zeker geen wondermiddel  en moeten gezien worden als een ondersteund product.

Heb je zelf nog goede ervaring met bepaalde gezichtsmaskers? Of heb je een bepaald recept? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack,
  Ik ben benieuwd naar je vervolg artikel met natuurlijke gezicht maskers. Zelf maak ik dagelijks een aloë vera masker tegen rode vlekjes. Het werkt echt en is super hydraterend!

  Groet, Iris

 2. Beste Jack,

  Zit ik hier met een gezichtsmaskertje op met Aloë Vera (omdat dit mij aansprak) van de winkel, lees ik dit artikel... 😉
  Bedankt voor de tip, ik ga ze niet meer gebruiken en op zoek naar je vervolg artikel! Hopelijk kan ik aan de slag met zelf gezichtsmaskertjes maken.

  Groetjes,
  Laura

 3. hoii (13 jaar)
  ik heb een droge huid, daarom onderhoud ik het ook goed met cremes en olies. Als je je gezicht stoomt en daarna een groene kleimasker aanbrengt (is goed voor puistjes, maar word wel hard en droogt uit) kan ik daarna nog een hydraterende masker opbrengen of word dat teveel
  groetjes

  1. Op zich is dat niet te veel, als je er maar voor zorgt dat je huid goed gehydrateerd blijft. En dan het liefst met een crime of masker op natuurlijke basis. Goed de ingrediëntenlijstje lezen!

 4. Ik heb een droge huid en ik gebruik nu de maskertjes van Action die van bubbel gum. Maar hoeveel keer per week mag ik dat er week gebruiken ik dacht zo een 2keer???? Grten Chelsey

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share