Aambeien Behandeling

Laatste Update: 16 november 2020

Goede zithouding belangrijk voor aambeien?

Normaal gesproken letten we eigenlijk helemaal niet zoveel op onze zithouding. Toch is het zo, dat wanneer je een slechte zithouding hebt, dat er op langer termijn een aantal vervelende aandoening te boven komen. In dit artikel leg ik je het verband uit tussen aambeien en een goede zithouding.

Door een verkeerde zithouding aan te nemen, zullen er een aantal dingen in je lichaam niet 100% goed verlopen. Door een slecht zithouding zal je spijsverteringsstelsel knel komen te zitten, zodat het verteringsproces niet goed kan verlopen. Hierdoor is je stoelgang niet zoals het hoort te zijn, waardoor er te veel druk komt te staan op de zwellichamen zodat de kans op aambeien toeneemt. We kunnen heel eenvoudig het volgende concluderen: Hoe slechter je zithouding, hoe groter de kans op aambeien.

Wat is een goede/slechte zithouding?

Wanneer we goed naar een baby/peuter kijken, zal het je opvallen dat ze altijd een rechte rug hebben, rechtop lopen en de schouders goed naar achteren hebben staan. Door de loop der jaren ontwikkelen we een levensstijl waardoor we heel makkelijk ons zelf een verkeerde zithouding aanleren. Dit kan door verschillende factoren komen: Schoenen, sport, levensstijl etc.

Hieronder zal ik je laten zien wat nu een goede en wat nu juist een slechte zithouding. Het is makkelijker om dit met foto’s te doen, want dit geeft een veel duidelijker beeld.

slechte vs goede zithouding. Dit heeft gevolgen op aambeien

Heb je dus last van aambeien? Zorg dan dat je zithouding in ieder geval goed is.

Voor het toiletbezoek is een goede zithouding net even wat anders. Het is altijd belangrijk om je rug recht te houden. Maar wanneer je last hebt van aambeien wil je natuurlijk dat je stoelgang zo soepel mogelijk verloopt. Ga altijd een klein beetje naar voren gebogen op het toilet zitten. Hieronder zal er veel minder druk op je anus komen, zodat je stoelgang prettiger verloopt.

Als het mogelijk is om in een hurkachtige houding te zitten is dat zelfs nog beter. Sommige mensen gebruiken een verhoging voor de voeten waardoor hun kniën hoger dan de heupen zijn.

Langdurig zitten of staan

Naast het belang van een goede zithouding is ook de duur van zitten en staan van invloed op het ontwikkelen van aambeien(1). Langere tijd achter elkaar zitten of staan(2) kan er namelijk ook voor zorgen dat je ontlasting meer druk kan uitoefenen aan het einde van het darmkanaal. Een goede zithouding is bijna het halve werk, daarnaast is een variatie in zitten, staan of bewegen ook van belang om aambeien te voorkomen.

Tips om op je zithouding te letten

Helaas is het best lastig om je zithouding voortdurend goed te houden. In eerste instantie is het verstandig om een timer aan te zetten die je gebruikt om tijdens het staan of zitten af en toe bewust te zijn van de tijd die je al zit en om dan even wat anders te gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld elke 45 minuten een timer laten afgaan en dan even een paar oefeningen doen, zoals gewichtjes heffen, squatten, opdrukken of gewoon even een kop thee of kop koffie halen.

Als je merkt dat je houding verslapt kun je rechtop gaan zitten. Een goede manier om dit in de gaten te houden is door heel bewust je navel richting je ruggengraat te drukken, dat is ook nog eens goed voor de buikspieren.

Wanneer je veel achter een pc werkt merk je wellicht al snel dat je in een soort quasimodo veranderd met opgetrokken schouders. Probeer dan de onderste punten van je schouderbladen richting je heupen te drukken. Dit in combinatie met de navel zorgt er bijna automatisch voor dat je borstkas omhoog komt en dat je rechtop zit.

Daarnaast kun je gebruikmaken van een grote fitnessbal als bureau stoel. Doordat je je evenwicht moet bewaren op zo'n fitnessbal ga je automatisch rechtop zitten. Dit kun je wellicht niet 8 uur per dag volhouden, maar door er eens een half uur of een uur op te zitten kun je al heel veel doen om ook je zithouding gedurende de rest van de dag op peil te houden.

Bovendien is een dergelijke fitnessbal ook zachter voor de billen dan een bureaustoel. Als je last hebt van aambeien kan dit erg prettig zijn.

Heb je wel een goede zithouding? Dan kan te strakke kleding ook voor problemen zorgen in de stoelgang. Probeer dan lossere kleding te dragen.

Meer aanbeien tips? Kijk dan rustig verder op de website

Andere gevolgen van een verkeerde zithouding

Naast de mogelijkheid voor het ontwikkelen van aambeien brengt het hebben van een verkeerde zithouding ook nog andere risico’s met zich mee. Dit klink misschien een beetje heftig, maar op langer termijn kan het toch een groot effect hebben. Hieronder een aantal voorbeelden wat er op langer termijn kan gebeuren als je een verkeerde zithouding hebt.

  • Rugpijn(3)
  • Hoofdpijn
  • Slechte darmwerking/spijsvertering
  • Slechte stoelgang
  • Nek/schouderpijn
  • Armpijn


Hieronder heb ik een afbeelding geplaatst van een skelet die op een stoel zit. Je kunt duidelijke zien dat het hebben van een slechte zithouding enorm slecht is voor je lichaam.

gevolgen slechte zithouding
gevolgen slechte zithouding

Tot slot...

Een verkeerde zithouding en langdurig staan of zitten is funest voor een vloeiende stoelgang. Hierdoor kunnen verstoppingen in de stoelgang ontstaan die voor aambeien kunnen zorgen. Het is daarom erg belangrijk om gedurende de werkdag een goede sta- of zithouding te hebben. Hiervoor kun je hulpmiddelen gebruiken zoals een timer of fitnessbal.

Je zithouding tijdens het toiletbezoek is ook van belang voor een goede stoelgang. In plaats van rechtop zitten leun je dan iets naar voren om de stoelgang zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Door ook de knieën iets te verhogen help je jouw lichaam nog beter. Dit kan al door tijdens het zitten op het toilet op het puntje van je tenen te "staan". Sommige mensen gebruiken ook een klein opstapje om de voeten op te zetten.

Een verkeerde zithouding kan naast aambeien ook voor andere problemen zorgen, zoals pijn in de nek, rug en schouders of zelfs hoofdpijn. Blijf daarom vooral rechtop zitten.

Bronnen:

  1. https://www.aafp.org/afp/2002/0415/p1629.html
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6584716/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003687019301279

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share