Alsof aambeien nog niet vervelend en pijnlijk genoeg zijn, gaat dit probleem ook vaak gepaard met bloed wat uit de anus komt! Naast dat dit vervelend is, vind je dit wellicht ook nog raar.
"Waarom komt er bloed uit mijn anus?"is een vraag die je jezelf zeker mag stellen. Aambeien zijn ontstoken zwellichamen en deze kunnen kleine bloedingen veroorzaken, vooral als er ontlasting langs komt die wat hard is. Daarbij hebben mensen die last hebben van aambeien vaak meer bloedtoevoer in die regio dan mensen die geen last hebben van aambeien(1).
Je hoeft niet direct paniek te raken wanneer je bloed in je ondergoed ziet zitten. Als je aambeien hebt is dit normaal. Echter wanneer je geen aambeien hebt en er komt toch bloed uit je anus, dan kan dit duiden op een groter probleem zoals een tumor in de darmen! Het is belangrijk om dit direct te laten controleren bij de arts(2).
De symptomen die horen bij aambeien zijn:
- Jeuk of andere irritatie bij de anus.
- Zwellingen rond de anus.
- Pijn en ongemak(3).
- Een soort bubbel die gevoelig is bij de anus.
Je kunt interne of externe aambeien hebben. Bij interne aambeien is het niet altijd direct duidelijk dat je last hebt van aambeien en dan kun je ook behoorlijk schrikken van bloed bij de ontlasting. Een interne aambei kan door veel druk te zetten tijdens je stoelgang naar buiten komen. Dit is niet prettig en kan voor extra pijn en irritatie zorgen.
Als je niet zeker weet of je last hebt van aambeien en ook bloedingen hebt als je niet bezig bent met je stoelgang en ouder dan 40 jaar bent is het verstandig om voor de zekerheid naar je arts te gaan. Daarnaast kun je ook naar je arts gaan terwijl je wel weet dat je last hebt van aambeien. Als deze je erg veel last bezorgen kunnen ze ook operatief verwijderd worden.
Wat kan ik tegen aambeien bloed doen
Er zijn meerdere dingen die je tegen aambeien bloed kunt doen. In eerste instantie is je lichaamsverzorging van belang en daarnaast kun je met voeding ook veel invloed uitoefenen op de vloeibaarheid van je ontlasting. Dunnere ontlasting zorgt voor een kleinere kans van bloedingen door aambeien.
Lichaamsverzorging bij bloedende aambeien
Allereerst raad ik mensen aan om niet het mooie ondergoed aan te trekken, dit spreekt echter voor zich. Katoenen onderbroeken die niet te strak zitten zijn aan te raden, aangezien een te strakke onderbroek (of string) voor extra knelling kan zorgen. Dit levert niet alleen meer bloed op, maar ook zal de pijn erger worden en het zal langer duren voordat de aambei weggaat!
Een klein beetje toilet papier opvouwen en dit in je onderbroek leggen kan ervoor zorgen dat je ondergoed niet elke dag vies wordt. Het klinkt raar (voor mannen), maar je voelt er helemaal niets van. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van inlegkruisjes. Die kun je in de onderbroek plaatsen. Het voordeel van inlegkruisjes tenopzichte van toiletpapier is dat de achterkant is voorzien van plakstrippen waardoor ze op hun plaats blijven zitten. Als toiletpapier storend voor je is, is een inlegkruisje een goed alternatief. Vraag eventueel je moeder of vriendin om een inlegrkuisje te halen.
Regelmatig douchen is aan te raden om zodoende de anus goed schoon te houden. Gebruik lauw-warm water met een zachte straal. Door je anus schoon te houden heb je minder last van bacteriëen die de omgeving kunnen infecteren en die voor extra ontstekingen kunnen zorgen.
Het gebruik van droog toiletpapier kan ook irriteren. Natte doekjes of het sprayen van water kan ook goed helpen. Vermijd hierbij het gebruik van alcohol of geparfumeerde doekjes. Die kunnen de huid extra irriteren waardoor je meer last krijgt van je aambeien.
Een te strakke broek zorgt ook voor extra bloedverlies helemaal in combinatie met het te lang op een stoel zitten. Regelmatig even bewegen is goed voor de aambei en zorgt dat er minder bloedverlies optreedt.
Dieet bij aambeien
Door veel vezels te eten zorg je ervoor dat je ontlasting een stuk soepeler verloopt. Door de druk op de anus verminderen, zal je minder pijn hebben en de kans op bloedingen worden verkleint.
Voeding met veel vezels die je kunt eten zijn: Groene, fruit, volkorenproducten en ontbijtgranen. Ook bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie zitten vol vezels. Ook is het drinken van water van belang om de stoelgang vloeiend te laten verlopen. Net als bij de te strakke broek is beweging ook van belang voor het bevorderen van je stoelgang.
Cremes en zalven
Er zijn ook een aantal crèmes op de markt die enigszins goed tegen aambeien werken en die ook de kans op bloedingen verkleinen. Deze aambeien zalven zorgen ervoor dat het genezingsproces sneller verloopt! De meeste van deze zalven hebben ook een antibiotische werking.
Tot slot...
Aambeien kunnen bloeden en je hoeft daarom niet te schrikken als je last hebt van bloedingen in combinatie met aambeien. Heb je echter geen aambeien? Dan is het vertandig om naar je arts te gaan om te onderzoeken of er geen ander probleem in je darmen heerst. Bloedingen kunnen ook duiden op ernstige ontstekingen of vormen van darmkanker.
Als de bloeding door aambeien komt zijn er veel dingen die je kunt doen om de bloedingen te verminderen. Een van de belangrijkste dingen is de invloed die je zelf hebt op de dikte van je stoelgang. Door veel te drinken en vezels te eten zorg je ervoor dat je stoelgang dunner wordt. Hierdoor hoef je minder druk uit te oefenen terwijl je op het toilet zit.
Daarnaast zijn er ook zalven die ervoor zorgen dat de aambeien, zolang ze extern zijn, sneller weg gaan.
Ook je lichaamverzorging is van belang om de aambeien te laten stoppen met bloeden. Het schoonhouden van de anus is belangrijk om verdere ontstekingen en irritaties te voorkomen. Dit kan door gebruik te maken van vochtig toiletpapier, zonder alchol of parfum, en door regelmatig een douche of bad te nemen. Dit kan de pijn van een aambei ook verminderen.
Beweging is ook belangrijk om constipatie, een belangrijke oorzaak voor aambeien, te voorkomen. Door te blijven bewegen zorg je ervoor dat de darmen de voedingsstoffen door het lichaam werken.
Lees meer handige tips over aambeien op de blog
Bronnen:
U noemt het eten van voldoende vezels, wat inderdaad kan helpen om symptomen zoals het bloeden te voorkomen. In aanvulling op het vezelrijk voedsel is wellicht voldoende vochtinname ook een goede tip?
Praktisch artikel trouwens!
Hey k ben een meisje van 15 en heb aambeien rond om me anus zitten al een tijdje maar het doet soms pijn en ik merk ook dat ik veel minder naaf de wc ga en als ik ga zit ik echt heel lang te persen om me poep er uit te krijgen en later zie ik er dan ook nog wat helderrood bloed bij zitten
Hoe kan ik het best de aambeien laten verdwijnen?? ( liefst wil ik niet naar de huisarts?
Beste
Ik had gisteren weer bloeding, door persen omdat ik drang heb soms maar geen ontlasting gaat het stuk.
Heb trianal gekregen maar eerst appelcider geprobeert, dit voelt voor mij stuk prettiger en de pijn is vrijwel; direct weg, de aambei zit binnen en komt naar buiten, scheurtje er in, de appelcider zorgt dat bacterien daar niet meer bij kunnen, te zuur, en het werk heel erg goed, beter nog dan corticosteroiden welke in trianal zitten en ook nog zelf moet betalen.
Ik merk wel dat het lijkt of er aan die aambei een ader zit die dik aanvoelt, weet niet of dat bij anderen ook zo is bij inwendige aambeien.
vrg
Ik ben 15 jaar en wanneer ik poep komt en mijn kont afveeg zie ik bloed dit is al sinds gisteren zo en ik maak me zorgen kunt u zo snel mogelijk reageren
Als er sprake is van helderrood bloed, dan komt dit uit je darmen. Als het bloed donkerrood is, dan komt het van verderop in je lichaam.
In ieder geval is het verstandig om even naar je huisarts te gaan, Abdulrahim!
Hoi ik moest gister een uur na t eten( veel en vet) onzettend nodig naar de wc maar zat in de auto..moest dus ja klinkt stom echt 15 min goed knijpen om tegen te houden...eenmaal thuis ..dunne ontlasting ...10 min later moets ik weer en zat er bloed en slijm bij....ik hen geen buikpijn en ook.niet t idee dat ik weer naar wc moet nig...maar heb wel pijn rondom anus..moet ikndit afwachten of naar de dokter?
Maar snel even naar je huisarts, Charlot. Altijd het zekere voor het onzekere nemen!
Hoi.. ik ben een meisje van 20 jaar al jaren heb ik last van aambei. Ik heb een chronische diarree van al 2mnd. Bij ontlasting Zie ik verse bloed maar doordat ik diarree heb moet ik niet persen.. mijn vraag is dan waarom zoveel bloed?
Alleen de huisarts kan, na een onderzoekje, hierover uitsluitsel geven, Rahana!
Hallo, ik ben een vrouw van 62 jaar en heb sinds een paar dagen een uitstulping bij de anus. Eerst bloede het niet, maar nu wel. De gewone aanbeienzalf kan ik nu niet meer gebruiken, maar
Wat is nu het beste om te doen? Erg lastig, omdat ik zondag een verre reis ga maken en lang moet vliegen!
Heeft u een advies voor mij?
Groet, Anne