Aambeien Behandeling

Laatste Update: 29 november 2020

Twee Anti Aambeien technieken

Vandaag wil ik het gaan hebben over 2 simpele technieken om aambeien per direct te verlichten. Vanzelfsprekend zijn er meerdere methoden en technieken om snel van deze vervelende aandoening af te komen. Een erg simpele maar effectieve manier is om ervoor te zorgen dat je aambeien niet meer terugkomen is door de onderstaande tips.

In het moderne leven is het een feit dat veel mensen op het kantoor werken en volgens onderzoek is dat ruim 70% van de werkenden. Dat betekent dat het onvermijdelijk is om lange tijden door te brengen in een zithouding. Ik heb al een keer eerder een artikel geschreven dat het belangrijk is om je zithouding te verbeteren: “Goede zithouding belangrijk voor aambeien?”

Wanneer we zitten wordt er veel druk uitgeoefend op je zitvlak. Door de zwaartekracht blijft de druk hoog omdat er veel bloed naar beneden gaat en daar blijft. Het probleem is dat we vaak vergeten om even te staan en voor langere tijden in deze zelfde zithouding verkeren.

De druk wordt steeds groter en groter..

Als je last hebt van aambeien of regelmatig last hebt van terugkerende aambeien is het niet handig om lange tijden in dezelfde zithouding te blijven.  Aambeien worden daardoor een stuk erger vanwege de onnatuurlijke hoge druk daar beneden.  Eén van de meest simpele manieren om dit te voorkomen is om regelmatig te staan en een aantal rek en strek oefeningen te doen.

Techniek 1

Als je een lange tijd in een zithouding zit (bijvoorbeeld door je werk). Ga dan om het uur even een paar minuten staan en doe een aantal rek- en strekoefeningen(1). Of maak even een korte wandeling. Het doel hiervan is om de druk te verminderen en de  doorbloeding (vooral daar beneden) te bevorderen.

Zelf werk ik ook op het kantoor en elke 50 minuten neem ik een korte pauze om even te staan en doe ik een aantal simpele rek- en strek oefeningen.

Als je de tijd eenvoudig uit het oog verliest kun je elk uur een timer af laten gaan. Meestal zit er een standaard app op een smartphone met timer functie.

Rek en strek oefeningen tegen aambeien

Voor de rek en strek oefeningen heb ik inspiratie uit de yoga gehaald. Deze oefeningen helpen om de doorbloeding in de benen te vergroten en om de druk te verminderen. Daarbij helpen sommige oefeningen ook om spieren te strekken die door het zitten te kort kunnen worden.

Krijger 1 / of een variatie hierop

Voor deze oefening zet je 1 grote stap naar voren. Je buigt het been dat voor je staat tot je knie boven je enkel zit. Je zorgt er wel voor dat je knie niet voorbij de tenen komt. Het achterste been strek je juist. Als het goed is voel je aan de voorkant van de heup dat je een strekking maakt. Dit is een hele fijne oefening om te doen als je de hele dag zit omdat het ervoor zorgt dat je heup eens in de tegenovergestelde houding gestrekt wordt.

Als je wilt kun je ook je armen boven je hoofd strekken, maar op zich hoeft dat voor de aambeien niet. Dat is alleen wel hoe de yoga pose eruit ziet als je hem helemaal volgens de "regels" wilt uitvoeren.

Buigende hond

Als je al het bloed uit de omgeving van je heupen en billen wilt hebben is dit een hele goede oefening. Daarbij heeft hij als voordeel dat je de hele achterkant van je lichaam strekt. Voor deze houding plaats je jouw handen op de vloer en loop je je voeten iets naar achteren tot je in een soort driehoek staat. Je duwt je handen in de grond, figuurlijk, en probeert je hielen ook op de grond te plaatsen. Dat laatste lukt de meeste mensen niet en ook als jij je benen gebogen houdt is dat heel normaal. Je probeert je buik in te houden en beweegt je borstkas richting je knieën. Op die manier zorg je ervoor dat je je rug goed strekt. Je raakt niet letterlijk met je borstkas je bovenbenen, want je staat als een soort driehoek.

Je kijkt tussen je scheenbenen door om je nek niet te belasten.

Deze pose kun je 30 seconden vasthouden. Daarna merk je dat het bloed even niet meer geconcentreerd is op je zitvlak en dat je rug een stuk prettiger aanvoelt.

Techniek 2

Wat je ook kunt doen als je last hebt van aambeien is een speciaal ''aambeien'' kussen aan te schaffen.  Deze zijn speciaal ontworpen om de druk te verminderen en kan extra goed werken als je meerdere uren per dag op een stoel zit. De vormgeving en zit-ring van deze speciale kussens zorgen ervoor dat ze zeer aangenaam zijn en ik raad het je zeker aan als je last hebt van aambeien of zit problemen.

Het is wel slim om een aantal van deze kussens uit te testen voordat je één gaat aanschaffen. Vooral ook omdat je een lange tijd hierop zult doorbrengen. Dit kussen kan wonderen doen om terugkerende aambeien te voorkomen.

[pullquote]Samen met regelmatig staan en een aantal rek en strek oefeningen neem je één van de grootste aambeien boosdoeners weg.[/pullquote]

Verder zijn er natuurlijk ook nog andere dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen dat aambeien ontstaan. Voeding is onlosmakelijk verbonden en vooral de inname van vezels is erg belangrijk(2). Veel mensen weten niet dat er een grote correlatie is tussen deze twee en ik kan het daarom ook niet vaak genoeg vertellen:)

Hieronder 2 artikelen met de uitleg en correlatie tussen deze twee:

"Vezelrijk recept"

"Aambeien en vezels"

Tot slot...

Dit zijn slechts twee technieken om direct minder last te hebben van je aambeien. Op de lange termijn zijn andere stappen nodig om minder last te hebben van aambeien, zoals het aanpassen van je voedingspatroon.

Ervoor zorgen dat je niet te lang zit of staat is in ieder geval een goed begin om minder last te hebben van aambeien. Daarnaast kan het eten van meer vezels en drinken van iets meer water(3) nooit veel kwaad tegen deze vervelende aandoening.

Bronnen:

 1. http://www.medford.co.za/a529/Hemorrhoids:%20Varicose%20Veins%20of%20the%20Bum.aspx
 2. https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02553653
 3. https://www.siccr.org/wp-content/uploads/2015/08/fulltext5B15D.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack,
  Een wat late reactie van mij.
  Terwijl ik erg blij met je ben.
  Ik ben 2 weken niet thuis geweest en had beperkte mogelijkheden voor internet.
  Wel ben ik direct begonnen met appelcider azijn.
  Ik wist niet wat me overkwam.
  Binnen een mum van tijd de aambeien zogoed als verdwenen,terwijl ik jaren lang veel problemen had.
  Ook ben ik meer water gaan drinken.
  De caffeïne afgezworen.
  Wandelen doe ik veel, al jaren en blijf dit natuurlijk doen.
  Ben bezig mijn voeding te veranderen en dat gaat vrij goed.
  Nogmaals veel dank voor alle goede tips.
  Ik zal er zeker mee doorgaan.
  Een goed weekend Betsie

  1. Beste Betsie,

   Wat fijn om al de goede voorderingen te lezen. Ik geef graag tips uit, en mocht je vragen hebben kun je ze altijd stellen natuurlijk.

   Jij ook een heel fijn weekend toegewenst!!
   Succes!

 2. Geachte Dhr Boekhorst,

  Zelf heb ik momenteel last van aambeien,deze is vorige week woensdag door de huisarts doorgesneden en heb nu zalf gekocht van Theranal op aanraden van haar,deze moet ik 3 a 4 dagen gebruiken,ik merk nu een beetje verschil,het is nog niet helemaal weg.Ga ook apelcider azijn en gebroken lijnzaad proberen en weer bruin brood eten,in de hoop dat het weg zal gaan!

  Mvg,

  Bianca van der Veer.

 3. Geachte,
  ik heb last van steeds terugkerende aambeien, nochtans elke dag stoelgang.
  Heb enorme last van stress. Op zo’n stress momenten plots bloed op Toiletpapier, wat weer paniek geeft.
  Wat kan ik doen?
  Met dank,

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share