Aambeien

Laatste Update: 12 oktober 2020

Aambeien en zwangerschap

Zwangerschap is mooi, laat dit niet verpesten door aambeien

Zwanger zijn is natuurlijk het mooiste dat er is en natuurlijk wil je dit zo soepel mogelijk doorlopen. Rugpijn, vermoeidheid en "vreetbuien" zijn moeilijk om te voorkomen.

Maar helaas zijn dit niet de enige "problemen" die kunnen opdagen als het gaat om zwangerschap.

Wist je dat zwangere vrouwen een grote kans hebben om aambeien te ontwikkelen? Dit komt omdat tijdens de zwangerschap de baarmoeder groter wordt. Hierdoor worden je darmen samengedrukt en daardoor zal je darmwerking minder efficiënt verlopen. Ook de doorbloeding van de bekkenaders wordt minder goed en dan wordt de kans op aambeien weer vergroot(1).

Pijn bij ontlasting, bloedingen en jeuk rondom de anus zijn de bekendste symptomen van aambeien. Tijdens de zwangerschap gaan aambeien ook vaak gepaard met obstipatie.

1. Zijn aambeien gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Aambeien zijn niet gevaarlijk voor de zwangerschap, dit betekent echter niet dat ze niet heel erg vervelend zijn.

2. Wat kan ik er aan doen?

Tijdens de bevalling is het niet mogelijk om voor 100% aambeien te voorkomen. Heb je wel aambeien, dan zijn er toch nog een heleboel die je kunt doen om deze aan te pakken.

Klik hier om tips te lezen om aambeien aan te pakken:
Tips tegen aambeien

Klik hier om te lezen wat je kunt om aambeien zo veel mogelijk te voorkomen:
Aambeien voorkomen

3. Aambeien na de zwangerschap snel verminderen!

Niet alleen tijdens de bevalling is het mogelijk om aambeien te ontwikkelen. De kans dat je aambeien ontwikkeld na de zwangerschap is natuurlijk ook groot. Tijdens de bevalling kan jij je natuurlijk wel voorstellen dat er erg veel druk op je onderlichaam komt te staan. Dit kan zich manifesteren in aambeien. Hieronder lees je tips wat je kunt doen om aambeien zo snel mogelijk aam te pakken.

  • Drink veel water
  • Eet veel vezels
  • Goede houding tijdens stoelgang
  • Geen strakke kleding dragen
  • Geen wit brood eten

Deze tips om aambeien tijdens de zwangerschap snel te verminderen (of te voorkomen) werken vooral omdat ze ervoor zorgen dat je stoelgang verbeterd wordt. Het drinken van veel water zorgt voor een betere hydratatie van je lichaam en ook je darmen. Hierdoor kan voeding er eenvoudiger doorheen glibberen.

Het eten van veel vezels is ook belangrijk voor een betere stoelgang. Vezels zorgen ervoor dat je zachtere ontlasting hebt die minder druk op de wanden van je darmen uitoefenen. Hierdoor krijg je ook minder snel druk op de aderen die dan in aambeien kunnen veranderen(2).

Een goede houding tijdens het poepen helpt ook om aambeien te voorkomen of om er minder last van te hebben. De beste houding voor nummer 2 is om te hurken. Als het mogelijk is om je voeten iets hoger neer te zetten kun je dat zeker doen. Dit kan door gebruik te maken van krukjes of andere hulpmiddelen. Zo helpt de zwaartekracht je mee.

Het eten van wit brood is funest voor het voorkomen of verminderen van aambeien. Dit komt doordat er totaal geen vezels in wit brood zitten. Hierdoor krijg je sneller een keutelachtige ontlasting die juist wel op de wanden van je darmen drukt. Erg onhandig als je juist aambeien en constipatie wilt voorkomen. Pak dus altijd volkoren of ander bruin brood waar vezels in zitten.

Daarnaast kun je ook proberen om dagelijks te blijven bewegen. Bijvoorbeeld door het maken van een wandeling. Dit stimuleert je darmbewegingen waardoor je minder snel last krijgt van constipatie wat weer voor aambeien kan zorgen. Ook tijdens een zwangerschap blijft beweging belangrijk, maar fanatiek sporten is niet nodig voor je darmbewegingen. Een wandelingetje is al voldoende.

Uit onderzoek blijkt ook dat een zoutbad voor je kont, in een bidet bijvoorbeeld, helpt om aambeien tijdens de zwangerschap weg te nemen(3).

Crèmes tegen aambeien tijdens zwangerschap

Naast deze praktische tips om aambeien te voorkomen en te verminderen tijdens de zwangerschap zijn er ook veel crèmes die je kunt gebruiken om de jeuk te verlichten. Meestal helpen de crèmes niet om de aambeien te verwijderen, zoals ook blijkt uit bron 2. Meestal hebben deze crèmes een antibiotische werking om ontstekingen van de aambei tegen te gaan. Dit kan ervoor zorgen dat je minder last krijgt van jeuk en pijn.

Pijn van aambeien tijdens zwangerschap verminderen

Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om minder last te hebben van de jeuk of pijn van aambeien tijdens de zwangerschap. Probeer je anus schoon te houden na je stoelgang. Hierdoor heb je minder kans op ontstekingen van de aambeien. Je kunt hiervoor ook babydoekjes gebruiken. Die zijn meestal zachter voor de huid rond de anus waardoor dit prettiger is dan met ander vochtig toiletpapier. Bovendien zitten er meestal minder of geen stoffen in die je huid kunnen irriteren dan andere vochtige doekjes, zoals parfum of kleurstoffen.

Daarnaast kun je ook een sproei fles gebruiken om je anus met meer water schoon te maken. Dit zijn dezelfde flessen waarmee je plantjes kunt vochtig houden.

Neem een warm bad als dit mogelijk is. Een warm bad kan ontspanning geven wat ook helpt om de aambei te "ontspannen".

Druk er een ijs kompres tegenaan. Ijs kan een goede verdovende werking hebben waardoor je tijdelijk geen last hebt van de pijn.

Vermijd het zitten voor langere perioden. Zet eventueel een timer aan zodat je niet langer dan een half uur zit. Dan loop je even een rondje of pak je een kop thee en kun je weer verder met zitten.

Tot slot...

Aambeien tijdens zwangerschap zijn erg vervelend en veel vrouwen hebben er last van als ze zwanger zijn. Dit komt doordat de baarmoeder de werking van de darmen vermindert waardoor de kans op obstipatie een stuk groter wordt. Ook verslechtert de doorbloeding in het gebied waardoor de kans nog groter wordt dat je aambeien krijgt. Aambeien tijdens zwangerschap zijn niet gevaarlijk, maar wel super vervelend!

Gelukkig is er veel dat je kunt doen om de kans op aambeien te verkleinen en om de last van aambeien te verminderen door aanpassingen in je levensstijl. Het is belangrijk om veel water te drinken, vezels te eten en te blijven bewegen, al is het maar met een wandeling, om je stoelgang te bevorderen en om je ontlasting "dun" te houden. Als dit allemaal niet helpt kun je ook gebruik maken van crèmes, speciaal toiletpapier en kompressen om minder last te hebben van de aambeien.

Bronnen:

  1. https://www.womenbuddha.com/hemorrhoids-during-pregnancy/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1542356518302751
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871519217302822

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share