Sport

Laatste Update: 9 mei 2014

10 hele goede redenen om te gaan fietsen

fietsenNederland is een fietsend land. Of je nu op het platteland bent, of in hartje Amsterdam, er wordt gefietst! Fietsen kun je doen om zeer uiteenlopende redenen. Dit kan variëren van het dagelijkse ritje naar je werk en weer terug, naar school, gewoon voor je plezier, boodschappen doen en noem maar op.

Fietsen kan iedere dag een must zijn, maar kan ook gewoon plezier zijn, lekker gezond bewegen in de buitenlucht.

We weten allemaal dat bewegen gezond is voor je lichaam, maar het bijzondere van fietsen, en van buitensporten in het algemeen, is het feit dat je beweegt in de buitenlucht. Dat heeft uiteindelijk méér effect dan bewegen/sporten in de sportschool. De voordelen strekken dan veel verder.

Om dit te illustreren, heb ik alle voordelen van het fietsen voor je op een rijtje gezet. Niet alleen als bevestiging voor degene die al regelmatig fietsen, maar juist ook om de niet-fietsers toch in het zadel te krijgen!

1) Fietsen is duurzaam

We beginnen deze keer niet met de voordelen van het fietsen voor je lichaam, maar met de voordelen voor het milieu. Heb je je wel eens beseft dat er op 1 autoparkeerplaats maar liefst 20 fietsen passen? Ook qua efficiëntie wint de fietser het: Je bent in totaal maar liefst 3 maal sneller dan lopend, met hetzelfde energieverbruik. En daarbij komt dat een auto ongeveer 20 x zwaarder is dan jij, terwijl jijzelf maar 6 x zwaarder bent dan je fiets.

Logisch dat je dus beter zelf de energie in kunt nemen, dan vele malen meer energie in je auto te tanken om 20 x je gewicht te verplaatsen. Kun je het nog volgen? Maakt niet uit, neem maar van mij aan dat de productie en het gebruik van de fiets uiterst efficiënt en duurzaam is. Goed voor het milieu EN voor je portemonnee.

2) Fietsen verlaagd je biologische leeftijd

We weten allemaal wel dat fietsen gezond is, dat kan niemand tegenspreken. Maar wist je dat je je biologische leeftijd met 9 jaar kunt verlagen als je drie keer per week 45 minuten gaat fietsen? Over het algemeen is te stellen dat mensen die regelmatig bewegen, bijvoorbeeld fietsen, minder last hebben van obesitas, hoge bloeddruk, diabetes 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

Er is recent een meer specifiek onderzoek gedaan naar hartritmestoornissen. Door geregeld te fietsen kan dit wel tot 50% dalen. De algemene conclusie uit dit zelfde onderzoek was een inkopper, maar wel eentje die we niet vaak genoeg kunnen vermelden: Als men meer zou bewegen, onder andere door te fietsen, wordt je veel fitter en zou veel hartfalen voorkomen kunnen worden.

3) Fietsen verbetert je weerstand

Vroeger moesten er appels gegeten worden om de dokter buiten de deur te houden, tegenwoordig is dat fietsen. Bewegen in het algemeen ondersteund je weerstand, zodat je beter gewapend bent tegen aanvallen van bacteriën en virussen. Uit een onderzoek is gebleken dat de mensen die minimaal 5 dagen per week, iedere dag minimaal 30 minuten fietsen, de helft minder ziektedagen opnemen dan de mensen die niet fietsen, of niet bewegen in het algemeen.

Dit resultaat kun je al bereiken door gewoon van- en naar je werk te fietsen!

4) Fietsen is sneller

Natuurlijk is dit heel erg afhankelijk van de afstand woon-werk verkeer wat je dagelijks aflegt, maar we kunnen wel stellen dat je met de fiets in de meeste gevallen sneller weer thuis bent, dan wanneer je de auto pakt. Met name in file-rijke omgevingen sta je natuurlijk een groot deel van de tijd stil, terwijl je met de fiets vrolijk iedereen voorbij kunt rijden.

Natuurlijk gaat de fiets wel langzamer qua snelheid, maar de gemiddelde afgelegde afstand per uur ligt vele malen hoger! Dus sneller thuis, en ook nog aan je gezondheid werken. Mooie combinatie toch?

5) Fietsen maakt je slimmer

Er is een tijdje terug onderzoek gedaan naar de relatie tussen bewegen en de hersenactiviteit. Het bleek dat al bij 5% meer hartcontractie al kan zorgen voor 15% verhoging van de hersenactiviteit. Na het onderzoek maakten de proefpersonen die regelmatig fietsten de aangeboden tests veel beter dan de personen die niet aan enige vorm van beweging deden.

Bewegen zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van hersencellen wordt verhoogd. Niet alleen in het algemeen, maar speciaal in het deel van de hersenen wat verantwoordelijk is voor je geheugen. Daarnaast neemt het zuurstofgehalte in de hersenen toe als de bloedcirculatie toeneemt door het bewegen. In het onderzoek kwam de voorzichtige conclusie naar voren dat dit wel eens de redenen kunnen zijn voor het feit dat bewegen helpt tegen bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

6) Fietsen helpt je darmen

Lichamelijke beweging zorgt er voor dat je spijsvertering sneller en efficiënter gaat werken. Het sneller werken van je darmen, in combinatie met het vermogen om méér water op te nemen, zorgt voor een betere vertering van je voedsel. In het algemeen kunnen we stellen dat door te bewegen je spieren in conditie worden gehouden.

Niet alleen de beenspieren bij het fietsen, maar ook de spieren rondom je organen waardoor deze beter gaan werken. Daarnaast verbeter je ook de conditie van je hartspieren, wat prima is voor je algehele gezondheid.

7) Fietsen en je carrière

Fietsen heeft meer gevolgen dan je in eerste instantie zou denken. Ook voor je zerk en carrière. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die regelmatig fietsen, of sporten in het algemeen, beter om kunnen gaan met de stress op het werk en een betere motivatie hebben. Het bevorderd daarnaast ook nog eens het humeur, en dus de sfeer op de werkvloer.

Ook nemen deze sportende werknemers minder lange pauzes en zijn ze beter in staat om te plannen en het werk op tijd af te hebben.

8) Fietsen en je leeftijd

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de gevolgen van sporten, maar dit onderzoek is wel heel specialistisch. Dermatologen hebben de effecten van fietsen onderzocht met betrekking tot de huid. Niet alleen de beweging door het fietsen, maar juist ook door het bewegen in de buitenlucht, bleek een hele positieve werking te hebben op je huid.

Door de buitenlucht en de beweging neemt de circulatie van het bloed in je huid toe, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd kunnen worden, en de gifstoffen sneller en efficiënter afgevoerd worden. Ook zorgt de beweging voor een hogere productie van de stof Collageen, een stof die zorgt dat je rimpels wat minder snel op gaan vallen. Ook hersteld een beschadigde huid hierdoor veel sneller.

9) Fietsen en dieper slapen

Mensen die iedere dag 20-30 minuten lekker fietsen, merken direct dat de tijd die nodig is om in slaap te vallen gehalveerd wordt, en daarnaast slaap je dan ook een uur langer. Alléén deze twee feiten komen al ten goede aan je gezondheid. Door buiten te zijn, en jezelf bloot te stellen aan het daglicht, geeft je lichaam de kans om het natuurlijke dag- en nachtritme beter in balans te brengen.

Overigens wordt tijdens je verblijf buiten ook de aanmaak van het hormoon Cortisol (stresshormoon) vermindert, wat een belangrijke bijdrage levert aan een lekkere nacht slapen.

10) Fietsen en je gewicht

Op het moment dat je besluit om iets aan je overgewicht te gaan doen, wordt vaak eerder gekozen voor joggen dan voor fietsen. Het is inderdaad een feit dat met joggen het meeste vet verbrand wordt, en ook nog eens op de snelste manier. Maar de beslissing om af te vallen doe je niet voor niets, je bent te zwaar. En zwaarlijvige mensen hebben nu eenmaal moeite met hardlopen.

Bij het neerzetten van een voet wordt er een druk uitgeoefend dat ruim 2x zo groot is als je lichaamsgewicht. Juist op dat moment is de fiets een veel betere oplossing. Het grootste deel van je gewicht rust op het zadel, waardoor je knieën nagenoeg niet door het gewicht belast worden.

Hardlopen kan altijd nog, eerst maar fietsen!

Fietsen kan op zoveel manieren…

Fietsen is niet alleen een snel pak aantrekken, op je nog snellere fiets stappen en kilometers vreten. Heerlijk om zo te sporten, alleen of in een groep, maar het is niet de enige manier van fietsen. Fietsen is daarnaast ook nog een praktisch vervoermiddel tussen huis en werk, of huis en school.

Maar bovenal is fietsen een sport wat je kunt doen met het hele gezin, en dan bedoel ik ook écht met iedereen! De kleine kan in een zitje voorop of achterop, of anders in de aanhanger achter fiets. Ook zijn er speciale aanhangfietsen voor de kids: Je hangt een kinderfiets achter je eigen fiets waarbij je kind niet verplicht hoeft te trappen of te sturen.

Een gerust gevoel. Mogelijkheden te over! Ook opa en oma kunnen mee, want de elektrische fiets is inmiddels gemeengoed geworden. Wat dacht je van een lekker dagje fietsen, met een échte picknick halverwege de rit.

Dit is niet alleen leuk, lekker en gezellig, maar geeft ook nog eens het goede voorbeeld. Kinderen worden natuurlijk beïnvloed door het gedrag van de ouders, en door regelmatig met het hele gezin te fietsen draag je een hele goede en gezonde gewoonte over aan je kinderen.

Ga jij nu ook meer fietsen? 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat interessant en motiverend, deze (onverwachte) positieve feiten over de voordelen van fietsen op een rijtje. Krijg bijna weer zin om meteen een fiets te gaan aanschaffen.

 2. Ik heb 'n verslaten knie,maar ik kan nog wel fietsen.Mijn man is 77 jaar en hij fietst iedere dag minimaal 40 kilometer.Ik woerd dit jaar 72 jaar en doe werk nog wat zo'n 2middagen per week,maar als het even kan fiets ik met mijn man mee.Ook s'avonds na het eten fietsen we nog minimaal 20 kilometer..Wij voelen ons er goed bij.

  1. Wat zijn jullie lekker sportief! Bewegen, en in dit geval fietsen, is belangrijk voor iedereen. Maar als je wat ouder wordt, dan wordt dit belang alleen maar groter.
   Doorzetten!

 3. Ik wist wel dat fietsen gezond was maar al deze extra info maakt me nog trotser op mijn ligfietstochten.
  Ik fiets zo goed als elke dag 30,40,50 of 60 km op mijn ligfiets alleen of met mijn 2 Border collies.
  Als ik met de honden fiets gaat uiteraard de hondekar mee ;)
  Ik was 120 kilo maar inmiddels na een paar jaar ligfietsen nu 91 kilo en voel me op mijn 40ste nu beter dan ooit.
  Geen diabetes en hoge bloeddruk meer dus ik blijf lekker fietsen ;)

  1. Goedzo, Juliana!

   Lekker doorzetten, want dit is hartstikke goed voor je lijf!

 4. Al mijn hele leven lang fiets ik, met de paplepel ingegoten. Het begon met een kinderfiets daarna diverse stadsfietsen,, mountainbike, diverse racefietsen...noem maar op! En wat dit artikel verteld is helemaal waar, ik ben nooit ziek, heb een uitstekende weerstand, zie er voor mijn 50 jaar nog behoorlijk jong uit, mijn conditie is super, ik heb een prachtig lijf er door ontwikkeld, no stress en altijd opgewekt met een uitstekende nachtrust. Al deze feiten kloppen gewoon! En het is ook een gewoonte verslaving geworden, sterker nog ik ben niet anders gewend en zelfs nooit aangemoedigd om een rijbewijs te behalen. En nog een bijkomend voordeel de relatief lage kosten ten opzichte van autobezit, man, man , man....wat houd ik een hoop geld maandelijks over en niet onbelangrijk voor het maatschappelijke moraal de belasting op het milieu te ontzien.

  1. Wow! Ik ben onder de indruk!
   Zijn er meer lezers die deze zelfde ervaringen hebben?

   1. Jazeker, ik ben 61 sport al v/a mijn 16 intensief. Ben op mijn 21 jaar naar combi training gegaan van cardio en krachttraining gegaan.
    Nu bankdrukken tot 100 kg en pull ups gecombineerd met elke dag intens fietsen 45 min. Voel mij 30 . Super.

 5. ik fiets elke dag een uur en voel me er erg fit door ,ben bijna nooit ziek en kan werk ook beter volhouden.ook werkt het stress verlagend.

 6. Ik fiets al mijn hele leven. Bijna fietsend ter wereld gekomen, ;). Ik werk in de wijk, op de fiets. Kan niet zonder mijn fiets. Ik ben zelden ziek, nog lenig, mensen schatten mij jonger. Ik ben 58. Voel mij gelukkig slaap goed. Echt een aanrader.

 7. Ik ben niet bepaald het sportieve type. Maar vier maand geleden kocht ik een koersfiets en ik heb het mij nog geen seconde beklaagd (er zijn gekkere midlife-aankopen). Geen idee waarom ik dit niet eerder deed. Door het geringe gewicht van een racefiets en het versnellingsapparaat wordt fietsen een makkie. Het ding lijkt je bijna vanzelf voort te stuwen! Op deze manier maak je moeiteloos snelheid en zijn langere afstanden in een mum van tijd zeer haalbaar. Al na enkele maanden treed de verslaving op en wil je steeds vaker uitbreken! Mijn wat lompe klassieke fiets lijkt nu wel een loodzware tank geworden. Zijn er nadelen? In het begin is het wennen aan de klikpedalen. Ze hoeven eigenlijk niet maar ze laten wel extra trapkracht toe. Ik had ze bijna vervangen door gewone pedalen maar besloot om toch even door te bijten. En zie, ook de klikpedalen werd ik gewoon... Verder is het ook een kwestie van alert te blijven op een koersfiets omwille van de hogere snelheid, de klikpedalen en het smalle wielprofiel. Voor de rest niets dan puur sportgenot ...en 't lijf vaart er wel bij.

 8. Hoi, hebben jullie ook bronnen van deze positieve redenen om met de fiets te komen. Wil het namelijk gebruiken voor een rapport :)

  1. Deze lijst met positieve kanten van het fietsen is het product van gezond boerenverstand, Seyd!

 9. Teveel fietsen is slecht dat is te veel belast voor je organen aders als je zo kijkt naar oudere mensen boven de 80 jaar die hebben nooit gefiets de meeste dan. Beste is gewoon actief bewegen en lopen

 10. Hoi! Wat een positief verhaal over het fietsen! Ik heb 3 dagen geleden een fiets aangeschaft alleen maar om mijn conditie weer een beetje oo peil te houden, maar dat fietsen al zo veel met je doet had ik niet verwacht, ik ben iemand die al heel snel gestrest is en veel geprikkeld ben in het leven en ook nog eens een diepe denker... maar na de eerste dag 20 km te fietsen kwam ik met een lege gedachten thuis en kom me even nergens druk om maken, fietsen deed ik dan wel op constante tempo maar echt heerlijk! Doe het nu elke dag en voel me na het fietsen helemaal top en positief en niet prikkelbaar.. echt voor iedereen een aanrader!

 11. Ik fiets 5 keer in de week elke dag zo’n 80 minuten naar school. Ben blij dat het toch nog ergens goed voor is!

 12. Hallo Robert jan
  Ik heb jouw adviezen en die van optimale gezondheid gevolgd. Ook heb ik dat boek over bloeddruk gekocht. Nu ben ik heel blij. Mijn bloeddruk is nu 140/80 en mijn gewicht is van 97.1 naar 85.1 Bedankt voor alle informatie

 13. Wat een leuke en positieve verhalen allemaal, ik ben een vrouw van 70 jaar en heb altijd op de racefiets gefietst, helaas heb ik nu 2 versleten knieen en lukt dat niet meer, ik heb de racefiets nog niet aan de wilgen gehangen, je weet nooit, ik heb er wel een e-bike bij, met hond in de hondenfietskar, fiets ik iedere dag gemiddeld 40/50 km. als het weer het toelaat, probleem is dat je extra gewicht meesleept en ik niet de hoogste stand van de e-bike wil gebruiken en mijn benen wil blijven voelen, eind van de rit is wel dat mijn knieen dusdanig zeer doen, dat er ook vocht bijkomt. Ondanks alles blijft het fietsen voor een must.

  groet een liefhebster

 14. Mijn naam is Hennie Scheper 66 jaar op mijn 50 kreeg ik reuma leef op infusen maar voel me hier redelijk door .Kreeg op mijn 66 e Diabetes 2 met 2 tabletten . Kreeg op mijn 66 ook een elektrische Fiets ben gaan fietsen een half jaar k,was altijd al een marathon loper geweest tot mijn 50 jaar ,en mijn schema is elke dag 50km Wij wonen vlak bij de grens zodat ik nu heel noord Duitsland van Westerwolde naar PAPENBURG langs de EMS rechts heen links weerom ga in Papenburg ga ik naar de Meier Werf om de prachtige Cruiseschepen bewonderen .Ook fiets ik langs de EMS naar Emden en Oberhausen ben 30 kilo afgevallen met een suikervrije dieet veel vis groente bruin brood en Havermout pad s,morgens mijn bloed druk is 75 120 was veel te hoog 120 180 voel me 80%beter omgaan met pijn van de reuma {gaat nooit meer over }maar alle functie,s waren door de test in het zo net zo goed als een gezond mens nou dat zijn mijn bevindingen van lekker buiten op de fiets ,het gaat u ALLEN goed gr Hen ie.

 15. Ik ben echt super blij met deze voordelen ik zit zelf nu ook erg in in gezond leven dus fiets al meer dan een jaar lang elke dag 1 tot 2 uur minimaal

 16. Kan het er alleen maar mee eens zijn , ik fiets zelf 10 uur per week , dat lijkt veel , maar als je dat vaak hebt gedaan , gaat het steeds makkelijk worden.
  Om het plaatje compleet te maken rook en drink ik niet , dat in combinatie met veel fietsen , ik kan het iedereen aanraden , na zo'n langere fietstocht voel je je ontzettend lekker , je slaapt ook meteen goed

 17. Fiets elke dag, 20 a 40 km mijn antidepressiva
  Home trainer op het balkon, en tegelijk vitamine d.

  Elk beweging is beter dan, niet bewegen!

  Fietsen is minst, belastende heb vroeger beiden knieën gebroken, dus ik weet sws dat bewegen beste medicijn is voor alles.

  Sportieve groet,

  Shirley

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share